Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ph_5.5

    aktív tag

    válasz Timer #30270 üzenetére

    Az iskola arra jó hogy kapsz egy "jogosítványt" arra hogy fotósként dolgozhatsz.
    A többit mindenki maga alakítja. Pár éve halottam olyan fotósról aki az adott város egyik ismert embere, 20 éve tolja az esküvőket... és így szombatonként akár 30.000 Ft-t is megkeres vele. Bridge gépet használ, az pont elegendő arra amire ott igény van. A városban 30-35e-nél többet nem hajlandók kifizetni egy esküvőért. Ő ezt az utat választotta.

    Fotós barátom 10 éve mondta az az azóta is érvényes mondatát. Nem az a profi aki jó képeket készít, hanem aki 25 éve el tudja tartani belőle a családját. Egy-egy jó sorozata bárkinek lehet. És lehet hogy pénzt is adnak érte... de ezt folyamatosan megismételni és új ügyfeleket szerezni abban az országban ahol mindenki fotós (sminkes, modell, személyiedző... ) ott nehézkes.
    Pár éve beszélgettünk a piacról. 150.000-es város. Van évente pár száz esküvő. Erre jut kb 50 legálisan működő fotós, akinek ez is a munkájához tartozik. (legális= van végzettsége, és számlázni is tud mert vállalkozó). Ehez jön kb 50 olyan akinek nincs végzettsége, de valamit számlázik. És van 100-150 olyan aki feketén be-bevállal esküvőket. Mert van fényképezőgépe... És az esküvők után ez a kör kinylít a kismama, baba, kutya, macska fotózás felé... majd az utóbbi időben az ételfotózás, modellfotózás cégeknek és gyakorlatilag bármi felé... 2 nap alatt bárkinek lehet weboldala. Fél perc egy instaprofil vagy fb oldal létrehozása. És ilyenkor mosolygok amikor valaki 2-3 pro vázat, meg 5-8-10 pro bobit akar összevásárolni mert azok nélkül nem lehet elindulni...
    Láttam olyan fotót amin a photograhy srác még a "stúdióban" használt állványt, stúdióvakukat, derítőlapot is lefotózta a hátizsákjával meeer hogy épp megy fotózni... Életszerű 3 vezetékes vakut vinni egy falusi esküvőre :) asszisztencia nélkül..

Új hozzászólás Aktív témák