Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz bkercso #95893 üzenetére

    Na azért csak most válaszoltam, mert utána kellett néznem.

    Találtam egy jó videót, ez elmagyarázza az IFI Zen Air Dac problémáit, és mérések is vannak.

    Negatívumok:
    - A legújabb firmware-el is késik a hang PC-ről úgy 1mp-et, tehát pl. YT videó tekerésnél mindig van egy kis késés, mire megjön a hang, ezt talán javítják firmware-el, bár az IFI support szerint csak a tesztelő példánya hibás (aki vett egy másikat csak emiatt, és az is ilyen).
    - Az RCA kimenet *is* erősített, vagyis ez nem egy DAC, hanem preamp.
    - Az XBASS+, és a GAIN kapcsoló szintén érinti az RCA kimenetet, ráadásul növeli a zajszintet is (ez mondjuk érthető).
    - Az XBASS+ funkció +10dB-t emel 20Hz-en, aztán szépen csökken a kiemelés 0-ig kb 1000Hz-nél, de a tesztelő szerint a gond, hogy a bekapcsolt XBASS+ az aktív hangfalak membránját túl tudja tolni RCA-n az alacsony tartományban. Maga a kiemelés egyébként nem rossz, több tesztelő szerint is kellemesen alátol egy nyitott fejesnek, tehát jó, hogy van, de a tesztelő szerint lehetne több állása, mondjuk +3, +6, +9 dB csúcs-emeléssel.
    - A bedugott fejhallgató nem kapcsolja le az RCA-t és fordítva. Ez ízlés dolga, szerintem egy DAC ne erősítse az RCA-t, de ugyanakkor preamp-nál meg jó dolog. Mondjuk a GAIN és XBASS+ szerintem tök felesleges az RCA-ra.
    - A második videóban látom, hogy a korai modellekhez adott USB kábel beleszorult az aljzatba, és kitépte azt. Az IFI szerint gyártási hiba, és már javították, na de basszus. A koraiakhoz legalább adtak egy USBA/5V kábelt, hogy külön etethesd táppal az egységet, az új modellnél ez már a leírás szerint nincs a dobozban (de lehet, hogy van).
    - A műanyag ház picit lehetne vastagabb, középen picit benyomható, de amúgy egy videóban sem láttam erre panaszt. Cserébe sokkal könnyebb és így hordozhatóbb.
    - Az IFI supportja sokak szerint vacak, és a firmware-ek lassan érkeznek. Sok panaszt olvastam a Zen Dac v2-ről is, pont az ilyen audio késésről, a vacak szoftver/firmware miatt eldobott kapcsolatról, és hasonlókról. Itt valószínűleg bőven van mit fejlődnie a cégnek.

    Nem tudom, hogy ezekből a hibákból mennyi érinti a nagyobb testvért (Zen Dac v2), de ahogy olvasgattam, azzal is vannak bajok.

    Én így alapvetően ezt az eszközt sokmindennek nevezném, de DAC-nak nem. Nem is láttam olyan tesztelőt, aki arra használta volna, helyette mindenki direktben rátette a fejesét, és használta vele, mivel még a nehezebben hajthatókat is elviszi (pl. DT990 vagy DT1990). Az XBASS+ funkciót is jónak írják le, ami kifejezetten hasznos pl. nyitott és világos fejesekhez, és a hangerőszabályzója is minőségi, és analóg.

    Szerintem ez az eszköz nem több, mint egy desktop (vagy mobil) dac+fejhallgató erősítő, illetve a hátsó RCA kimenete jó az aktív hangfalakhoz preampnak. De ennyi. Én nem raknék mögé erősítést, hanem örülnék, hogy tud két felhasználási módot, meg mindenféle csilivili szuperformátumot, és egyébként tetszetős a hangja is, a leírások alapján.

    Még gondolkozom rajta, de valószínűleg rendelek egyet a Topping DX3 Pro+ mellé, hogy meghallgathassam őket. Nyilván tök más a kettő, de az egyiket úgyis visszaküldöm, aztán lehet, hogy mindkettőt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák