- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
PiciPeti
őstag
válasz Joe fiú #37249 üzenetére
Akkor itt lehet a kutya elásva. Ezek a fejek alkalmatlanok arra, hogy saját végfokukról hallgassunk zenét.
Én erősítős rendszerben hallottam, egy 4 csatis Impulse volt utána kötve, és viszonylag kulturált volt, főleg a 20e alatti árban. Meglepően sok beállítás van, főleg a sub szekcióra. De az anyaghasználat/minőségérzet itt is borzasztó, az első 10 percben attól féltem eltöröm, ha hozzá nyúlok.Muter autójában tapasztaltam meg, amikor a ~10 éves 3-as szériás Piot lecseréltem egy új 2-es szériára. Már súlyban volt 1 kg különbség, gagyi anyaghasználat, és borzasztó hang. Egy morning show-t nem lehet vele meghallgatni.
-
attila666
tag
válasz Joe fiú #37243 üzenetére
Igazából semmi gondom az MX-el, csak egy ismerősöm le akarja cserélni a DSK165-öt és megvette volna, de ha nem volna erőlépés akkor nem cserélném, gondolom a Hifonics erősítő épp elég az MX-hez...
Sokan ajánlották itt a Hertz DSK165-öt, ismerősöm azt vett, az én Audio System MX165-ömmel nem lehet összehasonlítani... A magasak fülsértőek, a közép pedig csattog, nagyon éles hangja van, mintha egy hordóból szólna... Próbáltuk két különböző autóba is betenni és ugyanazt csinálja, az én Kenwood BT92SD fejegységemmel, erősítővel meghajtva, full aktívba hajtva a gyári hangváltó elhagyásával és ugyanaz a jelenség.
-
Falc0
újonc
persze, lehet használt is. mondjuk hangszóróból inkább új. tudtok mondani olyan típusokat / sorozatokat, amiket érdemes nézni, mondjuk komponensből?
-
Daywalker
addikt
-
kavics325i
őstag
-
kigoi
senior tag
Bele raktam az x-ion 12őt egy régebben készített gagyi zárt ládába,ha jól rémlik 33liter körül van,csillapító anyag nincs benne,meghallgattam lenyitott hátsó ülésekkel de a focal ps 165szett elnyomja a mélyet pedig így is az erője felére van véve, a nyomó erője meg maxra.
Kíváncsi leszek rá két rendes mdf lapos zárt ládában két x-ion mit tud majd ,de van egy sanda gyanúm hogy ezek még úgy sem hozzák majd azt a szintet amit az én ízlésem megkíván,(ne legyen igazam)
Talán majd ha már a monoblokk is meg lesz akkor,elérhetek akkora javulást. -
B-enji
tag
Sziasztok!
Egy zenész barátom szeretne az autójába is egy komolyabb rendszert építeni, de kizárólag komoly zenét, operát hallgat. Mely komponensek szolgálnák ki legjobban ezt a műfajt? kb 3-400ezer forintig menne el végösszegben. Fontos számára a pontos színpad, és az analógosabb hanzásvilág, és mélysugárzót nem szeretne beépíteni. A hozzávalókat csak kishazánkból tudná beszerezni, tehát ebay meg hasonlók nem elérhetők számára.
Előre is köszi! -
B-enji
tag
válasz tboy93 #37262 üzenetére
A mélysugárzóra és a mélysugárzót meghajtó erősítőre szánt összeget inkább hozzátenné egy komolyabb szetthez, de érintetlenül szeretné hagyni a csomit, nincs szükség velőt rázó mélyekre, sem hatalmas hangerőre, inkább csak egy lineárisabb frekimenetre, ha ezt meg lehetne oldani egy 16-os szettel!?
-
PiciPeti
őstag
válasz B-enji #37261 üzenetére
Ha nem riad vissza a komolyabb be/átépítéstől, akkor azért megoldható a sub elhagyása ilyen zenei stílusokhoz.
De ehhez ennek megfelelő első szett (akár 3 utas is), erősítő, és beépítés kell. Ajtópanel(ek), A-oszlop átalakítása.
Így hirtelenjében: [link]
Ilyen zenékhez én valami idősebb Alpine-t vennék, ha kell a pontos színpad, akkor aktívat. PL 9855/9835
Vagy: [link] De ennyiért szerintem túlárazott, 50 körül lenne reális sztem.Ezen felül egy becsületes beépítés, valami komolyabb referenciákkal rendelkező műhelyben, + kábelezés ~100e.
-
Osynho
addikt
válasz B-enji #37263 üzenetére
"nincs szükség velőt rázó mélyekre, sem hatalmas hangerőre"
Ezen a szinten nem is ezért használnak subot. A komolyzene elég mély mélyeket tartalmaz olykor, elképzelhető, hogy megoldható egy tényleg jó első szettel, de én a sub pártján állok. Milyen autó? Lehet, hogy ügyesen el lehet rejteni a mélyládát,, hogy ne is zavarjon.
-
PiciPeti
őstag
válasz Osynho #37265 üzenetére
Egy igazán mélyre menő, és alacsony frekvencián megvágott sub valószínű a magas hangokon is tisztítana valamennyit, de erre az 5% különbségre elkölteni 50-100e Ft-ot nem feltétlenül éri meg sztem.
Inkább megépíteni becsülettel az elejét, aztán ha van hiányérzet, lehet tovább gondolkodni.
-
mortalwombat
tag
Ha otthon is jó rendszere van az embernek -feltételezem ilyen műfajpreferencia alapján-akkor az autóban is költsön kábelekre. Hangszóró, összekötő, táp. Ami fontos: jó erősítő. Kapásból a mikorodimension jut eszembe. A pontos színpad miatt aktív rendszer kellene. Èn olyan hangszórókat néznék, amikben a mélyközép papír membrános, a.magas pedig selyem. Saját tapasztalatom alapján a tuningot sem hagynám el, pl a keresztváltóban pici módosítás is hallható javulást ad-erről este írok bővebben.
-
kigoi
senior tag
válasz gabber01 #37259 üzenetére
Igen mondtátok meg azt is hogy rakjam zárt ládába és hallgassam meg,szóval most nem értem mi a baj.
Mondtam hogy nem vagyok milliomos,leghamarabb ősszel ha tudok venni nekik megfelelő erősítőt.
Most csak leírtam hogy az 1db x ion 12,magnat rx44,zárt láda rendszer abszolút nem jó,lehet ez az infó még másnak jó lesz ha olvassa ezt.kavics,az spl-es cimbivel nem szoktam beszélni mivel nem spl a célom,alap kérdéseket régebben kérdeztem tőle aminél lényegtelen hogy ő spl-es e vagy sem.
Látom továbbra is inkább kötekedésre használod az oldalt.
Régebben az volt a bajod hogy úgy láttad nem hallgatok rátok,de régebben sem volt egyetértés a válaszokban mint most sem de most is megfogadom a tanácsokat mert ki fogom próbálni megfelelő zárttal és veszek valami jó monoblokkot is később,addig meg marad a reflex mivel nincs másik lehetőség.
Szóval ha segíteni nem akarsz akkor inkább ne is reagálj semmit,ne rontsd le a fórum színvonalát ellenségeskedéssel.[ Szerkesztve ]
-
B-enji
tag
válasz mortalwombat #37269 üzenetére
Köszi! Minden építő jellegű tanácsnak örülök!
-
gabber01
addikt
Igen, hallgasd meg zártban, De egy HOZZÁ ILLŐ erővel. Az fix volt a magnattal harmatos lesz, pláne zártban.
Persze hogy nem hozza amit vársz tőle. Majd ha meg lesz a megfelelő alap nekik, akkor lebontja a vesédet is, ne aggódj.Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
B-enji
tag
válasz gabber01 #37272 üzenetére
Ezt én is alírom, már csak a saját tapasztalatomból kiindulva is, nekem egy 4 csatornás Axton két csatornája hidalva hajtott egy 4 ohmos mélyládát 200W színusszal terhelve, aztán kapott a mély egy JLAudio 300/2-es két csatis erőt, igaz csak 300W hídban, tehát 100W volt nagyjából a differencia, de a hangzásbeli különbség (hangerőre is) leírhatatlan volt! (igaz utána néztem a JL újkorában 200ezer körül mozgott, de számomra bebizonyosodott, hogy nem csak a watt számít, hanem a minőség is!)
-
kigoi
senior tag
válasz gabber01 #37272 üzenetére
Remélem is,szeretném azért kihasználni a tudását,elvégre sokkal jobb mint a mostaniak és Qts adata is 0,5 tehát egyértelműen zártban érzi magát jól,úgyhogy valahogy működnie kell.
Ha majd nézegetem az erőket kérek majd véleményeket nehogy valami ne hozzá illőt vagy rossz minőségűt,stb vegyek meg végül. -
Joe fiú
senior tag
Nem kötekedésképp, de mi az, hogy egy szett elnyomja a szubot? Tudomásom szerint a leghangosabb mélyközép az AS Helon ami 120db körül tud nyomni, ezt egy félig-meddig meghajtott szub lazán tudja hozni...úgyhogy szerintem valami nálad nem kerek, és mielőtt kevernéd legtöbb erősítőn a tekerenytű amit annak nevezel, az nem hangerő poti, hanem a jelszint beállítására szolgál a fejegység kimenetéhez hasonulva, hogy az erősítőt a legoptimálisabb módon meghajtsa, ezáltal kivéve belőle a legnagyobb teljesítményt..és soha nem tekerjük maximumra, mert legtöbb esetben túlvezérléshez vezet, ezáltal torzításba véve mind az erősítőt, mind a hangszórót...amúgy nekem is vannak zenei ízlésem, szeretem a diszkóban is ha lerázza a vesémet a szubtartomány, de én ezt egyetlen darab 25-ös Xionnal el tudom érni normális beállítások mellett, szóval ezért gyanítom, hogy a hiba a te beállításaidban keresendő...
A szubot vágd le 50hz-en 12 db-lel...adj neki 600W RMS-t és hallj csodát.
-
opeter70
senior tag
Ez a "nem kell sub" dolog valószínűleg a szobai hifis tapasztalatokból ered az ismerősödnél.
Ott ugyanis kifejezetten ellenjavalt a sub használata zenéhez, feltéve, ha jó minőségű hangfalai vannak az illetőnek.
(A szobai hifis társadalom biztosan megkövezne érte, de én otthon is használok néha subot zenéhez )
Autóban minőségi zenélésnél a subot nem vesekőzúzásra, vagy falbontásra találták ki (bár sokan erre is használják), hanem az alsó frekvenciasáv megtámogatására, amit az első szett már nem képes kellő hangnyomással lesugározni. Az autó akusztikai körülményei sokkal rosszabbak, mint egy szobáé, vagy nappalié. Legfőképpen azért, mert a mélyhang hullámok hossza sokkal nagyobb, mint az utastér, így az egyszerűern "nem fér be" az autóba. Pl. egy 40 Hz-es hanghullám hossza kb 8,5 méter.
A komoly zenében pedig igenis bőven vannak mélyhangok, sőt gyakran mélyebbek is, mint a könnyűzenében (pl nagybőgő, tuba, az orgona lemélyebb hangjai, stb...).
Biztosan elő lehet csalogatni ezeket a mélyhangokat egy átlagon felüli minőségű elsőszettből, különös gondossággal szigetelt ajtóban is, de szerintem kis méretű (zárt) minőségi mélynyomóval ugyanazt az eredményt el lehet érni.
Mondom ezt úgy, hogy én is 80-90%-ban könnyűzenét hallgatok (sőt ennek egy nagy hányada csimm-bumm, tuc-tuc), de hallottam már olyan autót, amiben 90%-ban komolyzenét hallgattak és igenis kellett oda is a sub. -
B-enji
tag
válasz opeter70 #37276 üzenetére
Köszönöm a válaszod, ez is egy érv ami megfontolandó, de meg tudna esetleg győzni olyan is, aki nem használ szubot, vagy tényleg nincs az a szett ami esetleg lesugározná valahogy mégis azt az alsó frekvenciát? egyébként csak a hangszórótól függ az alsó terjedelem, vagy esetleg erősítő, rca, hsz kábelek, fej is hozzájárulhat ehhez?
-
kigoi
senior tag
válasz Joe fiú #37275 üzenetére
Ezt úgy értem hogy nagyon kevés a mély a hoz képest hogy 30cm-es van hátul, na meg hogy azért nem egy kis pici erővel hajtom hanem olyannal amivel a dld-k eddig kb bontottak,igaz refiben.
Ehhez képest a fejen minden basszust ráadtam,a hangszínt is hip-hopon van ami tovább emeli a basszust és a magnat is fel volt tekerve (tudom hogy az a bemeneti érzékenységet állítja) és nagyon kevéske volt a mély a szett hangerejéhez képest,tudtam hogy sok dB esik a hang de ez rengeteg volt.
Egyébként a bementi érzékenységet nem szoktam maxra állítani,kb 80%on szoktak lenni,tanultam már tőletek annyit hogy ilyen alapokat tudok.Biztos van ember akinek ez így már tökéletes basszus mennyiség de nekem ez kb egyenlő a 0ával.
Na mindegy is,ez most ilyen,még nem lesz másik erő addig ezen hiába rágódok,ez nem lesz most jobb. -
gabber01
addikt
A hangszínt meg az ilyen -olyan ekvalizeres csodákat ne nagyon erőltesd, mert még a végén gallyra megy valami. 1-2-őt ide, oda lehet még pakolni, de maxra tekerni mindent nagyon nagy butaság, biztos út a folyamatos clippinghez, aminek eredménye leégett/kiégett erő/hangszóró.
Man proposes, god disposes. Dum spiro, spero.
-
footy
addikt
Az ismerősöd jó lenne ha meghallgatna egy-két jól megépített autót és neki is legyen egy kis elképzelése milyen is az autós hifi. Igazából én is azt vallom, hogy egy jó első szett ki tudja elégíteni az igényeket, ha az ember nem DnB-t, hiphop-ot vagy valami hasonlót hallgat. Én Rainbow Germanium S 265.25-ot néznék az kifejezetten mélyre megy és zenei, vagy még a Focal PS 165FX-et. A fejegység attól függ hogy mit szeretne, az erősítő pedig hogy mennyi pénz marad még a fej és a szett után.
Használt is vagy kizárólag új komponensek jöhetnek szóba? -
kigoi
senior tag
válasz gabber01 #37284 üzenetére
Ez csak mostani alkalom volt,a hangszórók erősítőjének a bemeneti érzékenysége is csak 50%on van,nyomó erője kb 80%.
Na meg ha jobban megkergetném a rendszert akkor a focalt csak 125hzig engedném le, nehogy kiüssem.Egyébként nem hajtottam ki nagyon mert csak 11-12es hangerőig tekertem fel és általában 13ason szoktam hallgatni autózás közben,a hangerő 35ig skálázott.
-
B-enji
tag
Köszi, igen az lesz a legjobb, ha utána jár és meghallgat egy-két komolyabban megépített autót, ha már ennyire megosztó ez a szub kérdés, bár ahogy ismerem, nála a zeneiség kifejezésére nem az alsó 30-50 hertz-es sáv lesz a perdöntő, hanem a felette lévő kb19950 jó én tudom, hogy az is fontos
-
Joe fiú
senior tag
Na erről beszélek..rohadtul nincs jól beállítva a rendszered...nem a méllyel van bajod, hanem hogy lófing dinamika nem jut el a hangszórókig...a fejegységet vezéreljük ki 70-80%-ig..ergo 27-es hangerőig kb...a szett alját vágd meg 60 hz-en, a szub tetejét 50hz-en 12 db-vel..és ha így is kevés lesz a basszus...akkor tényleg veled a probléma...az erősítőn a szett érzékenységét vedd fél alá..a szubot 2/3-ra.
Ha jól emlékszem Kenwood fejed van..basszust halál felesleges 0 felé tekerni, mert erős a szubkimenete...0 felett max. torzításba viszed át, amit a gyenge erősítő mégjobban szétcsesz..
[ Szerkesztve ]
-
kigoi
senior tag
válasz Joe fiú #37289 üzenetére
alpine cde 178bt a fej.
63hzig van le leengedve a szett,
A basszust akkor 50hzig engedjem csak fel?
60-70-80hz igen gyenge tartomány lesz csak első szettből szólaltatva.
Na meg akkor mi lesz a kimaradó 13hz-el?
Holnap szerintem veszek még bitumenlapot aztán adok az ajtónak még egy réteget,mert egyébként nem vagyok elégedett a focal alsóbb frekijeivel.Nincs közületek valaki borsod megye közelébe?
Jó lenne ha valami szakavatott fül is hallaná a rendszerem aztán elmondaná a hibákat.
Esetleg hajdúnánásra autóhifi talira nem megy valaki innen 8-9edikén?
Ha megy akkor megyek én is aztán össze futhatnánk. -
mortalwombat
tag
válasz mortalwombat #37269 üzenetére
A carstyling autóhifi topikjában olvastam, hogy a hangváltókban lévő hőre változó értékű ellenállások károsan befolyásolják a hangot-a magasakat.
Pár perces művelettel kiforrasztottam az ellenállást, pótoltam egy IC kábel darabbal. A változás abszolút pozitív: nagyobb hangerőn sem bántó a magas (ezzel volt bajom) és több a finom részlet is.Felmerül bennem a dilemma: építessem meg a Rainbow váltóját jobb alkatrészekből, ami biztos hoz valamit a hangban-vagy a váltóra szánt pénzhez hozzátéve, a Ranibowt eladva vegyek egy komolyabb használt setet a 30-40e-s ársávból? Valszeg a jobb set többet hozna, mint a váltó, nem?
-
kacsa7
őstag
Megmozgatta a fantáziámat az első szett erősítőről való hajtása, viszont ezzel kapcsolatban több kérdésem és egyúttal problémám merült fel. Egyrészt a fejegységen csak 1 RCA van, viszont így 2 erősítőm lenne (egy a ládának, 1 az első szettnek). A mostani Alpine erősítőnek van RCA kimenete is. Ezt lehet épkézláb alternatívának használni? Ebben az esetben gondolom nem sub-nak hanem rear-nek kellene beállítani a fejen a kimenetet. Lehet ilyen felállásból értelmes hangzást elérni vagy felejtős az egész és kell egy 2 pár RCA-s fej?
A másik, hogy így nem lesz terhelve a fejegység erősítője, kikapcsolni meg nem tudom. Van ennek bármi negatív hatása a fej végfokára? -
Joe fiú
senior tag
Úgy állíts be mindent ahogy írtam..nem lesz kimaradó frekvenciatartomány, mivel a 12db-es vágás, a szub is feljebb szól valamennyit, illetve a szett is lejjebb szól..a kicknek meg igencsak ütni kell 70-80hz-en..ha mégsem így van...akkor a focal szett nem szereti a hip-hopot, amin otthoni hifiből kiindulva nem csodálkoznék.
-
Khaosz55
addikt
Sziasztok,
a két hangszóró közül melyiket ajánljátok ?
2 Ohm 320W RMS erősítővel lesz hajtva. Tudom gyenge de nekem elég.
A focal a reflex láda méretemhez 80mm-es átmérőjű 20cm hosszú reflex csövet ír. Hertz 80mm 23cm.
Sajnos Győrben sehol nem tudom meghallgatni ezeket a hangszórókat.
Nekem mind a kettő szimpatikus talán a hertz jobban bejön kinézetre, de nem ez akar lenni a döntő szempont. Melyik lenne szerintetek a jó választás ?
-
kavics325i
őstag
válasz mortalwombat #37297 üzenetére
jó úgy ahogy írta.használja az erő kimenetét.ne mondjatok már hülyeségeket tanácsnak
" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )
-
kavics325i
őstag
válasz kacsa7 #37293 üzenetére
Meg próbálok végigmenni a kérdéseken.
A két erősítőt tudod nyugodtan használni egy rca-ról úgy ahogy írtad.
Nem kell rear-re állítani semmit. A fejegység erősítőjére nem kötsz hsz-t és ezzel nem is terheled.
Az rca-t viszed az elpájnig(gondolom ez az első szettet hajtja és onnan viszed a kimeneten tovább a mély erősítőjébe.Ezt így találták ki így van jól.Beállításnál annyi a szabad kezed amennyi beállítást az erők engednek.Gondolok itt a vágásokra" A fantáziát kárpótlásul kaptuk mindazért, amik nem vagyunk, a humorérzéket pedig vigaszképpen azért amik vagyunk.” ( Széchenyi Zsigmond )
-
mortalwombat
tag
válasz kavics325i #37298 üzenetére
Sorry.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest