Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    válasz Mik76 #149492 üzenetére

    az alternativ ertelmezes sajat, es elegge meglepodtem, hogy elemzesek alapjan mas nem jutott erre a nocturnal animals megtekintese utan. a fohosno Susan a kulcs.

    az egesz film gyakorlatilag egy tokeletesen osszerakott szimbolikaju szobor, az utolso jelenet pedig szerintem behatarolja az ertelmezeset.

    az elso jelenet a kiallitassal gyakorlatilag felfoghato az elojelenek annak ami jon. a mu a muvesz pszichejenek kivetulesekent is ertelmezheto, igy nezve az oregedo feleseg akit a ferj lecserelt egy fiatalabb nore nem maga is egy dagadt, oreg, vedtelen es ronda bohoc? meztelenseg visszatero szimbolum a filmben a vedtelensegre.

    az en ertelmezesemben a manuscript a fohosno belso buntudatanak -regretre ez a jo szo?- kivetulese. a manuscript arrol szol, hogy a k*vapecer hogyan tor be harmuk eletebe, elszakitva a volt ferjet a felesegtol es a lanyatol. a valo elethez kepest ez nagyon erosen van abrazolva, de a manuscript az Es, a tudatalatti szintje. Susan mar a masodik jeleneteben -ahol nezi a gyerekrol a videot- is egyertelmuen hallucinal. Az uj ferje csalja, es ezt tudja, ez az a pont ahol beindul a pszichozis. Banja a korabbi kapcsolatat es banja az abortuszt, a tudatalattija pedig nekiall dolgozni: Igy emeli piedesztralra a volt ferjet. btw, a harom eroszakolo a nocturnal animalsban egy ponton segitokesznek mutatkozik, pontosan ugy, ahogy a jelenlegi ferj a sima modoraval az abortuszklinikan.

    Maga a manuszkript akar meg letezhetne is. De pont amiatt hagyta el a korabbi ferjet, mert nem bizott benne, hogy befut. A manuszkript a volt ferj felemelesenek nulladik lepese igy, es egyenes ut addig, hogy a tudatalatti alomvilagaban megvaltsa hibaitol.

    Erre az ertelmezesre a kulcs az utolso jelenet. Figyelembe veve, hogy mennyire eros es egyertelmu a film szimbolikaja, kizarhato, hogy a volt ferj veletlenul nem er oda es nem jelez semmit. Az utolso jeleneletet lehetne ugy is ertelmezni, hogy a volt ferj bosszukent kuldte a manuscriptet a nonek azert amit tett vele. Ugyanakkor korabban nem akart vele talalkozni es a levelvaltas -love elkoszonesnek?- sem tunik reliable narrativenek nekem. Ezen kivul ott az, ahogy az utolso jelenetben kortyolja a whiskeyt, pontosan ugy, ahogy ezt korabban Gyllenhaal karaktere teszi az alomjelenetben.

    aztan lehet ugy nezni, hogy en latok tul sokmindent a filmbe, de nekem kb stimmel a szimbolikaja. viszont nehez film, reszben a regeny jelenetei miatt, reszben pedig mert ennyire sulyosan megbizhatatlan narrativaju filmet nagyon ritkan latni.

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák