- Gaming notebook topik
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- CPU léghűtés kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoltanz
nagyúr
Nekem Voodoo 2-vel nem jött össze a DX sehány sem.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Sajnos nincs biztosíték. Amúgy annyi történik, hogy bekapcsoláskor felvillan 1-2 másodpercre a billen a 3 led, ahogy normál esetben is, tehát kap feszkót. Viszont bootolás előtt jön a "keyboard error" és itt megáll, mert várja, hogy nyomjam meg az F1-et Ez alapján hol keresendő a hiba? A keyboard bios-nál, vagy merrefele?
-
Fenyő
őstag
1 vagy 2 vezetéket elmart a sav, szakadásmérővel méricskéld végig (a keyboard csatlakozó 5 lábától kövesd vezetékeket és jellemzően ilyen indukciós bigyókba (Lx) mennek ahol mérni tudsz) hogy van-e még kapcsolat, ahol nincs azt simán át tudod hidalni egy szigetelt kábellel (a lap hátoldalán egyszerűbb megcsinálni).
[ Szerkesztve ]
Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!
-
Exian
addikt
Úgy tűnik igazad lesz.
A bejelölt két pont között nincs kontakt, pedig szerintem kéne lennie. Ugye?
És rendesen megette a sav, nagyítóval látszik, hogy egy kis részen hiányzik is már a vezeték.
Mint látszik, más részeken is alaposan evett a sav, végig nézem azokat is.
Szóval ott a két pont között kellene összeköttetésnek lenni? Ez a billentyű csatlakozó egyik kivezetése.
Az alatta lévő szál is az egyik lába a csatinak, de az végig jó a keyb. BIOS-ig.
[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
Most nézem, a képen is látszik a két pont közötti szálon nagyjából középen a szakadás, az a kis fekete pötty csík. Odáig még jó mindkét irányból
Huh, hát ez már kezd kicsit túlmutatni egy egyszerű retró pc kiállításon és annak szervezésén Ez már itt restaurálás a javából...
-
yodee_
őstag
Üdv mindenki! Szereztem egy ilyen hálókártyát és szeretném életre kelteni DOS illetve WIN 3.11 alatt. Várom az ötleteket mert nincs driverem hozzá és sehol sem találok. Köszi
Honor Magic 6 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M920s
-
Fenyő
őstag
Igen gyanús, hogy az ott szakadt, de mérj rá az a biztos, ill. ahogy nézem a billcsatlakozókból a vezetékek nagyobb része a lap hátoldalán indul, azokat is nézd végig, ha nem találsz más szakadást kösd össze egy méretre vágott szigetelt kábellel a 2 pirossal karikázott pontot (hátoldalon egyszerűbb lesz megoldani, nem lesz útban annyi minden).
yodee_: win 3.11 nem ismeri fel alapból? Esetleg nem Ne2000 kompatibilis? Dos alá pocketdrv kéne hozzá, próbáld meg Arachne-ban hátha benne van.[ Szerkesztve ]
-
bacsis
Közösségépítő
válasz yodee_ #25508 üzenetére
Én úgy tapasztaltam, hogy a Win3.11 a LAN kártyákkal nagyon kényes olyan téren, hogy ha az alaplap nem PNP-s akkro csak a nem PNP-s kártyákkal fog működni, illetve ha PNP-s akkro cask PNP-s kártyákat fogja enni... ellenkező esetben is van rá sansz hogy fel ismeri, de újraindítás után nem fog betölteni...
ez a kártya nem PNP-s, miféel alaplapba próbálnád életre kelteni? lehet nálad is valami ilyesmi gond lesz -
Fenyő
őstag
válasz bacsis #25513 üzenetére
Mondjuk a PNP-és kártyákat lehet nem pnp módba jumpereleni vagy a setup progijával abba állítani (jellemzően Ne2000 kompatibilis módba), 3/486-osaimban is pnp karik vannak, simán mennek 3.11-el, viszont a nem pnp-és kari pnp-és lapban lehet akkor problémás, aminek az első fele ez esetben áll, a lap kérdés még.
yodee_: Irq, io adress jól van beállítva a driverben (ahogy a kártyán is jumperelve van), ill nem ütközik semmivel?[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz yodee_ #25516 üzenetére
Config.sys-ben benne van a device=elérési út (valószínű C:\windows)\IFSHELP.SYS ? , ill. az autoexec.bat-ban C:\WINDOWS\net start?
czundermák: A kondi allati fet/feszstab ic égett le ha jól látom, ha sikerül ugyanolyat (vagy helyettesítőt) találni helyette talán még menthető, de kérdezd Rivét, ő ebben a profi.[ Szerkesztve ]
-
Üdv urak.
Talán két perce, hogy elhalálozott az Abit VP6-om.
Lassan harmadik hete tette a dolgát két 1100-as Coppermine társaságában. Most, hogy bekapcsoltam, nem telt el fél óra és szó szerint leégett.
Külsérelmi nyoma nincs, csak szaga. A felső jobb sarok adta meg magát, a kondenzátor környéke a legmelegebb, rendesen füstölt.Piszok mód sajnálom, mert ebből nincs több...
Nincs szívem kidobni, de így már nem írhatom a működő példányok közé.CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO
-
Ádyka
őstag
válasz czundermák #25518 üzenetére
A "nagy" kondi alatti FET lehet a hunyó?
11x100-as P3, vagy celeron?
[ Szerkesztve ]
Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!
-
Nem tudom megállapítani pontosan, de az első gyanúm nekem is az volt.
Próbáltam kapcsolni párszor azóta a lapot, már nem füstöl, viszont nem kell 5 másodperc és érinthetetlenül forróvá válik a kondi. Nem akarok vele sokat szórakozni a végén még elpukkan.
Képet persze nem ad a lap, egyelőre úgy néz ki vége van.Gyorsan leteszteltem a ramokat és a processzorokat, szerencsére azoknak kutya bajuk.
11x100-as P3, ekkora Celeron sajnos már nem megy párban.CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO
-
Exian
addikt
"hátoldalon egyszerűbb lesz megoldani, nem lesz útban annyi minden"
Kösz a tippet, így is csináltam és jelentem már jó, elindul, műxik a billentyűzet Ezek szerint csak ennyi baja volt.
Más szakadt szálat nem találtam, illetve egy helyen, de az már nem a billentyűzethez tartozik, hanem a CMOS clear jumpernél, így szerintem max. BIOS törlésnél lehet szerepe, attól még megy a lap. Holnap megnézem, hogy vajon elindul e a rendszer a winyóról, ami volt a gépben.
-
Ádyka
őstag
válasz czundermák #25520 üzenetére
Gyors bekapcs után rámérnék a kondira, mos már biztos nagyobb a fesz rajta, mint ami a kondira van írva.
Valszeg a FET-tel együtt az is csere.
Nekem az egyik BF6-omon kéne cserélgetni párat próbaképpen, hátha megjavul. Vagyis ad életjelet, csak sokat küld a procikra.
Nem is tudom ezeket a FET-eket leszedni/felrakni.Varta R2U 2100 mAh AAA 2799 Ft! Varta R2U 800 mAh AAA 2399 Ft!
-
gban
Közösségépítő
válasz czundermák #25520 üzenetére
Ha forró a kondi akkor lehet hogy szerencséd van, a cseréjével megoldódhat a gond.
Ha cserélni nem tudod, és kiforrasaztani sem, megoldás lehet (kéretik nem szörnyülködni) hogy "lehajtod" a lapról - vagyis oldalra elhajlítva letéped a lábairól.
Ha ez volt a zárlatos (erre utal hogy forró), ezáltal megszűnik a zárlat, és akár el is indulhat a lap.
Persze lehet hogy nem indul így sem, mert kell oda az a kondi, de egy próbát megér.
A kondit meg tedd el, az értéke miatt, a későbbi pótlás végett.
Illetve ha jársz felém, kicserélem neked.[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
gban
Közösségépítő
Megint egy furcsaságba botlottam.
8 megás CF, FAT, bootolósra csinálva, win98 dosával (HP USB Disk Storage Format Tool-lal).
XP alatt nincs gondja, be is bootol, viszont utána bármit tennék vele, sector not found-ot dob.
XP alatt lát mindent, be is olvassa.
Vagyis boot után a cd nc megy, az nc-re viszont sector not found az üzenet.
Emlékeim szerint SD-vel ugyanezt megcsinálva ugyanez lett az eredmény.
Lehet, az USB-s kártyaolvasó kavar be valamit, XP alatt máshogy viselkedik mint bootkor?Postázást nem vállalok.
-
Exian
addikt
"8 megás CF, FAT, bootolósra csinálva, win98 dosával"
Mekkora ötletet adtál, basszus!
Szenvedek a flopikkal bootolás tekintetében, erre most ahogy írod, eszembe jutott, hogy van 2db IDE-CF átalakítóm is, így CF kártyát megtudok csinálni DOS bootra és nem kell floppyval szenvedni
Nekem is van amúgy egy 8MB-s CF kártyám, egy Nikon. De van több MicroDrive hdd-m is 6GB-osak, meg egy halom kisebb CF kártya.
Újabb, autodetektes alaplapba téve ugyanúgy meglehet nézni a CF kártya adatait? Vagy hogyan tudom 286os, 386os lapokban beállítani, hogy lássa? Hiszen manuálisan meg kell adni az adatokat (cilinder, fejek száma, ésatöbbi). Hogyan megy ez CF kártyával? Még sosem próbáltam, de van egy P1 lapom, amivel megszoktam nézni az olyan HDD-k adatait, amikre nincs ráírva.
-
gban
Közösségépítő
Na megoldottam, bár nem az igazi a megoldás, de a célnak megfelel.
SD kártyára tettem a rendszert.
Valamiért a 8 megás CF FAT-ra formázva csak XP alat jó.
Az SD viszont jól múködik.
Ez olyan bios frissítős - firmware frissítős célt szolgál legfőképp nálam, ahol dosból kell indítani, de nem kell régi rendszerrel küzdeni, vagyis ami bootol usb-ről.mod: megpróbáltam valahogy mégis rájönni a probléma okára, scandisk szerint hibátlan, na mondom töredezettségmentesítsük, csak a próba kedvéért.
Erre kiírja, nem támogatja, mert 12 bites FAT van rajta, nem 16 bites.
Ez hogyan is van most? A CF dönti el hogy ha FAT-re formázom akkor hány bites lesz a FAT?
Mert ilyen opciót még sosem láttam.[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
frescho
addikt
Amit egyszer beallitasz az legyen kisebb, mint a CF merete es ird ra, mert utanna azokkal fog mashol is menni. En igy hasznalok CF atalakitot. Egy tipp:
Ha hozzaadod egy vmware gephez mint nativ meghajtot egy jobb gepben, akkor ott mindent fel tudsz ra rakni es csak at kell dugni a vegleges helyere.
gban: formazasnal dol el.
https://frescho.hu
-
Összeraktam a Cx5x86- os gépet, minden prímán műkszik, egy gondom van csak, turboban ok, lowban meg csak a video lassul landmark2.0 szerint, cpu/fpu ugyanúgy teker tovább.Találkozott már valaki ilyen aktával?
A 3 test probléma nem megoldható.
-
gban
Közösségépítő
válasz frescho #25527 üzenetére
Az ok hogy formázásnál dől el, de nem lehet sehol olyat választani hogy 12 bites vagy 16 bites FAT.
Csak FAT választható, az meg automatikusan 12 bites lesz a 8 megás CF-nél - a mérettől függ gondolom, hogy a rendszer mire formázza.
Kipróbáltam FAT32-re is de kiírta hogy felejtős, túl kicsi hozzá a 8 mb.Postázást nem vállalok.
-
frescho
addikt
Bocs, en linuxbol indulok ki, ahol ez siman beallithato:
-F FAT-size
Specifies the type of file allocation tables used (12, 16 or 32 bit). If nothing is specified, mkdosfs will automatically select between 12, 16 and 32 bit, whatever fits better for the file system size.https://frescho.hu
-
Exian
addikt
"Tippem szerint 125-ös."
Abszolút bingó, valóban 125MB-os, nem is 130MB Most összeraktam a gépet, és 125MB-s lett a BIOS-ban a paraméterek szerint.
És elindult róla a rendszer, van rajta DOS 6.22 + Win 3.1 De szerintem legyalulom és felrakok mindent újra, frissen.
Egyedül a tápja rossz a gépnek, próbáltam forrasztgatni, de valami rossz rajta, csak halk kattogás hallható, nem indul be. Egy a gond, hogy ilyen hülye formájú táp, nem szabványos, de jó nagy háza van a tápnak, belefér akármilyen szabványos táp belseje, úgyhogy ezt fogom csinálni, belerakom egy másik táp belét. Ez olyan táp és gép, hogy magán a tápon van a power kapcsoló, így a gép oldalán helyezkedik el hátul. Mint a régi XT és az első 286osokon.
[ Szerkesztve ]
-
Sanchez638
addikt
Szerintetek egy 1,4ghz-s Pentium S mellé milyen vga mehet?(Ram van dögivel)
Számom az adatlapomon.
-
Exian
addikt
válasz Sanchez638 #25532 üzenetére
Azt nem tudom, milyen "mehet", nekem olyasmi CPU-hoz anno egy 64MB-s Radeon 9000 Pro kártyám volt. Nekem a célnak megfelelt (nem játszottam), biztos van erősebb kártya is, ami passzol hozzá.
-
Fenyő
őstag
válasz Sanchez638 #25532 üzenetére
Bármilyen agp-és , kérdés mi a cél, ami arányos hozzá és nem is eszik/melegszik az egy 9600 Pro, ha egy kicsit powerebb kell akkor 9800Pro (de annak már nem árt egy minőségibb 350-400Wattos táp), Nvidia fronton FX-et nem igazán lehet jó szívvel ajánlani, de ha retrózás a cél egy 5900-es azért nem olyan rossz, 6600-as szériának elég magas a mortalitása, egy 6800-as meg már talán túlzás bele, nem sokkal lenne gyorsabb vele mint egy 9800-assal, esetleg még vmi kisebb HD szériás Ati is szóba jöhet a videogyorsítás okán, de azoknak nem tudom milyen a kompatibilitása az ilyen P3-as lapokkal.
Exian : Ha kattog a táp, akkor az vhol zárlatos, ha mázlid van csak egy kondi ment el benne.
Más bontottam egy 3,2 Xeon procit hozzávaló vrm modullal együtt, van ennek vmi használtpiaci értéke?[ Szerkesztve ]
-
Exian
addikt
" Ha kattog a táp, akkor az vhol zárlatos, ha mázlid van csak egy kondi ment el benne."
Nem tudom, hogy ez kattogásnak számít e, ilyen nagyon halk ciripelés szerű kattogás. Nem hangos. Ilyen "tiktiktiktiktiktik...", vagy inkább "ciccicciccicciccicc..." szerű
De nem szenvedek vele annyit, hogy keresgéljem-cserélgessem a kondikat. Szerencsére most van pár felesleges AT tápom, egyiknek a belét egy az egyben átrakom a rossz táp házába, max. egy kicsit kell barkácsolnom, mert kicsit kisebb a panel, mint a rossz panel, de majd csinálok valami távtartókat. Kisebb szívás, mint kondikat cserélni Max. félrerakom, nem dobom el és ha lesz egyszer időm, kedvem, megnézem, tartalékba jó lesz az egyedi táp házhoz.
[ Szerkesztve ]
-
Ganz-[HUN]
addikt
Helló, adott egy Miniscrobe HH-285 meghajtó. A probléma hasonlít az ST-225-ösök betegségére. nem ismeri fel a bios, a lámpája nem világít (kontrolleren beállítva). Híába írom be az adatait a gépbe, kidob C: errorral. viszont ez nem csinálja azt a "brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr-títítt (sokszor, amikor a BIOS keresi)" hangot mint az ST-255 (megoldva alaplap cserével). Ez kussol. És nem megy a bios semmire vele. Felpörög, beseekel.
[ Szerkesztve ]
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Exian
addikt
válasz Ganz-[HUN] #25537 üzenetére
Nézd át a panelt, hogy minden jó e rajta, esetleg szedd le, érintkezőket-csatlakozókat megnézni, lehet, hogy valamelyik elgyengült és nincs megfelelő kontakt. Már sok régi HDD-vel jártam így, bár azok újabbak, nem idétlenek, szóval IDE-sek Soknál annyi volt a gond, hogy az érintkező tüskék elgyengültek és nem tapadtak az elektronikához rendesen. Vissza hajlítgatás után rendbe jött. Ez csak egy lehetőség és csak egy tipp, ezer oka lehet... másik gépben, másik vezérlővel próbáltad?
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz Ganz-[HUN] #25539 üzenetére
+még a kapcsolók állását vki meg mondaná?
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
gban
Közösségépítő
-
Fenyő
őstag
válasz Ganz-[HUN] #25539 üzenetére
Ugyanazok mint az ST-225-nek, tehát Type 2 vagy 6 biostól függően. C-re van jumperelve?
-
snake1977
őstag
Mint a régi vicc...
Két informatikus beszélget:
- Öregem, te olyan vagy mint az azonosító nélküli lemez.
- Miért az milyen?
- ID-tlen...Soz, nem tudtam kihagyni
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
Fenyő
őstag
válasz Ganz-[HUN] #25544 üzenetére
Akkor próbálgasd végig, ha 10 switch van rajta, akkor az 1. switch lesz az 1. id, tehát a C (2-4 pedig off-ban offkorsz).
[ Szerkesztve ]
-
Fenyő
őstag
válasz Ganz-[HUN] #25546 üzenetére
Ha C-nek szeretnéd használni, akkor rajta kell lennie, ha D-nek, akkor meg meg nem, de akkor az ID-ét is 2.-nak kell beállítani, ha nincs meg a termináló ellenállás, akkor csak D-nek tudod használni egy C mögött (ill a kábel közepén, mindig a master van a végén), amin rajta van a termináló ellenállás.
[ Szerkesztve ]
-
Ganz-[HUN]
addikt
Pasz. De az SW-n kérdezem hogy hogy kell. Nem tudom.
Ráadásul most el kezte produkálni magát, szóval gépből kihúzva is, beseekelés után egy-két sec-cel, visszahúzza, majd előre hátra a fejet. de úgy, hogy majdnem felborul a gépházPsszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Fenyő
őstag
válasz Ganz-[HUN] #25548 üzenetére
Hát a kép elég homály, 5-9-re írja a terminálást, de hogy hogy azt nem részletezi, gondolom, ha mindegyik on, akkor aktív talán...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest