Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kuyarashi

    őstag

    válasz f.lorand #6703 üzenetére

    Na ezt is elmentem fejben.

    A lencsés távcsövek és objektívek élességéről infra tartományban azt írja az "A digitális asztrfotózás ABC-je" könyv, hogy.....
    Na, közben megvilágosodtam. :D A lenti mondatod után most még az is leesett, hogy ezeket a sorokat lehet épp te fogalmaztad meg. Úgyhogy biztosan tudod a választ is.
    A #6695-ös hozzászólásom alkalmával kérdeztem rá erre. Most pedig megválaszolom magamnak.

    Bármilyen lencsetag (refraktor, vagy kómakorrektor, stb.) a fényútban szétbontja a különböző hullámhosszú sugarakat. Egy tripletet, esetleg semi APO-t elég jól korrigálnak a 3 alapszínre, de az UV és a nem túl közeli IR tartományra nem. Azt nem tudom, hogy mennyire csúsznak el az érzékelőn ezek a "színek" (ez már mondjuk CA), de a könyv szerint az élességtartományuk nem ugyanott lesz, mint a látható fényé. Ebből kifolyólag full spectrum géppel valahol nem lesz helyes a fókusz. Erre asszociálva írhattad az imént, hogy "...összemaszatolja a képet" és ezért van szükség UV/IR cut-ra.

    Azt már magam rakom hozzá, hogy a közeli infra (pontosabban konkrétan a H-alpha) tartomány még élesen képződik le. A kérdés, hogy a spektrumban meddig tartható az élesség (mármint meghagyva a látható fény élességét). A SpencersCamera oldalon alapvetően 3-4-féle asztro átalakítás kérhető. 1) full spectrum, 2) látható + H-alpha (420 - 680 nm, akár csak az Optolong), 3) "2 spectrum only", ami a látható + tágabb IR-t jelenti (420 - 1200 nm) és 4) fényszennyezés szűrő (ehhez talán nem is veszik ki a gyári LP szűrőt, de lehet itt is annak helyére megy).

    Alapvetően a tágabbat választanám, már, ha volna lehetőségem könnyedén itthon átalakíttatni.

    A nemtudomhanyadik' kérdés pedig az, hogy egy gyári DSLR mekkora spektrumot lát.
    Mindig úgy tudtam, hogy az átlagember durván 380 - 400 nm-től érzékel úgy 750 nm környékéig és a fényképezőgépek ehhez hasonlóan, esetleg kicsivel nagyobb tartományban rögzítenek. Itt adódik magától, hogy akkor miért van szükség átalakításra, ha a gép már eleve képes pl. a H-alpha-ra.
    Azt tudom, hogy nincsenek éles határvonalak. Ebből logikusan meg az következik, hogy valószínűleg felfog valamennyit az infra tartományból, de intenzitásban nem túl érzékeny rá. Ezt jól gondolom? Egy régi írásban olvastam ilyet, hogy 4× annyi infra sugárzást szed össze egy átalakított gép, mint egy gyári.

    iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

Új hozzászólás Aktív témák