-
PROHARDVER!
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dudi6
senior tag
-
oliwire
őstag
Sziasztok!
Nemsokára téligumit cseréltetek a 2016-os Ford Focuson. Vettem hozzá alufelnit és megvan már az abroncs is. Már össze is szerelték, amikor eszembe jutott, hogy nekem a nyári felni-abroncs szett nyomásérzékelős Gondoltam, hogy veszek egy érzékelő szettet, a gumis azt mondta, hogy a Ford gyárit 30.000-ért tudja adni. Azt néztem, hogy nem is olyan rossz ár érte. Ha nem tetetem bele, mindig leeresztett gumit fog jelezni a belső computer? -
Willie
őstag
válasz MC Pite #42188 üzenetére
Köszönöm szépen!
Végül kinéztem a gyári tartozék katalógusból a 14"-os acélfelni cikkszámát és nagy valószínűséggel azt fogjuk megvenni, az a tuti és olyan nagy különbség nem lehet árban.
Kérdésem lenne, hogy mi van akkor, hogyha esetleg nyáron defektet kap a barátnőm? A nyárigumi mérete 185/55R15, a téli és a pótkerék meg ugye 175/65R14 lenne. A kettő váltóméret, tehát akkor gond nélkül meg tud tenni mondjuk 200 km-t, igaz? Mehet ugyanúgy 130-140-es tempóval vagy lassabban kell majd mennie?
Előre is köszönöm szépen.
-
ftc
nagyúr
Erről még mi a vélemény? Hankook 94H XL Winter I*CEPT RS2 W452
-
Firstaye
tag
Nem tudom, kit mennyire érint most a nyári gumi vásárlás, de néhány ritkább méretben eléggé nagyot eset a Dunlop (jellemzően a SPORT MAXX RT, vagy RT 2) gumik ára [link] Konkrétan beesett a középkategória ársávjába - más kérdés, hogy tesztek alapján itt lenne-e amúgy is a helye.
Lehet csak valami hiba, nem tudom, véletlen botlottam bele. -
2ozzmexy
senior tag
válasz Willie #42307 üzenetére
Többet is meg tud tenni rajta mint 200km, de ilyenkor észben kell tartania, hogy az egyik kerék nem ugyanolyan mintázat, tehát fennáll a veszélye annak hogy nem ugyanannyira tapad mint a többi/jobban, ezáltal az gépjármű viselkedése és manőverező képessége nagyban változhat...
A lényeg hogy olyankor például ne tapadáshatáron essen be a körforgóba, hacsak nem drifbajnok a csajod...
"...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
2ozzmexy
senior tag
válasz molnarpeter #42287 üzenetére
Bocsánat a belevaú miatt, de engem is érint a dolog:
Szerintem a talajnyomás kifejezést keresitek... Valószínűleg ez lesz a kulcs...
A régi corollám 1039kg volt és 185-ös gumikon gurult, a 353-as warnyú aszem 155-ösön és 900kg körül lehetett, a Vitarám 1120kg és 215-ös gumikon gurulgat... Mivel kisebb a tömeg és széles a kerék, ezért egységnyi felületre kisebb nyomás esik, ami belenyomná a mintát a hóba, hogy a téligumi ki tudja fejteni "kapaszkodó" hatását...@Tom1939: Az allgrip sem ér semmit ha nem az igényednek megfelelő gumit választottad, ugyanis a 4 abroncs az ami az autó képességeit a flaszternek közvetíti, így hiába teszel jó gumit egy egyébként ABStelen F Astra-ra és hiába teszel egy kisebb tudású gumit egy nagyon jól felszerelt prémiumra, az eredmény ugyanaz lesz. Tudod, gombot a kabáthoz és nem fordítva. Valószínűleg az a gumi akkor neked nem a legjobb választás, lehet a két szettnél kellene maradnod, vagy nem tudom, ez mélyebb elemzést igényel...
[ Szerkesztve ]
-
2ozzmexy
senior tag
válasz noorbertt #42277 üzenetére
Nagyon szivesen, bocsánat a leugatásért, de így volt foganatja is, az 1 nap ban megérte ha az üzenet átment. Adok még tanácsot, aztán vagy megfogadod vagy nem, ez már a Te döntésed:
Ha leszerelteted a régieket, akkor mielőtt felrakatnád az új téliket rá, érdemes a felniket lepucolni felnitisztító spray-vel (kb bármelyik hipermarketből a legolcsóbb bőven jó, olyan 6-700 forint körül vannak), az leszedi a ráégett fékport is róla.Mivel 1 napig nem írhattam így csináltam neked egy képet:
A bal oldali a Te képed (Semperit = Continental másod vonal, középkategória), a jobb oldali pedig az én 2014-es gyártású Barum Polaris3 (Continental harmadvonalas, budget kategóriás) abroncsom. Nem kötözködni szeretnék és további olajat önteni a tűzre, csak meg szeretném mutatni a különbséget egy gondozott és egy gondozatlan abroncs között. Ez pedig az emlegetett Falken HS449 Eurowinter 2013-ból:
Ezzel le is zárnám a témát, de úgy éreztem így lesz teljes a kép.
[ Szerkesztve ]
-
2ozzmexy
senior tag
válasz bazsimano #42315 üzenetére
Sajnos csak pro és kontra dolgokat tudok felhozni, de remélem ez irányba állít:
"c4 grand spacetourer autora szeretnek teljes szettet vasarolni. felni es teli gumi."
Dízel? Benzin? Milyen a felhasználási mód? TPMS kell?
"teli guminal ha 16os mellett dontok akkor kleber krisalp hp3ra gondoltam,"
Jó gumi, de kérdés h mi a cél vele, javasolom a kisebb méretű felnit, mert a balonosabb gumival kényelmesebb lesz az utazás kis hazánk télviz idején fölöttébb elhanyagolt útjain és a mechanikai behatásokat is jobban tűri, plusz kíméli a futóművet, télen amúgy sem szoktunk állatkodni és tapadáshatáron autózni."kerdes hogy acel vagy alufelni.
17esbe mi lenne jo valasztas? ar ertek aranyba?"
Én az acél felé szoktam hajlani, struktúrált vagy lemezfelni+dísztárcsa, mert azokat ha megmarja a só, nem egy nagyösszeg a csere és felújítani sem horror, akár házilag is kivitelezhető...
Az R17-es gumi mindig drágább lesz, mivel ott még van egy "árugrás", ha megnézed akkor Te is látni fogod hogy az R16-os olcsóbb..."lehet inkabb telire is alut vegyek es akkor nem kell kulon csavarokat venni az acelfelnihez?"
Miért kellene másik csavar? Citroen esetében szokott olyan lenni h másik csvaar kell, de ebben mennyire vagy biztos?"...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
bazsimano
őstag
válasz 2ozzmexy #42317 üzenetére
nagyon koszonoma valaszt!
tpms nem kell. benzines 1.2 "szuper" uj downsized motor...
lehet nem irtam de tul sokat nem hasznaljuk, es telen meg kevesbe.
a csavarnal azt mondtak a markakereskedbe hogy ha uj felnit acelfelnit teszunk ra akkor biztos hogy uj csavarokat kell venni!
akkor valoszinu maradok a 16os felninel. (es acel lesz max probalok keresni hozza szep disztarcsat )
gumiban akkor ez a krisalp hp3 megfelelo lehet, ugye?
koszonom szepen! -
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Ha a gyári felni méret: 6 és 1/2 J ET 39vagy 45 16", 60,1 . 5x114,3
[Ezt rendelhetem?]
Köszönöm a segítséget -
Tompie
őstag
Sziasztok!
A következő kérdés merült fel bennem
Ford Focus I. (2004) nemrég vettem használtan alufelnivel. Most viszont már megvettem télre a hozzá való acélfelnit.A kérdésem az lenne, hogy árulnak az acélfelnihez való felnicsavart, akkor külön az ahhoz való csavart meg kell vennem ? Mert ezt is olvastam azt is, hogy jó hozzá az a csavar ami az alufelnihez van meg azt is, hogy nem jó.
Valamint ezek a csavarok nyitottak, mennyire korrodálnak majd a csavarok a téli nedves, vizes időjárástól?
Vagy ne agyaljam túl az utóbbi kérdést?Köszönöm
-
Tompie
őstag
A csavarhossz az adott mert itt arra kell feltenni a kereket és anyával kell odarögzíteni.
Csak úgy tudom az alufelnit felfogató anya kialakítása kúposabb mint az acélfelnié, ezért van ellentmondás, valaki szerint az a csavar is felfogja az acélfelnit valaki azt mondja hosszú távon nem egészséges.[ Szerkesztve ]
-
raziel01
veterán
válasz Tompie #42323 üzenetére
Nem tudom más márkánál hogy van de VW/Skodánál a gyári alufelni csavarja jó a gyári lemezfelnihez. De más alufelnihez már kell új csavar.
Nem megfelelő csavarral kilazul bizonyos idő után. Nem biztonságos.Illetve szerintem meg is eszi a felnit a csavar környékén.
[ Szerkesztve ]
-
KTU
addikt
Ma megérkezett a négy évszakos Vredestein garnitúrám, az új "sima" Quatrac, (nem 3, nem 5, nem Lite, nem Pro)
már fel is szereltettem.
DOT 3420, Made in Hungary, kép, és lehet úgy fényképezni, hogy az új abroncs, teljesen koszosnak látszik.
195/65 R15 H most 4 db, 80 e párszáz Forint. szállítás ingyenes innen
Héten hétfőn rendeltem, DPD hozta, csomagolva a szokásos ipari folpack-ba.Köszönöm a topiknak a sok hasznos információt.
[ Szerkesztve ]
"Sajnálom, a válaszok készen vannak, csak jól kell kérdeznie."________Magyar Xiaomi Mi 10 Lite 5G #monet____https://t.me/MagyarXiaomiMI10Lite5G
-
Dzsolo
senior tag
Sziasztok,
Van egy sérült acélfelnink, tudnátok ajánlani valakit Budapesten aki kiegyengetné? Bár lehet házilag is kilehetne de nekem incs hozzá türelmem. A perem nem sérült mert így jártak vele. A gumit már levettem róla, nem szeretném így hagyni mert erre menne a nyári szett és jó lenne rendbe tenni.
-
molnarpeter
nagyúr
válasz Dzsolo #42332 üzenetére
Római guminál intéztem ilyet valamikor. Ha mégis lenne türelmed akkor közepes kalapács az ívre, nagy kalapáccsal pedig arra ütni, és úgy finoman vissza lehet egyengetni.
Szörnyülködjetek: Golffal kezdő jogsival, éjjel közepén, stb... szóval elkaptam egy nagyobb kátyút. A felni hasonlóan nézett ki, a gumi is láthatóan kicsípődött, le is eresztett. Pótkerék fel, itthon a fent említett módszerrel felni kiegyengetve... azóta sem tudom, melyik felni volt, de mind bírja
Traktoron meg még súlyosabb rémségek lettek elkövetve - kovács bácsika sok sérülést kiegyengetett már nekünk (talán földből kiálló tuskók vagy kövek okozhatták), de némelyiken voltak repedések is, ki lett hegesztve, mindenki boldog (csak a bontott 70k és akkor futár lengyelektől, vagy új 2-300k). Személyautónál persze nem éri meg hegeszteni, csak az alut.[ Szerkesztve ]
-
Kornel
veterán
válasz molnarpeter #42335 üzenetére
Traktorral nem is tudsz 130-al menni
-
2ozzmexy
senior tag
Náluk:
http://www.nonstopgumi.hu/
Annyit még hozzátennék hogyha sikerült megjavítani, akkor max pótkeréknek használd, mert az acél "emlékszik" (lásd tekercsrugó), ellenben az alumínium hidegen is megmunkálható, az acél csak addig amíg ki nem hűlt..."...that's why they called me 'Preper' because I'm always prepared..."
-
2ozzmexy
senior tag
válasz bazsimano #42318 üzenetére
Jó lesz, keress hozzá "felhőemberkés" dísztárcsát, egészen tisztességes árban vannak és elég dekoratívak is, nem olyanok már mint amik a régi felniken voltak... (persze van olyan is gombokért, legalább nem olcsón pótolható ha törik vagy lelopják)
Aztán ha keveset mentek akkor lehet érdemesebb lenne a nyári helyére 4évszakost feltenni... ha az is cserés lesz... De ez még odébb van, majd akkor menjünk át ezen a hídon hogyha odaértünk...
"benzines 1.2 "szuper" uj downsized motor..." Micsoda? Egy C4 Grand Spacetourer-ben!? Nem lett kicsit nagy az a kabát?[ Szerkesztve ]
-
raziel01
veterán
Nekem is volt ilyen. Kb 1 perc a gumisnak kikalapálni.
Levette a gumit is hozzá igy fizetni kellett a centrírozasert is. 3500-ba került. De miután mondta, hogy max potkereknek hasznaljam igy kar volt megcsinaltatni.
Inkabb érdemes venni jo allapotu használtat jofogason. Sokan eladják, mert alura váltanak. -
MC Pite
veterán
Elvileg jó papucs lett, majd ha lesz infó megírhatod. Sajna én nem tudtam ezt venni 185/65R15ben még, mert az Q ötöst még nem futtatták ki . Aztán majd meglátom milyen a Hankook, de az sem rossz, egyedül a gördülési ellenállása ami picit zavar hogy lehetne alacsonyabb - egy könnyű autónál kis motorral nem hátrány.
Az európaias ajánlásban a Tyrereviewnál a második helyen áll (első a GY), illetve a brit ajánlásban is a második helyen áll (első a 005 EVO), és nagyjából egybevág azzal amit másutt is találtam róla, alig várom már.Pixel 8 | C4 SpaceTourer 1.2 Pt '18 | 208 1.2VTi '18 | https://www.spritmonitor.de/en/user/MC_Pite.html | https://www.strava.com/athletes/99769725
-
varsam
őstag
sziasztok,
ma reggel egy szerencsétlen padkázás miatt lett egy kb másfél-2 centis vágás a gumi oldalán, a kocsikulcs simán átmegy a lyukon.
Kérdésem, hogy oldalfal javítható, vagy új gumi?Ha csere...
Kb 1000km van még csak benne, most vettem augusztus végén, elég csak 1db-ot vennem ugye, a másik oldal nem kopott még annyit hogy párban kelljen cserélni? -
varsam
őstag
válasz Deathunter79 #42343 üzenetére
okok, köszi a megerősítést!
-
ginola
addikt
G Astrára ugyan van még egy nagyon keveset futott ( 12 e km) Hankook 442-es gumi szettem (2015-ös), de lehet cserélni kéne...
Mit ajánltok 195/60 R15 méretben?
Nem megyek sokat télen, ill. fontos a jó tapadás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest