Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Jahno

    őstag

    válasz Stauffenberg #34648 üzenetére

    "Fujifilm 10-24mm f/4 ~200k"

    És milyen nehéz összehasonlítani az szép egyenestartó 9mm-en, ami FF és 150ezer újonnan, eredeti kínai kivitelben (:- De Fujira is előbb vennék Laowát, amiből nincs nagy választék, míg Sony APSCre most jött ki a Sigma 10-18, egész értelmes áron és sokkal jobb a Fókusza, mint a Fujiknak. APSCvel az épületeknél azért lehet majd küzdeni rendesen.

    "mindenki felült a MILC vonatra" egy eléggé lekezelő megjegyzés"

    Öreg ősfotósok nyomják, akik nem akarnak haladni a korral és nem értik, hogy teljesen más ha van egy komplett szettjük egy csomó obival és nem akarnak 3 milliót költeni a váltásra, de szép lassan úgyis az lesz az irány, hogy mindent cserél. Itt most arról van szó, hogy most kezdené és mi a fenének ruházzon be kb. kőkorszaki dolgokra meg tükrös obikra, hogy aztán mire megtanulja és termelne arra nem csak az obit, de a vázat és a teljes rendszert lecserélje?

    Moat 10 éves a D750, mire megtanulja 13-X éves lesz, vesz egy csomó obit és ott áll obikkal, 15 éves tecnológiával a kezében, mikor a soha el nem romló valami mégis elromlik, meg ha dolgozik vele akkor megnéz egy modernebbet és hümmög, hogy napi 1-2ezer képpel kevesebbet kell csinálni egy MILC vázzal, mert jobb a fókusz, nem téved annyit, kiküszöböli a tükrös hátrányait és nem kell 3 expónként kijelzőt nézni, mert jajj éles lett-e a kép, hanem csinálod és kész, mert tudod, hogy jó lesz.

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Stauffenberg #34648 üzenetére

    Milcekkel fotózom :) Évek óta... és pont azért mert amiben jobb, azt én kihasználom.
    Van még itthon dslr. De pl az utolsó munkavázamat (az utolsó D750-t) pár hónapja adtam el olcsón, mert valakinek még jó lesz.. én meg már 2 éve elő sem vettem.

    Fotózni legálsan úgy lehet, ha ad számlát. Lehet EV, cég, magáncég... de az 0 bevétel mellett is kiadással jár. Értem én hogy 600e Ft csak technikára van, de Ő ebből bevételt akar generálni. Úgy hogy most szeretne majd raw fájlokon gyakorolni.
    A piac nem itt tart. A piacon olyan unatkozó anyukák vannak, akiknek első váza egy A1, Z9 és hasonló. Ők nem ismeri az adapter fogalmát, mert natív szettet kaptak hogy ne unatkozzanak. És a férj hazavisz havi 200 millát, az hogy ő megcsinál egy sorozatot havonta 50e-ért, neki bőven jó. Én ezért sem lennék már fotós ha most kellene indulni.
    Nem irigylem ezeket az embereket, de a piac ilyen lett. Nem számít hogy mit tudsz, az számít kit ismersz. (és persze mindig tiszlet a kivételeknek) (írom ezt úgy hogy jan 02 óta ma délután vagyok először végre szabad. Nem készült el az az autó amit fotóznom kellett volna, így jövő héte csúszott a mai meló, és vihetem vissza a fotós cuccaimat a stúdióba, amiket hazacipeltem)

  • Jahno

    őstag

    válasz nfsu17 #34643 üzenetére

    ezt mondom az eleje óta, Sonyra van a legnagyobb új és főleg használt választék is, ergó az még nyomja lefelé a piacot. Ráadásul vannak olyanok, amik másra nincsenek, 1 obival néha 2-3at ki lehet váltani, az sem mindegy.

    Canonra semmi nincs, régen is írtam, nem értem az egész üzletpolitikáját, de hát ahol még polcon lehet tükrös gépet árulni újonnan 10 éves érzékelővel és az új MILCek paramétereknek sokszor gyengébbek, mint az előtte lévő és lecserélésre váró 10 éves tükröse, ott sok minden el van baszva. Cserébe van rá dögivel 10-18as nagylátó fruttiért, ami Fujinál nem is létezik és ezért vettem Fujira először adaptert, aztán kis vergődés után hajítottam ki az egészet a fenébe, mert T4-5 körül is mindig azt magyarázták, hogy "ez már jobb lett, mint az előző", holott előtte még az előzőnél is az ment, hogy minek jobb és ez mindent tud, ennél jobb nem kell, most meg már a H2nél tartunk és nem vagyok benne biztos, hogy az is utoléri az A7-IIIast, árban meg obikkal viszont simán. Csak akkor minek nézzem? Olyan, mint a Z8, 3-4szer annyiért majdnem annyit tud és még obi sincs rá :-D

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34641 üzenetére

    A "több" obi a Sony összes E bajonettes gépére vonatkozik, A7-től felfelé, de az ASPC és FFre is felmennek ugyanazok, mert egy a bajonett. Nyilván az APSC obi nem rajzolja ki a teljes képkört. Nekem az A7es 10 éves, az akkori kit megy az A7-IIIon és A1en meg most a 6600on is. Meg ami manuálisat vettem rá. Canon ez alatt már kb. 3 bajonettet elzavart, meg szériát, ott van az Mes ami még ki sem nőtt a földből már beszántották, de még hirdetik és árulják, natív obi nincs rá, kész is.

    "- EyeAF nem változtatható - " Szerintem a színe. Amúgy baromi rugalmas fókuszmódszertana van, aki belemélyed annak jó, mert mindent is tud, cserébe azért kettőnél több menüpont van.

    Akinek méretben kicsi az tegyen rá markolatot :-)

    Nekem cipelni még majdnem nagy is, szívesen mennék APSC felé, aminél pld. a 6600ban ugyanaz a szemkövetős fókuszrendszer van és ugyanaz az akku is jó bele, ha véletlenül 2 géppel operálnál a távoli jövőben, akkor ez is lehet egy állapot. Bár addig még akármi lehet. De akár nézhetsz egy 10 éves Sonyt is, 100ezer körül van APSCvel, veszel obit, majd jobb vázat, egy jobb APSC-s kb. 200ezer pénz, bőven a Fuji alatt, jobb obi ellátottsággal és tudsz felfelé lépni, bármilyen Sonyt veszel jó lesz rá az obi. Esetleg ha a fotós csoportomhoz csapódsz, akkor lassan 90%a Sonysta lett, tele minden jóval, így ki lehet próbálni az alja vackokat is (amit én képviselek occsó Samyang, TTartisan és hasonlókkal) meg a csuda 1.2-1.4 fényerős prémium izéket, annyiféle vacak szokott nálunk lenni.

    "a fókuszkeret sokszor össze-vissza pásztázott. "

    Ilyet Sonyról is olvashatsz, nem is értjük. A Nikont értem, adott viszonyok közt sokkal előbb eldobja magát. Képet nem hoznék ki, ha véletlenül ez a csoport létezik Neked, akkor onnan tudok egy hatástanulmányt mutatni: [link] Meg sok mást.

    Ezért mondtam Sonyra a IIest is, hogy nem mai darab, de garis, teljesen jó lehet, aztán egyelőre még úgysem kell sem a szemkövetés sem semmi, IIIasnál is akadtak zár problémák, tavaly óta 100ezrest esett az áruk, ha bejelentik az A7-V vagy valamit, akkor lassan a 4est is meg tudod fizetni. Addig széthajtod a IIest és tojsz a világra.

    IIvel annyi nem szórakoztam, de fókuszban kb. a Pana S1-5 környékével lehet párban, pedig a Panára jókat mondanak. Megcsináltam azzal is, amit kellett, de kicsit bizonytalanabbul és küzdősebben.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Jahno #34651 üzenetére

    "Sony APSCre most jött ki a Sigma 10-18, egész értelmes áron"

    Fujira is, de sok sikert használtan találni belőle, így meg már rögtön 70 ezerrel drágább. :)

    "és sokkal jobb a Fókusza, mint a Fujiknak"

    Gondolom a vázra gondolsz. Épülethez, meg portréhoz mennyire kell atomvillánással felérő AF rendszer? Én még csak nem is a legújabb AF rendszert használó Fuji vázon tolom (X-T3), de egy percig sem volt gondom ezekkel a témákkal, sőt utcai fotóban sem. De elismerem, hogy a Sony jobb AF rendszert ad, de nem láttam elhangzani a sportfotó vagy madárfotó igényt, ahol ez igazán megmutatkozik.

  • Jahno

    őstag

    válasz Stauffenberg #34655 üzenetére

    Ebben is igazság vagyon. Bár portrénál azért kis mélységélességgel a szemkövetés baráti tud lenni, viszont ha foglalkozik vele akkor ki tudja még mi nem jön szembe. Beleesik valami futós, kutyás buliba vagy kedvet kap a színházhoz és leshet. Ott nekem utoljára konkrétan a T3ból nem is nagyon esett ki használható kép, időnként úgy elment borért, pedig általában az alap 16-55 obijával rendben szokott lenni. Ismerósnek meg kellett pár kép a csajával, oda is vittem mindent végül Fuji + manuális obival kezdtem el és kezemben is maradt, mellé csináltam még 12 kocka analógot próbaképpen, aztán kész is.

    Fuji fókusza azért érdekes volt, mert azt sem mondhatjuk, hogy más körülmények voltak és érzésre a 10+ gép közül az szerepel gyengén. Még haversráccal megvitatom, Nála vannak a nyersek, de Pentax APSC tükrösök, KP, T1, T3, A7-III, R, mindenféle vacak volt egyszerre egy helyen. Az is lehet, hogy még ebben a hónapban megismétlődik, mert azt sem értem, hogy előbb megadták az akkuk mindenben, mint amit eddig megszoktunk.

    Mellé meg haver addig mondta, hogy csak a fix 35 és 85 meg fényerő és csak a portré, míg egyszer eljött velünk madarsászni, utána a kertben figyelte az őszapót és ment 200-600at venni, gépet meg most cserélte IVre, mert annak jobb a fókusza. Ezek után én már semmit nem merek mondani, hogy mikor mi a cél.

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Jahno #34656 üzenetére

    Elég sok tapasztalatom van igazán puruttya AF rendszerekkel meg sok manuális objektívezés is van mögöttem, nekem az elmúlt évekből bármelyik váz kényeztetően hat, egy kis előrelátással bármivel lehet jó fotókat készíteni amíg nem áll le valaki madarakat röptében fotózni, oda tényleg kell a komoly AF.

    Amit az X-T3 nem tud, az a "tökig nyomom AF-C-ben és majd éles lesz", előbb rá kell zárnia a témára és utána teljesen benyomni az expo gombot (vagy back button focus, mindegy). De statikus (vagy nem előre/hátra mozgó) témán AF-S-t használok, mert nekem az mindig élesebb eredményt ad, az AF-C túlmozogja. Szerencsére van rá dedikált kapcsoló, én mindig a téma függvényében kapcsolgatom oda-vissza. Mindkettő egy kis gyakorlással könnyen szokható.

    [ Szerkesztve ]

  • lugosi

    MODERÁTOR

    Csak nézek, figyelek, okulok abból amiket írtok.
    Csak ahhoz szólnék hozzá, hogy obiválaszték. Régen engem is érdekelt, hogy hányféle obi van az adott rendszerre. Aztán rájöttem, hogy nekem kb. mindegy, hogy 80 féléből, vagy 50 féléből kell kiválasztanom azt a 3-4 tök átlag objektívet, ami kb. minden rendszeren megvan (ekv. 24 vagy 28, ekv. 35, ekv. 50mm). Olyan rendszert nem vennék, amikhez ezek az alap obik nincsnek meg, illetve egy 24-70 vagy 28-70 vagy ehhez hasonló alap zoom. De szerintem jelenleg futó rendszer nem is nagyon van olyan, amihez ezek ne lennének.
    Szóval én választani már nagyon régen nem ez alapján választanék.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34658 üzenetére

    Ezek kb. meg vannak, bár sem mindegy, hogy Canonra 20ezresért van alap 50mm-es, Sonyra meg inkább jobb minőségűek vannak, Fuji már nincs olyan jól eleresztve ezzel sem. Igaz 100-150ezer körül van mondjuk akár 1.2-es Samyang is, Fujira kicsit drágább és ritkább. Télen mutattam a különbséget az látványos volt, hogy Tamron akció és minden Fujis cucc 30%al volt drágább, lehet a licensz, vagy igazából mindegy mi miatt. Most a Sigma 10-18 amit emlegettem az minden gépre fillérre ugyanannyiba kerül, amiből max. az lesz, hogy Sony piacon előbb jelennek meg a használtak. Viszont Canonra ezek közül kb. nulla a lehetőség.

    Nekem pld. számít a nagy tele, ami Panára pofátlan occsó és kis méret, cipelhető, meg mindenféle hülye képeket gyártok, amihez makró vagy halszem sem árt, ha éppen megművészülök akkor nagy gyutávon nem adja ki. Tegnap kószáltam a mezőn, nem lehetett kihagyni. Most legalább pont volt hozzá obim, mert eddig ez sem fért bele rendesen a távba egy kis méretű oszlopnál:


    Össze kellene írni egy Ekcel táblázatba.

    Nekem?

    FFre 12mm halszem, 14mm manuális, Sigma 150-600, 9mm
    APSCre 10-18 nagylátó, 7mm-es halszem

    APSCre rámegy a Sigma akkor már nem kell annyira osonkodni a madarakhoz sem, a köztes távokkal nem tudom mit csináljak, mert a 18-135 kb. jó lenne, csak a Pana 14-140 átfogása eddig bevált, azt meg nehéz helyettesíteni. Többi cucchoz képest meg a 100ezer forintos árával nem is kerül sokba. Valószínű így lenne és még mindig gondolkozom, hogy beáldozzam-e fejlődés irányába a 11-16os Tokinám vagy sem.

    Dolgozni meg tök más, pld. fixeket máskor semennyire nem használok, amikor meg "néha jó lenne" azt nem írjuk fel táblázatba, mert a 24-105 marha jó és egy átlagos városi mászkáláson ha kitalálok valamit, akkor 37 különböző obitvázat kellene hozzá cipelni. 35mm-t csak színházban, ha azzal fértem be.

    Ez pld. egy átadott anyag, 35mm sok van benne, mert obinak ott volt a tág vége, viszont nehéz összehasonlítani az egészet. Pár 0mm-es gyutávos kép van az manuális halszem benne, pár 10 darab lehet, de kellett és kicsit csaló a 150es vége is, mert A1 váznál néha elég sokat volt a vágás, megapixelből megoldható:

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Jahno #34659 üzenetére

    Azt a Canon 20 ezres objektívet nem is lehet hasonlítani minőségben semmi máshoz amit más rendszereken kínálnak, nagyon olcsó anyagminőség, nagyon gyenge képminőség nyitva, persze akinek ez a vintage hangulat kell, annak oké. Nem becsülném le, mert rengeteg kezdőnek a DSLR időkben hatalmas lökést adott, hogy legyen gombokért egy AF-es fényerős kis gyösz a gépéhez, ami APS-C vázon inkább portré üveg, szóval nem fikázás, csak azt nehezen emésztem érvként, hogy más rendszerekhez mennyivel drágább.

    Drágább, de máshol is vannak minőségben. Az új Canon RF 50mm f/1.8 például már 85 ezer, ennyiért kapsz belépő szintű fixeket más rendszerekre is. A jobb minőség, modernebb felépítés több pénzbe kerül na.

    Fujinál meg pont ezek a népszerű fix látószögek vannak fosásig ellátva, ekvivalens értéken számolva a 35mm, 50mm és 85mm környéke is többszörösen le van fedve olyan objektívekkel, amik 200 ezer alatt megvehetők újonnan vagy használt piacról 100 körül van gyári, van third party. Némelyikük pedig egészen kiváló darab (pl: Sigma 56mm f/1.4).

    Nekem az ekv. 50mm és a 85mm-ek a legfontosabbak és nem győztem válogatni amikor visszajöttem a márkára.

    Fuji 35mm f/1.4
    Fuji 33mm f/1.4
    Fuji 35mm f/2 WR
    Fuji 35mm f/2 (XC változat 70 ezerért, ugyanaz, mint a WR, csak műanyag tubusban és penge a képe)
    Sigma 30mm f/1.4
    Viltrox 33mm f/1.4

    Aztán:

    Fuji 56mm f/1.2
    Fuji 56mm f/1.2 (mk2)
    Fuji 50mm f/2 WR
    Sigma 56mm f/1.4
    Viltrox 56mm f/1.4

    Biztos hagytam még ki másokat, például Tamronokat, TTartisant és hasonlókat.

    A speciálisabb látószögek már más téma, UWA-ra például van egy régi igásló Fuji 10-24mm, létezik erre is az általad említett Laowa 9mm, Samyang 12mm-ből az AF-es újabb kiadás is, Viltrox 13mm f/1.4-et madgie fórumtárs (aki enteriőrrel is foglalkozik) nem győzi dícsérni, van már Sigma 10-18mm is.

    A Fujinak nagyon jót tett, hogy kinyitotta a kaput a third party gyártók előtt, mindenféle árkategória elérhető már náluk is, de a saját fejlesztései is elég jól sikerült darabok szoktak lenni. Drágábbak? Aha. De tedd egymás mellé a tesztfotókat.

    Én hiába vettem Sigma 56mm f/1.4-et olcsóbban (nem az ár volt a szempont), de a Fuji változat pont annyival ér többet, amennyivel jobban megmunkált, plusz fém ház, blendegyűrű, kicsit több fényerő.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Stauffenberg #34660 üzenetére

    "UWA-ra például van egy régi igásló Fuji 10-24mm,"

    Na, ezekkel volt először bajom. Alig bukkant fel 1-1 darab, az is relatív drágán. Pixelt annyira nem szeretnék babrálni, de a Sigma 14-24 pont megfelelt volna FFre hasonló árban.

    Ez is olyan, mikor havercsajnak nézegettem F-es occsó halszemet és mint ami sosem létezett. Canonos felbukkan, újabb MILCekre dömping, F-re meg évente 1-1 Ebayen valamilyen állapotban valahol Walimexből.

    Akkor megnéztem, majdnem 400ezer, Tamron volt fele annyiért és sejtem, hogy jaaaaj gyengébb minőség, de így is el kellett morzsolni 1-2 könnycseppet, ha előtte a Sigmám 50-ért adtam el és kb. elégedett voltam vele. Akkor vettem meg a Canonos Tokinát, mert az legalább 3 platformra jó és valami majd lesz, de addig multifunkciós. Mondom, hogy ne csináljátok utánam, de meg tudom magyarázni a hülyeségeim :-D

    Közben meg egy használt Fuji 10-24be belefutottam, inkább meghagytam havernak nagyon occsóért, sérült szűrőmenettel és belső lencsetaggal. Kaphatott a szájára, de olcsó, műxik. Én akkor már úgy voltam, hogy obit nem veszek a Fujira, kihúzom ezt az évet és meglátom mire jutok. Annak ellenére, hogy ilyenkor úgyis szinte 10mm állásban használtam mindig mindent és csak néha kellett az autófókusz.

    Többi X, fixekkel általában nem tudok mit kezdeni. Utcán pont nem jó, egyedül közepes helyen menyecsketánc környékén a 35mm, meg amiket fent írtam. APSC Fujival a 12mm-en előtte egy sátorba nem fértem bele úgy, hogy nyitótáncnál első sor meg legyen. Akkor még elhittem a nálam elvileg okosabbaknak, hogy nem kell kisebb látószög meg egyebek. Többit kiadja az élet. Annyira a minőség sem mindig számít, ha sokszor a 10-18as Canon majdnem ugyanaz, autófókusz, kb. egy hasonlót hiányoltam Fujira. Sony is így kezdte a Sony-Zeiss sorral, más szint, viszont vázak olcsóbbak voltak, jött a brutál stabi vagy ami kell. Eleve a kitobija egész értelmes, cserébe minden is drága volt, csak azóta változott a piac. Akkor körbenéztem mennyiért mennek a használt vázak és olyan arányok voltak, mint most, T3as 300ezer körül, fent meg egy 2 év garis FF Sony nem sokkal drágább kitobival együtt és egész értelmes az a kit. APSCben a 6500 meg bőven alatta és akkor megint megérkeztünk.

    Fujira 18-135 obit sem nagyon találtam, 55-200 még lett volna, csak akkor már 1-2 dologgal mással is szívtam, hátevvan. Már majdnem Canonos lettem, mert 55-200 szintén fele árfekvésben kezdődött, de aztán szerencsére nem.

    Olyval ugyanígy a nagylátó volt a bajom, jó darabig semmi, aztán használtan a kisebb verzió is ritka, de legalább akkor milliárdért.

    Mondom én írni kell egy Ekcel táblát, most iidei évben hozzám csapódott egy A7-III, azt már megtartom, megy rajt a meglévő Canonos nagylátó, de azért sikerült 50esért egy 14mm manuális Samyangot beficcenteni, az nekem most idénre szezonra pont elég lesz hobbizni, 450ezer volt, sírokvaze de elcsábultam. Canonos tán még eladható, APSC obim van pár, lehet hosszabb távon a 150-600 jön nekem szembe de inkább egy darabig kussolok meg így most átfedések vannak és sok vázzal/akkuval rohangálok. Egy rendes tejutas kép azért jó lenne már....

    Ez is ugye az a legjobb ami alkotásra inspirál. Hát, nekem nem ezen múlt, nekirontottam én G6al meg Olyval is, csak nem működött :-D fujival legalább működött és baromira jól bírta a hosszú zárat, éjszakát meg mindent. Csak néha nem annyi záridőt csinált, mint amit beállítottam, utána jött csak a többi mert mindig nyomkodom a gombot akkor erre-arra rávesznek és ott már nem akartam Fujira költeni.

  • Timer

    veterán

    válasz lugosi #34658 üzenetére

    "Aztán rájöttem, hogy nekem kb. mindegy, hogy 80 féléből, vagy 50 féléből kell kiválasztanom azt a 3-4 tök átlag objektívet, ami kb. minden rendszeren megvan"

    Pont erről beszéltem. Amire a kérdező akarja használni, arra ott Z-n is a 24-70F4, mint olcsó kezdő objektív, és ha nagyon a portré felé megy el, megdobja később a 85 1.8S obival, vagy ízlés szerint az 50-es tesóval, és kész. DSLR mellé volt itthon 17-35/F4 Tokinám, hogy az majd milyen jó lesz. Na, kábé kétszer volt a vázon, most adom majd el. De ugyanez igaz a százas makróra is (az mondjuk marad a D750-re, mert makrózni szeretek néha, de csak íriszt). Ha valaki nem heavy user, akkor kábé 3 objektívet fog használni szerintem, az meg minden platformon megvan.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34662 üzenetére

    Z-re van már 35-150 is ha nagyon megszalad, de akkor írjuk meg az Ekcel táblát. Viszont enteriőrözne, ott most a 9mm-es mindent visz, azt a vonalat mivel lehetne Z-re pótolni?

    Többi már lassan kijön másképp is bár elsőre lövésem nincs, hogy Z-re milyen nagylátót. Igazából másodikra sem. Hümmm, valamit nem tudok.

  • Timer

    veterán

    válasz Jahno #34663 üzenetére

    Az a baj, hogy szerintem most nagyon szélsőségekben gondolkodsz. Annyi pénzből, amit rászán, nem fogja futni spéci ilyen-olyan obikra. Nagyjából egy vázra, meg egy üvegre futja, azt is szűkösen. Ezért írtam sokadszorra is a 24-70F4-et. Mivel kitobi, tele van vele a piac. 24 milliméterrel azért sok mindent meg lehet oldani, meg a hosszabb végével is, kezdéshez ideális. Ha nagyon kell a választék, akkor később csavar rá Viltroxot, vagy FTZ-t, meg vele együtt a fél világot F bajonettel.

    Egyébként van nagylátószögű objektív Z-re, csak kissé zsebbenyúlós.

    [ Szerkesztve ]

  • Jahno

    őstag

    válasz Timer #34664 üzenetére

    Na, akkor zsebbenyúlós miatt megint a Sonynál kötünk ki és akkor FTZvel sem kell bohóckodni. Vagy mit is mutattam még az elején ugye a garis A7-IIvel. Bár arra a 24-70 lesz a drágább. Olyan nincs, hogy mindenkinek jó legyen, de ha egyszer enteriőr is kell akkor

    A7-II: 200.000
    9mm: 150.000
    24-70et most keresnem kellene, egy drágább Art 300k körül van, ebből simán megvenném az F4et is 200.000 alatt.
    Vagy 24-105 abból most vettem újat 220.000-ért

    Kb. 550be fértünk bele hirtelen, vagy a garis vázzal még többe, de az obijával el tudja kezdeni amit akar, többi kialakul. F-ből fényerős + adapter az occsóbb lehet.

    Persze, hogy szélsőségek, csumpi E1, G5 meg A1 vázakkal rohangálok végletek közt, mikor mi jut.

    Nikonnál hasonló lenne ami van rá, Z5 viszont 300 felett bír menni.

  • Chosen

    addikt

    Sziasztok!

    Lehet, hogy nagyon béna kérdés, de nem világos nekem a dolog.

    High speed syncet kell használnom ebben az esetben?

    Godox TT350o + Panasonic FZ1000 II + 1/1000 záridő
    (beltér sportfotó a terv kevés fénnyel)

    Tudomásom szerint arra van a HSS ha 1/200-nál rövidebb záridővel szeretnék fotózni. De lőttem pár tesztképet a szobában úgy, hogy HSS OFF és 1/1000 mellett is kiválóan működött a flash. Nem volt semmi csíkos vagy sötét rész.

    Most akkor mi történik, miért jó HSS nélkül is a kép? :F

    [ Szerkesztve ]

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Chosen #34666 üzenetére

    Először is nagyon fognak utálni a vaku miatt. Talán a csörgő labdások nem fognak rád haragudni. Nem tudom milyen távolságról fogod a képeket készíteni. Ahová akkreditáció nélküli átlag földi halandó elhelyezkedhet, onnan a vaku szinte semmit nem ad a képhez, cserébe roppant zavaró.

    A konkrét kérdésed kapcsán, pedig az FZ 1000-ben központi zár van, nem redőnyzár. Így nem érvényes rá a redőnyzárak korlátja, nincs szükséged HSS módra (amitől a vaku teljesítménye egyébként csökken).
    [link]

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Stauffenberg #34660 üzenetére

    Ezt írta: "Fuji már nincs olyan jól eleresztve ezzel sem"

    Szerintem ugyanővele volt egy beszélgetésem erről vagy itt vagy a gépválasztós topikban, azt hiszem pont nagylátószögről. Szerintem valamikor x évvel ezelőtt elkönyvelődött, hogy "Fujira nincs elég obi!" és ez azóta is így van bekategorizálva sokaknál, holott szerintem kifejezetten okés ez az obiellátottság.

    Meg mint írtam, vajon melyik az a rendszer, amiben nincs egy 28-as, 35-ös, 50-es, 85-ös, vagy 28-70-es. Ami a nagy átlag dolgokra kell.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz lugosi #34668 üzenetére

    De ha egyszer rajta van a listádon, hogy le akarod fotózni a Tejutat, akkor fényerős nagy látószögű objektívet keresel magas ISO tűrésű vázzal. És tök érdektelen, hogy van-e pl. portré objektív.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Timer

    veterán

    válasz Jahno #34665 üzenetére

    Nyilván ez elvi kérdés már, szimpátia alapon súlyozhatók a pro/kontra érvek, és ahogy írtam is, egy A7III ellenében már nem ajánlanék se Z5-öt, se sima Z6-ot, de talán Z6II-őt se (ha nagyon az eyeAF a lényeg legalábbis). Jelen helyzetben nekem viszont az A6II vs Z5 között nem kérdés, hogy a Z5-öt venném a 24-70F4-gyel, aztán a többi majd alakul. Eleve, a két váz között van 6 év, ha jól látom, mégpedig a Nikon javára. Kézközelből ismerve a Sony terméktámogatási politikáját, ha javítani kell a vázat, akkor az kuka lesz, márpedig a Kérdező hosszú távra tervez a vassal.

    Én mondjuk azt szoktam javasolni mindig és mindenkinek, hogy vannak dolgok, amiből lehet használtat venni, meg vannak, amiből nem érdemes, mert annyira komplex vagy kritikus fontosságú, hogy nem fér bele a rizikó. Utóbbi kategória nálam a váz és az akku, obit meg simán veszek használtat is, ha úgy alakul, mert ha nem megy, hát nem megy, de van még helyette másik a táskában szinte biztosan.

    Zárszóként: elismerem, anyagilag jobb ajánlat egy Sony a megvilágításodban, bár azt kétlem, hogy képminőségben, használhatóságban képes hozni egy Z5+2470F4 szintjét. Ha meg tényleg nagyon kell az enteriőr, akkor majd vesz Sony-t, de ha két képet csinál vele beltérben egy évben, akkor én egyértelműen a Nikon szettet venném.

    Kurrens ajánlat Z csoportból:

    "2023.08 hóban vásárolt (2026.08 hóig garanciális) Nikon Z5 váz + Nikkor Z 24-70mm f/4 S objektív + 2 db SanDisk Extreme PRO 64GB memóriakártya + Nikon fotós táska.

    Eladási ár: 540 000 Ft
    Expószám: 1994"

    [ Szerkesztve ]

  • rwin5

    őstag

    Sziasztok!

    Itt tenném fel a kérdést, ha nem haragudtok meg érte, mert tegnap már jól átrágtuk az alap részét. Március-áprilisban összevásárolnám a dolgokat amikor sikerülne megtalálni mindenből használtan a legjobb vételt.
    A váz most már fixen: Sony A7III
    Ehhez két obit szeretnék hozzá kezdésül, sorrendileg inkább a portrés obit tenném második helyre, az lehet, hogy csúszna nyárra (rövid oka, hogy én szabadban fotóznék majd portrét és jelenleg ez a kora tavaszi idő elég változó és zord) és akkor több pénzem lesz rá. (így mind a kettő obira több van mondhatni)
    Az első obit pedig épületek (kívülről), városi életképek fotózására használnám, amit tegnap már említettem. Főleg Budapesten fotóznék irodaházakat, rakpart környéke, Városliget, Margit-sziget, kerékpáros útvonalak. - esetleg metro állomáson
    Ez utóbbihoz elég volna 1 objektív vagy a sokrétűsége miatt nem megoldható?

    Plusz ehhez a vázhoz tudnátok ajánlani portré objektívet? (Korábban Nikonra volt említve az 50-es 1.8G obi) Azt pedig ~június környékén vásárolnám, így az arra fordítható keret is nő.
    Továbbra is kezdő / hobbi szint, magam fejlesztése. Utómunka egyre magasabb szintre fejlesztése.

    Plusz néztem volna fotós táskákat kompaktabb kivitelben. Lehet kiégetek most mindenkit :DDD a topicban, de egy ilyen, ha csak pár villamosmegállót megyek arra ez megfelelő? (nem állandó jelleggel használnék ilyet, csak rövidebb utakra).
    [termék linkje]

    Köszi a segítséget! :R

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34668 üzenetére

    De nekem nem 28as meg 35ös kell, mert azok vannak és Panára is itt volt a 14es, ami ugye pont 28 (lehet megnézem a teljes Flicker albumom gyutáv összesítését). Nekem ennél nagyobb kell, mert a Sasbérci kilátó sem fér bele normálisan, meg az a csoda absztrakt villanyoszlop, amit mutattam amitől úgy látszik, hogy a nagy átlag az más, mert én 28mm-el egy átlag utcára nem tudok kimenni ezért is raktam be az összehasonító képet:

    Persze, azóta lett rá, csak a másikra több és olcsóbban. Vagy másra előbb kijött és ez meghúzta a használt piacot is, Fujinál meg a nagylátónak most ment le az ára valamikor, mikor az újabb széria megjelent. A 12mm-es fixre majdnem 1 évig vadásztam. Mikor beszopatott a záridőkkel és kitaláltam, hogy lecserélem, akkor másnap vettem 12mm-t és nem sokkal később 7mm-t is abban az időben egész jó pénzért, mikor mindennek felment az ára. Vázat azóta sem, de ráérek, már lassan befektetés lesz :-D Röhögtünk is Valentin Friccel, hogy majdnem egyszerre tettük ki és gyártjuk a konkurenciát. Ha meg eltelt 2 év, akkor a másik pont ennyivel van előbbre.

    Ha nem is azon a majdnem 20ezresen múlik, amivel olcsóbb is volt az obi, itt nekem inkább az elérhetősége számított, egyikre rendszeresebben és sok helyen volt használtan, másik platformra meg nem. Holott elvileg létezett. Pesze most rá lehet keresni Ebayen és mutatni linket, aztán vagy lesz vagy nem, de idehaza évente 100ezer feletti hirdetést minimum átnéztem....

    Ebayt pár szívás amit annyira nem szeretem, de néztem ott is, meg helyi csoportok, mbp és társai, vergődtem egy ideig és néztem most is és érdekes, hogy amit akkoriban kb. használtan is megvettem volna annyiért, azért most egyenlő az ára az összes márkára, mert az új kb. 30%ot esett. Ezzel nem számoltam egyedül, hogy itt valami akár olcsóbb is lehet valamikor.

    Ha most nézem az aktuálisat nekem, a 14mm környéki látószöggel, akkor egy idősebb FF váz + obi olcsóbb, mint a T3as, de pld. ha ASPC, akkor 200ezer körül tele van a piac vázzal is, míg Fujiból már nem annyira. Csak azért nem ruháztam be még 200-ért rá és jött az E1-2-T1 meg társai, mert ha valami más is beesne, akkor ne legyen korlátos, nem 2 hónapra terveznék vele, hogy majd eladom meg sírok, hogy csak kicsit kellett volna rárakni.

    Fuji fókuszát ha minden igaz akkor ebben a hónapban megint kipróbáljuk színházban, mert egy teszt nem teszt, meglátjuk mennyit megy félre. Ezt előre én sem sejtettem, mert nem túl bonyolultak a körülmények és egy mérés nem mérés, mi is bármit elnyomkodhattunk rajta ami márka specifikus, de azért 3000 feletti expóból ne nagyon legyen kép az erős lett. Legalább ilyet is láttunk :C

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34671 üzenetére

    Ha környéken vagy és IIIast veszel, akkor egy kitobit valamerra távra akár tudok is adni rá kölcsön, hogy ismerkedj a dolgokkal.

    Esetleg nézd meg a 24-105öt. Haversrácot idézve "BS9 + 24-105 és nagyjából meg is van."

    "Kiballagnak valahova (vagy beballagnak egy stúdióba) portrézni és 35 + 85 -el mindent meg lehet oldani. Amúgy ott tényleg."

    Egy semmiképpen nem elég a szögek és a többi miatt, bár van a piacon olyan aki nagylátóval és halszemmel portrézik, de arra nagyon rá kell állni a szemnek :-D

    Teljesen más technika. Amúgy haver nevében megígérhetem, hogy épülehez egy manuális Samyangot, nagylátót meg a BS9et nálunk ki tudod próbálni, ha elérhető távban vagyunk egymáshoz. Ott elég belenézni a 4 obiba egymás után és érteni fogod, amit most nem látsz, ha meg városliget és metró játszik, akkor főleg.

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34671 üzenetére

    Táska téma külön. Az olyan, mint az állvány, bele fogsz hülyülni. Nekem általában nagy oldaltáskán van, de sok cucc. Órákat lehet róla dumálni, ha csak egy gép meg valami, akkor kézben meg bármiben el van, ha pont-pont közt mész, akkor hátizsák, amit kipakolsz, cserélsz, bepakolsz, 10 méteren belül fotózunk. Városban vannak mindenféle jó melltáskák meg olyanok amiben a gép a hátadon van, mégis ki tudod belőle venni.

    Nézzél bátran használtan, mert néha negyed áron kapsz bármit de minden utólag derül ki. Nekem van olyan Cullmann táskám ami vízálló, teljesen jó, de legalább 2 kéz kell a kinyitás használatához, szóval le kell venni, le kell tenni, két kézzel bénázni és utálom. Ebben is csak idehaza tartok dolgokat.

    Ha valami olyan rendezvény van, akkor bőrönd és kész, 2 gép lóg az oldalalom, többi látótávban a sarokban, akku vagy vaku zsebben, övön. Városban oldaltáska, attól lassan alakul is egy gerincferdülés, de hát valamit valamiért.

    Nézd egy darabig a piacot, aztán kiderül. Nekem a hazai új cuccok elég drágák is, mellékesen amibe szélességben beleférek, az speciel túl magas és az elválasztó rekeszek alja nyitott, így apróságot egyikbe sem lehet rakni, oldalzsebe pont ellentétesen áll kézre, az aprólék tartókból meg vagy a mozgáskor, vagy nyitás közben esik ki minden, de ebben a méretben nem volt más lehetőségem. Már azon agyaltam, hogy csináltatok méretre.

    Ha megnézed, akkor vannak ilyen okosságok (egy ilyet szintén megleshetsz ha érdekes), ebből úgy ki tudod venni a gépet, hogy a hátadon van:

    [link]

  • rwin5

    őstag

    válasz Jahno #34673 üzenetére

    Köszi rögzítettem az infókat utánanézek. Plusz írni fogok privátban ha meglesz és egyeztetünk. :) :R
    #34674: ez a fajta megoldás lesz nekem a legjobb, mert most gép nélkül is mindenhova hátizsákkal szoktam menni.

  • gabus1985

    friss újonc

    Sziasztok!

    Nikon D80-as vázamban tönkrement állítólag a blendevezérlő (szervizes tisztítás után, itthoni kipróbálás alatt) Persze ők azt mondták, semmi köze a kettőnek egymáshoz, hanem ezek a típusok x év múlva erre a sorsra jutnak....Ki mit tud erről, tényleg így van?

    És 50 ezer lenne szerintük az alkatrész és cseréje....Tud valaki olcsóbb vagy jobb megoldást? Illetve ha nem éri meg sehogyanse, így el tudom adni a vázat alkatrésznek pl és mennyiért?

    Köszi szépen!

  • Chosen

    addikt

    válasz Lassú Víz #34667 üzenetére

    Évek óta FZvel fotózom de ezt sosa tudtam, hogy másfajta zárat használ, köszönöm! :Y

    A vakura köszi a tippet, nem erőltetem majd akkor :D Csak egy kis házi bajnokságról van szó egyébként. :)

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz rwin5 #34671 üzenetére

    Ahogy Jahno írta, nincs jó táska. Nekem a slingbag táska a kedvencem, de amit linkeltél arról nem tudom eldönteni, hogy egy slingbag ami hátizsák akar lenni vagy egy hátizsák ami slingbag akar lenni.

    És akkor még nem került szóba, hogy a legtöbb táska csak egy funkciós akar lenni, vagy fotós cucc vagy napi egyebek, mint szendvics, víz stb.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Jahno

    őstag

    válasz gabus1985 #34676 üzenetére

    Csoda ha ennyiért cserélik, de ez Nikon szervíz ajánlata vagy maszeké? Pentaxosok azzal szívnak, hogy nincs gyári alkatrész és az utángyártott is szarakodni kezd, nem bírja sokáig.

    Lassan 20 éves gépnél elgondolkoznék, hogy esetleg egy fele ennyi időset vagy másikat vegyek, D90 is csak 2 évvel újabb és ennyiért már néha látni, vagy igaz nem 2számjegyes, de D3300 szintúgy kevesebb és akkor az életkora is. Nehéz ügy. Obit ezt-azt javíttattam már irreálisan drágán, így gépnél meg ki tudja meddig fogja bírni mivel, itt már minden nap ajándék.

  • Beldar

    tag

    Sziasztok!
    Adott egy Sigma 105mm f/2.8 EX DG OS HSM Macro obi, most vettem használt piacról.
    Alábbi jelenség jön ki rajta:

    (ez egy kivágás a jobb alsó sarokból, de minden sarokban megjelenik)
    Szóval olyan mintha APS-C obit használnék FF vázon. Amúgy 2db FF vázon is néztem, megjelenik, de nem mindig, időnként jön csak ez a vignettálás nyitott rekesznél.
    Mi okozhatja? Hibás a blende?

    [ Szerkesztve ]

  • koxkids

    őstag

    Sziasztok!
    Új hátitáskát szeretnék venni a jelenlegi THULE helyett. Eddig meg voltam győződve hogy a PD Everyday Backpack v2 kellene, de kicsit elbizonytalanodtam. Itt olvastam a Tenba Fulton táskáról. Használ valaki ilyet? Mennyire jó? Városnézések alatt vinném benne a felszerelésem, esteleg a mindennapokban is használnám. A hátsó rész kivehető, vagy az teljesen fix?

    Tenba kicsit jobb áron kapható (kb 1/3) és azért nem mindegy.. :)

    Bármilyen más opciót is szívesen fogadok ;)

  • rwin5

    őstag

    válasz Jahno #34673 üzenetére

    Ezeket néztem ki végül, egyelőre még a használtpiaci árakat nem böngésztem.

    Épületek, városképekre:
    ezt ajánlottad? [Sony FE 24-105mm f/4 G OSS]
    vagy saját kerítés:
    [Tamron 28-200 F/2.8-5.6 Di III RXD for Sony Mirrorless Full Frame/APS-C E-Mount]

    Portré: [Sony SEL85F18 85mm F/1.8-22]

    Ezek jók lehetnek az átbeszélt célokra Jahno? + annyit segítenél, hogy a fent megjelöltek biztosan kompatibilisek-e a Sony vázra? :B

    #34678Lassú Víz: slingbag táska nekem is nagyon tetszik, csak nem tudtam eddig a hivatalos megnevezését. :R

    [ Szerkesztve ]

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Lassú Víz #34669 üzenetére

    Biztosan, de szerintem nem olvastad el az előzményeket.

    Nézd meg rwin5 felvetését, hogy mire keresett gépet és obit, illetve amit én írtam:
    "Régen engem is érdekelt, hogy hányféle obi van az adott rendszerre. Aztán rájöttem, hogy nekem kb. mindegy, hogy 80 féléből, vagy 50 féléből kell kiválasztanom azt a 3-4 tök átlag objektívet, ami kb. minden rendszeren megvan (ekv. 24 vagy 28, ekv. 35, ekv. 50mm)."

    Szóval arról volt szó, hogy tök átlag felhasználásra. A Tejút fotózását még sosem csináltam amúgy. Oda mennyire kell széles látószög? Mert a 16/1.4 akár jó is lehet, nem? Azért ez jutott eszembe, mert pont ezzel demóztak ilyet egy yt videóban. Mekkora ISO-val szokták fényképezni a Tejutat? 6400 fölött?

  • Stauffenberg

    nagyúr

    válasz Jahno #34661 üzenetére

    Fujihoz nehezebb használt objektívet kapni ha speckóbb igényeid vannak. De csak itthon.

    Felmész az Ebayre, német aukciós oldalakra és van választék, de még az MPB is ott van, ahol tényleg minden akad. Ráadásul néha ezek olcsóbbak onnan, mint a magyar használt piacon, ahol néha nem értem az árakat.

    Amikor az X-T3-at vettem, akkor német eladók 7-800 euró körül adták az 5-10 ezer expós, atom megkímélt vázakat, akkori árfolyamon (ami hasonlít a mai 400 körülihez) a magyar piacon főleg 50 ezer expós, karcos, leéltebb darabok voltak, igazán megkímélt darabok meg már kicsivel 1000 euró felett. Végül 360-ért vettem itthonról egy megkímélt példányt XF 18-55 f/2.8-4-el, ami akkor 900 eurónak felelt meg és nem csak vázat kaptam.

    Csak az segített, hogy ez egy Fuji Facebook csoportban lett meghirdetve és én 1 percen belül írtam az eladónak és tudtam már aznap is találkozni vele (mutatta, hogy vagy 100 üzenetet kapott, de én voltam az első). Ha nem így alakul, max még 2 hetet vártam volna, aztán megrendelem Németországból.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34683 üzenetére

    1.4/16 egész jó, lásd a fenti kivágások. Mintát mutathatok, olyan 3200-tól mehet az ISO, de itt is az van, hogy minél több, annál jobb. Panával még a sima csillagokkal is megjártam, mert nem szereti a hosszú zárat. És minél kisebb a gyutáv, annál több záridőt bír az sem hátrány.

    El lehet menni a világba, amit nem tudsz megfizetni. Ez 16mm és lesz még jobb is:

    Ebből 14mm FFre 100ezer forint a beruházás, elég szar arány lett de nehéz összehasonlítani.

    Viszont a "tök átlag" nem is biztos, hogy létezik. Eredeti kérdés az épület is volt és igaz eddig az sem nagyon létezett, de az a 9mm obi 150ezresért elég jó vétel lett a piacon, kívánja gyorsan az FFet is.

    Legfeljebb ha úgy vagyok terepen akkor megcsinálom kisebb és nagyobb gyutávval is.

  • Jahno

    őstag

    válasz Stauffenberg #34684 üzenetére

    "Felmész az Ebayre, német aukciós oldalakra és van választék, de még az MPB is ott van, "

    Erről is írtam. Ebayt nem preferálom 1-2 rossz tapasztalat miatt, mbp jó, nézegettem rendesen.

  • Jahno

    őstag

    válasz Lassú Víz #34678 üzenetére

    Szendvics nem nagyon szokott velem jönni, nagyon erős terepre zabfalatokat meg hasonlót viszek, de általában az a pakkom, hogy nagy hátizsákba a vakuk, tartozék, mini állvány, LED lámpa, egyéb sallang (KVfőző :-P), oldaltáskába a gépek+obik. Próbálkoztam Vanguard Biin cuccal, ami melltáska és egy gépnek jó, de mindig más a megfejtés. Aprólékoknak sok zsebes mellény és combtáska.

    Általában eltúlzom, de míg bírom addig ne legyen olyan, mint 1-2szer, hogy meg tudtam volna valamit csinálni, rálelkesedtem, kicsit szoptam és valami minimális dolog hiányzik.

    Most táskákkal nagyon jobbra húz minden, nézegetem a mindenféle katonai taktikai öveket, amivel bal oldalra lehetne tenni valamit mindenféle cuccnak.

    Már csak fotózni kellene megtanulni :DD

    Hobbiba és kreténségbe minden belefér, ezt pld. havercsaj csinálta csak én raktam össze a hátteret és a világítást. Ha már a PS nem a barátom, akkor LEDfüzérrel megcsináltuk a hátteret, előtér meg LED lámpákkal derítve és nyersen ilyen lett:


    Ezért mondok mindig 2 féle opciót, hogy ha meló és termelés van akkor kölcsön cuccok, prémium obik, A1, satöbbi. Ehhez kitobi, occsó halszem, egyéb lófasz, csak ne lennék ennyi mindenre rámozdulva, mint a csillagos égbolt és a tejút fotózás. Azzal alkalmatlan felszereléssel elég sokat próbálkoztam, mert mindenki azt magyarázza, hogy nem a cucc számít :DD

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz lugosi #34683 üzenetére

    De igen. Jahno évek óta rá van kattanva a Tejútra. Nem véletlenül érvel nagylátó objektív és FF váz mellett.

    Engem nem igazán érdekel az asztro fotózás, mert úgy vagyok vele, hogy ha elég sok pénzed van jó cuccra, meg elutazni a megfelelő időben a megfelelő helyre, akkor csak el kell olvasnod, hogy mi a teendő, és meg tudod csinálni, de soha nem tudod elérni a töredékét sem annak, amit a James Webb küld el a NASA-nak.

    Itt egy kalkulátor amivel meg tudod határozni a leghosszabb záridőt az elvárásaidnak megfelelően. Ehhez képest kell megtalálni az optimális rekeszt és ISO-t, hogy minél több csillag és minél kevesebb zaj legyen a képen.

    Olvastuk Jahnotól, hogy MFT-vel nem lehet Tejutat fotózni. De valahogy mégis lehet. Hogy a linkelt cikkben szereplő képek jónak számítanak-e, azt nem tudom megítélni. De ha nem elég jók, akkor [link] .

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Jahno

    őstag

    válasz rwin5 #34682 üzenetére

    Kb. ezekre, de ne kapkodd el. 28-200at kihagynám, főleg ennyiért.

    24-105re meg páran elsírják magukat, ha mutatom mennyiért vettem akciósan:

    Az a 85ös picsa jó, 200-ért van a 220voltban is. Erre mondta haversrác, hogy 35 és 85, világból ki lehet vele menni. Itt azért még gondolkoznék, hogy Sigmából mi adja ki, vagy esetleg az olcsóbb Viltrox vonal felé mész. Ott már a képminőség meglátszik, itt-ott szokták köpködni.

    Tavaly 400-ért sikerült használtban beújítani Sigma 1.4/35 art-ot, az atom jó, meg egy ilyen 85ös Sonyt.

    Egyelőre ne kapkodj, sok víz lefolyik a Dunán, kicsit nézelődni kell, úgyis tanulni is akarsz meg mittomén.

  • Rapid136

    őstag

    válasz koxkids #34681 üzenetére

    Nekem az van, menetközben nem kivehető a gép, hátoldalról nyilik.
    El van különítve a két rész, nem összenyitható.
    Kiránduláshoz vettem, mostanában a városban is hordom.

    Sony A7 + A7III + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."

  • Jahno

    őstag

    válasz Lassú Víz #34688 üzenetére

    Városban és épületeknél is hamar rájöttem, hogy bőven 20mm alatt kezdődik az élet. Ha nagy a tér akkor azért, ha szűk akkor meg azért :C

    Laowákhoz képest occsó kínai obi, saját képből is ugye ott a Kelenföldi erőmű, Inota, egyéb dolgok? Rögtön látszik a képeken ha sokan megyünk és ugyanazt többféleképpen meg mással lefotózzuk. Én szeretem a halszemet meg ha görbül, de az néha hátrány is. Itt bukott ki először, hogy a M4/3nak elértem az alját.

    Most ez van bekedvencelve, 9mm, FF. Igaz nem fényerős meg semmi, de teljesen korrekt képe van, kb. 150ezer pénz. Majd lesz saját képem is, addig nesze mástól:


    Azért ez a Bazilikás rendben van és egyenest tart. Én meg itt makettkedtem a Fujis nagylátóval és elszomorodtam. Ez is attól függ mit szeretnénk, de én általában ilyesmiket.

  • Jahno

    őstag

    válasz Lassú Víz #34688 üzenetére

    Na, M4/3 és tejút persze, hogy érdekes, de nézd meg, hogy most az az obi 300ezer használtan és "a stack of 10 images " Alatta meg "Stacked Milky Way shot. 20 images shot " Ebből meg is lett a tejút alja. No, akkor el lehet dönteni, hogy ha ez a cél akkor kicsit más műszaki paraméterek mellett, de egy expóból jóval nagyobb kivágást csinálsz egy 50ezres obival (most vettem vidéken, úton van) FF vázon.

    A kép is érdekes, mert a szélén be vannak mozdulva a csillagok és van benne egy baromi fényes objektum, ami értelmezhetetlen.

    Aztán MFT közt is van különbség, mert pld. az eddigi Panáim nem bírták a záridőket, eszméletlen csúnya zajos lett a kép már 1 perc környékén is. Én a követőt/panorámát nem érzem, sem beruházni sem megtanulni nem szeretném és éppen elég ha ezt kiszórakozom.

    Fujinál viszont besírás, hogy mit tudott a szenzor és ennyi tartalék van benne. Ahhoz képest világba lehet fikázni, kilóra megesz 1-2 régebbi FF vázat meg az összes M4/3as fostaligát. Zajban, mindenben.

    Panától lehet nincs is kéznél képem, annyira felbasztam az agyam, hogy egy nappali hosszú záras képből csak zaj lett, annyira melegedett a szenzor.

    E2esnél elszámoltam a záridőt, hajnal 2kor kimentem falu határába tesztelni és 40 perces expó ilyen lett egy 10 éves fostaliga ASPCvel. Egyik M4/3 sem lesz a közelében, soha.


    Ebből RAWból még egész értelmesre vissza lehetett húzni. Mármint a körülményekhez képest. Előszedhetem azt is, ha érdekel valakit meg azt, hogy ezek mellé a M4/3 mit tudott felmutatni akár csak 1-2 perces expókkal. Ja, másik gépemnél 128 másodperc a gyári korlát, akkor lekapcsol és vége.

    Viszont az sem az igazi a Fujinál, hogy 30 másodperc felett teljesen bizonytalanul csinálta az expókat, összevissza záridővel, az ilyenkor nekem nem nyerő, hogy évente van pár alkalom, rákészülök, elmegyek a világ faszára, kitalálom, 3+ órás expók és akkor megzavarodik és nem lesz jó, mert a váz úgy gondolta. Odahaza tesztelgettem, meg ilyenkor kimentem a mező szélére, mentek bele feleslegesen a 2ezer expók és nem lettem vele előbbre, valami vas/SW hiba, szar, ez van.

    Stackelt képből meg van n+1 ez FF váz 24mm: [link]

    Arról nem is beszélve, hogy az Oly nagykövet kb. lehülyézett, hogy minek ilyen FF imádat meg varázslat, a 12-40 pro mindenre is elég és kussoljak. Aztán nem kellett 1 év, megjelent Ff Sonyval nyálat verni, akkor visszaidéztem saját magát és ki is basztak az Olys csoportból. Na jó, ott ilyenben elég sok volt a rovásomon, de hát tudjuk már hol a helyünk.

  • Grillo

    senior tag

    válasz Jahno #34691 üzenetére

    Jánoskérem, ez a Pécsi Nemzeti Színház. :DDD

    Meg kabbe innen az MFT mellől. :D

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Jahno #34687 üzenetére

    KVfőző... :C Koffeint pezsgőtablettában is vihetsz magaddal, persze más az érzés, meg nem akkora poén.
    Egy fotós haverom a magas Tátrában szeret szaladgálni, különböző izotóniás és hasonló porokat visz magával kaja helyett. Valószínűleg igaza lehet, a Tour De France közvetítésen sem húzott még elő senki a hátából Csabai vastagkolbászt :))

    Jó ez a LED szalagos ötlet, de csak azért biztosan nem vinnék magammal ilyesmit, hogy hátha szembe jön egy gomba. Vagy ha már rákészülök a LED szalagra, akkor nem viszek vakut stb. Ezer éve olvastam, hogy minél több dolgot cipelsz magaddal, annál kevesebb képet készítesz. Azóta sikerült megtapasztalni, hogy tényleg így van.

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Jahno

    őstag

    válasz Lassú Víz #34694 üzenetére

    Tátrát csak koca módon másztam meg, pár sör elég volt hozzá :C

    Az úgy kezdődött, hogy mikor megyünk ide-oda és én mentem havercsajért, akkor folyton beszóltam, le kell húzni egy kávéra. Hozott le nekem, bepakoltunk kocsiba, indulás. Aztán Tátrába menet dobtam egy hatost, esti fotózás, meglepetésnek vittem rendes kávét, azóta amikor csak lehet akkor viszem és főzünk egyet.


    " minél több dolgot cipelsz magaddal, annál kevesebb képet készítesz."

    Ennek mi köze hozzá? Ráadásul direkt gombászni mentünk, még párásítót is vittem. Ha meg pont egy mini állvány kellene, akkor még több kép lesz, mint inkább nem, szóval nem értem. Aztán mégis lett gombás kép LED szalaggal. Kis minimál vacak. Bár ilyennek azért 15 kilót hamar össze lehet szedni. Aztán túlvariálásnak tűnik, de ha adott szögben valami nem jó és segíteni kell, akkor nem jó.

    Gombászni is nehéz, mástól jó képek vannak, előző évben meg azt szívtuk be, hogy nem volt háttér mert nagyon emelkedett a talaj és előtte sem volt annyi hely, hogy a géppel odaférjél, minden körben gazos, bokros, összevissza nőve.

    Főztünk kávét a Hősök terén és még egy Starbucks kávézó előtt is a padon :DD Kicsit megállunk, dumálunk is, segít összerendezni a gondolatokat. Tabletta tényleg nem akkora poén :-/

  • Jahno

    őstag

    válasz Grillo #34693 üzenetére

    Az egy hulladék. Ezért is van belőle 2.5 :-P Csak másra való (:- Azért majd csillagjárózni jöhetsz, szólunk.

    És valld be, hogy ezek picsa jó szögben vannak. Akkor kapsz kávét.

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz Lassú Víz #34688 üzenetére

    Ja értem. Én a Tejutat az előzményekbe nem láttam bele, de ha benne volt, benne volt. Én azt tartom amit írtam, az a néhány átlag objektív megvan mindenre.

  • Lassú Víz

    őstag

    válasz Jahno #34695 üzenetére

    Egy 15 kilós táska cipelése közben elég hamar el tudok jutni oda, hogy már csak megérkezni szeretnék. És hiába vittem magammal mindent is, nehogy lemaradjak valamiről, leginkább mindenről lemaradok, mert már csak az jár a fejemben, hogy sajog a vállam, a térdem meg a derekam, az végképp nem, hogy most ez a gomba jó lesz-e a képhez vagy keressünk másikat. De ha így vetődik fel a kérdés, akkor jó lesz. :D

    A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

  • Jahno

    őstag

    válasz lugosi #34698 üzenetére

    Épület is már hasonló igény, kell a látószög meg aztán bizonyos típusú obi, amiből még nem volt Laowa Fujira, csak sok másra, most annak is fillérre pontosan ugyanaz az ára, minden platformra. És itt megint MFT hátrány van, 220ezresért megkapod a kicsit szűkebb látószöget egy spéci torzítás mentes halszemmel, amit FF-re mérve nagyobb szöggel még pont normál obival és nem halszemmel 100ezresért. Használt ára meg 50ezer körül, hogy a két végletet mondjam.

    Laowáknak eddig megkérték az árát, de ez ilyen, valamit valamiért. Eddig a 12esről álmodni sem lehetett 400ezresért, most meg kijött a BS9, így gyorsan átírtam a sort az Ekcel táblázatomban :C

    Ha meg már ilyen helyre egyszer eljutsz, akkor igényli ezket a bőven 28-35mm alatti gyutávokat, meg mindent is:

Új hozzászólás Aktív témák