- Milyen processzort vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen notebookot vegyek?
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Androidos fejegységek
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
bkercso
nagyúr
válasz Dißnäëß #9073 üzenetére
Soros kaőcsolásnál a hatásfok dupla a dupla membránfelület miatt, míg a felvett teljesítmény a fele a dupla impedancia miatt, így elvileg 0db a változás, viszont így egymásra dolgozhatnak a hangszórók, mert csak a párhuzamosan kötött fogyasztók működhetnek egymástól függetlenül feszültséggenerátoros hajtás esetén.
Párhuzamos kapcsolásnál meg ugye a dupla hatásfok (+3dB) mellett a felvett teéjesítmény is dupla (újabb +3dB).
kapható az OPA Red2 - Kercso Audio
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz #03969024 #9099 üzenetére
Jól döntöttetek !!! Merész, de ideje h végre konstruktív kis közösség legyen ez itt - magánvélemény. Egy egészséges vita amúgy nem gond, sôt.
Érdeklôdéssel figyelgetem majd, mit alkottok.
Na meg drukkolas van.Amugy ha ekkora a keret, miert nem epitesz csak makszemnyivel kedvezobb aruakbol ket szettet ? Vagy nem lenne igeny ra ? Sok ?
2-utast is, 3-ast is. A kicsi mehet a haloba pl. Vagy dolgozoba... (Csak felmerult bennem)..
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
törölt tag
válasz fehér_ember #9098 üzenetére
Erről már rengeteget beszéltünk az erősítők kapcsán is. A számomra megfizethető dobozoktól, legalábbis, amit eddig hallottam, nem voltam hasra esve. Így meg legalább majd jól bebeszélem magamnak, hogy jól döntöttem!
Egyébként tényleg jónak tűnnek az Accuton hangszórói. Nézd meg a Marten-eket, mennyibe kerülnek... Hacsak számukra nem készítenek szuperspéci drivereket, akkor vajon mit tudhatnak ők, amit mi ne tudnánk kitökölni? A Focal most nem jó példa, ők saját maguk készítik a hangszóróikat.#9105Dißnäëß Háttérzenélésre jók az Elara-k, csak nem tudják "kiszolgálni" a csövest.
#9101bta1
"a számodra eddig bejövős egyetlen diy recept utánépítése helyett totál ismeretlen tervekkel kacérkodsz"
Benne van a pakliban az is, bár cserélném a abban lévő Discovery mélyet valami jobbra.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #9104 üzenetére
Ôk is valami 3+3 mentén jöttek ki erre, ennyi maradt meg. Többoldalas vita volt. Ne nyissátok ki bta-val.
Egy TPA-nál nem lenne gond, hogy kettôt használva 4- Ohm körülre kerül az alja. Na bumm.
Csövinél (ami 8-ra van kimenôzve) igen. (Eleinte ott sem, csak hajtva jobban).
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
bta1
őstag
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, de lényegében a megnevezés nem mindegy akkor. Mármint értem ezt úgy, hogy ha fogsz két hangszórót, párhuzamosan kötöd, az 1 méteren (vagy akármennyin) mérhetô hangnyomás 6dB-vel lesz több az egyszem egyedüli variációhoz képest, annak figyelembe vételével, hogy fele akkora kimenô impedancia mellett vagyunk. Ha megengedhetô ez erôsítô oldalon, a fülünknek mindegy az ohm, a watt, a 2.83, minden. Hívjuk ezt eredô érzékenységnek. Vagy akár kockásfülû nyúlnak.
[ Szerkesztve ]
-
bkercso
nagyúr
A légtérhez illesztés akusztikai hatásfokát.
Én meg ezt a leereszkedősdit nem szeretem.Dißnäëß
Nyilván nem véletlenül létezik a 2,83Vrms-re vetített SPL adat, hanem pontosan azért, amiért írod: az erősítők kimenete áramgenerátoros.[ Szerkesztve ]
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz bkercso #9113 üzenetére
Úgy csinálnám, hogy ránézek az impedanciamenetre és annak minimuma alapján. Persze nem csak 1 hangszórófajtára épít az ember, de ha pont egy erôsebben beesô impedanciásat fog ki (ami gyártó szerint 8 Ohm, de nem teljesíti az IEC ajánlást maradéktalanul, tehát van olyan pontja, ahol 80% alá megy - esetünkben 6.4 Ohm), az jó alap, hogy arra méretezzen, tehát ismétcsak esetünkben 6-ra. De akár 7-re is, na bumm.
Egy általam kinézett nagy 21" 8 Ohm-osnak van olyan pontja, ami egészen 5.7-re beesik, de 8 Ohm-os terminológiában ugye jobban néz ki a 96dB átlag sensitivity adat, mintha 6-osnak mondva a hangszórót, azon értelmezné ezt, amihez inkább közel áll talán. Kis kozmetikai apróság. Ezért is érdemes nézni az imp. menetet, lehetôség szerint meg rá is mérni. Adatlap konzisztencia ugye...
Csövinél nominál 8-ashoz jó erôs bázis egy 6 ohm-os leágazás (szerintem), azért a kommersz hangfalak, ártól függetlenül, ezt hozzák többnyire (nominál 8-asként).
Egyetértek Veled, csak csövivel ritkán hajtunk nagy szörnyeket, hogy egyenesen 4-esre tervezzük direkt az ampot. Mit kezdjek egy 200W pushpull-al egy 50nm nappaliban, kilowatt kategóriás sub-hoz, és már ez is iszonyú sok csôbôl.
Marad a D osztály.
Egy modernebb D meg tesz rá, amíg van tápja. Rengetegnek 4 az alja (névlegesen), 3 körül is jók, egyesek meg 2 Ohmon is elvannak, mondjuk ezt már centizve szvsz, de ja. Kb."Átlag csöves" (a szó jó értelmében) szvsz 6/3 Ohm-os leágazásokkal kiváló az esetek 99.999%-ában, a piaci 8/4-es hangfalak hajtására. Csukott szemmel. Ami ténylegesen is 8/4-es, az sem dráma, általában nem hajtjuk ôket max kakaón. Ha így lenne, akkor kell csak körültekintôbbnek lenni, de valszeg annyit elbír a kapcsolás, még ha forróbb fejjel is kicsit. Úgysincs max kakaón szinte sosem, nem ? (Oké, A osztály más, de ha bivaly ligában játszunk, legalább AB legyen, arra meg él).
-
törölt tag
"Módszeresen addig idegelték, míg betelt a pohár, aztán töröltette az egészet "
Őt nem volt nehéz kiidegelni, mert eleve nem voltak rendben az idegei. Talán kétszer csatlakoztam be a topikjaiban folyó diskurzusba. A méltán kedvelt Kolibri dobozkájáról pár napos együttélés után írtam annyit, hogy "nem mentes az apró hangdobozok problémáitól". Hősünk csontvelőig sértődött ettől és ezredszer is belengette, hogy törli a topikját. Aztán még 3 évig nem törölte, de többé nem néztem be.
-
törölt tag
válasz #03969024 #9083 üzenetére
"... azt látom, a legtöbben hiszik, hogy az általuk birtokolt készülékek az adott árért a legjobbak. Ha a saját hitemet sikerül kielégítenem, akkor beköszönt az elégedettség. Nem erre törekszünk???"
Bizony, nem árt néha bevallanunk legalább magunknak, hogy a készülékek csupán eszközök egy nagyon komplex folyamatban, amiben a kütyük mellett nagy erővel ténykednek az érzéseink, előítéleteink, (tév)hiteink is. DIY esetében ott van még a saját kölyök szeretete is. A lényeg a saját elégedettségünk és szerintem nagyjából mindegy, mitől következik be. A vaktesztek legnagyobb tévedése itt rejtőzik.
Tételezzük fel, hogy a vásárlásaink mögött jól megalapozott döntés rejlik. Ez esetben nyilván nem meglepő, hogy jó véleménnyel vagyunk a készülékeinkről. Probléma akkor van, ha a vásárlás nem tapasztal alapján, hanem idegenek ajánlása, kereskedői tukmálás, vagy divathóbort miatt történt. Ilyen esetben tényleg bizarr az új jövevény érdemeit hangoztatni.
-
bkercso
nagyúr
válasz Dißnäëß #9116 üzenetére
Nem beesést néznék csupán, mert nagy hangszórónál nagy áramok lökődnek vissza, így az erősítő hőtermelése inkább egy névlegesen fele akkora ohmos impedanciának felel meg kb., ökölszabály szerint.
Szubhoz viszont tényleg nem kell csövi, hiszen ott nem jelentkeznek a félvezetők zavaró hibái (nagy a visszacsatolás mértéke alacsony frekin). Plusz ekkor van túlára- és túlmelegedés védelmed.
-
bta1
őstag
válasz Dißnäëß #9111 üzenetére
Leginkább marketing bullshitnek nevezhető. Kössünk sorba két 4 ohmos hangsugárzót: a 2.83V-hoz rendelt "érzékenységszám" gyakorlatilag változatlan marad, a valóságban viszont az eredő érzékenység és a névleges (kivehető) teljesítmény is megnő. Az előny kihasználásához mindössze annyit kellene tenni, hogy 3dB-vel feltekerjük a hangerőt
-
nagyúr
válasz #92251648 #9118 üzenetére
Egyetértek mindennel amit írsz, ehhez lenne hozzáfűznivalóm:
"A lényeg a saját elégedettségünk és szerintem nagyjából mindegy, mitől következik be."Addig a pontig mindegy, amíg otthon, négy fal között található a saját elégedettségünk. Amint ez kilép nyilvános közegbe, akkor már nagyon nem mindegy, hogy valójában mi miatt dicsérődik egy eszköz, egy komponens. Mennyi abban a tárgyban vagy összetevőben a valós, érzelmi vagy pszichés hatást nélkülöző, tehát mások számára is használható hangi hozadék. Te tudod legjobban, mennyire félre tud vinni a jóhiszemű pl. fórumos egymásra hatás, tudatos vagy tudat alatti befolyásolás, és ezzel rögtön eljutunk oda, ahová te is a hsz-edben: "Probléma akkor van, ha a vásárlás nem tapasztal alapján, hanem idegenek ajánlása, kereskedői tukmálás, vagy divathóbort miatt történt."
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz fericske #9121 üzenetére
Jó vid, elgondolkodtató. Ez a téma pár helyen felbukkant már a neten, nem elégszer amúgy.
Ők így adják meg
Ők sehogy sem adják meg.
Ők 2.83V/1m-re adják meg.
Ők is.
Ők is.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz liszi70 #9123 üzenetére
Igen. A fórumok egyfajta pszichológiai intézetként is működnek, ahol az arctalan ápoltak egymást próbálják felüllicitálni valami kétes értékű elismertség reményében. Jól jönne néha némi önmérséklet és szerénység, hogy ne ossza az észt minden boldogtalan legalább addig, míg nem birtokolt 5-6 komplett rendszert. De ezt sokan képtelenek kivárni és első erősítőjük vásárlása után már tanácsadóként jelennek meg, tömegeket irányítva a sűrű sötét erdőbe.
-
Dorian
félisten
válasz #92251648 #9126 üzenetére
Legtöbben a hifizést-zenehallgatást, és az erről való fórumozást, beszélgetést szórakozásként fogják fel, nem pedig "szakmai tevékenységként", ezért nem is várható el, hogy ne szólaljanak meg akiknek nincs évtizedes tapasztalatuk meg szakmai végzettségük.
Jó, hogy vannak a társaságban ilyenek, de nem feltétele.
Én a fórumozást úgy fogom fel, mintha a piacon beszélgetnék mondjuk a paprikákról, paradicsomokról a vásárlókkal, eladókkal. Ha mélyebben érdekelne a dolog, nem a piacra mennék, hanem valami mezőgazdasági technikumba.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dißnäëß
nagyúr
Én a fórumozást úgy fogom fel, mintha a piacon beszélgetnék mondjuk a paprikákról, paradicsomokról a vásárlókkal, eladókkal. Ha mélyebben érdekelne a dolog, nem a piacra mennék, hanem valami mezőgazdasági technikumba.
+1, ez nagyon jó. Bár a technikum szerintem nem garancia itt úgy a sikerre, mint mezőgazdaságban. Egy ideig el lehet, sőt, kell is mérnöki szemmel menni, ne csináljon az ember nagy bakikat, de utána empirikussá válik és a "humánfaktor" megszüli mindenkinek a saját igazságát, el kell engedni az abszolút igazságokat. Így válik egyben személyessé is az élmény. A grálhoz történő közelebb kerülésben pedig egyetlen dolog segíthet ilyenkor, a tapasztalat. És az is csak Neked. A másiké nem biztos. Azt meg kell hagyni "beszélgetünk" szinten.
Lásd a napokban, eskületevők 2-út, 3-út, szélessávú mellett. Hogyan is lenne 1 igazság. De a sajátjával mindenki boldog. Amíg nincs túl komolyan véve, hozza ki szerintem nyugodtan a 4 fal fogságából.. hátha kedvet kap más is ahhoz.
-
Dorian
félisten
válasz Dißnäëß #9129 üzenetére
Hitet semmi mellett nem teszek, hogy is tennék, sokszor még magamban sem hiszek
Viszont hallottam már nagyszerű hangú 2, 3 és 2,5 utas hangfalat is. Szélessávúból sajnos még csak olyant, aminek csodálatos jelenlétérzettel bíró közepei voltak, de se teteje, se alja.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
törölt tag
Világos, beszélgetni lehet és kell is, ha már ugyanaz a hobbink. Én a tudatlan, de magabiztos "szakmai" tanácsokra és megfejtésekre gondoltam, amikből annyi jut bármelyik HiFi fórumra, hogy simán el lehetne velük torlaszolni a Duna útját. Láttam már fekete gólyát életemben, de ez még nem elégséges indok arra, hogy a szaporodásukról blogot írjak.
-
törölt tag
válasz #03969024 #9091 üzenetére
Mégis ma tudok válaszolni, nem holnap.
"Szóval, az olcsóbbik mély, (nem tudom, mi előnye lenne a 222-esnek?)"
Sok minőségi és mennyiségi előnye van - és a mennyiség is átcsap minőségbe.
A mennyiség például a "tetemesen" magasabb érzékenység úgy nominálisan, mint a használandó tartományban. Ügyesen a mély és a magas közé illesztve a halkabb közepet, nyerhetnél egy minőségibben két-három decibellel érzékenyebb hangdobozt! - amelyben összejöhet, hogy a magasat se kell ellenállással szintezni, az is eggyel kevesebb alkatrész a jel, ráadásul az érzékeny magasjel útjában (és egy kis költségmagtakarítás). Jobb is a 222-es érzékenységmenete a nekünk fontos tartományban, és a középsáv aljánál még szépen be tud segíteni a középnek egy-két-három decibelnyit, ugyanis abban a tartományban (ha mondjuk a példa kedvéért 300Hz-nél váltunk, akkor ~300-~1000Hz-között) még igen kulturáltan dolgoznak ezek, úgyhogy örülhetnénk az 1-2-3dB-nyi segítségének. Versus az olcsóbbiknak elvileg-gyakorlatilag több a szubmélye - inversus kevésbé megfogott-kontrollált-pontos.
Neodímium mágnes a ferrittel szemben.
Robusztusabb tekercs, mégis kisebb mozgótömeg! - az anyagok hasonlók (például titánium csévetest, állat!) Komolyabb mechanikai felfüggesztés, jobb jóság - több tervezési tartalék. Alacsonyabb tekercsinduktivitás. 70Hz fölött jóval alacsonyabb torzítások szinte nemleges páratlan harmonikussal (versus a 60Hz-es 3. harmonikus peak egy picit magasabb, de az csak egy nagyon szűk tartomány).
És mindezek persze a hangjában is eléggé érvényesülnek, ergo a te árkeretedben és az adott konstrukcióban mozogva számomra megérné a kétszeres árat, ugyanis bár az olcsóbbik se húzná "feltűnően" lefelé a minőséget, mégis, ez az az eset, amikor a drágább az "olcsóbb", mert többet vesztesz a réven, mint nyersz a vámon az egész hangszórórendszert tekintve, hát még, ha a magassugárzó szintezését is sikerülne vele megúszni, amit persze így előre nem ígérnék, de felettébb izgalmas esély. "Elvi síkon" is meggondolandó, hogy egy X árú kis középsugárzóhoz 2X árú nagy mélytányér illik minőségkategóriailag. Ha ugyanannyiba kerül a mély, mint a feleakkora közép, akkor ott jelentős minőségkülönbségnek kelle lennie már "elvi síkon" is. A mély méretét meg kell fizetni, nem nagyon van ez alól kibúvó.
"Középre inkább a C-90-6-724-et tenném, szebbek a görbéi."
Áldásom lenne rá mint az általam mondott C90-6-078-hoz képest kicsit drágább, kicsit minőségibb darabra, és bár nem mondanám, hogy szebbek a görbéi, mert nem szebbek, de ELVILEG egy kicsit könnyebben lenne beváltható a magassugárzó mellé, mert a magasabb nominális érzékenység mellett a kényes intervallumban egyenletesebb a frekvenciamenete (ellenben 10kHz-nél van egy peakje, amit azért kezelni kellene, úgyhogy ez a frekvenciamenet ügy se egyértelmű). Én két okból nem a 724-et javasoltam. Egyrészt, mert egy kicsit előnytelenebb az impedanciamenete. Az általam javasolt 078-cal egy picit nyerni lehet azirányban, hogy a végső hangdoboz csak az alsó keresztezés környékén nézzen be 5Ohm alá - tényleg csak egy kicsit tudnánk nyerni ezügyben, úgyhogy nem kardinális kérdés. Kardinálisabb kérdés lenne, hogy abban az előbb említett ~300-1000Hz intervallumban jobb az érzékenységmenete 1-2dB-lel, de azt mint említettem, legalábbis részben ellensúlyozhatjuk a mélysugárzó enyhe rásegítésével, 1kHz fölött ellenben már az általam mondott 078-nak sokkal használhatóbb az érzékenységmente, önállóan is elegendő, amit produkál, miközben ott is szépen és tisztán dolgozik, tehát nem rezonancia miatt ugrik meg ott a hatásfoka. Tehát az általam mondott darab növeli az esélyét, hogy a három hangszórót hótt egyszerűen egymáshoz illesszük, esetleg megúszva a magas szintezését is - ez is majd bonyolultabb lesz, amikor modellezünk, lennének benne kompromisszumos megfontolások, most csak leegyszerűsítve mondom, mindazonáltal az általad most helybenhagyhatónak mondott kezesbárány magassugárzó-javaslatom impedanciamenete nagyjából megengedi, hogy ne legyen szükség soros ellenállás segítségével megnövelni azt.
Hogy zárt vagy reflex legyen, az még odébb van, de persze, egy "megoldás" lehet a reflexcső ki-be dugaszolása, egy másik választás pedig az lehet, hogy megcsinálod zártra, és ha úgy kevesellnéd, akkor utólag csinálsz rá reflexnyílást. Elvileg nem kevesellnéd zártan, mert úgy olyan lenne, mint amit fentebb az Ethosz LXS-re mondtam, és te per pillanat olyasfélét kívánsz, reflex-szel pedig kicsit arrafelé menne, amit az Avalon klónra mondtam - a mélylesugárzási különbségük egy része abból adódik, hogy az LXS zárt, az Avalon reflex. Szóval ezzel a készlettel zártban lehetne egyértelműbben olyasmi, amit most elképzelsz magadnak, de ha később mégis odajutnál, hogy több ablakrezegtetést kívánnál (tudom, nem lesz ablak, pedig kéne, hehe), akkor utólag is meg lehet reflexesíteni.
Elmehetünk Poporihoz, persze, úgyse voltam még, úgyse hallottam még, úgyis érdekel. Mindazonáltal, ha hibrid planár vétele mellett döntenél, akkor is olyasmikből javasolnék választani, lásd például ML, MP+REL..., amelyek széleskörű ismertségnek és referenciaállománynak örvendenek atekintetben, hogy sokféle rendszerben működtetik őket, ezáltal validabb a hangminőségükről alkotott "eredő" vélemény.
-
törölt tag
válasz #03969024 #9135 üzenetére
Alapvetően a datasheeteket néztem. Mellé a Willys Hifit, mert ott kényelmesen egybe van gyűjtve, és kimásolva az alapadatok a gyári honlap alapján - és ott vannak a datasheetek is. Például:
Accuton S220-6-222 Sandwich Bass Unit - Willys-Hifi Ltd (willys-hifi.com)
Datasheet_S220-6-222.pdf (shopify.com)
Datasheet_C90-6-078.pdf (shopify.com)
Datasheet_C30-6-024.pdf (shopify.com) -
Dißnäëß
nagyúr
válasz fehér_ember #9137 üzenetére
Nikko TRM-600.
Nagyon szép levegős hangú, nem tolakodó, meleg, olyan.. nagyon jó. Hugom használja, imádja. Azt mondta neki nem kell újabb, ezt kéri vissza, szereljem meg. Mondom jó jó jó, megnézzük, mi baja. (Nem szól a bal oldal).Hát csak hangfalcsati.. végfokok, input, minden egyéb jó. A csatik forrasztásánál levéve a kimenetet, gyönyörűen teszi a dolgát a kis öreg.
Vagy 10 éve vettem egy hifisnél, a legalsó polcról, kemény 10.000 Ft-ért. Ott árválkodott. Szívem megszakadt. Tesóm meg már nem hajlandó válni tőle. (Lehet a női fül tud valamit).
-
törölt tag
válasz #71562240 #9133 üzenetére
Egy kicsit alkudoznék...
Szóval, a koncepció az volt, hogy legalább 88 dB érzékenység, lehetőleg névleges 8 Ohm, s lehetőleg zárt doboz, a minőségét tekintve inkább a közép és felső regiszterekre fektetve a hangsúlyt. Annyit változtatnék, hogy beszéltem DysCussal, nyugodtan lehet 4 Ohm is, a tapasztalatok szerint vígan dolgozik az erősítő akár 2 Ohmra is.
Igazat adok neked, a 222-es tényleg jobb, mint a 221-es, SZERINTEM (s mint mindenkinek nyilvánvaló, sokkal kevesebbet értek hozzá, mint te) egy árnyalatnyival. Viszont, kétszeres áron! Azért gondoltam, hogy ne menjünk az említett érzékenység alá, hogy ne kelljen sokat erőlködnie a végfoknak, de 300.000 Ft pluszt költeni 40.000 Ft-nyi végcső védelmére?
Szimulálgattam egy kicsit:
222:
221:
ETON:Nekem ebből az jött le, hogy a 222-es és az ETON nagyon nem érzik jól magukat zártban.
A 221-es 48 Hz-es F3-a már vállalható.
A frekvenciamenet sem tűnik sokkal jobbnak, a 222-es torzítása viszont tényleg alig a fele...
A 078-as középnek azért nem túl szép a 800 Hz feletti kiemelése, szinte egy lépcső.
A 221 és 724 érzékenysége közel azonos.
Nos, értem én a gondolatmeneted, még rágnom kell, hogy nekem vajon megér-e annyit a + 800 EUR? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz #71562240 #9141 üzenetére
Jó napot mindenkinek ! Kitartást a még dolgozóknak.. nálam elindult a szabi.
Kérdés: a gyári sub-ok többsége mekkora meredekséggel vág vajon ? Van infója vkinek errôl, miket szoktak implementálni ezekben ? Negyedfokú esetleg ?
-
törölt tag
válasz #03969024 #9140 üzenetére
Megint mégis ma vagyok és holnap nem.
1. Mint mondtam, a 222-esnél nem csak az elvi hangminőségkülönbséget érdemes megfontolnod (amely különbség egyébként nagyobb, mint ahogy gondolod), hanem amit fejtegettem, azaz a feltételezett konstrukcióban való jóval optimálisabb használhatóságát is, és hogy úgy nyersz vele komoly mennyiségű érzékenységet, hogy közben a minőséget is javítod - úgy a mélysugárzó mint a rendszer hangminőségét. 2-3dB-lel érzékenyebb hangdoboz építhető vele, minőségibben! És az árkülönbségből remélhetőleg levehető egy pár Duelund szintű soros ellenállás (meg egy pár Jantzen Superes szintű párhuzamos) - no jó, ez nem olyan nagyságrendű tétel, mint a két hangszórótípus árkülönbsége, de a hangszóró árkülönbségébe se csak a (jelentős) hangminőségkülönbségüket vedd bele, hanem a drágábbik egyéb jelzett előnyeit is.
2. Jó, hogy ismerkedsz a modellező szoftverrel, de mint mondtam, amikor majd odaérünk, nem ezeknek a tankönyvi módszerei alapján ítéljük majd meg, hogy adott hangszóró hogyan kerüljön zárt dobozba. Nálam VituixCAD van, sose használom (legfeljebb esetleg a játék kedvéért végső ellenőrző modellezésként az SPL burkolójának elképzelhető cikkcakkjaira és a várható fázis- és impedanciamenetre, ugyanis azt a tervező szoftver nélkül "papíron" pontosan ki tudom számolni, hogy a hangolási céljaimnak milyen alkatrészértékek felelnek meg, hogy az SPL burkolója hogyan fog alakulni a szándékaim szerint - és persze érdemes vízesést és Wignert is nézni, de azt is előre meg tudom becsülni "papíron" számolva. Lehet persze modellezővel játszani, érdemes is (mindegyik többé-kevésbé más eredményeket fog adni adott paraméterekre), de mondtam előre (nem a gombhoz varrjuk a kabátot), hogy egy olyan T-S paraméterezettségű hangszórót, mint például a 222-es repülőgéphajtómű, eszünkbe nem jutna 0,7 Qtc-re alapozni. 10literes standard Vb mellett nézed egy optimális Qms és Qes megoszlás mellett 0,2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Qts-ű 8,5"-es kerámia szendvics szubmély átvitelét?! És ahhoz a 10 literhez hasonlítod a 221-est 32 literben (amely 32 liter persze szintén piha ahhoz a hangszóróhoz)?! Nem a Qtc-hez varrjuk a kabátot, hanem fordítva. Az nem úgy van, hogy egy reflexes Qts-ű, irdatlan fluxusú hangszóró nem jó zártba, hanem úgy van, hogy a hangszóró felfüggesztése-motorja szerint tesszük zártba, nem pedig a légrugó felfüggesztése szerint, hiszen arra a légrugóra """nincs szükségünk""" a 222-eshez! - ha akarjuk zártba tenni. Ha akarjuk, semmi akadálya. Hogy egy mélyhangszóró felfüggesztése-motorja kiválóan bírja a reflexet, az tervezési tartalék a zárthoz. Ráadásul aluláteresztési szűrési lehetőség is, amennyivel a kisebb Qtc szám révén esetleg megemeljük az SPL-t a törési frekvenciánál - a tranzienseket a Qts ugyanúgy kordában tartja, mintha reflexben lenne. Ugyanez érvényes az Etonra, azt is bemodellezted szegényt 25literes standardba.
Nyolc henger négy liter köré nem S40-et, hanem FMX-et építünk. Nézegesd 80-100 liter zártban a 222-est - vagy 500 literen, hehe (és ne higgy el mindent, amit amiatt a buta algoritmus vészjelez...).3. "Nekem ebből az jött le, hogy a 222-es és az ETON nagyon nem érzik jól magukat zártban."
Lásd fent, ami jól érzi magát reflexben, az tervezési tartalék a zárthoz - csak TI kell a tervezéshez, nem MI. Gombot a kabáthoz.4. "A frekvenciamenet sem tűnik sokkal jobbnak"
Fényévekkel jobb a frekvenciamenete a feltételezett konstrukcióba, jeleztem is az okait, hogy miért sokkal jobb. Te ugye jelezted, hogy egyelőre nem triókat válogattál, hanem önállóan a hangszórókat - én meg ugye eleve triókat, csapatot válogattam, meg is indokoltam, hogy miért ezeket tenném a csapatba. Olyan sztárokat, akik beleillenek a posztjukon a csapatba. Posztra válogattam. Úgy nézd az adott középhátvéd árát, hogy a támadásépítésnek is alapeleme, és szögleteknél előremegy gólt fejelni.
Mondtam, közép- vagy magassugárzó versus 8-10"-es mélysugárzó között azonos minőségen uszkve kétszeres az árkülönbség eleve. Ettől persze nem muszáj a 222-es mellett dönteni, megoldható a 221-gyel is (de akkor már inkább az Eton 11-gyel) sokminden, de a gondolkodás erről nem úgy vetődik fel, hogy a 222-vel mennyit drágítasz, hanem hogy a 221-gyel félárra ócccccsssítasz a középhez és a magashoz képest - plusz a betervezhetőség, csapatjáték, hangdobozérzékenység szempontjai. Az, hogy a 221-es tallérban annyiba kerül, mint a középsugárzó, az azt jelenti, hogy félárú. Így gondolandó meg.5. "A 078-as középnek azért nem túl szép a 800 Hz feletti kiemelése, szinte egy lépcső."
Én meg elmagyaráztam, hogy az a "lépcső" ott a feltételezett konstrukcióba főnyeremény, azt a "lépcsőt" kitörő örömmel felhasználnánk, mert az ott nem rezonancia, hanem hatásfok, tiszta hangminőségben. Elmagyaráztam a csapatjátékot, hogy az ott főnyeremény, ott adja meg az irányító középpályás a kulcspasszot az előretolt csatárnak (valószínűleg nem kell szintezni a magassugárzót). Közben a 222-es mezszámú középhátvéd biztosítja a középpályát (a 221-es mezszámú nem tudja biztosítani a középpályát, mert nincs meg hozzá a fizikuma, ott az ellenfél csatára lefutná kontrából, és egyedül törhetne kapura, a 221-es mezszámúnak az ötésfelesen kell söprögetnie, mást nem tud - de akkor meg kettészakad a pálya, és azért tud kontrázni az ellenfél).Ugocsa non coronat! Eb ura fakó!
Háromszék nem alkuszik!
No pasaran! -
Dißnäëß
nagyúr
Egy érdekesség a nagyvilágból: van a nagy kedvencem, a Foobar2000. Windows natív lejátszó, de Wine-al Linux alatt is megy szépen.
Bejelentették a napokban a legfrissebb verzióval, hogy az új MAC-eken is immár telepíthető, megcsinálták az azokba tett új ARM architektúrára is (natívan).
Innen - bízzunk benne - már csak 1 pici lépés, hogy a szintén ARM (kicsit apróbb, de na) RaspberryPi-re is kijöjjön. És ha ez megtörténik, mmm.
-
Dorian
félisten
Nna, megvan a CD futómű. Egy Technics SL PS-670-re esett a választásom, ami Szabó Zolinál korábban átesett táp, clock és digit koax tuningon.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
válasz #10726912 #9147 üzenetére
Sosem gondoltam, hogy valaha veszek bármilyen Technics-dolgot, nem voltak korábbról valami szép hangélményeim róla
De itt gyakorlatilag a strapabíró mechanika és a cserélni-lehetséges olvasófej volt a szempont, (nyilván az analóg kimenetét nem kell erőltetni) a többi meg úgyis Zoli munkája benne.
Most agyalok, hogy mi az a konkrét album, ami megvan CD-n és fájlban is az összehasonlításhoz, hirtelen egyedül csak Marcus Miller - Silver Rain jut eszembeKétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Dorian
félisten
válasz #10726912 #9147 üzenetére
Kipròbáltam, tök jò. De először: Háát, ez nem valami nagy szám. Aztán: Nèzzük csak, mi nem tetszik? A tùltengő mèly ès a kis mèretű tèr. Hoppá, mi is okoz ilyesmit? A fordìtva bedugott tápkábel. Megfordìtottam, minden okè
Ok, persze nem èri el a PC-t, kicsit puhább(?), nem olyan pontos(?), megfogott(?) a hang, kisebb a mikrodinamika, de simán alkalmas leülős, odafigyelő a zenehallgatásra is. Forrás 20ezerèrt, tök jò.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
törölt tag
válasz #71562240 #9143 üzenetére
"10literes standard Vb mellett nézed egy optimális Qms és Qes megoszlás mellett 0,2!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Qts-ű 8,5"-es kerámia szendvics szubmély átvitelét?! És ahhoz a 10 literhez hasonlítod a 221-est 32 literben (amely 32 liter persze szintén piha ahhoz a hangszóróhoz)?! "
Nem jó sorokat néztél! Az Uniboxban a KÉK paramétereket írhatom be, a PIROSAKAT a program számolja. Én csak kerestem a szerintem legjobb átvitelt nyújtó dobozméreteket.
221:
Gyári ajánlás: VENTED BOX DESIGN PARAMETERS:
Vb: 66L, Port diameter: 70mm, Length: 300mm, Fres: 22Hz, F-3dB: 27Hz, Q: 0.58 (optimal)
Vb: 101L, Port diameter: 70mm, Length: 150mm, Fres: 23.5Hz, F-3dB: 24Hz, Q: 0.50 (extended bass)
Vb: 56L, Port diameter: 70mm, Length: 300mm, Fres: 24Hz, F-3dB: 29Hz, Q: 0.61 (0.7dB Ripple @ 50Hz)
CLOSED BOX DESIGN PARAMETERS:
Vb: 39L, -4dB @ 40Hz, -13dB @ 20Hz, F-3dB: 42Hz, Q: 0.71 (typical)
Vb: 101L, -4dB @ 40Hz, -10dB @ 20Hz, F-3dB: 44Hz, Q: 0.50 (extended bass)
Itt 100 literrel számoltam.
222:
VENTED BOX DESIGN PARAMETERS:
Vb: 30L, Fres: 23Hz with passive radiator, -12dB @ 25Hz, Q: 0.47 (optimal A/V alignment)
Vb: 25L, Port diameter: 70mm, Length: 230mm, Fres: 40Hz, F-3dB: 43Hz, Q: 0.50
Vb: 40L, Port diameter: 70mm, Length: 155mm, Fres: 37Hz, F-3dB: 37Hz, Q: 0.43 (extended bass)
CLOSED BOX DESIGN PARAMETERS:
Vb: 12L, -11dB @ 40Hz, F-3dB: 69Hz, Q: 0.71 (typical)
Vb: 25L, -8dB @ 40Hz, F-3dB: 70Hz, Q: 0.50 (extended bass)
Itt is a gyári ajánlás tűnt a legjobbnak, 40/25 liter.
ETON-hoz nincs ajánlat, nekem 80/27 liter jött ki.
Nem szeretnék előre szaladni, (bár lehet, kéne, mivel a 078 már kifutónak tűnik) de igyekszem kitalálni a váltási stratégiádat, mivel hangszóróválasztáshoz elengedhetetlen lenne...
Ha jól sejtem, "rágyúrtál" az érzékenységre, a 222-őt elhajtanád kb. 800 Hz-ig, az ott kezdődő kiemelése segítene a 078-nak, amelyet aztán elváltanánk úgy 2,5 kHz környékén?
Ennek előnye az alacsonyabb torzítás, s kb.90-91 dB érzékenység?
Az én változatomban a 023-as csipogóval kb. partyban van a három driver érzékenységet tekintve, úgy 88 dB-en.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- PlayStation 4
- Milyen processzort vegyek?
- Overwatch 2
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Ukrajnai háború
- Kerékpárosok, bringások ide!