Új hozzászólás Aktív témák
-
parandroid
félisten
Ezúton szeretnék mindenkit kérni, ha személyes ellenérzése van egy fórumtársával kapcsolatban, akkor azt igyekezzen magánúton elintézni, és ne egy szakmai topik keretén belül.
Személy szerint úgy látom, hogy a vitaindító hozzászólás ([link]) nem kellett volna, hogy okot adjon erre, ami utána történt. Minden kezdő tisztában kell legyen azzal, hogy az extrém tuning károsíthatja a hardverelemeket, ne butítsuk le annyira a fórumot, hogy a tapasztalatainkról sem számolunk be, hátha valaki emiatt teszi tönkre a gépét.
Mindenki szakmai véleményét tiszteletben tartjuk és szívesen látjuk természetesen, de ne csináljunk a bolhából elefántot.
Remélem a személyes flémet befejeztétek, ha nem, akkor gondolkodás és különösebb mérlegelés nélkül kitakarítom a topik utolsó kb 50 hozzászólását, és figyelmeztetem azokat, akik nem képesek abbahagyni a meddő vitát.
Köszönöm a megértést és további jó fórumozást kívánok mindannyiótoknak,
pI talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.
-
D.Orion
veterán
Hy all. Osztálytársamnak kajtatlok Athlon XP procit. Kaptam ajánlatképpen egy 2200+ Athlon-t. Tuningban nem tudni mit megy, mert a mostani tulaja nem húzta. Sarkazva nincs, gari meg majd megbeszélés tárgyát képezi. Szerintetek mennyit ér most egy ilyen proci?
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz D.Orion #2803 üzenetére
Attól függ. T-Bred A vagy B? Ha A, akkor azt nem nagyon lehet húzni, nem ér többet 10000-nél, ha B, akkor 11, de 2GHz fölé azt sem biztos, hogy fel lehet húzni (a 2200+-omnak 2025MHz a vége). Ha valami ritka tuning példány és megy 2.3-at 2.4-et, akkor talán 12. Szerintem.
Legalábbis nagyjából ezek voltak az árviszonyok az AMD és az Intel tegnapelőtti durva áresései előtt, aminek a hatása nem tudom mikor gyűrűzik be a használt piacra, de most már egy Athlon64 3200+ S939-be 19-20000 bruttó... (vagyis használtan nemsokára max. 15-16000 körül mennek majd)
Szerk.: Ahogy elnézem már most lementek 1-2000-rel az árak ahhoz képest amit írtam.
[Szerkesztve]"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
mr_ricsi
veterán
válasz greatchaos #2770 üzenetére
''azt szeretném megtudni, hogy ezt át lehet e alakítani bartonná, mert látam pár oldalt, hogy a thortonból lehet bartont csinálni...''
Igen, az L2 elvágott hídját kell összekötni. Csak fűtőszál-javító ezüst jó erre a célra, és a lyukat kell kitölteni vele. (Tehát nem grafitcerka, és a lyukat nem szabad pl. pillanatragasztóval kitölteni.)
És nagyon időrabló munka a tesztelése, valamint ha rossznak bizonyul a letiltott cache-rész, akkor nehéz kipiszkálni az ezüstöt a lyukból.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz D.Orion #2803 üzenetére
''Tuningban nem tudni mit megy, mert a mostani tulaja nem húzta.''
Legalább azt próbáld megtudni, hogy a fekete cimkéjén az AXDA2200 alatt 1 sorral az 5. betű A vagy B. (Ettől függően TbredA vagy TbredB a proci.)
Ha A, akkor tuningra ne számíts, (max egy 60-80MHz).Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz greatchaos #2806 üzenetére
''műxik a 256+256 L2 cache''
Úgy érted, hogy 4-4 órát hiba nélkül ment a Prime95 és a Memtest86?Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
greatchaos
addikt
4órát még azért nem ment...
3d mark 03 procitesztje, meg pár gameban próbáltam...
kb 1 órája megy így...
nem a forrasztás, hanem a folyékony ezüstözés mellett döntöttem... -
mr_ricsi
veterán
válasz greatchaos #2810 üzenetére
''3d mark 03 procitesztje, meg pár gameban próbáltam...''
A 3d prociteszt egy sebességmérő teszt, és erre is + a gamekra is vonatkozik, hogy az XP kernel a procihibákat próbálja felderíteni és korrigálni. Ezért aztán lehet, hogy majd 1 hónap múlva fog az XP-d összeomlani a hibás L2 miatt.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Savage5
senior tag
válasz parandroid #2802 üzenetére
Mi is köszönjük, és hála, hogy valaki figyeli ezt a topikot is!
...
-
Savage5
senior tag
válasz greatchaos #2810 üzenetére
Egy Thortonban nem hiába van lenyakazva az a 256 cache, egy ilyen modnál szerintem jobb, ha 1 egész napot áldozol minimum tesztre (Prime95 Torture Test, memtest, SuperPI, Everest (az újabbakban van valami stabilitás teszt, azzal nyüsztetni))...
...
-
Savage5
senior tag
válasz mr_ricsi #2814 üzenetére
Játékban szerintem annyit számít, hogy BIOS-ban be lehet kapcsolni (már amelyik alaplapnál) a Video RAM Cacheable-t, na én úgy vettem észre, ha ez nálam Enabled, akkor kicsit dob a játékokon (a 9600 XT-m nem szaggat 1-2 nagyobbat be a játék elején [pl. COD-nál]).
Mod.: (Bundás)-nak ment .
mr_ricsi:
[Szerkesztve]...
-
D.Orion
veterán
válasz mr_ricsi #2807 üzenetére
Köszönöm a kimertő segítséget. Az a baj, hogy jelenleg egy lapban pihen valahol a polcon a tulajnál és ha kell akkor nekem kell levennem a procihűtőt, mert ő nem meri. De úgye én meg előtte azért szeretném müködés közben látni, nehogy azlegyen, hogyleveszem a hűtőt aztnincs meg két sarok... Asszem öszzedobatom vele egy gépbe, azt Everest majd megmondja, hogy A vagy B. Azt ha meg tudunk egyezni az árról akkor meg leveszem a hűtőt.
-
Savage5
senior tag
válasz (Bundás) #2819 üzenetére
Most keresek valami statisztikát, vagy számadatos teszteket, eddig elég kevés sikerrel. De ha megnézzük a későbbi processzorokat, akkor ezen az elven: ''minél több cache, annál jobb'', valamennyivel biztos gyorsabb mind a tömörítés, mind a game, azt meg mindenki döntse el maga, hogy megéri-e neki csak +256 miatt váltani, vagy pl. egy Thortonból előcsalogatni...
De ha valaki tud ilyen oldalt, ahol konkrétan van valami teszt is, akkor azt én is szívesen fogadom!...
-
-
mr_ricsi
veterán
válasz J.R.Ewing #2765 üzenetére
''te miről beszélsz?''
A prociknál megadott max hőmérséklet csak a gyári core-fesz esetén annyi, nagyobb fesznél kisebb a megengedett hőmérséklet. (Ezt írtam korábban.)
Csak éppen nincs gyári adat, hogy mennyivel csökken.
130nm-en egy gyárilag túlhúzott prociról tudok, a 3066MHz-es Northwood magos P4. Itt 0,025V-tal emelték a corefeszt, és 1-6°C-kal kisebb max. hőmérsékletet adtak meg. (Vegyük az átlagát, azaz 3°C-t)
Az AMD-nél a corefeszt felnyomtad 1,65V-ról 2V-ra, az 14x0,025V. Ezzel a megengedett hőmérséklet 14x3=42°C-kal csökkent, azaz már csak ~43°C. Ezt egy átlagos hűtéssel, szobahőmérsékleten te tutira túllépted. (Olyan 60-65°C-ra tippelek.)
Amikor Monya az erkélyre vitte a gépét, akkor elérte, hogy a -10°C-os levegővel hűtött pocija ne legyen melegebb ~20-30°C-osnál, vagyis alatta volt a megengedettnek. (Ráadásul nála alacsonyabb volt a corefesz is.)
Nos, én a fentiek miatt tartom a te próbálkozásodat procigyilkosságnak, Monyáét viszont tuningnak.
A számításom ''buktatói'':
- A 3066-os P4 válogatott proci, ami az átlagosnál jobban sikerült. Egy ''átlagos'' proci esetén elméletileg 3°C-nál nagyobbal kellene számolnom
- Az AMD katonai IC-kkel kezdte, és azóta is jobban bírják a cuccai a meleget. Emiatt meg lehet, hogy a 3°C-nál kisebbel kellene számolnom
- Lehetséges, hogy nem lineáris az U/T függvény. (2 ismert pontjából nem lehet meghatározni.) Ha másodfokú -vagy a lineáristól valamennyire a másodfokú felé tendál-, akkor jóval drasztikusabban csökken a megengedett hőmérséklet, mint amit számítottam.
(Én az Ohm-törvény alapján vettem lineárisnak, vagyis 2x akkora U 2x akkora áramot hajt át a szigetelőrétegen.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Monya78
veterán
válasz mr_ricsi #2824 üzenetére
A 2600Mhz feletti sebességnél, sajna nem mentettem el a hőmérsékleteket csak ezt a képet: [link] Természetesen ennél a sebességnél nem stabill a rendszer, csak egy képernyőmentést csináltam.
2D alatt terhelve tudja a 2450-2500Mhz közötti sebességet
3D alatt, és szarásig húzott VGA mellett a 2400Mhz körüli sebességet, itt a képen pont 3dmark2005-ös próbálgattam az erkélyen na itt vannak hőmérsékletek [link] Itt már egy 1 perce terheletlenül volt 12 fokos a prockó -
Sparx81
csendes tag
Helló mindenki!
Segítség kellene!
Szeretnék tudni mindent amit lehet az alaplapomról és a procimról!
ASUS A7V266-C , AMD Athlon 1600+
Hogyan frissíthetem a biost?
Meddig húzható a proci megfelelő hűtéssel?
Tudom kicsit elavult már a cucc , de én szeretem.És persze nincs ''kedvem'' másikat venni.Stabilan működik.Ez lényeg!Ha valaki tud segíteni azt megköszönöm!
Antauri81@freemail.hu -
chaby7
aktív tag
válasz mr_ricsi #2824 üzenetére
Nem garantálom hogy jó amit irok:
Én olvastam olyat ha minden igaz, hogy naggyából az órjelemelés a hőtermeléssel egyenesen arányos + a fesztültségemelés pedig négyzetesen arányos. Tehát amig ''csak'' órajelet emelünk addig nincs nagy gond hűtés terén, a drasztikus hőtermelés a fesz emeléstől jön.
Ha jól számolok akkor egy példa:
3200+-os Barton 2200MHz 1,65V gyári adat 76W
pl.: 2400MHz-en 1,8V mellet kb. 99W
Ha menne alap feszen 2400MHz-en akkor: kb. 83W lenneABIT AN7_Barton 2500+@2200MHz_MSI 6600GT(VF700-AlCu)_1GB DDR
-
tomcsi23
veterán
-
-
mr_ricsi
veterán
''Nem garantálom hogy jó amit irok:''
Jó az amit írsz, csak egy 40°C-os procit megnövelt corefesznél sem a proci globális hőtermelése teszi tönkre, hanem a megnövekedett szivárgóáramok (A szigetelőrétegen átjutó elektronok).
Lásd pl. ezt: [link]Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
VaniliásRönk
nagyúr
''Újabb jó példa arra, hogy a PC Worldnél miért ellenzünk minden túlhajtást.'' Azért ez a mondat bántotta a szememet. Eleve amit alapfeszen visz a CPU az nem okozhat károsodást, vagy tévedek? (Természetesen megfelelő hűtéssel, dehát az alapértékeken is dukál szegénynek főleg ilyen nyári melegben. )
"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)
-
mr_ricsi
veterán
válasz VaniliásRönk #2841 üzenetére
Most legalább megértitek, hogy miért vagyok ellene az 1,75V feletti tuningnak. Kivéve persze -10°C-ban az erkélyen.
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Lui76
őstag
régen volt Xp-procival feladatom , most
üzemeltem be egy 2800+bartont - kánikulában mennyi
a max normális hő?
Egy vmi titán hűtő van hozzá de még nincs közte paszta....
most viszek haza közévalót...
62-n ment alapban 66 terhelten ...www.kezmuveskeramia.hu
-
Troy.
addikt
Valaki használja a cpuidle nevezetű progit?
.
-
Lui76
őstag
válasz VaniliásRönk #2846 üzenetére
De.
Azért fém a fémnek is átadja a hőt...
Nem magic a paszta.www.kezmuveskeramia.hu
-
Lui76
őstag
A 2800+ bartonnak 1,65V az alap fesz?
Felpasztáztam +levett oldallap
így 61 fok alapban ?
[Szerkesztve]www.kezmuveskeramia.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Milyen autót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen okostelefont vegyek?
- Öregszem
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- PlayStation 5
- Milyen notebookot vegyek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest