Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Viszlát

    addikt

    The Irishman 6/10

    Ahhoz kétség nem fér, hogy Scorsese-nek nagyon megy ez, mondhatni, hogy egy önálló műfajt hozott létre. A tőle megszokott profin összerakott, karakteres és némileg csodálattal átszőtt ábrázolását kaptuk ebben a filmben is annak a szövevényes, mocskos, sokszor pitiáner és gyerekes világnak, amit az olasz maffia ámerikába szakadt fiai hoztak össze, némi külső segítséggel. Kissé cinikusan hozzá lehet tenni, hogy a jól bevált recept alapján lefőzött egy újabb adagot ugyanabból, még akkor is ha a körítés egy kicsit más. Nem tudott meggyőzni a film arról, hogy elegendő alap volt Frank Sheeran írsége az újabb felvonásra, hiába került egyedüliként vezetői magaslatokba a meglehetősen zárkózott olasz maffiában.

    Egyébként is talán egyedül Hoffát leszámítva az összes szereplő a maffiózó sablonok középmezőnyéből került ki, unalmasak, elcsépeltek. Nincs egy Nicky-szerű karakter például Sheeran néhány megmozdulását leszámítva, de azok is inkább szánalmasak, köszönhetően a szinte végig borzalmas fiatalításnak. Sajnos a film egészét nézve sem változott a véleményem, óriási baklövés volt ragaszkodni ehhez az elképzeléshez, nemhogy rosszabb, csak jobb lehetett volna a tegnap is kitárgyalt egyéb megoldásokkal dolgozni. Sokat elvesz az élvezeti értékből, hiába nem látványfilm, számomra rendkívül zavaró volt a sokszor üveges szempár, a teljesen életszerűtlen arcmimika. Mindemellett panasz nem lehet a színészekre, sőt, hibátlanul hozzák a tőlük megszokott színvonalat, és nyilván, hogy - még egy nem rajongó esetében is - beindul egy kicsit a nosztalgia, illetve a Pacino, De Niro, Pesci hármas abszolút grandiózus, akármit is csinálnak. De három és fél órán keresztül ebből sem lehet megélni. Érzelgős butaságnak is tűnhet, de kicsit úgy voltam a végefelé már, mint a 97 éves dédim történeteivel, tiszteletből végigültem, végighallgattam újra ugyanazt a mesét, mert hát úgy csillog a szeme szegénynek ahogy a fiatalságáról beszél, hogy nincs szívem félbeszakítani.

    Sokat gondolkodtam rajta, hogy hány pontot is adjak, de végül arra jutottam, hogy semmilyen téren nem nyújtott kiemelkedőt, sőt, elmarad a maestro korábbi műveitől, nem több egy tisztességes iparosmunkánál mínusz CGI fiaskó.

    #értékelés

    [ Szerkesztve ]

    "How a government taxes its citizens is a direct declaration of a country's values."

Új hozzászólás Aktív témák