Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lovecraftian

    kezdő

    Sziasztok,
    Egy fórumtárs kérésére egy a fejhallgatós topikban felmerült témára itt reagálnék, hogy ne offoljunk a másikban. (Talán másnak is hasznos lesz).

    A téma a FiiO K5 Pro és az iFi Zen DAC V2 közti különbségek

    Mindkettőt hónapokig használtam, szerintem elég jó képet kaptam arról, miben áll a kettő közti különbség. Ami azonos mindkettőben, hogy mindkettő DAC/Amp.
    Először is a FiiO nagyobb teljesítményű, ez abból is látszik, hogy mellékelnek hozzá tápot, az iFi-nél nincs ilyen, de lehet hozzá venni. (Saját iFi gyártás).

    Az iFi-ben egy Burr-Brown chip (meg nem mondom pontosan milyen) van a FiiO-ban pedig egy AKM AK4493.

    Pár szó az iFi-ről:
    Az iFi modulárisabb abból a szempontból, hogy lehet rajta variálni a firmware-t. Ez azt jelenti, hogy ha megváltoztatod rajta a firmware-t akkor más lesz a hangja a cuccnak, mert más filtert fog alkalmazni. Ennek függvényében is változik majd a LED az elején a hangerőszabályzó mögött. Jelenleg kétfajta van, az egyik a stock Burr-Brown (ennek a neve Cookies and Cream), ez egy kifejezetten meleg karakter, én fel véltem fedezni benne, hogy hozzáad némi csilingelést a magasakhoz és egy kicsit rátesz a basszusra is. Ezzel szállítják egyébként, dobozból kivéve ez van rajta.

    A másik a GTO filter, ezzel nemrég kezdtem ismerkedni, ez egy fokkal hidegebb, de szélesebb színpadon ábrázol, nagyobb a térérzet, transzparensebb, tisztább. Az énekhangok is jobbak vele szerintem, összességében nekem ez tetszik jobban.

    A FiiO ilyet nem tud (amennyire én tudom), ott ilyen értelemben az van amit a dobozból kivéve kapsz. Ez egy kifinomult, szerintem igen jó hangzás, hallhatóvá tesz nagyon sok részletet még olyan fejhallgatókon is amikben ezek kevésbé hallatszódnak. Nem nagyon szól bele a térérzetbe, meg úgy általában a hangzásba, hagyja hogy a nagyját a fejhallgató oldja meg, de besegít ott ahol kell. AV-n van róla egy bővebb teszt.

    Csatlakozók:
    iFi - Hátsó: USB (alapból a jelet és a tápfeszültséget is kapja erről) de emellett van egy csati a dedikált tápnak is. Van még Balanced kimenet de a jelet alapvetően USB-ről kapja. Van egy RCA out is hangfalakhoz.

    iFi - Első: Amit azonnal meg kell említeni az a 4.4-es pentaconn az elején, amellett pedig egy hagyományos 6.3-as. Van továbbá egy kapcsoló ami high gain-be rakja és egy másik ami hozzáad némi basszust, ezt nem nagyon használtam. Egész jó minőségű 3.5 - 6.3 átalakítót adnak hozzá.

    FiiO - Hátsó: sokkal nagyobb választék, van USB, SPDIF (Toslink) optikai, Coaxiális, 1 pár RCA bemenet. Ezen kívül 1 pár RCA kimenet + a táp csatija.

    FiiO - Első: Egy input választó switch, egy gain állító (3 fokozatban) és egy hagyományos 6.3-as a fejhallgatónak.

    Hangban én a FiiO-t preferálom jobban, függetlenül attól, hogy milyen firmware van az iFi-on éppen. Alapból a combosabb fejhallgatókkal az iFi nem bír el, plusz táppal én még nem próbáltam. A FiiO-val ilyen gond nincs egy határig, de mindent természetesen ez sem tud elhajtani.

    Ár-érték arányban mindkettőt jónak gondolom.

    Nem akarom túlhúzni, ha van esetleg kérdés, akkor dobjátok be nyugodtan.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák