Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • VoidXs

    Topikgazda

    válasz krx21 #75924 üzenetére

    Ez a skin effect, de ott a probléma, hogy megahertzektől indul. Főként az AudioQuest féltudományos baromságai közt van, ők szoktak rajta leginkább lovagolni, mert kicsit tudományosabbnak tűnnek tőle, miközben amit árulnak, az semmire nem jó. Pár kisebb kábelárus is átvette, és a kábelezők kérdés nélkül benyelik, ahogy más hülyeségeket is.

    A skin effect abból fakad, hogy az áram valójában elektronok mozgása, amik nem önmagukban mozognak, hanem atomról atomra szállnak, a szomszédok passzolgatják le egymásnak. Az elektromosságról még annyit kell tudni ezen kívül, hogy addig hat, amíg a két oldalon (generátor és meghajtott elem) a töltés ki nem egyenlítődik. A generátor (erősítő) valamilyen frekvenciával működik, közte ellenirányba elmozdul, majd vissza. A meghajtott elemnek (hangszóró) ezt le kell követni, majd amint lekövette, a rendszer ki van egyenlítve, várja a következő változást. A kiegyenlítés azt jelenti, hogy a kisebb potenciálú oldal átrántja az elektronokat a nagyobbról. Ezek út közben ütköznek az atommagokba, ezt hívjuk ellenállásnak. A legjobban az szemlélteti ezt, hogy az áramköri ellenállások mindössze mezei spirálok, ezzel szabályozva, hogy milyen gyakran ütközzenek az elektronok. Itt egy nagyon jó videó, animációval.

    Minél közelebb van egy elektron a kábel közepéhez, annál nagyobb esélye van annak, hogy atommagokkal ütközik, amik annyira lelassíthatják, hogy egy ponton túl a két oldal nem tudja egymás potenciálváltozását lekövetni. Ennek a neve aluláteresztő szűrő. A kábel szélén töretlenül tudnak ugrálni, hiszen ott nincsenek atommagok, illetve kissé íves pályán is egyre kisebb az ütközés veszélye. Ezt hívják skin effectnek, viszont mint mondtam, ehhez nagyon gyors változások kellenek, mégpedig olyan gyorsak, amik audioban nincsenek. Minden kábel aluláteresztő, pont a skin effect miatt, de a legrosszabbak is több százezer Hz környékén kezdenek esni, azok sem elsősorban ezért, hanem mert túl közel vannak az erek egymáshoz. Könnyen lehetne olyan kábelt tervezni, amin akár GHz is átmegy, csak ehhez a hifis kábelgyártók túl hülyék (ugye marketingesek viszik ezeket a márkákat, és nem igazi mérnökök), a rendes kábelgyártók pedig nem csinálnak belőle audio kábelt, hanem például BNC-ket.

    Az, hogy az ezüst emel a magasakon, lehetetlen. Semelyik kábel nem emel semmit (hiszen áramköri elem csak csökkenteni tud, ütközésekkel hővé alakítani az elektromos energiát). Egy ilyennek nyoma lenne a spektrumon, és nemhogy nem lehet mérni, de vakteszten se hallotta még soha ezt senki, pedig millió volt. Az, hogy valaki egy hifis teszten bólogat a "cseréltünk kábelt, ugye, milyen jó?" kérdésre, az előadó meg visszabólogat, bármekkora baromságot is hall (lásd: linkelt videó), nem hiteles. Ez csak a bevett megtévesztés, mert utánanézés hiányában sokaknál működik.

    #75925 krx21: Ez pontosan így van, szakértő vásárló mérésekből meg tudja mondani, hogy hogyan szól egy komponens, és az tetszik-e neki vagy sem. Például így működik a Spinorama, ahol nemes egyszerűséggel beírsz egy hangszórót, ami tetszik, és kidobja, hogy minek a hangja hasonlít hozzá legjobban. Az egésznek az áll az útjába, hogy az ember szereti azt hiszi, hogy az ő füle hú, de sokat ér. Senki nem boldog, amikor megtudja, hogy egy olcsó műszer fényévekkel pontosabb, mint ő valaha lesz, ezért abba a hitbe menekül, hogy ő mérhetetlent hall. Ezért van az, hogy a leghifisebb figurák önbizalmától kiugrik a mutató, míg azok a hatalmas tudósok, akik konkrétan feltalálták ezt a hobbit, és szállítják a legmodernebb, legkomplexebb megoldásokat, bőven megelégszenek olcsó darabokkal.

    [ Szerkesztve ]

    W̘h̘̹̥̼a̝t̪̝͓̠̪ ̞͔s̼̱̣o͚̻̟un͚d̖̣̗̭̞̹ ̬ḏ̩̤͉o̹ͅe̟͚͕̺s͕̱̙ s̝̮̯͍̝̺o̰̪̲͓̦u̥̻͎n̘̳̟̗d̼ ̞̫̣̲̼̜m͚̼̳ak̪̩̻e̘̹̜?

Új hozzászólás Aktív témák