Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen monitort vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- QMK/VIA-as, vezeték nélküli Epomaker klaviatúra jött fémházzal
- Projektor topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- AMD APU (AM4 és AM5) topik
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mdk01
addikt
Mi az a "kicsit"?
Megfogom nézni a makitámat az mit csinál, most már kíváncsi vagyok sose figyeltem.
Amúgy meg hobby célra nem szabad ennél többet adni egy felsőmaróért pláne ha van helye annak a pénznek máshol is, de ott van thyeby B&D-je amit félévente random beakcióznak évek óta a metróban 20k-ért, én sztem annál jobb nem kell hobbi célra, de majd thyeby megmondja én nem ismerem csak azt tudom hogy ő vett és mindig beakciózzák. -
thyeby
őstag
válasz GeriCool #26397 üzenetére
Lehetséges, hogy Bubi írja jól, és kotyog az enyém is, csak én kizárólag asztalba építve használom, és ott nem jön elő. Mi több az asztal alatt is csak egyszer állítom be. Mindben van egy másféle méretű csapágyas rádiuszmaró, és így csak be kell kapcsolnom azt a gépet, amelyik épp kell. Amíg a marógép nem romlik el, vagy a vidia éle nem megy ki, addig nem is babrálom egyiket se. Még arra se méltatom, hogy kifújkáljam a gépbe került fűrészport. Egy ilyen gépemet Barinak adtam, ő szétszedte, és mondta, hogy nagyon sok fapor gyűlt fel a gépház alatt. Azóta egy darab szivacsot odakötözök a gép szellőzőnyílására, így az megszűri a bemenő levegőt. A kapcsolót meg betekerem nylonnal.
Tulajdonképpen barkács kategóriáról beszélünk, az ember ne várjon csodát semmi pénzért. Egy precíziós gép ára nagyságrendileg 100 ezer körül jár.
De megismétlem, amivel kezdtem osztani a javaslatot. Rá kell kérdezni a Triton 1 Kw-os gépének a hazai pontos árára a Paliszandernél telefonon, vagy behozatni a linkeltet Angliából. Az nem barkácsgép, és nem sokkal múlja felül ezeknek a barkácsgépeknek az árát.
Több fa van, mint asztalos!
-
thomgrande
tag
válasz GeriCool #26394 üzenetére
Azt hogy a lötyögést mindkét irányban lehet rögzíteni nehezen tudom elképzelni. Ugyanis van két vezetőszár kér rugó két persely. A vezetőszár és a persely pontatlan. Az egyik oldalon rögzíted, itt hatástalan lett a rugó. A másik oldalon a pontatlanság miatt még hatásos a rugó. Hacsak nem olyan erős a rögzítés hogy legyőzi a rugó erőt. Ez nem jellemző. Két megoldás létezik vagy új vezetőszárakat a perselyhez illeszteni vagy új perselyeket a vezetőszárhoz illeszteni. Sajnos ez a hiba néha 50 ezer feletti kategóriában is előfordul. Munka közben kontraprofil marásnál nagyon észrevehető.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Winner_hun
titán
válasz thyeby #26365 üzenetére
Nekem úgy tűnt hogy csak erősíti a rezgést, érezni mindenhol ahol a kesztyű a kezemhez ér (hosszú szára még a csukló fölé is elvitte a rezgést, eléggé zavart már az is), így fél perc használat után levettem és kesztyű nélkül daráltam le ~17 liternyi port~9 óra alatt. Nem bizsereg a kezem, ezek szerint azt csak az excenteres mód hosszabb használata után csinálja. Figyeltem is egy idő után direkt és különösebb rázása tényleg nincs. Néha pedig úgy éreztem hogy bizsereg de az csak a kezemre fújt levegő volt.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
thyeby
őstag
válasz Winner_hun #26405 üzenetére
Köszi, ez érdekelt.
Érdekes, hogy a rotex mód jobban ráz, mint sima excentermben, mégis a sima ráz jobban neked.
Ez az ujjbizsergés nálam örök téma. A kecskebőr sofőrkesztyűvel 5-6 óra jó a legtöbb gépnél, de utána váltanom kell munkafázist, ha lehet. Amikor meg nem lehet, akkor szívok.
Régen egy lidis excenterrel kezdtem - akkoriban még te okosítottál ki, hogy mit is tudnak azok a gépek. Na, az nagyon tudott rázni. És tudod, mit csináltam? Van az a szürke szivacs szigetelő valami, amit a melegvíz csövekre szoktak húzni a vizesek. Azzal a markolatát a gépnek bepólyáltam, és teljesen megszűnt a rázás és bizsergés. Csak ugye jó vaskos lett a markolat. Nem esett olyan jó fogás rajta, mint nélküle, de inkább ezt viseltem, mint a bizsergést.
-
Winner_hun
titán
válasz thyeby #26406 üzenetére
A rotex forog és közben kevésbé rezeg, az excenter meg ehhez képest nagyon rezeg. Munka közben nem is vészes csak ha abbahagyom, utána van bizsergés. Ha alkalmam lesz rá kipróbálok egy újabb rotexet, kíváncsi vagyok mennyivel jár nyugodtabban.
Ezt nem lehet így bugyolálni, a géptestet fogom mindkét kézzel.
► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ
-
paye
tag
Valaki az itt jelenlévő guruk közül tudna tanácsot adni hogy fa nyílászárókra melyik most a BestBuy magasfényű fehér festék / beltérre /?
Köszönöm... -
PindurAnna
Közösségépítő
Na én vagy két napig csak számoltam, 0,4-es meg 2-es élzárással mind végig..hézaggal hézag nélkül. De sajna hiába.. Csak az anyag 280ezer..szóval konyha projekt genotermába és benn a szekrénybe pihen
Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítséget!!!
Galaxy S9+;Lenovo yoga 500;Gigabyte H77-DS3HPentium 840 4GB DDR3-1066, 4820GB+10000GB HDD;27"Lg W2753;TP-LINK WDL4300 router;SAMSUNG ML-1520,Epson Stylus OFFICE BX300F,Samsung Note 10.1, S7 edge
-
martong
tag
válasz PindurAnna #26410 üzenetére
Csak az anyag 280ezer
Asztalos méterét 100 eFt körül csinálja kompletten, szóval nem olyan rossz az az ár.
Okos embernek a nagyapja ültet diófát.
-
bobsys
veterán
Remelem jo helyen kerdezek padloval kapcsolatban. Lakas, beton padloval.
Feleseg bambuszt (bamboo) szeretne, en meg nem vagyok biztos benne, hogy az jo lenne meg akkor sem ha 30 ev garanciat mondanak ra, de nemtudom, hogy a rendes fat (hardwood) lehet-e betonra lerakni, en ugy tudom, hogy nem, de arulnak olyat, hogy csak ragaszstani kell. A rendes padlonak a vastagsaga mit neztem 190 mm (3/4 inch) volt ha ez szamit. Bambusz az 120-160 mm (1/2" - 5/8") vastagot lattam.
Lehet a bambusz ujracsiszolni mondjuk 10 ev utan?
Melyik birja jobban a kikepzes, raeso dolgok, gyerek tologatja a kocsijat rajta es hasonlo igenybevetelnel?Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
PindurAnna
Közösségépítő
válasz martong #26411 üzenetére
800 ezer 1millát mondott számolatlanul..kicsit nagyon soknak találtam, ezért gondoltam nekiugrok magam ..de az anyagiak közbeszóltak
Galaxy S9+;Lenovo yoga 500;Gigabyte H77-DS3HPentium 840 4GB DDR3-1066, 4820GB+10000GB HDD;27"Lg W2753;TP-LINK WDL4300 router;SAMSUNG ML-1520,Epson Stylus OFFICE BX300F,Samsung Note 10.1, S7 edge
-
thyeby
őstag
válasz bobsys #26412 üzenetére
Ma már jó ragasztók vannak minden területre. Régen elavult az, hogy szurokkal tesszük a betonra a parkettát.
Itt egy ragasztó a sok közül, ezzel akár bambuszt, akár egyéb fát leragaszthatsz a betonra Sőt, akár friss betonra is! A ragasztásnak persze szakszerűnek kell lennie.Idegenkedsz a bambusztól, a feleséged pedig nem. A bambuszpadlót elvekkel, érzelmekkel ki lehet zárni, de az előnyeit és sajátos megjelenését nem lehet megkérdőjelezni. Ez egy alternatíva, ami nekem sokkal jobban tetszik, mint pl a mai pattintós laminált parketták - ha egyáltalán lehet azt annak nevezni. A kölököd a legstrapabíróbb keményfa parkettát is képes spontán menthetetlenül tönkretenni, úgyhogy ha nálad az szempont, hogy a parkettának ne essék pántódása a sarjad felől, valószínűsítem, hogy a legolcsóbb alternatíva lesz számodra a jó megoldás, amit nem sajnálsz, ha tönkremegy. Már ha a gyerek mozgásszabadságát többre becsülöd a parketta épségénél.
Nálunk pont fordított a helyzet egyébként. Az én páromnak a laminált padló tetszik, nekem nem.De szerencsés módon felmerült egy alternatíva, ami mindkettőnknek bejön - éspedig a parafa padló. És egyikőnket sem izgatja a gondolat, hogy a gyerek tönkreteheti esetleg, pedig kényesebbnek vélem a bambusznál.A padlóanyag vastagságának nincs kardinális jelentősége. Egy csiszolással max 1-2 mm-t veszít a vastagságából. Megfigyeléseim szerint az emberek egy életben egyszer, maximum kétszer csiszolják újra a padlót/parkettát. Csiszolható egyébként a bambusz.
Ha abból indulunk ki, hogy a laminált padló vastagsága általában 7 mm-től indul, és igen öblösnek számít, ha már van 12 mm, akkor a te bambuszod tisztességesen kimértnek mondható. Előbbi nem is csiszolható. Mondják, hogy elemek cserélhetők, de én még embert nem láttam, aki egy karcolás miatt visszabontotta volna a fél szobát. És azt sem hiszem el, hogy amit ma megveszel, olyat kapsz tíz év után is - már csak a tervezett elévülés okán se.Több fa van, mint asztalos!
-
bobsys
veterán
válasz thyeby #26416 üzenetére
Bambusz padlonal csak a csiszolhatosagot nem tudtam illetve mivel vekonyabb mint a fa nem tudom szamit-e az a par millimeter a tradicionalis a tomor fa parketta elonyere.
Laminalt az meg sem fordult a fejukben.
Igazabol arra voltam kivancsi, hogy mennyire masabb a bambusz a fanal, kenyesebb-e vagy sem mint a jo oreg fapadlo.[ Szerkesztve ]
Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
nagyúr
válasz PindurAnna #26415 üzenetére
"800 ezer 1millát mondott számolatlanul."
Vagy én dolgozok nagyon olcsón, vagy ő dolgozik drágán. (persze tudnunk kellene, hogy milyen bútorlapból, és konyhai gépekkel együtt számolt-e, szegőkkel mindennel kompletten, áfa benne volt-e stb. stb.)
[ Szerkesztve ]
-
thyeby
őstag
válasz bobsys #26417 üzenetére
"nem tudom szamit-e az a par millimeter a tradicionalis a tomor fa parketta elonyere."
Szerintem nem számít. Néhány mm-ről van csupán szó.
"gazabol arra voltam kivancsi, hogy mennyire masabb a bambusz a fanal, kenyesebb-e vagy sem mint a jo oreg fapadlo."
Mihez képest? Ecs occó luc fenyő hajópadlónál strapabíróbb sokkal, egy akác netán gyertyán parkettánál, pedig gyengébb. Végy valahol egy occó bambusz edényalátétet - párszáz forint - és teszteld le, mit bír. Nekem öt éve teljesen hibátlan, pedig sose vigyáztunk rá - jó, nem tapostuk tűsarkúban.
A bambusz elég erős dolog egyébként. De nem titán, nem kevlár.Több fa van, mint asztalos!
-
gabi9107
csendes tag
Hali
Lenne egy olyan kérdésem hogy ti milyen anyagból csinálnátok ilyen polc vagy milyen technikával???
Arra gondoltam hogy csináltatok mdf-böl 2 db bordát és azt valami hajlítható anyaggal beborítani csak nem tudom milyen anyag hajlana á ekkora ívre
-
mdk01
addikt
-
thyeby
őstag
válasz gabi9107 #26420 üzenetére
Nem tudom, hogy most számodra egy ilyen polc birtoklása a valódi tét, vagy az elkészítése? Ha az előbbi, akkor legolcsóbb, ha elmégy a kikába, és megveszed 7 ropiért. Ha inkább a szakmai kihívás bizserget, akkor készítsd el tömör bükkből. Túl azon, hogy a legigazibb megoldás, még jól terhelhető is. Rá kell számolni, hogy a fa hajlítás után még visszarúg valamennyit. Nincs általános képlet, különböző vastagságok, különböző hőmérsékleten és különböző nedvességtartalommal különböző mértékben rúgnak vissza. Szakmailag az tekinthető abszolút megoldásnak, ha nem fűrészelt, hanem hasított fából hajlítod ki.
Furnérból is kirétegelheted magadnak sablonon. Rétegenként kell felépíteni, páratlan számú rétegből. Ez nem rúg vissza semennyit szorítás után.
A kész sík rétegelt lemez hajlítása nem megvalósítható.
A hajlított mdf kimunkálása sem kezdőknek való (de valahol mindent el kell kezdeni ugye ), de arról az se mondható el, hogy fa, és az se, hogy terhelhető, és még csak nincs is hamarabb kész, mint az igazi.
-
mrcruiser
csendes tag
válasz bobsys #26417 üzenetére
Nálunk a földszinti hálószobákban és a gardróbban (összesen kb. 35nm) bambusz van lerakva a sima betonra, kétkomponensű ragasztóval. 2007-ben volt az építkezés, tehát már hét éve használjuk. A gyerekszobában természetesen jobban látszik rajta a használat, mint nálunk, de ott is inkább annyiban, hogy pár helyen összefirkálták a porontyok, a lakkozás még bírja. Arra kell figyelni, hogy érzékeny a magas páratartalomra, jobban, mint a keményfa parketták. Mivel új építésű házban lett lerakva, persze sebtiben, az első évben a gyerekszobában, ami a leginkább párás volt, föl is púposodott, egy komplett domb lett a szoba közepén. A parkettások viszont rendesek voltak, gariba megcsinálták, szerencsére volt még anyagom (még van is vagy két dobozzal).
Ettől eltekintve csak ajánlani tudom, nagyon szép lerakva! -
újoncrs
csendes tag
Hali!
Ki tudna valaki segíteni abban, hogy a Festo és Festool márka közt mi a különbség, vagy egy cég mind kettő.
Előre is köszönöm a választ. -
újoncrs
csendes tag
válasz Winner_hun #26429 üzenetére
Köszönöm
-
(Bundás)
addikt
Tudom off, de ha valakinek van eladó minőségi kézi szalagcsiszolója, elektromos gérvágója, kis sarokcsiszolója; eladóba dobjon egy üzit.
-
-
mrcruiser
csendes tag
A hálóban nem vettem észre a kis szőnyeg alatt elváltozást a színében, de a gyerekszobában, ahol egy nagy szőnyeg van a 0. perctől, ott azért világosabb a szőnyeg alatt, mint ott, ahol folyamatosan éri a nap és intenzív használatban van. Keményfa parkettám még nem volt, így nincsen összehasonlítási alapom, hogy az elváltozás kisebb mértékű-e vagy sem, de látható.
-
mrcruiser
csendes tag
Ha már fényképekkel bíbelődöm, akkor gondoltam beszúrok egy párat a műhelykocsi-munkaasztal kombóról is amin egy ideje már dolgozom és rövidesen elkészülök vele. Youtube-os licensz, tizenpár ájrót fizettem érte, de megérte. Az eredetiben Festool systainerek voltak a fiókos részben, de ezek híján én inkább fiókokat gyártottam bele.
Még a laposvasakat kell ráaplikálnom a toldó asztalokra, hogy ott is legyenek C sínek (vannak hozzá való szorítók, amelyek a C sínekbe és a 20 mm-es lyukakba is jók az asztallapokban, igaz nem Festool, hanem Makita, de ugyanazt tudja kb. fele áron). -
mrcruiser
csendes tag
válasz bobsys #26432 üzenetére
A 80+% nekem elég soknak tűnik. Nálam inkább télen, a fűtésszezonban fordult elő púposodás, nem nyáron, akkor az 50% még szerintem elfogadható. A lényeg, hogy a szaki állítása szerint a bambusz különösen érzékeny a magas páratartalomra, ezt mindenképpen vedd figyelembe a választásnál és ha nem Te magad fekteted, akkor konzultálj a mesterrel.
-
bobsys
veterán
válasz mrcruiser #26437 üzenetére
Nem Magyarorszaogn lakom ahogy Winner_hun is irta, itt ilyen az ido es nem legkondizunk allandoan csak ha mar 27 Celsius fok fole ment a homerseklet a lakasban (ez ugy aprilis vegetol decemberig tart) a tobbi idoben nyitva minden ablak es a kinti paratartalom vant bent is nem a legkondi altali alacsonyabb
Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
GeriCool
aktív tag
Még nem. Igazán körbenézve sajnos úgy nézz ki, hogy csak két versenyző van, ami szóba jöhet ebben az árkategóriában (ill 3). 30K és alatta a Ryobi és a Bosch POF1200, 38-40K körül a Bosch POF1400. Az 1400-as Bosch szimpi lenne, de annak ilyen automata rögzítése van ami nem tudom, hogy mennyire tartós. Valószínű, hogy megpróbálom a Ryobit csak most zárva vannak. Majd 25-én nyit a bolt.
A szörnyű, hogy igazán a kövi kategória az már mind ipari és 100K körül, illetve felette mozog. Van még Maktec és Makita 40K körül, de azok csak 900W-ak.
A használt meg lutri vagy esetleg ismerőstől. -
Soká
senior tag
válasz bobsys #26439 üzenetére
Friss aljzatbetonra nem érdemes parkettát tenni, meg kell várnod, hogy a nedvesség elpárologjon. Léteznek olyan aljzatbetonok (elég drága), amelyek 1-2 hét után parkettázhatóak. Én próbáltam, nálam működött. És figyelj arra, hogy a beton teljesen pormentes, szilárd legyen. A kétkomponensű ragasztó alá pedig fontos hogy kerüljön (na, nem emlékszem már a nevére) olyan stabilizáló lötty, alapozó, ami megkönnyíti a ragasztó dolgát. De az is lehet, hogy rosszul emlékszem és a lötty a beton és az aljzatkiegyenlítő közé kellett! Fontos, hogy egyenletes legyen a talaj, ne akarj egyenetlen felületre parkettát rakni!
Tapasztalatom szerint az egzóták érzékenyebbek a páratartalom változásra. Érdemes (szerintem) a parkettázást az átmeneti évszakokban végezni. Nálam az egzóta svédpadlóban nyáron 0 a rés, télen, amikor a fűtéstől a páratartalom nagyon leesik, olyankor összeszárad és akár 1mm-es rés is támad. A bambusz egyszikű, nem tudom, hogyan viselkedik, de szépnek szép. Arra érdemes még figyelni, hogy lerakás után ne hagyd, hogy a parkettás nagyon durva papírral kezdje csiszolni, mert észre sem veszed és úgy lekap mm-eket, hogy csak na! Őt nem érdekli, hogy mennyi anyagot választ le, csak minél gyorsabban eltüntesse az egyenetlenségeket. Pedig 2mm akár 10 év élettartamnak is megfelelhet.
A fa színe természetesen változik. Az egzóták például sötétednek. A legszerencsésebb az lenne, ha parkettázás után fél évig nem kerülne rá semmi. Ilyen persze csak a mesében van. Én próbáltam tologatni a bútorokat. -
mrcruiser
csendes tag
válasz GeriCool #26442 üzenetére
Én is véletlenül bukkantam rá, bár rendszeresen náluk vásárolok. Jól el van dugva a gép tartozékok között.
Természetesen a Festool sínekkel nem kompatibilis, de nekem nem is ez volt a cél, hanem az, hogy a 20 mm-es lyukakba- és a vezetősínbe az asztal oldalán beleférjen. Ezeket tökéletesen hozza is, a Festool árának feléért. -
bobsys
veterán
Nem friss lesz, nem uj epitesube koltozunk.
Par dolog itt mas. Van olyan perketta amit nem kell ragasztani, se szogelni csak osszedugdosni. Oszinten szolva ezt preferalom, mert ha elbacom akkor visszatudom szedni (?) nem ugy mint a ragasztottat.
A masik pedig, hogy meg nem is lattam itt olyan parkettat ami nem keszen jon, tehat lerakas utan nem kell csiszolgatni meg kenegetni (biztos van olyan is, de ahol eddig neztem ott nemvolt)Enterprise Admin? Kirk kapitany leszel? - Ne törődjél semmivel, egyél zsömlét kiflivel
-
Soká
senior tag
válasz bobsys #26448 üzenetére
Amit csak össze kell dugni, az nagyjából olyan "életérzést" ad mint a laminált "parketta". (ha valaki megszokja a ragasztott padlót, annak olyan bizonytalan érzés egy "instabil" felületen járni, de mondom, ez szokás kérdése) Szerintem ne az legyen a szempont, hogy elb.aszod vagy nem... Szakszerűen kell megcsinálni.
Abban igazad van, hogy ma már lakkozott kész parketttákat, svédpadlót lehet kapni. (külföldön is svédpadlónak hívják?) Tiszta, száraz érzés, de ennek azért van két nagyon szigorú feltétele: teljesen sík aljzat és hibátlan geometriájú padlóelemek. És vastag pénztárca. Az én svédpadlóm nem volt hibátlan ilyen szempontból. Egy napos melóval átválogattam az összeset és például három különböző szélességű halmazra osztottam őket. Ezt a parkettás sosem csinálta volna. Én adogattam a kezébe, hogy most melyik következik... És ragasztás után az összes kritikus helyet lesúlyoztam könyvesdobozokkal (több mint ezer könyvvel és más egyéb költözési nehezékkel) Nem bántam meg, azóta is jó érzés ezen élni, legfeljebb bosszant, amikor a gyerekek nem vigyáznak rá.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- OpenWRT topic
- Milyen monitort vegyek?
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Bluetooth hangszórók
- Kupon kunyeráló
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Eladó 3 szobás lakás Bp. 11. kerületben Őrmezőn!
- 1000W-os Hátsó Motoros Újszerű Mountain Bike gázkarral
- ÚJ - KRUPS EA8738 Intuition automata kávéfőző tejtartállyal
- Dreame D10 Plus robotporszívó és nedves feltörlő
- Xiaomi 4 Lite Electric Scooter (elektromos roller) // Újszerű // Hivatalos garancia 2025.06-ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest