Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Az arról szóló mende-monda, hogy a Navi31 esetleg csak a 4070 szintjét ütné meg, itt lehet olvasni: [link]

    Mivel elég gyakori, hogy az írásos szarkazmus, trollkodás nem megy át, ezért kifejtem. Ez csupán egy trollkodás. Olyan, mint a általánosban, amikor megkérdezik, hogy szerinted a dihidrogén-monoxid mérgező? És akkor persze mindenki a szénmonoxidra gondol, vagy minimum le kell írnia, hogy H2O, hogy kapcsoljon.

    Nah, hát itt ugye tudni kell, hogy a 4070 sacc/kb már eleve megvan a 6950-nel. Volt, aki levágta. Az trollkodásnak az alapját az adja, amit a link mögött rögtön az első válasz Skyjuice is idéz, hogy a Navi21 esetén is az volt a várakozás, hogy hát talán valahol a 2080Ti/3070 táján landolhat a teljesítménye, annál többet nem érdemes várni.

    Jaj, bocs, közben most olvasom, hogy Abu lelőtte. Bocsánat, akkor feleslegesen magyarázom.

    Mindenesetre attól még nincsenek infók.

    ---------------------------------------------------------------------------------------

    Az AMD elmúlt két generációban mutatott viselkedése alapján én a jobb költségmutatók ellenére sem számítanék olyan jó ajánlatra, mint a HD4000 széria esetén volt.
    MLiD és talán mások is úgy emlegették az Ada designt, hogy az Nvidia elszámolta magát és úgy tervezte, úgy skálázta, úgy méretezte az Ada-t minden szempontból, mintha az égig érnének az elmúlt 2 év kriptovalutás kereslettől terhelt árak. Most már szállingóznak a hírek, hogy nagy visszaesés jön, és a sor végén nyilván ott van a TSMC, akinek a legnagyobb veszteséget talán épp az eredményezné, ha hónapokon keresztül állnának a gyártósorok. Mindenesetre szerintem hiába van az AMD-nek potenciálisan sokkal jobb designja költség szempontból én nem hiszek már abban, hogy lesz még valaha is olyan, hogy nagyon alávágna az Nvidia-nak.

    Van viszont két beszédes dolog. Az egyik az Nvidia 4090 fogyasztási görbéje

    Emlékszünk, milyen remek fogyasztási eredményeket mutatott az Nvidia a MAxwell és a Pascal idején, amikor egy leharcolt AMD-vel kellett küzdenie. És bár igaz, hogy manapság sajnos nagy divatja van annak, hogy kisajtoljuk a lapkákból az utolsó wattot is, én azt gondolom ezen ábra alapján, hogy nem sajtolták volna ki az utolsó 20-30%-nyi fogyasztás árán, ha nem gondolták volna azt, hogy az utolsó 5% teljesítménytöbblet is számít. 330W-on egész kulturált kis kártya lett volna, nem? Csak lehet, hogy akkor veszít.

    De azt is tudjuk, hogy a 4090 egy vágott lapka, tehát a teljes lapkában lehet még 5-10 esetleg 15% többlet is. Nem kizárt persze, hogy ehhez komolyan válogatni kell a fogyasztás miatt, vagy várni, hogy néhány negyedévvel később jobb fogyasztási mutatókkal és jobb selejtaránnyal rendelkező lapkák gördüljenek le. Ez az Nvidiánál eléggé bevált módszer.

    Szóval nyilvánvalóan érkezik majd még valami a 4090 fölé.
    Viszont a pletykák szerint nem lesz Titan.
    Ez szerintem arra utal, hogy a legerősebb lapka nem fogja tudni megverni az AMD-t, vagy nem meggyőző fölénnyel. És az Nvidia arra, hogy a "Titan is trading blows with" nem akarja beáldozni a márkanevet, aminek eddig nem akadt versenytársa.

    Az előzőek alapján én arra számítok, hogy a Navi 31 átlagban pár százalékkal el fog maradni a 4090-től, de mondjuk meg fog állni 350W fogyasztásnál. Tehát az Nvidia vinni fogja a leggyorsabb GPU címet, de milyen áron.... és itt most nem csak az árcédulára kell gondolni, hanem a GPU méretére is. mondjuk rárak egy $1100-1200-os árcédulát, amihez képest pár százalék többletért $4-500 többletet kifizetni eléggé őrültségnek tűnhet. (Nem számolva a szoftveres háttérrel és a márkahűséggel persze.)
    Ja és itt persze fontos megjegyezni, hogy persze RT-ben azért az Nvidia előnye még azért jelentős marad.

    Viszont lesz a Navi31-nek egy V-cache-sel szerelt változata is (valamikor... nem tudom, pár hónap múlva) Ez lesz az AMD ajánlata azok számára, akik RT-t szeretnének. A v-cache szerintem sokat segít majd az RT számításokban, meg persze mindenben. Tudjuk, hogy az adatmozgatás az egyik leginkább energiaigényes folyamat.
    A v-cache segít megspórolni egy csomó energiát az adatmozgatáson. Viszont persze ehhez válogatni kell majd a lapkákat is erősen, hogy a felszabaduló TDP keret érdemben magasabb frekvencia elérését tegye lehetővé. A magasabb frekvencia pedig attól függetlenül fog tökéletes skálázódást eredményezni, hogy a memória frekvenciája nem emelkedik. Ezt a hatást már az 5800X3D esetén is láttuk.
    És így a v-cache-sel szerelt Navi31 szerintem meg fogja verni a 4090Ti-t. Ezért nem lesz Titan.

    A tévedés és a wishful thinking jogát fenntartom

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák