Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #68216320

    törölt tag

    Pár gondolatot megosztanék veletek, mert értetlenül állok a laptop gyártó cégek hanyag hűtésmegoldásai előtt.

    Előzmény:
    Január elején meguntam a régi laptopom (Asus ROG Strix GL553) folyamatos túlmelegedését és miután egy laza mozdulattal kukáztam vásároltam egy MSI GL63 laptopot.
    Pár nap után visszavittem, mert a kijelzője sajnos kritikán aluli sRGB lefedettséget hozott.
    Aztán hozzádobtam még egy kicsit és vásároltam egy MSI GP65 9SE lapost. Intel 9750H, RTX2060 Mobile. Szóval a szokásos belépő gamer alkatrészek. Ennek már jó a kijelzője és azóta is ezt használom. Alapvetően egy igen szerethető gép.
    Egyetlen igazi problémám volt vele a kezdetektől, mégpedig a melegedése. De az volt a bosszantó benne, hogy csak minden második mag melegedett túl. Erről akkor írtam is itt a fórumban.
    Szétszedtem, átpasztáztam, új gap padot kapott. [link] CPU/GPU Noctua NT-NH1, többi rész K5-öt, a cpu vrm TG gap padot (1mm, mint a gyári). Semmi változás.

    Jelenleg:
    Miután hónapokra részben félretettem a gépet (HomeOffice - desktop PC használat, csak ritkán a laptop) 2 hete újra használatba vettem és előjött újra a probléma. Úgy emlékeztem lecseréltem K5-re a VRM rész gap pad-ot, de kiderült, hogy mégsem.
    Hát újra szétszedtem, átpasztáztam. Annyi történt, hogy kukáztam a gap padot és a cpu vrm-re is K5 került. Most TG Kryonaut ment a GPU/CPU párosra. És láss csodát, a magok közötti hőfok eltérés lecsökkent 1-3 fok körülire terhelés alatt.

    Konklúzió:
    Gyárilag van elszúrva már a hűtés az 1mm-es paddal. Nem tudom mekkora kellene ténylegesen, de biztos nem ennyire vastag.

    Egy dolog aggaszt csak, hogy pár hónap alatt a K5 paszta rengeteget kezdett veszíteni a viszkozitásából. konkrétan halad a porózussá válás felé. Illetve ahogy elnézem egy átpasztázás esetén nem lesz egyszerű eltávolítani a pcb-ről, az alkatrészek közül.

    6 maggal 3700-3800MHz/1.05V környékén fut bele tdp limitbe. Ehhez mérten alacsonyabbra vettem a bios-ban a gyári vrm amper limit (140A=>90A) és vcore limit (1520mV=>1100mV) értékeket. Ezekkel pont nem fut még limitbe a ThrottleStop szerint csak a terhelés első pár másodpercében, amikor engedi 55W felett menni a cpu-t. Mivel TDP-t nem tudok/akarok emelni így ez a folyamatos 3700MHz nekem már elég jó. Cserébe kellemesen alacsony hőfokot hoz Aida64 teszt alatt is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák