Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ger_man

    senior tag

    Sziasztok!

    Gondoltam megosztom veletek, hogy sikerült végre kipróbálnom ezeket az új "3D térhangzású" formátumokat a házimozimon.
    Régóta rendelkezek 5.2.2. tudású erősítővel, az első ilyen erősítőm az Onkyo TX-NR656 volt, amit inkább 7.0-ban és 7.1-ben nyüstöltem, valahogy úgy éreztem a több csatorna jobb mint kisérlezni ezzel az 5.1.2-es setuppal, meg igazából jó ideig alig volt erre tartalom, pár BD-n szerepelt ilyen hangsáv, de azt meg szépen visszafejtette 7.1-es TrueHD-be, bár Atmost írt az erősítő, lényeg ami lényeg meg voltam vele elégedve. Aztán léptem 1080p-ről 4K-ra, és az eARC/ARC mizéria miatt végül erősítőt is váltottam a Sony STR-DN1080 személyével, ami paramétereit tekintve nem sokkal tud többet, talán tényleg csak a eARC tudás és a virtuális 7.2.2 (igazából 5.2.2 szetup esetén tud virtuális keverni még két hátsó csatornát - erre még visszatérek) csatornaszámban. Egy ideig ezt is 7.0-ban használtam (mély hangszórótól a szomszédok miatt kellett megvállnom egyszerűen bejárta az épületet). Végül aztán hatott a marketing, szép számra lettek Atmos térhangzású tartalmak, gondolom miért ne, próbáljuk ki ezt a dolgot. Igazából a hangszóróim nem kifejezetten a legdrágább szettek, de teljesen meg vagyok velük elégedve: Yamaha NS-8900 frontok, Yamaha NS-P60 (NS-C55 és NS-E55) amihez még szereztem be két plusz surround hangfalpárt. Az ötlet az volt, hogy ezekkel a hátsó hangszóróimmal oldjam meg az Atmos felső csatornáit, tisztában vagyok vele, hogy ezek az Atmos enabled hangszórók valamiben eltérnek egy polcsugárzótól, de azért itt érzek egy kis marketinget is, de majd a tapasztaltabbak kijavítanak.
    Szóval az ötlet az volt, hogy készítek egy "talpat", amit a hangszórón lévő két menetes furatra lehet rögzíteni, a Klipsch-RP-500SA hangsugárzót figyelemebe vége kb 22°-ra löttem be a megdöntés szögét, bemodelleztem a hangsugárzót, és kiszerkesztettem hozzá a talpat:

    [kép] [kép]
    Édesapám műhelyében pedig realizátuk a dolgot:
    [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
    Fontos volt, hogy akár falra is szerelhető legyen, mert minden tesztben azt olvastam, hogy az upfiring helyett mindig jobb a front height beállítás (mennyezeti pozíciót most figyelmen kívűl hagyva), pedig ilyet nem is ajánl a Dolby (a DTS-nél vannak height csatornák).
    Végül minden a helyére került, kalibrálva lettek hangszórók a Sony sztereo-s mikrofonjával, jöhettek a Dolby Atmos demók:

    Nem hittem a fülemnek, ahogy sokan másik is mondták, írták valóban az az érzés fogott el hogy egy hang-buborékban kerültem, és egyértelműen éreztem a felülről jövő hanghatásokat.
    Végül DTS:X tesztlemezt is sikerült szereznem, nagy izgalommal indítottam az első demót, de csalódás fogadott, a "3D" térhangzás egyáltalán nem érződött, odasétáltam a frontokhoz, és sajnáltattal konstatáltam, hogy bizony az upfiring csatornákból nem szól hang. Pár perces internetes kutakodás után jött a válasz: ennél az erősítőnél, a DTS:X és DTS Neural:X csak height csatornáknál engedélyezett. Teszteltem is, beállítottam, hogy a két upfiring igazából height csatorna, és lám elkeztek működni a hangszórók DTS:X hangsáv alatt.
    Mérlegelve, hogy a DTS:X csak így működik, illetve az Atmos is jobb lehet, felfúrtam a falra a hangszórókat, és hogy a családi béke is megmaradjon, kábelcsatornát is raktam fel:

    [kép] [kép]

    Új kalibrálás után jöhetett újra az Atmos lemez. Újra csalódottság fogott el, mert a buborékos hatás módosult, még mindig érezni, hallani lehetett a magasról jövő hangokat, de most valahogy sokkal irányultabbá vált, erződött a hangforrás helye: előlről szóltak a "magas" hangok. Az upfiring beállítással az volt az érzésem, hogy pont a fejem fölött szólnak a hangok. A DTS:X végre működött, de ennél se volt meg az az állejtős pillanat, mint az első atmos upfiring demóknál.
    Viszont, ami nagyon tetszik ennél a setupnál, az a Sony "Center Speaker Lift Up" opciója, ami annyit tesz, hogy a két front height csatornába kever center hangot, vagyis a beszédet meg tudom emelni, hogy úgy érződjön a beszéd a tv közepéből jön, 10 fokozata van, szóval finomra lehet hangolni, és valami eszméletlenül jól működik. Eddig erződött hogy a center a TV alatt van, most olyan mintha a TV maga lenne a center csatorna, ez funckió egy kicsit kárpótolt.
    Ígértem, hogy visszatérek erre a virtuális 7.2.2-re, ami igazából a mélyet nem számolva 9 csatornát jelent, jelen erősítő pedig csak 7 csatornával rendelkezik, azonban van egy "Speaker Relocation/Phantom Surround Back" nevű beállítása, ami arra hivatott, hogy egyrészt a mikrofonnal kimért hangszóró távolságokat, úgy finomhangolja, hogy az esetlegesen asszimetrikusan elhelyezett hangszórókat a Sony mérnökei szerinti virtuális pozícióba rakja, gondolom itt a hangerővel, crossoverrel játszik a szoftver. Másrészt "elhelyez" két hátsó virtuális hangforrást, így a fizikai 5.2.2-es (nekem 5.0.2) hangrendszerből készít 7.2.2-t (nekem 7.0.2-t). Nagyon nem hittem a dologban, amíg meg nem néztem a Denis Villeneuve Dűnéjét, az eredeti Atmos hangsávval. Sajnos nem tudom a pontos jelenetet felidézni, de volt egy pillanat, amikor úgyéreztem, hogy egy adott pillanatban nem oldalról hanem hátulról érzékelek hangokat. Ami könnyen lehet a Dűne hangmérnökeinek köszönhető, de az is lehet hogy a Sony mérnökeinek.
    Összességében azt kell mondjam nagyon jól működnek ezek a "Object based" hanganyagok, meglepően jól működnek a felkonvertálók is (Dolby Surrond vagy DTS Neural:X), érdekes hogy az látszik a Dolby visszaszerezte előnyét a DTS-sel szemben, a DVD korszakban mindenki a DTS hangsávot kereste, majd a BD korszakban is a DTS-HD volt talán a preferált, de ebben az új korszakban a Dolby Atmos nagyon előre tört, köszönhető ez annak is, hogy nem csak veszteségmentes nagy formátumban létezik, hanem steamingen is, tömörítve (TrueHD / DD+). Bátran ajánlom a 7.1-es, 7.0-val rendelkezőknek, hogy ha esetleg támogatja az erősítőjük ezt az új kódolást, hogy próbálják ki, ahogy látszik elég könnyen meg lehet oldani házilag is, hogy polcsugárzóból egy atmos enabled hangsugárzó legyen ;)

    Egyébként itt még nem állt meg a történet, mondjuk ebben a topicban, hogy is állna meg. :B Mutatok egy kis betekintőt:

Új hozzászólás Aktív témák