Új hozzászólás Aktív témák
-
Plasticbomb
addikt
4 oldal játékra a kissebb AMD APUk is elegek lehetnek, én 30+ oldalt nyitok meg a nagyobb APUkon, és nincs gondja vele a gépnek. Viszont fontos a sok RAM, és nem árt egy ssd a gépbe, hogy legyen tempó a gépben.
HA most veszel mindenképpen, akkor godavari sorozatból keress apu-t, ramból ddr3 2133, alaplap viszont elég nehéz lesz. Elég kevés tényleg jó fm2+ alaplap van a piacon, 85+ € kategória a kezdet. Nem árt, ha az alaplapnak a vrm része kapott egy csini méretes bordát, és nem árt, ha veszel egy top flow hűtőt rá. Azok is valahol 85+€tól kezdődnek a tényleg jobbak. fontos a jóféle táp, szóval 20éves a padláson rohadó öreg gépből kiszedettet inkább ne rakj alá, kérdezz rá a tápos topikban, hogy 200-300 watt közötti jóminőségű tápok mik az ajánlottak.
És a legelső: mennyit akarsz és tudsz rászánni.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
fauv
őstag
válasz Plasticbomb #5201 üzenetére
Köszi a gyors választ
kb 60-70 ezer a félkonfigra, / esetleg újszerű használt is érdekel ! / ház, ssd, táp hdd van.
akkor godavari sorozatból keress apu-t, tehát a 7850K vagy 7870 K-t ajánlod?
-
30z.Samu
félisten
Sziasztok!
Tudtok valami olyan proci jöveteléről, amire érdemes várni? Jelenleg egy A8 7600 van, filóztam egy cserén, de nem igen találok méltó utódot. És ahogy elnéztem, az AM4 APU-i sem fognak többet tudni.
Sic Parvis Magna
-
PuMbA
titán
-
törölt tag
Nem ismerem azt a játékot, de azért nem merném beajánlani az AM1-et rá, főleg ha valami egy szálas optimalizálatlan cucc. Az AM1-nek az nagyon gyenge része, a PhenomII széria felét tudja, összességében van annyi ereje, mint az X2-nek. Mindenképp visszalépés lenne az a gép, nehogy meglepetés érje vele.
Meg az AM1 nem tudja a VP9-et se gyorsítani, már mondták páran ott is, hogy cserélgetik, mert néhány 1080p60 YT videó akad. A Kaveri meg gyorsítja még a 4K-t is, ha jól tudom van benne HEVC kodek.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz #90933760 #5210 üzenetére
"A Kaveri meg gyorsítja még a 4K-t is, ha jól tudom van benne HEVC kodek."
Csak PowerDVD-vel, de ez is elvileg, mert még senki se próbálta ki. Maga a Kaveri videó feldolgozó egysége megegyezik az AM1-ével, tehát processzorból és VGA rásegítéssel viheti, ha viszi, mert se 4K, se HEVC támogatás nincs - 2014-ben, amikor megjelentek ezek az APU-k még se híre se hamva se volt ezeknek a dolgoknak. Az biztos, hogy a YouTube VP9-et processzorból viszi, mert már elég erős hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
30z.Samu
félisten
Hát nem tudom, nézegetem az Intelnél is a procikat. Szemezgettem egy i3-mal. De azon is agyalok, hogy lehet, hogy veszek egy R9 VGA-t. Csak nem tudom, hogy az mennyivel dobná meg a teljesítményt. Mondjuk ha esetlegesen teszek egy próbát az Intellel, így is úgy is kellene a VGA.
[ Szerkesztve ]
Sic Parvis Magna
-
30z.Samu
félisten
-
törölt tag
Az jó, mert pont néhány napja ment erről vita, hogy az APUk viszik-e, először én is rávágtam hogy nem, de aztán néztem Guru3D tesztet ott azt írják van benne HEVC és viszi is. Ha nincs akkor viszont tuti nem képes rá, mert nekem is ilyen erejű Intel gépem van és akad már az 1440 is, nemhogy a 4K.
A vitázó másik fél váltig állította, hogy nála akadás mentesen megy a 4K. Na akkor most mi van....Mondjuk rohadtul nem is lényeges az egész, az biztos hogy én flash játszadozása nem ajánlanék AM1-et, meg már a VP9 miatt se. Mindenképp FM2+ platformra érdemes építeni ilyen esetben.
-
nyakdam
aktív tag
Nekem a 7850K a YT 4k videókat Chrome-al a H264ify bővítménnyel viszi ,olyan max. 60% a proci kihasználás.
100-as netem van esetleg másnak az lehet a szűk.A videólejátszásnál szubjektív vélemyén, de nekem mintha szebb színeket(esetleg kontrasztosabb) adna a Kaveri mint a 270X. PowerDVD-t használok az igaz, de MPCHC-val is hasonló a helyzet szerintem. A Power talán szintén jobb képet ad. De ez teljesen saját vélemény.
-
PuMbA
titán
válasz 30z.Samu #5213 üzenetére
R9-et felesleges venni szerintem, ugyanis egy Core i5-tel sokkal jobban teljesít, tehát nem hajtja ki teljesen az AMD APU. Másrészt fogyaszt, mint az állat, nem hatékony, tehát érdemesebb egy RX470-re vagy RX460-ra várni jövő hónapban, ami ráadásul hardveresen gyorsít minden 4K HEVC 10bit-es videót, tehát még egy dolog, amivel nem kell foglalkoznod
Baltoafarkas: Nem mindegy, hogy milyen az a HEVC, milyen bitrátájú. Sok olyan 4K videó kering a neten, amit bármilyen processzor lejátszik, de ez még ugye semmit se jelent, mert a 4K filmek többségénél meg meghalnak a processzorok
nyakdam: H264-es 4K-t könnyű szerrel dekódol a processzor, szóval vinnie kell. Az már más dolog, hogy úgy is HEVC-vel fog elterjedni a 4K, hiszen senkinek sem lesz kedve dupla mennyiségű adatot tárolni vagy 200GB-os filmekkel szórakozni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Na igen, nem mindegy hogy 8 vagy 10 bites, meg az se 24 vagy 60 képkocka. Az alap verziót lehet viszi, meg ha jól tudom h264-be is van 4K, de a h265 lesz majd az elvárás. Előbbit elviszi, utóbbit nem.
De nagyon nem foglalkoztam vele, mert nem mostanában lesz 4K monitorom. Csak azért kutattam utána kicsit, mert nagyon le lettem oltva hogy deaztánazapuviszi. Hát mondjuk úgy a videók negyedét.[ Szerkesztve ]
-
Plasticbomb
addikt
válasz #90933760 #5214 üzenetére
Attól függ, milyen kódolással készült az a 4k. HEVC codec gyorsítás még nincs AMD fronton, illetve RX-eken lesz/van. Volt róla szó, hogy opencl, vagy mifene platformon meg lehetne írni, és akkor az igpn futtatva megoldható lenne a feladat, de nem tudom, mi lett vele.
ArchLinux, Star Citizen, Subnautica+BZ, ASTRONEER, Grounded, DRAG, VOLCANOIDS, Space Engineers, Elite:Dangerous, Beyond Blue (TK-Glitch Proton)
-
nyakdam
aktív tag
Ha csak net akkor elég lehet az AM1. Ahoz alaplap 10e+5350-es 12e+mem 2*8(2133, bár nem fontos) 14e+ ssd(120-as) 15e.
FM2+: lap 15e + A67400K(16e, bár jobb A87600 23e-ért) + mem2*8(2133) 14e+SSD 15e.
Kb ilyenek az árak. Az FM2+ az erősebb jóval.
De egy i3-as konfig is jó netezni és felfelé bővíthető, de ebbem az esetben a proci drágább.
-
PuMbA
titán
válasz nyakdam #5221 üzenetére
AM1 lett Pentium G4400-re cserélve szüleimnél és olyan gyors netezésre és egyéb alap feladatokra, mint az A8-7600, de kevesebbet fogyaszt, mint az AM1 Ez lesz szerintem neki a befutó, mert még dual memóriát sem kell vennie és van DDR4, illetve emiatt is nagyon jövőtálló platform
Ez van szüleimnél:
ASUS H110M-A alaplap 18,8k
Intel Pentium G4400 17k
Arctic Cooling Alpine 11 PLUS (Intel) hűtő 3,8k
4GB 2133MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Fury Black CL14 (HX421C14FB/4) 5,5k[ Szerkesztve ]
-
varmi2
nagyúr
Elhiszem, hogy gyorsabb az az intel. De nem is egy kategória a két platform, ugyan is am1-ből 19k-ból alaplap+apu is kijön, míg az általad említett platformból, csak maga a lap kerül ennyibe. Tehát minimum dupla pénzbe kerül az az intel. Így nem csoda, ha gyorsabb...
Én kb 2 éve használok egy am1 gépet netezésre, és továbbra is azt mondom, hogy netre elég. Meg hasonló alap dolgokra.Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
törölt tag
válasz 30z.Samu #5225 üzenetére
Akkor várni kell a következőig ami egyel alatta lesz. Érdemes már az újakat venni, mert nemsokára jönnek, meg a kisebb csíkszél miatt nem is pusztítanak annyi áramot.
Bár az RX480-at látva sajnos az AMD el is spórolja a hűtést hozzá hiába fűt kevesebbet, érdemes a custom verziókat figyelgetni. -
PuMbA
titán
Persze, pénzkerettől függ az egész fauv 50k-t adott meg, ami elég az Intelre, csak azért írtam. Ugyanennyi pénzért a Kaveri vagy Godavari már sajnos nem időtálló és bővíthető. Egyedül játékra vennék Kaveri-t vagy Godavari-t már csak, de én is ezért vettem anno és tökéletes erre, jobb még jelenleg mint az Intel
[ Szerkesztve ]
-
lee56
őstag
válasz 30z.Samu #5233 üzenetére
(#5231) hozzászólásod szerint erősebb processzort is szeretnél majd, meg erősebb videókártyát is. Nos akármennyire is mindenből zöld-et veszel, na nem nvidiát, csak új fejlesztést, fejlettebb gyártástechnológián álá RX470 és valamilyen 6-8 magvas Zen majd. Akkor nézzük csak legalapabb felállást (0 tuning) 100W+100W-ra azért lehet számítani már ezen a szinten VGA + CPU-tól, plusz ehhez azért hozzájönnek még apróságok mint alaplap és egyéb kiegészítők, hangkártya, chipsetek, stbk és persze még a táp hatásfoka, ami ha nem egy drága darab (silver vagy arany minősítéssel) igencsak leronthatja a max. leadni képes teljesítményét. Szóval, amit mondani szeretnék; ha ilyenkben gondolkodol (tehát nem egy "irodai" APU only felállásban), akkor nem érdemes a tápon spórolni, vagy gyenge minőségű olcsó tápot a teljesítőképessége határáig feszegetni, mert könnyen rosz vége lehet. Jobb esetben csak forróbb működős és hangosabb tápventillátor, rosszabban meg akár fel is robbanhat, najó kis túlzással, de ha silányabb tápod van és bekrepál, simán rámehet még pár plusz drága alkatrész a gépedből, szóval jobb a tápokkal vigyázni.
No Comment
-
lee56
őstag
válasz #90933760 #5235 üzenetére
Azért azt továbbra is tartanám, hogy csakis akkor, ha az minőségi darab. És persze a tulaj nem fog semmilyen tuningot eszközölni vagy még többet fogyasztó alkatrészt vásárolni már soha az életbe.
Amúgy meg már hogyne vonandó le, hiába van ráírva egy olcsó 300W-os táp sosem fog neked 300W-ot szállítani a géped számára, fejre is állhatsz akkor se.. Kicsit félreérthető voltam talán, nem a hatásfok valóban, hanem a gyenge alkatrészek miatti kisebb teljesítmény ami miatt nem adja le a ráírtakat általában. Ha olvastál már gyenge táp miatti problémákról tudhatnád hogy a legolcsóbbakkal mind ez a helyzet, ezért ajánlanak VGa gyártók is általában 500 600 wos tápokat mert a valaki csak vesz egyet a polc aljáról, jó ha 400W kijön belőle a végére..
[ Szerkesztve ]
No Comment
-
fauv
őstag
Köszönöm a hozzászólásokat.
Úgy néz ki sikerült egy A10-7850K-s félkonfigot venni újszerű állapotban garival, elég jó áron.
Remélem minden OK lesz
-
varmi2
nagyúr
A táp hatásfoka nem levonandó a ráért értékből. Hanem hozzáadandó. Mert Ha mondjuk 80% hatásfokú, 20-80% terhelésnél, és mondjuk a te konfigod papíron 200W eszik, akkor a táp leadja a 200W, de a hálózatból 240W vesz fel, mert ennek a 80%- a 200W.
De amit a gyenge minőségű tápokról írtál, az korrekt. Codegen, meg hasonló ipari hulladékok.
Egy modern konfignak, egy minőségi 300-350W táp elég, feltéve, hogy legalább 250W le tud adni a 12V ágon, mert a mai gépeknél ez a lényeges ág.Minden innen veszi az energiát.Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
törölt tag
Egy nagyobb rangú PH user általában már tisztában van vele, hogy mi számít tápnak és mi nem. A 300W pedig leadott maximális teljesítmény a kimeneti oldalon, nem vonandó le belőle semmi. Hozzáadandó a hatásfok miatti veszteség, 85% mellett 345W lesz a felvétele konnektorból.
Az APUja nem fog 60Wnál többet kérni, 8 magos Zent meg nem vesz az RX470 mellé, talán ha 200W-ot kapni fog a táp, még lazább tuning is belefér, tekintve hogy a két komponens sem dolgozik sose egyszerre fullon hosszú ideig.
Több FSP-m is volt amiket túlhajtva használtam a maximális teljesítménye felett kicsivel, és az FSP még csak nem is kiemelkedő táp, csak szimplán jó. -
PuMbA
titán
-
30z.Samu
félisten
FSP táp van a gépemben. Az R9-nél számoltam azzal is, hogy le kell cserélni egy nagyobbra, de ha az RX nem eszik annyit, akkor lehet hogy azt nem is kell vennem. Persze ez csak feltételezés. Az a terv, hogy idén veszek egy VGA-t a gépbe és kész. Memóriában is gondolkodtam, de végül arra jutottam, hogy lehet, hogy felesleges, ha AM4-re akarok váltani. Ott úgy is DDR4 lesz, szóval az a terv, hogy a VGA-t, amit mostanában vennék, az jönne az új platformra is kezdésnek. De a platform váltás feltehetőleg jövőre lesz, vagy amikor látok egy olyan procit, aminél azt mondom hogy érdemes beruházni. Nem elvárás, hogy 4k-ba fusson a játék, nekem bőven elég a 720p és az 1080p között valahol. Csak ha van egy kis szabadidőm, tudjak játszani.
Sic Parvis Magna
-
törölt tag
-
lee56
őstag
Igen ezaz, javítottam is, csak már nem volt idő az egészet átírni. Lényeg a lényeg, sokan egyik utolsó dolognak tekintik a tápot és nem hajlandóak sokat, néha még eleget se költeni rá, ezért bizony nem árt, ha párszor levannak ezek a dolgok írva szerintem, minél több helyen. De bocs hogy beleoffoltam ide ezzel.
No Comment
-
Rush77
aktív tag
válasz Plasticbomb #5199 üzenetére
Köszi a segítséget.
Meg próbáltam de az AMDSRTweaker azonnal kifagyott a legkisebb változtatásra is.
A K15TK-t nem próbáltam még viszont az UEFI-ben egy picit mókoltam és most egyelőre úgy néz ki jobb lett.
A CPU 4200MHz 1.35v mellett és a GPU-t is 800-ra tettem. (Turbo és APM off)
A RAM pedig 1866-ot viszi 1.6v mellett (1.5v nem volt neki elég mert random fagyogatott)
Mindez 1,5 óra prime + furmark mellett a max 53 fok. (ezt nem tudom mennyire tűrhető még)
GRID 2 + autosportban is a min fps 24-ről 31-re felment 1680x1050 medium-on.Viszont azt néztem, hogy most a változtatások hatására (nem tudom, hogy az APM kikapcsolása szerepet játszik e) csak a P3-at és a P7-et használja semmi köztes állapotot nem.
Majd ha lesz időm akkor a K15TK-val még próbálkozok hátha.
-
Rush77
aktív tag
Nem szeretnék senkit fárasztani hülye kérdésekkel de most nézegettem aprón a memóriákat és a következő lenne a kérdésem hátha valaki el tudná magyarázni.
Az alaplap specifikációjában szerepel, hogy támogatja az Intel XMP-t is és ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy ha olyan ramot veszek ami az XMP-t igen viszont az AMP-t nem támogatja akkor elvileg felismeri a lap és felkínálja az opciót az XMP-hez?
Tényleg bocsi ha hülye a kérdés szeretnék minél biztosabbra menni RAM vásárláskor.
@ varmi2:
Azt tudom, hogy az XMP az intelé de elég furcsa, hogy egy FM2+ lap támogatja az XMP-t és az AMP-t is.
Csak azért kérdem, mert akkor ezek szerint nem lehet gond ha olyan ramot pattintok bele ami XMP-s?[ Szerkesztve ]
-
Rush77
aktív tag
Csak közben kifutottam a szerkesztésből.
Azt tudom, hogy az XMP az intelé de elég furcsa, hogy egy FM2+ lap támogatja az XMP-t és az AMP-t is.
Csak azért kérdem, mert akkor ezek szerint nem lehet gond ha olyan ramot pattintok bele ami XMP-s?Vagy esetleg keressek olyat ami AMP-s (amiből mondjuk kevesebb van ahogy néztem).
Most úgy is az lesz a cél, hogy egyrészt kapacitásban feljebb mászni a 4Gb-ről másrészt frekiben is min 1866 vagy esetleg megpróbálni a 2133-at (bár hivatalosan csak 1866-ig támogatott a lapon) mert a mostani 1600-ast nem nagyon tudom már tovább húzni a jelenlegi 1866-ról.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Kaveri" APU topik
- FM2+ tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11.2 Radeon GPU
- Integrált PCIe 3.0 vezérlő
- DDR3-2133 RAM támogatás
- HSA / Mantle / TrueAudio
- Szorzózármentes "K" modellek
* Kaveri (Steamroller & GCN):
AMD Ax-7xx0
- Milyen széket vegyek?
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ukrajnai háború
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Projektor topic
- Külpolitika
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Monitor hiba topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest