Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz King Unique #53350 üzenetére

    + Ha ennyire ostoba vagy és nem tudsz normálisan válaszolni egy szaktopikban, nem tudod megnézni a problémát illetően a kért dolgokat és azokra érdemi választ adni, hanem csak a hőzöngésre és a személyeskedésre futja úgy hogy valójában nem nagyon van mire, akkor nem feltétlen kellene ezt itt tovább művelni, meg amúgy sem ide való. :N :B
    Az meg a másik, hogy mások is használnak itt a fórumon HDD dokkolót, nekem is van több USB-s tárolóeszközöm, de érdekes módon normális használat mellett nem lesz csak úgy magától RAW a HDD-n lévő NTFS kötet. Vagyis ha esetedben az lett, akkor az vagy valamilyen hardverelem (pl. dokkoló, USB-kábel/port) hibája, vagy user error (pl. szoftveres leválasztás hiánya, kábel nem megfelelő csatlakoztatása, bekapcsolt gyorsindítás mellett leállított rendszer alatti meghajtócsere) miatt lehet, ahol ha nem az előbbi a helyzet, akkor úgy megint ciki, meg ez esetben lehet a dokkoló használatát sem kellene erőltetni, menjen inkább a PC-be a HDD, ott talán jobb helye lesz. :))

    [ Szerkesztve ]

  • Danecay

    őstag

    válasz King Unique #53351 üzenetére

    Kezdjük az OFF részével! Nem rémlik, hogy olyat írtam volna rád ami ennyire ki kellene akadni, nem szidtam a felmenőidet, de talán még igazán sértő dolgot sem írtam, ellenben veled:
    "láthatóan nem nagyon van képben a leírt dolgokat illetően", "Az eléggé képmutató egy dolog", "Ha ennyire ostoba vagy", valamint többször elhangzik, hogy "láthatóan nem sikerült felfognod", holott okod sem volt ilyet írni, mert addig is értettem, később pedig szóba sem került, pl az a téma, és egy pillanatra sem kérdőjeleztem meg. Pl.
    "+ Az ugye szintén le lett írva világosan, hogy az előbbi 2 módszer csak saját felelősségre alkalmazandó, mert a írási művelettel jár és ha balul sül el, akkor azt az adatok bánhatják, ezért is biztonságosabb a standard adatmentés, ahol csak olvasás történik a forrásmeghajtótól, de úgy látszik ezt sem sikerült teljesen megértened..."
    Én úgy érzem, hogy Te személyesebbre vette a figurát mint én, sőt megszólításodkor még arra is figyeltem, hogy nagybetűvel tegyem azt és minden hozzászólásomban hangsúlyoztam, hogy, amennyiben félreérthető lennék, nem sértésnek szánom a dolgot.
    Még mielőtt kérdeztem volna, jó fórumozóhoz híven rákerestem a témára, hátha van újabb infó és újabb megoldás a hibára, de legtöbb esetben a Te válaszaiddal találkoztam, ahol a legtöbb esetben leírod, hogy volt már róla szó, igaz fáradságot nem kímélve linkeled is a dolgot, de kb ugyanazokat a dolgokat olvasom amik pl 2018-ban is le lettek írva, és egy bő évvel ez előtt már elolvasgattam ezeket. Miután nem nagyon találtam újabb megoldást, vagy csak átsiklottam felette, gondoltam rákérdezek. Úgy érzem elég részletesen leírtam sztorit, igaz, volt lényeges infó ami kimaradt, pl. Windows verzió.
    A videót csak azért linkeltem mert mint látható ott az illetőnek sikerült elhárítania a problémát mindenféle third party program nélkül, amit minden bizonnyal a MiniTool is ugyanolyan jól megcsinál viszont ezen szolgáltatásokat nem tartalmazza a Free verzió, ahhoz meg kell venni. Na elég az OFF-ból.
    Az ilyen USB kábel, táp, USB foglalat dolgokat azért zárnám ki, mert ismétlem, 3db. egymástól minden tekintetben eltérő gépen, valamint 2b. márkában és típusban is eltérő dokkolóval fordul elő nálam a jelenség. Mindkét dokkoló másik USB kábellel volt csatlakoztatva, de tavaly, tanácsodra azt is kicseréltem de nem ez oldotta meg, vagy okozta a problémát.
    A Windows gyorindításra és az eseménynaplóra azért nem nagyon reagáltam mert Te magad írtad, hogy:
    "Aminél esetleg ki lehet kapcsolni a gyorsindítást, de alapesetben az más szituációknál szokott gondot okozni (példa). + Ott az eseménynapló, fájlrendszer hibáival kapcsolatos bejegyzések, de abból megint nem feltétlen derül ki az ok."
    Az óta viszont ránéztem ezekre is. A gyorsindítás most nincs kikapcsolva, feltehetően az óta, hogy újrahúztam a rendszert, korábban viszont biztosan ki volt, mert elvileg az AMD Adrenalin szoftver egyéni beállításainak alaphelyzetbe állításáért ez a felelős, vagy legalábbis az egyik, és mivel nekem AMD kártyám van ezért korábban biztosan ki volt kapcsolva, tehát amikor az előző dokkolóval volt RAW-os gondom, akkor biztosan.
    Az eseménynaplóra is ránéztem és van hiba bőven, de nem tudom, hogy mi lehet megtudni belőle.

    Az NTFS hozzáférési engedélyeknél full kontrollom van.
    Amúgy alapértelmezetten a Paragon Hard Disk Manager volt fent, annak is van egy lemezfelület ellenőrző eszköze, azt is lefutattam és semmi. Közben "beszereztem" a MiniTool okosabb verzióját is, lefuttattam a Partition Recovery Wizardot de semmi. Tegnap még a Wise Data Recovery-t is lefuttattam rajta, gyönyörűen meg is talált egy csomó dolgot, csak erről is akkor derült ki, hogy különdíjas miután minimum 2 óráig szöszölt az állományom megtalálásával, pedig Wise Care-ből PRO verzióm van, így azt hittem, hogy ez is része, de ezek szerint nem :(

  • krealon

    veterán

    válasz Danecay #53352 üzenetére

    A harom legfontosabb informaciot nem talalom a leirasodban.
    - A Windows verzio
    - A HDD pontos tipusszama
    - A dokkolo USB azonositoja (amibol pontosan megallapithato lenne a dokkolo USB-SATA atalakito chip; ajanlott olvasmany a mobil rack topik osszefoglaloja )
    https://prohardver.hu/tema/kulso_3_5_mobil_rack-ek_topikja/friss.html

  • King Unique

    titán

    válasz Danecay #53352 üzenetére

    Kezdjük ott, hogy eleve te eresztettél meg itt egy olyan stílust amit nem kellett volna, kezdtél el személyeskedni stb., ezen nincs mit magyarázni és kár letagadni... Meg nem kell utólag nekiállni magyarázkodni, hogy de hát te nem úgy értetted, nem azért írtad, nem annak szántad, meg nagy betűvel írtad és akkor minden el van intézve stb., mert pontosan tudjuk hogy de, úgy értetted, épp ezért képmutató az ilyen megnyilvánulás, + akkor bele sem kellett volna kezdeni és akkor nem kellene miért magyarázkodni... :U Meg ennek okán nem kell meglepődni, ha a válasz is annak megfelelő lesz és nem kell eljátszani, hogy még neked áll feljebb, mert ilyen alapon nagyon nincs mire, ennyi. :B

    Azok a dolgok meg nem véletlenül lettek írva, mert úgy látszik hiába írják le neked többször és világosan a lényeget, csak nem sikerül felfognod és megértened, amiért megint nem mást kell okolni és nekiállni hőzöngeni itt... :U Na meg úgy, hogy korábban egyszer már ki lett tárgyalva a téma és le lett írva a lényeg, úgy meg pláne ciki a dolog.
    + Nyilván nem írtad le a story-t kellően alaposan, alapvető információk nem lettek megadva, majd elvárod, hogy távolról más médium és telejósda üzemmódban kitalálja, hogy esetedben pontosan mi lehet a probléma, holott az ilyenre max. általánosan választ lehet adni... De nem, neked ez jó és kapásból nekiállsz hőzöngeni, nekiesni a válaszadónak, írogatni hogy nem tudsz mit kezdeni a válasszal, holott ilyen információhiányos esetleírásra nem is lehet annyira pontos választ és megoldás adni, ennyi... :B Először talán meg kellene tanulni a megfelelő információközlést és lehetőleg már az elején nem utólag X hsz-szel csepegtetve a + infókat, majd csak utána hőzöngeni, már ha van mire egyáltalán. ;)

    Ha valami világosan le van írva, hogy javasolt lenne kipróbálni - lásd pl. másik USB-kábel, másik USB-port, gyorsindítás kikapcsolása - akkor az nem véletlenül van leírva, meg teljesen irreleváns a jelen esetnél hogy tavaly egy másik dokkolónál éppen mi volt...
    Ha a mostani esetnél nem volt kikapcsolva a gyorsindítás és úgy leállított rendszer mellett lett cserélve a dokkolóban a HDD, vagy ki tudja pontosan történt, akkor nem meglepő, ha nem látszanak a korábban rámásolt fájlok...
    Ha ennyi hiba van az eseménynaplóban az NTFS köteteknél, akkor nem ártana lemezellenőrzést futtatni, vagy ha annyira sikerült elbarmolni, akkor lehet jobb lenne az adatok lementése - értelemszerűen adatmentő programmal kellene, nem pedig ilyen-olyan írási művelettel járó visszaállítással - után törölni, majd újraparticionálni és újraformázni.
    AZ NTFS hozzáférési engedélyeknél meg nem mindegy, hogy ténylegesen is teljes hozzáférés van, vagy csak azt hiszed, nem véletlenül volt linkelve ahhoz is leírás, hogyan kell az adott felhasználói csoportnak szükség esetén teljes hozzáférést adni, saját tulajdonba venni a meghajtót, stb...

    A MiniTool particionáló programjának meg történetesen az ingyenes verziója is tudja a fájlrendszer ellenőrzését és javítását, ami a gyártó weboldalán is világosan le van írva az összehasonlításnál, meg az aktuális 12.3-as verziónál magam is már többször próbáltam. A partíció helyreállítás és az adatmentés funkciók azok, amiket nem tud, azokhoz kell legalább Pro kiadás. Szóval nem világos, hogy mégis mi alapján állítottad, hogy nem tudja az előbbit és okvetlenül legalább Pro kiadás kell hozzá, meg a partíció helyreállításhoz "ügyes és okos" módon tört verziót telepíteni, gratula... :W

    Amúgy igen, amit más is említett, se mostani dokkoló, se a HDD-k, se a W10 pontos verziója, se a szoftverkörnyezet nem derült ki többek között és akkor akkor még ilyen alapon találja ki bárki távolról, hogy vajon mi lehet a probléma... :W Ahol pl. az, hogy "Win10 Pro" megint nem sokat mond, nem derült ki milyen verzió, naprakészre van-e frissítve, milyen ISO-val lett telepítve és milyen licenc, ahol az eredeti nyilván a microsoftos forrású ISO, meg a hardverrel együtt vásárolt OEM és megfelelő forrásból reális áron vásárolt OEM és Retal licenc, nem is a 2-3 ezres MAK kulcsok... + Ott van a szoftverkörnyezet, ahol láttam már egyes 3rd party programoknál, hogy képesek belegányolni a partíciókba, pl. a korábban "üresen" megjelenő linuxos partíció a program telepítése után RAW lett a lemezkezelőben. Aztán ott van még pl. az írási gyorsítótárazás, az sem derült ki, hogy be van-e kapcsolva a HDD-knél, mert ha igen, akkor úgy pláne lényeges lehet a megfelelő szoftveres leválasztás a Windowsban, illetve annak hiánya miatt ez esetben pláne nem meglepő a RAW, meg ha valamilyen késleltetett írási folyamat lett erővel megszakítva és úgy eltávolítva a külső meghajtó...

    Egyébként meg szvsz felesleges ezt tovább ragozni, meg pláne ilyen módon, meg ha eddig sem derült ki a hiba pontos oka, ami ugye nem meglepő... Ellenőrizni, tesztelni kell kipróbálással a leírt módon az egyes elemeket, ahol ha hardveres eredetű a probléma, gond van pl. a dokkolóval (vagy esetleg a HDD-vel), akkor értelemszerűen vissza kellene vinni és kicseréltetni. Ha nem hardveres probléma, akkor pedig csupán a megfelelő használatra kellene odafigyelni és akkor nem lesz csak úgy a semmitől RAW az NTFS kötet. Ha ezekre nem sikerül odafigyelni, akkor meg nem feltétlen kellene erőltetni egy ilyen HDD dokkolót használatát, mint már említve volt, ennyi...

    [ Szerkesztve ]

  • Danecay

    őstag

    válasz krealon #53353 üzenetére

    Tehát akkor:

    Windows:

    Kiadás Windows 10 Pro
    Verzió 20H2
    Telepítés dátuma ‎2020. ‎10. ‎18.
    Operációs rendszer buildszáma 19042.928
    Minőség Windows Feature Experience Pack 120.2212.551.0

    HDD1:

    Lemez Tulajdonságok
    Lemez sorszám,5
    Interfész,USB Attached SCSI (UASP) SAT Standard USB/ATA
    Gyártó információ,"VID: 152D, PID: 0561"
    Lemez vezérlő,"AMD USB 3.0 eXtensible Host Controller - 1.0 (Microsoft) (USB 3.0) [VEN: 1022, DEV: 145F] Verzió: 10.0.19041.662, 11-16-2020"
    Lemez modellszám,SAMSUNG HD103UJ
    Lemez revízió,1AA01118
    Lemez sorozatszám,S13PJ1KS504635
    Teljes méret,953867 MB
    HDD2:

    Lemez Tulajdonságok
    Lemez sorszám,6
    Interfész,USB Attached SCSI (UASP) SAT Standard USB/ATA
    Gyártó információ,"VID: 152D, PID: 0561"
    Lemez vezérlő,"USB-csatlakozású SCSI- (UAS) háttértár (IDE) Verzió: 10.0.19041.1, 6-21-2006"
    Lemez pozíció,"Bus Number 0, Target Id 0, LUN 1"
    Lemez modellszám,TOSHIBA DT01ACA050
    Lemez revízió,MS1OA750
    Lemez sorozatszám,X3TBM9EAS
    Teljes méret,476937 MB

    Az USB-s kérdésre felelve pedig ezeket tudom összeszedni:

    Erről a típusról és márkáról lenne szó
    Ez van a dokkoló alján lévő címkén:

    USB ügyileg pedig ezt sikerült kiolvasni:

  • Danecay

    őstag

    válasz King Unique #53354 üzenetére

    Elég sok feltételhez kötöd egy egyszerű külső dokkoló használatát, lassacskán már az sem lesz mindegy hányas méretű cipőt hordok :)
    Mint írtam, haználtam már és sok éve volt van, ilyen is, olyan is, de ezek a RAW jelenségek az elmúlt bő egy évben kezdetek jelentkezni. Tesztelni sem egyszerű, mert nem mindig és azonnal jelentkezik, csak időnként. Azt is leírtam már, hogy a többszöri meghibásodás miatt már számtalanszor leformatáltam a lemezeket, külön kérés nélkül. Partícionálva is csak az egyik van 2 részre. Nem szoktam cserélni a dokkolóban a lemezeket mert az a 2 db. van állandóan benne. Nem állítom, hogy nem lehet összefüggés, de mutass már egy olyan dokkoló használati utasítást ahol le van írva, hogy a használathoz ki kell kapcsolni a Windows gyors indítási funkciót mert sérülhetnek az adataid. Arra, hogy már a hivatalosan neten beregisztrált Windows kulcs származása is okozhatja a problémát, inkább nem mondok semmit. Szerinted aki ilyen kulcsot vásárol, vagy még ilyet sem, hanem valamilyen hack-el aktiválja, azoknak mind ilyen problémái lesznek egy külső HDD használata esetén? Ez már azért szerintem erősen túl van gondolva. Továbbá szerinted nem kezelem ez elég körültekintéssel miután több alkalommal beszívtam az utóbbi időben, és ennek ellenére akár még menet közben is HDD-ket cserélgetek? Lassan aljutunk oda, hogy rendszerprogramozó informatikus mérnöknek kell lenni egy ilyen eszköz használatához :)

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz Danecay #53356 üzenetére

    Ezt hívják rendeltetésszerű használatnak, illetve user oldalról odafigyelésnek alapvető dolgokra egy ilyen USB-s tárolóeszköz használatánál, nincs ezekben semmi újdonság. ;)
    Az meg ugye le lett írva világosan, hogy a bekapcsolt gyorsindítás mikor okozhat problémát, nem az volt leírva, hogy minden körülmény között, + a linkelt példában is világosan le vannak írva pontokba szedve a lehetőségek, erről beszéltem, értő olvasás hiánya...
    A Windows eredetiségét illetően meg ugye szintén le lett írva, hogy a kérdés főleg az volt milyen forrású telepítővel lett installálva, nem-e valamilyen mókolt verzió, a licenc jogtisztasága és az aktiválás módja már csak hab a tortán, ezt sem kell túlgondolni és félreértelmezni.

    [ Szerkesztve ]

  • liksoft

    nagyúr

    válasz King Unique #53357 üzenetére

    Azért a Samu HD103UJ sem mai gyerek.... Lehetnek ott is gondok.....

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • King Unique

    titán

    válasz Danecay #53355 üzenetére

    Na akkor nézzük:

    Tehát 20H2 verzió, aminél korábban volt cikk arról, hogy a tavaly év végi kumulatív frissítés okozhat a CHKDSK futtatásánál problémát az NTFS fájlrendszerben, de azóta eltelt majd fél év és a hiba elvileg már rég javítva lett. Illetve ez értelemszerűen akkor lényeges a jelen esetnél, ha akkortájt történt a probléma, akkor lett az NTFS kötet RAW. Ha nem, hanem a közelmúltban a már tovább frissített rendszernél, akkor viszont elvileg nem ez lehet a gond, meg a tavaly év eleji esetnél még nyilván szó sem volt erről a hibáról.

    Mindkét HDD már elég muzeális, a Samsung F1 konkréten 10+ éves sorozat, ahogy a másik fórumtag is utalt rá. A Toshiba szintén nem mai gyártmány (kb. 5-6 évvel ezelőtti), meg ahogyan az előbbi, úgy az utóbbi esetében is már rég lejárhatott a gyártói garancia. Vagyis ezeknél az úgymond már lejárt szavatosságú modelleknél annyira nem lenne meglepő, ha esetlegesen ilyen-olyan hibákat produkálnak...

    Maga az Ewent HDD dokkoló elvileg elmegy kategória, vettek és használnak ilyen márkájú USB-s külső házakat, adaptereket, dokkolókat többen pl. ezen a fórumon is és eddig nem nagyon számoltak be tömegesen RAW problémáról. Meg ezekre 5 év gyártói garancia van, tehát ebből adódóan sem feltétlen lehet annyira silány. Olyanra viszont már volt példa, hogy egyik-másik dokkoló egyszerre 2 db 7200 RPM-es HDD használatánál instabilan működött, ha alul volt méretezve a tápegysége, meg alapesetben 5400-as modelleket javasoltabb használni adattárolásra. Ha ennek a dokkolónak 3(+) A-es tápegysége van, akkor az még oké lehet, de ha csak 1,5-2A, akkor az már neccesebb.
    Ha az utolsó screenshoton az alsó sort kell nézni és JMicron JMS551/egyéb JMSxxx chipes a dokkoló, akkor az elvileg nem rossz, de a megfelelő működés már firmware függvénye, ahol szükség esetén és saját felelősségre akar azt is lehet frissíteni, ha más nem használ és nem az előbbiek a probléma oka.

    [ Szerkesztve ]

  • Danecay

    őstag

    válasz King Unique #53359 üzenetére

    A dokkoló tápegységére Output-nak: 19V, 2,1A és 40W van írva. Ha én raktam volna hozzá ezt a tápot, azt mondom, hogy valószínű. hogy neked lesz igazad és itt lesz a kutya elásva, de ez gyári tartozék, aminek megfelelően kellene legyen méretezve. Kizárni persze semmit sem lehet. Ugyanúgy, mint ahogy a gyorsindítással kapcsolatban írtam, arra vonatkozó infó sincs a dokkoló használatát illetően, hogy 5400 rpm fordulatú HDD-ket nem ajánlatos gyorsabbat használni. Ami írva van, mert direkt előkerestem a dobozát és benne a papírokat
    "EW7014 l Duális Dokkolóállomás USB 3.1 Gen1 (USB 3.0) 2.5 és 3.5 Inch-es SATA HDD/SSD-hez", és még ugyanez legalább vagy 10 nyelven. OK ne de ne zárjuk ki ezt sem, viszont ha semmit nem zárunk ki akkor megint ott tartunk, hogy bármi lehet. Egyébként, mint ahogy szerintem a legtöbb felhasználónál van, az emberek egy ilyen dokkolóhoz nem vesznek külön 5400-as HDD-t, hanem azt teszik bele ami van. Lehet régi modellek már, nem véletlenül inkább csak adattárolásra használnám őket, nem állandó rendelkezésre állás mellett, csak alkalmankénti esetekre. December elején lett kicserélve, vagy megvásárolva, jó ha az óta a RAW-osodásig, jó ha 2 órát ment összesen, rámásoltam a ritkán használt állományokat és félreraktam. Ugyanez igaz a HDD-kre is mert a dokkolóval együtt ezek is ennyit mentek összesen, és mint beszéltük, nem mai darabok, de nem is nagyon mennek. A Samsung 654 napot ment eddig, a Toshiba pedig 266-ot. Na most, hogy ez mennyire sok az viszonyítás kérdése, a Toshiba nyilván fittebb, de a gépembe építve is van olyan HDD-m ami közel annyit futott mint a dokkolóban lévő Samsung, mégsem lett egyszer sem RAW-os. Na meg aztán ne feledjük, hogy 2 eltérő márkájú, kapacitású és korú merevlemez szokott egyidejűleg meghibásodni. Amennyiben HDD-re próbálnánk leszűkíteni a dolgot, akkor létezik, hogy amennyiben az egyik hajlamos a meghibásodásra, úgy viszi magával a másikat is?
    A rendeltetésszerű használatról meg automatikusan a munkahelyem jut eszembe. Gyártógépekről készült biztonsági másolatokat készítünk, tárolunk és állítunk vissza több terrás, külső USB-s tárolóeszközök segítségével, rögtön hozzá is teszem, hogy nem rackekbe vagy dokkolókba dugdosott tárolókon, hanem gyári külső merevlemezeken, mindezt egyébként az IT által kiselejtezett offline gépen. A legtöbb kollégámról sajnos elmondható, hogy teljesen dilettáns a számítástechnikához. Ez lehet életkori sajátosság, mert nem számítógépen szocializálódott mint anno pl. én hanem okostelefonon vagy tableten, vagy csak egyszerűen nem vonzotta sohasem a téma, így pl. van aki csak egy kinyomtatott útmutató alapján tud megcsinálni egy mentést vagy egy visszaállítás, van aki másnak a segítségét kéri, van aki meg nem is csinálja inkább mert annyira nem vágja. Volt eset amikor a visszaállítandó képfájlt nem a kívánt HDD-re sikerült összehozni, hanem arra a gépre amivel a műveletet csinálta :) Néha csak csóválom a fejem, hogy mennyire szívatják magukat. Ezt csak azért írtam le, hogy ilyen felhasználási körülmények között sem fordult elő az elmúlt 10+ évben, hogy RAW-osodjon egy-egy tároló, elég nagy probléma is lenne.
    Na mindegy, majd megoldódik valahogy előbb vagy utóbb.

  • liksoft

    nagyúr

    válasz Danecay #53360 üzenetére

    Két apró észrevételem van csak a leírtakhoz.

    1. Az USB2 port maximum 500mA terhelést visel el. Ehhez képest arra is készültek gyári! külső HDD-k, amelyek adatlapján 750mA vagy akár 1A is szerepelt! Akkor ez most hogyan is van? - A gyártók igencsak feszegették a végső határokat. Annyira, hogy sokszor csak Y kábellel lehetett használni a HDD-ket.

    2. A Samsungnál majdnem lényegtelen az eltelt idő. Mivel parkoló pályás, így nagyságrendekkel többet számít a parkolások száma! Ahogy öregszik, ennek a számára elviselhető értéke rohamosan csökken. Oka, hogy a felületen van egy védőréteg, ami öregszik. A légpárna alatt ez nem gond, de a parkoláskori csúszást idővel egyre kevésbé tolerálja (vagyis elindul a kopása).

    Egyébként ahogy így figyeltem, valóban egy fantomot kergetsz.....

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • Danecay

    őstag

    válasz liksoft #53361 üzenetére

    Szia Köszi!

    Az első ponttal kapcsolatban csak annyi, hogy minden bizonnyal ennek akkor lenne jelentősége, ha nem egy külső táppal ellátott egységről beszélnénk, hanem amik az USB portból táplálkoznak, vagy rosszul gondolom? Mondjuk esetemben amúgy is USB3-ról beszélünk ami 900mA-t tud.

    A fantomkergetőzéshez meg csak annyit, hogy az ilyenek valahogy megtalálnak engem :(
    A memóriahibámat is több mint 1 hónap volt mire kiteszteltem, mert az sem jelentkezett mindig, ráadásul újonnan vettem, talán még 2 hónapos sem volt és eleinte nem is volt vele baj. Az előző dokkoló tesztelésére is legalább ennyi idő ment el, de mondjuk érdekes, mert azt ki is cserélték és ugyanaz volt a történet mint most ezzel.

  • krealon

    veterán

    válasz Danecay #53360 üzenetére

    "A dokkoló tápegységére Output-nak: 19V, 2,1A és 40W van írva."

    Reszvetem :((
    Ezek szerint osszekeveredett 2 adapter.
    A dokkolo aljan tisztan olvashato, hogy 12 V-os tapegyseget igenyel.
    Ha egy 12 V-os eszközre 19 V-os tapot kotsz, akkor nem csoda, hogy tonkre megy.
    Tipikusan 5-10% -os elterest viselnek el az elektronikus eszkozok.

  • King Unique

    titán

    válasz Danecay #53360 üzenetére

    Ez a 19 V gondolom csak elírás és inkább 12 V akart lenni, de ha tényleg az előbbi úgy hogy a 3,5"-os HDD-nek is eleve 12 V kell és a dokkoló aljára is az van írva ( + más A és W értékek), akkor az elég siralmas és nem meglepő ha gondok vannak... :DDD
    December elején lett vásárolva, az említett probléma a havi CU kapcsán meg 8., szóval ha akkortájt volt használva és futott CHKDSK, akkor akár amiatt is lehetett RAW. Ha előtte, akkor viszont nem kellene, meg ha később már amikor javítva lett akkor sem.
    A gyártók a felhasználói útmutatókban nyilván nem fognak minden egyes eshetőségre kitérni pláne a változatos hw/sw környezet miatt sem, de attól még érdemes odafigyelni az említett dolgokra - nem véletlenül lettek leírva - és annak megfelelően használni egy ilyen eszközt. ;)

  • Danecay

    őstag

    válasz King Unique #53364 üzenetére

    Valóban felcseréltem, pontosabban inkább csak összekevertem 2 tápegységet. A monitor tájáról olvastam le a paramétereket, de természetesen az a monitort hajtja, nem pedig a dokkolót :) A dokkoló tápja a dokkolót hajtja, aminek az aljzat felőli oldalára van ragasztva a címke, de mivel jelenleg is megy a recovery, így inkább nem húzom ki, de feltehetően ugyanaz lesz rajta mint a fentebb beillesztett, dokkoló alján lévő címkén.
    A dokkoló decemberben lett vásárolva, de kb. 4 napja lettek RAW-ok először a kötetek, de vásárlást követően 2, max 3 alkalommal volt használva a dokkoló.
    A korábbi eset, vagy esetsorozat, mert többször előfordult sajnos, az pedig több mint egy évvel, lassan 1,5 éve kezdődött és kb. október közepéig tartott amíg vissza nem küldtem gariba.

  • Yanchi8

    csendes tag

    Hello!

    WD Elements 1 terrás külső HDD-m van. A problémám, hogy ahogy elkezdek fájlt másolni rá, az elején teljesen jó sebességgel másol, majd teljesen megáll.

    Furcsa, mert mindez az után jött, hogy elkezdtem szerencsétlenkedni mac alatt a formázásával. Most windowson leformáztam ismét NTFS-re, és csinálja.

    Találkoztatok már ilyen problémával?

  • King Unique

    titán

    válasz Yanchi8 #53366 üzenetére

    Ilyenkor mondjuk szokás leírni, hogy pontosan milyen WD Elements, mert van 2,5"-os és 3,5"-os, régebbi és az előbbi újabb sorozatok, stb...

    Ha a Macen, macOS-en történő használat előtt még jó volt és utána jelentkezett Windowson a probléma, hát akkor (az adatok lementése után) adott a lehetőség törölni és újraparticionálni + újraformázni a külső meghajtót a grafikus lemezkezelőben vagy parancssorban, nem kizárólag csak szimpla formázás létezik.
    Másolás közbeni adatkapcsolati hibát, akadozást az USB-kábel és USB-port (asztali PC-n elsődlegesen hátlapon lévő portok használata javasolt) hibája is okozhat, valamint (főleg egy 2,5"-osnál) az is ha túl hosszú (+) a kábel, + ha a 2,5"-osnál elégtelen USB-n a tápellátás (USB 3.X port használata javasolt). Aztán ha újabb sorozatról van szó és SMR HDD van benne, akkor amiatt lehet belassulás írásnál és átmeneti akadozás.

    [ Szerkesztve ]

  • Yanchi8

    csendes tag

    válasz King Unique #53367 üzenetére

    Köszi a válaszodat!

    Nem tudtam, hogy van több fajtája is, nekem az újabb van, 2,5".

    Lemezkezelőben formáztam, mert anélkül nem is látta a rendszer. Utána HD Sentinellel ránéztem, ott már csak 24%-os kondíciót írt. Meglepett mondjuk, mert viszonylag ritkán használtam, 2-3 éve van meg és nagyon hurcolva sem volt. Szerencsére pont lementettem róla a dolgokat.

  • valkesz93

    csendes tag

    Hello, remelem jo helyre irok.
    Asus N76VM laptopom van. Regen Windows 7-em volt, ez a problema nem volt jelen. Amiota felraktam a Windows 10-et egy uj SSD tarsasagaban azota bizonyos ido eltelte utan egy beep hangot ad ki. Feltunt hogy ebben az esetben a HDD is mintha leallna. Bealitottam, hogy soha ne kapcsolja ki a HDD-et az energia kezelesnel, de hiaba meg mindig fennall. Ket HDD slot van a laptopban, lehet hogy felkellene cserelnem HDD es az SSD-et?
    Valaszokat elore is koszonom!

  • King Unique

    titán

    válasz Yanchi8 #53368 üzenetére

    Ja, hát arról nem volt szó hogy a végét járja a HDD, ez esetben nincs min csodálkozni... Meg ugye az Elements Portable sorozatra általában 2 év gyártói garancia van az EMEA-ban, ahol ha az már letelt, akkor a garanciális csere sem opció. Ha az adatok már le lettek mentve, akkor az viszont még a jobbik eset, azzal már nem kell vesződni.

    [ Szerkesztve ]

  • Danecay

    őstag

    Bár nem adatmentős topik, de hátha valakinek jól jön! Nem tudom milyen, nem hallottam még róla, de jelenleg ezt futtatom, ha valaki ismeri és nincs róla jó tapasztalata, ne ostorozzon, csak a jó szándék vezérel.
    Donemax Data Recovery elvileg ~70$ helyett most ingyen

  • King Unique

    titán

    válasz Danecay #53371 üzenetére

    Legközelebb elég lesz az ilyet a program promók topikba beírni, nem feltétlen kell egyszerre 3-ba (1, 2, 3) is. :B

    Kösz!

    [ Szerkesztve ]

  • Danecay

    őstag

    válasz King Unique #53372 üzenetére

    Nem igazán értem, hogy ezzel is miért van bajod! Aki idejön, vagy az adatmentéses topikba, nem feltétlenül látogatja a Programok és promók topokot is, nem is értem, hogy ezt miért feltételezed? Az, hogy ezek szerint Te igen, az egy dolog. Ha ennyire zavar, töröld nyugodtan, márpedig zavar mert nem bírtad megállni megjegyzés nélkül :(

  • King Unique

    titán

    válasz Danecay #53373 üzenetére

    Egyrészt ha már adatmentő program, akkor az értelemszerűen az adatmentés topik témája, oda lehet linkelni, nem a különféle HDD problémákkal (nem adatmentés) foglalkozó topikba, ahova nem tartozik... :B
    Másrészt a program promóknak van külön topikja, oda szokás beírni az ilyeneket, amit ha sikerült elsőre megtalálni, akkor nem világos miért kellett + 2 másik topikba is külön. :F Meg ugye ha egyszer van az a topik és oda kell az ilyen promókot írni, akkor oda és nem feltétlen kell külön még az érintett téma/program topikjába is még egyszer...
    Harmadrészt létezik mondjuk kereső is a fórumon és aki akarja, meg tudja találni az említett topikot.
    Negyedrészt ha sikerült elolvasni az ÁSZF III.10.5. pontját, akkor ott világosan le van írva, hogy tiltott a "floodulás", azaz egyazon tartalom egy helyen többször vagy több helyen egyszerre. :B
    Ötödrészt ha megy az értő olvasás, akkor az lett leírva az előző válaszban, hogy "legközelebb", vagyis oké most elmegy, de a későbbiekben elég lesz a program promó topikban megosztani az ilyeneket. ;)

    [ Szerkesztve ]

  • Danecay

    őstag

    válasz King Unique #53374 üzenetére

    Igen Mester :R Mindenki másnak aki esetleg hasznát veszi annak pedig szívesen! :)

    [ Szerkesztve ]

  • Zsiráfnyál

    aktív tag

    Üdv,

    Watchdog violation kékhalált kaptam tegnap, neten driver frissítést javasoltak megoldásként, leszedtem hát egy DriverEasy-t, és frissíttettem vele a drivereimet (összesen 7 drivert frissített, főleg alaplapi összetevőkét).

    A frissítés utáni újraindítás óta a tányéros vinyóm hallhatóan kattog, minél aktívabban használom, annál gyakrabban (ha semmilyen programmal hozzá se nyúlok, akkor elhallgat, de ha mondjuk file kezelővel lépegetek rajta, akkor 10-15 másodpercenként hallok egy kattanást).

    CheckDrive 2020-al nekiálltam ellenőrizni, egy órája ellenőrzi, de hibát még nem talált (nem is tartom ezt a megfejtést valószínűnek, mert a vinyóval semmiféle problémát nem tapasztaltam, de persze ki tudja).

    Próbaképpen a másik tányéros vinyómat kikötöttem, de a kattogás nem változott, pontosan ugyanúgy, és ugyanolyan gyakran jelentkezik a kattogás egy tányéros vinyóval, mint két tányéros vinyóval (egy tápkábelen van a kettő).

    Létezik, hogy a szoftveres változásnak van köze a kattogás megjelenéséhez, vagy ez egyértelmű hardverhibának hangzik ?

    A vinyó kb 7 éves, Samsung, 1TB, 867 nap üzemidő, és 3535 bekapcsolás van benne.

    [ Szerkesztve ]

  • ricsip

    addikt

    válasz Zsiráfnyál #53376 üzenetére

    smart-ban a load cycle count érték növekedését nézzed sűrű refresh-elés után, van-e időbeli egyezés a kattogás és ezen érték +1 el történő növekedése között

    [ Szerkesztve ]

    -

  • Zsiráfnyál

    aktív tag

    válasz ricsip #53377 üzenetére

    Köszi a választ ! :R

    Hard Disk Sentinel-el, és egy másik általános monitorozóval nézem a SMART-ot, nem tudom, ezek élőben frissülnek-e, ezért újra is indítottam őket, de egyik érték sem látszik változni (10-20 kattanás alatt sem).

    Összeollóztam, ami érdekes lehet: [link]

    A Hard Disk Sentinel rövid ön-tesztje semmiféle hibát nem talált (csak próbaverzióm van, ezért felület tesztet csinálni nem tudtam vele), a CheckDrive írt két figyelmeztetést.

    A windows eseménynaplóban nem találok ehhez kapcsolódni látszó hibát

    A kattanás gyakorisága változó, volt hogy kb egy óra alatt nem kattant egyet se, pedig közben írtam / olvastam a vinyót. Aztán egyszer csak megint elkezdte, és stabilan 20-30 másodpercenként egyet kattan.

    [ Szerkesztve ]

  • sakal83

    addikt

    Sziasztok.
    Ujrahuztam a win10et. Sajnos a 2tbos hddmet az eszkozkezeloben latom de a sajatgeoben nem. A lemezkezelonel is latom egy felkialtojellel dinamikus megjegyzessel.

    1. Mi lehet a megoldas hogy az ujrahuzott ssd mellett is lassam a tartalmat?
    2. A regi rendszerrel is be tudom roffenteni meg igy az adatmentes is jatszik. Milyen kulso tarolo vinyot javasoltok es mikyen beallitassal formazzam?

    (atfutottam a topikot igy latom hogy a dinamikus nem jelent jot)

    Koszi :R

  • ricsip

    addikt

    válasz Zsiráfnyál #53378 üzenetére

    A #3 spinup time elég alacsony értékű, nem volt gond vele korábban h. elsőre nem tudott jól felpörögni, és 2x -3x próbálkozott? Mondjuk ehhez csendes gép és környezet kell, fület rátapasztani a hdd-re h. halljad a próbálkozását.
    Esetleg új sata és tápkábel...

    -

  • krealon

    veterán

    válasz sakal83 #53379 üzenetére

    "Ujrahuztam a win10et. Sajnos a 2tbos hddmet az eszkozkezeloben latom de a sajatgeoben nem. A lemezkezelonel is latom egy felkialtojellel dinamikus megjegyzessel."

    Importalni szukseges.

  • Danecay

    őstag

    válasz Danecay #53360 üzenetére

    Még némi adalék a RAW-os sztorihoz.
    kb. 3 napja indítottam el egy adatmentő szoftvert a dokkolóban lévő egyik meghajtóra. Nyilván nem tartott eddig, hogy végezzen, de közben dolgozom is menni kellett + volt más egyéb elfoglaltságom is, így a vizsgálat végeztével készenléti állapotba tettem a gépet, hogy biztosan ne vesszen el a több órási keresés eredménye. Most éppen itthon vagyok, gondoltam elkezdem kiválogatni a sok megtalált dologból, a valóban létező és szükséges állományokat és átmásolom a szintén a dokkolóban lévő másik, korábban lassú formázással formázott HDD-re. A Recover gombra nyomva, kiválasztottam az említett meghajtót, de azt az üzenetet dobta, hogy nem áll rendelkezésre, vagy valami ilyesmi. Gondoltam megnézem fájlkezelő alól, hogy mit mond ha a meghajtóra kattintok, és mivel Total Commander-t használok innen próbáltam megnyitni, de már jött is az üzenet, hogy csak rendszergazdaként férhetek hozzá a meghajtóhoz, mondom legyen, be is engedett lépni, és mivel eleve egy formázott meghajtó volt nem is láttam rajta semmilyen tartalmat. Mondom mindegy, úgy sincs rajta semmi, leformázom még egyszer, csakhogy ezt megpróbálva azt az üzenetet kaptam, hogy a meghajtó használatban van. Mondom akkor bezárom a TC-t és megpróbálom formázni a Windows-os fájlkezelő alól, itt már viszont a meghajtót sem látta. Gyorsan ránéztem a lemezkezelőben, és mit látok? Ismét RAW partíció lett a pár nappal ez előtt lassú formázott, az óta nem írt és nem olvasott, az óta le nem választott, másik USB portba át nem dugott meghajtóból (alaplapi USB portba van csatlakoztatva egyébként), úgy, hogy még a Windows sem lett leállítva alatta, csak készenlétbe rakva :W

  • Kis érdekesség. Volt egy totál hibás döglött 1tb-os notebook hdd ami csak kattogott. Mondom szétszedem kíváncsiságból.
    Volt benne egy ilyen szivacsszerű műanyag valami ami nem volt a helyén. (talán a szűrő része?)
    Kiszedtem, majd bekapcsoltam és már nem kattog. Valószínű nekiért valaminek. A szokásos kínai rackem kiresetelte a smartját, de látszik szegényen hogy nem javult meg. Talán az a leszakadt akármi végigszántotta a lemezeket.

    Írás tesztnél látszik is hogy kuka lett.

    A darab:

    Mindegy a vincsi továbbra is kuka csak érdekesség képpen itthagyom az infót.

  • ricsip

    addikt

    válasz MasterDeeJay #53384 üzenetére

    Szerintem ez olyasmi párát magába szívó csík, mint ami szilikát(?) golyók zacskóban formátumban van a cipősdobozokban, rajta a felírat DO NOT EAT!

    -

  • Borzika

    csendes tag

    Üdvözletem!

    A gép bekapcsolása után ezen képek fogadtak:


    Laikusként kérdezném:
    Tönkre ment a Hdd-m?

  • liksoft

    nagyúr

    válasz MasterDeeJay #53384 üzenetére

    Amit kiszedtél, az a porpárna. Azért van benne, hogy menet közben ha a gyártás során (vagy szétszedés) maradt a mechanikában oda nem való por, a lemezek forgásával keletkező légörvény ebbe csapja bele. Vagyis az öntisztító mechanika azon részét vetted ki, ami épp a belső tér pormentességét garantálja. :DDD [link]
    Az összes IBM HDD és utódja (HGST - kivétel a WD mechanikásak :D ) a tápellátásra és hűtésre érzékeny! Vagyis elég egy icipici kontakthiba, és elkezdi a hibás szektorokat gyártani. Túlmelegedés esetén szintén, és ha az nagyon magas, az üveglemezről ledobja még a mágneses réteget is (hisz mink neki a kabát :DDD )
    Ja, a porpárnát már ne tedd vissza, azzal csak rosszabb lesz az állapota. Viszont mostantól exponenciálisan ketyeg a használati ideje.......

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • valkesz93

    csendes tag

    válasz valkesz93 #53369 üzenetére

    Valakinek van valami tippje, vagy esetleg merre kerdezhetnem meg, kulfoldi forumon is megkerdezhetem.
    Koszi!

  • válasz MasterDeeJay #53335 üzenetére

    Na a 2tb-os SMR-es csodát nem vették vissza a seatools valóban nem tud smartot olvasni Rackből (annak ellenére hogy minden más program meg tud) így sima gépben a smartra OK-ot írt.
    A gond az hogy szerverben továbbra sem tudom használni az adott vezérlővel (3ware) és másik szerverben is csak 100mb/s körül ír maximum (olvasni meg 230-al).
    Lényeg hogy ez a hdd nem alkalmas szerverbe és régebbi raid vezérlőhöz sem használható. (3TB-os WD Green és 4tb-os Blue meg megy hibátlanul)
    Illetve (bár ez nem átlag használat) Chia bányászat plotolás részére sem használható rendes gépben sem.
    Szóval megy biztonsági mentés tárolni.

  • t420s

    aktív tag

    Külső HDD tönkremehet egy formázástól vagy csak iszonyatos pechem volt?
    Külső HDD kifogátalanul működik, HD sentinel státusza 100/100.
    Ámde exfat filerendszer van rajta gyárilag a media box meg ezt nem támogatja.
    Hát rányomom a laptopra és format NTFS-re. Elkezdi. A folyamat kifagy, leáll. A vinyó elkezd kattogni tak tak tak.
    A hd sentinel a win és a partíciókezelő se látja azóta a hdd-t. Búg de csak tak tak tak.
    Végül a crystaldiskinfo segédprogi nagy nehezen ad valami S.M.A.R.T infót de totál nonszensz: a kapacitást 6000 TB-nek jelöli (2 TB a valós), és 100x annyi reallocated sector van mint a biztonságos érték.
    Tehát akkor summa summarum a hdd tönkrement egy formázástól?

  • liksoft

    nagyúr

    válasz t420s #53391 üzenetére

    Szia!

    Amennyiben nem elegendő tápfeszültség mellett történt a formázás, minden további nélkül meghalhatott. Ez nem szokott jelentkezni a külső tápegységgel ellátott drive-ok esetében, de a 2,5"-osnál igen. Asztali gép esetében mindig a hátlapon lévő, alaplapra forrasztott csatlakozót célszerű használni, és ha van, USB3-ast. Előlapi csatlakozók vékony kábellel csatlakoznak az alaplapra, így ott feszültségesés történhet, ez hibás írást eredményezhet, és a drive akár meg is halhat, ha a belső gyári adatait is érinti.

    Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

  • King Unique

    titán

    válasz t420s #53391 üzenetére

    Normál esetben és megfelelő használat (nem user error) mellett nyilván nem megy tönkre egy szimpla formázástól egy belső / külső merevlemez. Ellenben ha 2,5"-os modell és sikerült "ügyesen" elégtelen USB-s tápellátással megtámogatni, netán még adatkapcsolati/érintkezési problémák is voltak közben, meg gyors helyett lassú formázás lett ráküldve, akkor már elképzelhető és ez esetben nincs min csodálkozni...

  • JHC

    tag

    válasz t420s #53391 üzenetére

    Tápellátás elégtelenség is lehet, de lehet, hogy a formázás során olyan szektorokat próbált írni-olvasni, amik már rosszak voltak, csak eddigi lemezhasználat alatt még nem voltak érintve, így a lemez sem tudott róla hogy rossz. GSmartControl-al be lehet kapcsolni egy opciót, hogy a lemez hosszú üresjárata során elindul háttérben egy felület ellenőrzés, ami végig olvassa a lemezt mondjuk ilyen hibák után kutatva. Csak az a tapasztalat, hogy már a 3-4 éves lemezeken SEM működik.

  • ricsip

    addikt

    válasz JHC #53394 üzenetére

    Csak az a tapasztalat, hogy már a 3-4 éves lemezeken SEM működik.

    Mi nem működik? A smart "offline" scan?

    https://sourceforge.net/projects/smartmontools/files/smartmontools/7.2/smartmontools-7.2-1.win32-setup.exe/download

    -> smartctl /dev/sda -t offline

    [ Szerkesztve ]

    -

  • JHC

    tag

    válasz ricsip #53395 üzenetére

    Amiről te beszélsz:
    smartctl /dev/sda -t offline = SMART Immediate Offline Test

    Amiről én beszélek:
    smartctl -s on -o on /dev/sda = SMART Automatic Offline Data Collection

  • Tarill

    őstag

    Sziasztok! Remélem jó helyre írok és maradhat :) olyan gondom volna hogy kicserélném egy régebbi 1 terrás vinyóm egy új nagyobbra, de ha kiveszem a régi vinyót nem bootol be a gép. Windows egy ssd-n van, ezen a vinyón semmi win file nincs tudtommal :/ illetve formázni sem tudom azt sem engedi a win. Létezhet erre megoldás vagy csak reinstall már a vinyó nélkül? Köszönöm! :R

  • ricsip

    addikt

    válasz JHC #53396 üzenetére

    Az enyem példa egyből triggereli azt amit te példád bizonyos idő elteltével kezdene csak el.

    De továbbra is talány, mi nem működik 3-4 éves lemezeken :F

    -

  • JHC

    tag

    válasz ricsip #53398 üzenetére

    Úgy értettem, a 3-4 évesnél fiatalabb lemezeken. Valamint a laptop lemezeken szintén nem, mivel fejet parkolnak tetszik vagy sem. Itt nem arról van szó be lehet-e kapcsolni az opciót, hanem hogy ettől történik-e valami. Régi vinyót ha be volt kapcsolva az opció, akkor ha akár adatkábel rá sem volt dugva akkor kb félóra után elindult valami teszt, mert ha fülhöz emeltem a vinyót hallatszott némi fejmozgás. Volt olyan badszektoros vinyó amit ilyen eljárás után le tudtam menteni. Adtam neki delejt, és hagytam menni 12-24 órát csakúgy magában. Biztos valamint csinált, mert a SMART paraméterek utána mást mutattak, de például ez egy PURZ vinyóval már nem működik. A csilli-villi SMART egy 3TB-os PURZ vinyón nem vette észre hogy gond van a lemez felülettel, mert már rég nem olvastam róla onnan a 1,2TB veletti részről, és egy óvatlan olvasással ráfutottam erre a területre. Sentinellel végi olvastam volna a lemezt mondván valami nem kerek, és 1,2TB-ig 100MB/s, majd onnan egy szakadék, és 100-200kB/s. Szerencsére le tudtam menteni 1 hét alatt 0-24. Ez a lemez a mai napig használható a megfelelően becélzott partíció mérettel, de egyébként a kritikus SMART értékek azóta sem mozdultak el a nulláról. Egyébként a TLER egyszerű felhasználónak egy nyűg. Ha badszektoros egy vinyó, nagyon sokat kell várni mire egy hibás szektort átugrik. Egy másik vinyónál 1 hibás szektor átugrása néha több perc is volt. Olvastam neten és próbáltam is, adatmentéskor megpróbáltam kikapcsolni a TLER-t, de hamar beledöglött a vinyó a sok hibás szektorba. A javasolt beállítás az 1 másodperc, hozzátéve hogy gyors adatmentésre, nem RAID rendszeren.

  • King Unique

    titán

    válasz Tarill #53397 üzenetére

    Bár nem mutattál a lemezkezelőről screenshotot, de valószínűleg csak a szokásos probléma, a nem megfelelő telepítés eredménye, lásd az OS topikjában leírtakat, ahova egyébként inkább való lett volna a kérdés, mivel nem a HDD hibásodott meg, hanem a rendszerindítással lett gond...

Új hozzászólás Aktív témák