Hirdetés
- Júliusi hardverzarándoklat
- A Panther Lake a Blackwellel kel frigyre a System76 legújabb, linuxos noteszében
- Minden földi jóval ellátott OLED monitorpárral bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- Újragondolja grafikus vezérlőpultját a Qualcomm
- A ChatGPT-t és Claude-ot is ki kell szolgálja az Android 2027-től
- Gaming notebook topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Nyomtató topik
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
himpike
aktív tag
-
borg25
senior tag
-
arnyekxxx
veterán
-
Ribi
nagyúr
-
arnyekxxx
veterán
-
Yodafon
őstag
-
NoMix
tag
Yodafon
Te is csak aludni jártál iskolába.
-
Yodafon
őstag
Ezt a projektet azonnal le kell állítani nem elég hogy melegíti a felszínt és növeli a globális felmelegedést de le hűti a magmát ami veszélyezteti a magma áramlást és a napok hosszabodását teszi kockázatossá. Nem lenne jó ha egy nap 300 év múlva már 32 órába tellene.
A megoldás az valahol a víz erőművekben lakozik ahhoz nem kell plusz hő.
te mi a jóstreetstenről beszélsz eNber????? Milyen magma? Milyen 32 ora????
Akkor már tiltsuk be a vulkánokat is nem?
-
NoMix
tag
Ezt a projektet azonnal le kell állítani nem elég hogy melegíti a felszínt és növeli a globális felmelegedést de le hűti a magmát ami veszélyezteti a magma áramlást és a napok hosszabodását teszi kockázatossá. Nem lenne jó ha egy nap 300 év múlva már 32 órába tellene.
A megoldás az valahol a víz erőművekben lakozik ahhoz nem kell plusz hő.
-
Alaaf Pi
őstag
Erről az orosz kiégetfűtőelemmeletetett orosz erőműről van valami linked?
Mindemellett ha elkezdik a nextgen erőművekben használni a végén akkor is marad veszélyes hulladék, max kevésbé lesz sugárzó mint a jelenlegi de azért azzal is kell valamit kezdeni.
Sötétzöldellenes, atomerőműpárti vagyok, még mielőtt valaki...
Isten igazából a folyamat atomfegyver gyártás, csak nem bombába dúsítják, hanem második reaktorban etetik meg. Valamikor 2005 környékén Aszódi Attila már beszélt róla BME-n előadáson, országot nem említve, szóval valószínűleg nem csak a ruszkik kutatják.
-
tibaimp
nagyúr
Általában attól szokott függeni, hogy milyen elérést kell tudnia. Ha azonnal rendelkezésre kell állnia, akkor általában valami HDD/SSD hibrid tömbön, ha annyira nincs szükség rá, mert backup, akkor általában szalagoznak.
Ugyanitt az "adatközpont" kifejezés nem feltétlen stimmel, inkább a "számítóközpont" lehet a megfelelő kifejezés, tekintve, hogy itt elsődlegesen adatokat dolgoznak föl, vagy AI, vagy pedig valami * as a Service felhasználásra. Ha simán csak tárolnának, akkor feltehetően az energiaigénye a töredéke lenne.
Értem köszi. A szalagosak még mindig annyira lassúak?
-
Candy
tag
Általában attól szokott függeni, hogy milyen elérést kell tudnia. Ha azonnal rendelkezésre kell állnia, akkor általában valami HDD/SSD hibrid tömbön, ha annyira nincs szükség rá, mert backup, akkor általában szalagoznak.
Ugyanitt az "adatközpont" kifejezés nem feltétlen stimmel, inkább a "számítóközpont" lehet a megfelelő kifejezés, tekintve, hogy itt elsődlegesen adatokat dolgoznak föl, vagy AI, vagy pedig valami * as a Service felhasználásra. Ha simán csak tárolnának, akkor feltehetően az energiaigénye a töredéke lenne.
-
tibaimp
nagyúr
Más jellegű kérdés!
Ezekben az újonnan épülő adatközpontokban maga az adat tárolása az HDD-n valósul meg, vagy még mindig valamiféle szalagos rendszeren? -
arnyekxxx
veterán
MOX
Már fukunál is paráztak MOX miatt
Francia reprocesszálás, példaAmiről az a cikk szól: új reaktortípusoknál eredetileg nem specifikált üzemanyagtípusokat szokás tesztelni
Pl. 'mindenki' tudja, hogy MOX vagy ThMOX minden rendes reaktorban működni fog, de azért ki is szokás próbálni.Pl. akár Paks is mehetne MOX vagy ThMOX anyaggal, de egyszerűen nem éri meg a fellicenceléssel járó meló/papírmunka
Ma is tanultam valamit ezek szerint, ez a MOX nekem teljesen kimaradt eddig

-
Aprósólyom
addikt
Mindemellett ha elkezdik a nextgen erőművekben használni a végén akkor is marad veszélyes hulladék, max kevésbé lesz sugárzó mint a jelenlegi de azért azzal is kell valamit kezdeni.
Ez nem csak orosz technika egyébként.
Az amerikaiak is tudják (sőt, a franciák is ha jól emlékszem és van is rá egy kisebb erőművük?), csak egyelőre nem éri ($$$) meg alkalmazni. Majd mikor felmegy annyira a dúsított urán ára, majd elkezdik alkalmazni.
A jelenlegi állás szerint az USA-nak állítólag annyi kiégett fűtőeleme van, hogy kb. 150 évig elég lenne energiatermelésre. Ha rákeresel kifejezetten atomfizikával foglalkozó yt csatornákra, találsz bőven infót.
...szerk.: jajj, le vagyok maradva... nem görgettem lentebb.
-
Rive
veterán
MOX
Már fukunál is paráztak MOX miatt
Francia reprocesszálás, példaAmiről az a cikk szól: új reaktortípusoknál eredetileg nem specifikált üzemanyagtípusokat szokás tesztelni
Pl. 'mindenki' tudja, hogy MOX vagy ThMOX minden rendes reaktorban működni fog, de azért ki is szokás próbálni.Pl. akár Paks is mehetne MOX vagy ThMOX anyaggal, de egyszerűen nem éri meg a fellicenceléssel járó meló/papírmunka
-
flexxx2
őstag
-
flexxx2
őstag
-
arnyekxxx
veterán
Erről a civil felhasználásról van van valami forrásod? Én azt találtam, hogy plutónium előállítására használják a reprocesszálást.
ez a ruszki teszt
-
Rive
veterán
...a ruszkiknál már tényleg tesztelnek reprocesszált fűtőanyagot évek óta..
A PUREX civil felhasználása a hatvanasokra datálódik vissza. A japók és a franciák is ipari kaliberben tolják a reprocesszálást, régóta.
Valami lényeges pont abból az infóból nagyon hiányzik.
-
arnyekxxx
veterán
Egyébként a ruszkiknál már tényleg tesztelnek reprocesszált fűtőanyagot évek óta és úgy néz ki, hogy simán mehet a mezei VVER 1200 blokkokba is a sima fűtőanyag mellé, de azért ez nem annyi, hogy kiszedik a kiégett kazettákat aztán visszateszik

-
arnyekxxx
veterán
#mindmekhallunk #atomerőműrósz
-
Rive
veterán
...újként elég lesz a régiből az új erőműbe átvinni az elhasználódott fűtőelemeket ...
Marhaság.
-
arnyekxxx
veterán
-
Rive
veterán
A legtöbb nukleáris hulladék nem a kiégett főtőelemből jön, hanem az épültek, gépészet, folyadékok, amelyek szennyeződnek sugárzó anyaggal.
Hát, igazából jelen pillanatban amilyen a hozzáállás, tényleges szennyeződés helyett ~ elég az is, ha látott atomerőművet...
-
arnyekxxx
veterán
-
azbest
félisten
akkor visza a kályhákoz. A legtöbb nukleáris hulladék nem a kiégett főtőelemből jön, hanem az épültek, gépészet, folyadékok, amelyek szennyeződnek sugárzó anyaggal.
-
clon
senior tag
Finnországban készül a végleges radioaktívhulladék-tároló Onkalóban.
Pénzkidobás. Az oroszok már kiégett fűtőelemekkel "etetik" az új atomerőművüket. Így amikor ezeket építik majd újként elég lesz a régiből az új erőműbe átvinni az elhasználódott fűtőelemeket és nem lesz szükség a tárolásra (legalábbis nem hosszútávúra).
-
zserrbo
aktív tag
Tudom semmi se jó, de azért már volt olyan, hogy Amerikában egy geotermikus erőművet be kellett zárni, mert a mélyben elfogyott a gőzhöz szükséges víz, és már visszapumpálással se tudtak termelni. Oké, hogy az első pár évben nem gondoltak rá, hogy azt a vizet pótolni is kellene, aztán már késő volt, de akkor is. A leghatékonyabb az energiafelhasználás csökkentése lenne.
Lehet pedálozni, hogy ott van még a nukleáris energia, csak még nem sikerült a világon sehol se végleges nukleáris hulladéktárolót építeni, olyat ami sokezer évig jó lesz. Olyat viszont sikerült a németeknél, ahol aztán versenyt kellett futni a vízzel, hogy előbb szállítsák el onnan a nukleáris hulladékot, mint ahogy a víz betör a sóbányából átalakított tárolóba.
Legvégül nem vagyok meggyőződve, hogy bármelyik nagy tech cég állna ugyanakkora cehet mint amibe Csernobil került. De még a normál működés költségét is: mármint felépít-használ-aztán 10-20 év alatt elbont úgy hogy ne legyen környezeti katasztrófa, esetleg gondoskodik a hulladék megfelelő elhelyezéséről, ami alatt nem azt értem, hogy egy diktátort megkenünk Afrikában, hogy épüljön már egy felszíni hulladéklerakó a kommunális szeméttelep sarkában, hanem ahogy rendesen kell.Finnországban készül a végleges radioaktívhulladék-tároló Onkalóban.
-
Yodafon
őstag
jeeeee. Eljen a geotermia! <3 <3 <3
-
borg25
senior tag
Tudom semmi se jó, de azért már volt olyan, hogy Amerikában egy geotermikus erőművet be kellett zárni, mert a mélyben elfogyott a gőzhöz szükséges víz, és már visszapumpálással se tudtak termelni. Oké, hogy az első pár évben nem gondoltak rá, hogy azt a vizet pótolni is kellene, aztán már késő volt, de akkor is. A leghatékonyabb az energiafelhasználás csökkentése lenne.
Lehet pedálozni, hogy ott van még a nukleáris energia, csak még nem sikerült a világon sehol se végleges nukleáris hulladéktárolót építeni, olyat ami sokezer évig jó lesz. Olyat viszont sikerült a németeknél, ahol aztán versenyt kellett futni a vízzel, hogy előbb szállítsák el onnan a nukleáris hulladékot, mint ahogy a víz betör a sóbányából átalakított tárolóba.
Legvégül nem vagyok meggyőződve, hogy bármelyik nagy tech cég állna ugyanakkora cehet mint amibe Csernobil került. De még a normál működés költségét is: mármint felépít-használ-aztán 10-20 év alatt elbont úgy hogy ne legyen környezeti katasztrófa, esetleg gondoskodik a hulladék megfelelő elhelyezéséről, ami alatt nem azt értem, hogy egy diktátort megkenünk Afrikában, hogy épüljön már egy felszíni hulladéklerakó a kommunális szeméttelep sarkában, hanem ahogy rendesen kell.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Szólánc.
- Vicces képek
- Gaming notebook topik
- Formula-1
- BestBuy topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- További aktív témák...
- GAMER PC! Ryzen 3900X / RX 7600XT 16GB / B550 / 32GB DDR4 / 500GB NVMe! BeszámítOK
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS GA-Z270X-Gaming alaplap garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -2 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS5551
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Galaxy Tab S10 Ultra 5G tablet garanciával hibátlan működéssel
- Dobozos Lenovo Legion Slim 5 Ryzen 7 7840hs / RTX 4070 / 2.5K 165 Hz 399 990 Ft