- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Mostantól biztosan nem kaphat modernebb AI lapkákat Kína a TSMC-től
- Lenovo 3000 és IdeaPad notebookok
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- OLED TV topic
- Milyen egeret válasszak?
- Amazon Fire TV stick/box
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
xabolcs
őstag
válasz xabolcs #17700 üzenetére
Csak erdekessegkepp. Persze egymas szajaban vannak, de akkor is durvan nez ki ez a linksebesseg.
Wifi 6-os mesh link AX3200 (22.03-snapshot) es AX3600 (robimarko fele pre-snapshot) kozott.
Most viszem at az AX3200-at fo routernek.
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
xabolcs
őstag
válasz taki01 #17702 üzenetére
Valami nagy trehanysag van a kapcsolatukban.
A kapcsolat romlott par dBm-et, de valahogy nagyon akadozik az adatatvitel: a speedtest alkalmazas lenyegesen tobbszor irja, hogy valami hiba tortent, amikor meg elindul, akkor nagyon nehezen gyorsul be.
Mintha valami CPU governor baja lenne, hogy az elso par csomagnal meg alszik a CPU.
Visszacsereltem DIR-860L-re az AX3200-at (mint fo router es mesh node), de semmi javulast nem hozott. Lesz eleg dolguk Robinak meg Ansuel-nek.Az mondjuk az AX3600 javara szol, hogy az AX3200-ra DHCP problema miatt csatlakozni nem tudo 19.07-tel szerelt HT-TM02-esem gyonyoruen fellepett a Qualcomm-os Xiaomi wifire.
Viszont az AX3200-as betarcsazasi problema sem jelentkezett (snapshot alatt), nem zaratta ki magat percekig a router ujratarcsazaskor!
[ Szerkesztve ]
aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
-
Lenry
félisten
sziasztok
elővettem és újra beüzemelném jó öreg 1043 v1-es routeremet. vargalex-féle OpenWRT 1.1.7-tel került a polcra, viszont mivel ez bő évtizedes build, frissíteném, ha van mire.
mit ajánlotok? van még valami aktív vagy nem régi rendszer erre a routerre?Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
tlac
nagyúr
nekem van egy v4-es a WR1043ND-ből, azon simán megy legfisebb a 21.02.3 is, a tiedre is elérhető, de neked csak feleannyi ram és flash van és az már pont a kritikus határon van
de megpróbálhatod, hogy működik-e
viszont ezekre a 19.07.9 inkább az ajánlott, csak arra már nincs több frissítés, de egyébként nem annyira régi, februári[ Szerkesztve ]
-
Lenry
félisten
ok, megnézem a 21.02-t.
sokmindent nem kell tudnia, semmi extra szolgáltatás nem fog rajta futni.
szüleimnél kihalt a régi 841-es, ami a ház hátsó részébe vitte az internetet és a wifit, aztán ez a 1043 tényleg nem csinált semmit évek óta, úgyhogy ez lesz helyette.
IGMP-t kell, hogy tudja, mert Telekomos set-top-box lesz rákötve, aztán emlékszem, hogy a 841-re anno csak emiatt kellett dd-wrt-t raknom, mert a gyári fw nem tudta, aztán akadozott az IPTV adása.köszi
[ Szerkesztve ]
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
tlac
nagyúr
azért ezt még belinkelem neked
Warning about 4/32 devices[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
A GitHub-on volt nehany PR, amiben nehany tarsat atraktak tiny-be.
Azzal a DTS szerkesztos Image Builderes modszerrel vajon at lehetne koltoztetni?
Az en 1043ND V1-em 21.02-n nem birta a memoria miatt a mesh-t.
-
Lenry
félisten
-
xabolcs
őstag
Megprobalom atrakni tiny-be.
Az ubnt-xm-nel ez ~ 1 MB memoria felszabadulasat jelentette.[ Szerkesztve ]
-
-
tlac
nagyúr
-
Lenry
félisten
akkor várok egy kicsit, aztán meglátom.
nyugodtabb lennék frissebb szoftverrel, de lehet, hogy marad ez, ha ez stabilabb, nem akarok a szomszéd megyébe autókázni, csak mert anyámnál fagy a routerGvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
xabolcs
őstag
Ahogy neztem a PR-eket, igen ~ 1 MByte-nyival.
ath79/generic-ben van most a 1043ND V1. At szeretnem tenni az ath79/tiny-be. Ott mas szabalyok szerint forditjak a kernelt meg a squashfs-t is maskepp rakjak ossze.
-
kpityu2
őstag
-
kpityu2
őstag
Sziasztok. Hogyan lehet az OpenWrt-t wifin keresztül helyi hálózatra csatlakozó NAS-ként konfigurálni? Jelenleg ott tartok, hogy működik az SMB megosztás de csak akkor érem el, ha a router wifije master módban van és arra csatlakozom. Ha átkapcsolom kliens módba, akkor kap IP-t a fő routertől, de nem látszik az SMB megosztás a helyi hálózaton.
Maga a router látszik, mert wifin keresztül be tudok logoni a LuCi-ra. Próbáltam összebridzselni a default LAN-t a WLAN néven létrehozott wifi kliens interfésszel, de semmi változás. A LAN interfészen engedi a bridzselést, de ugyanúgy nem látszik a megosztás, a WLAN interfészen meg nem hajtra végre a módosítást. A LAN-on természetesen ki van kapcsolva a DHCP. OpenWrt 19.07.10 van felrakva.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
xabolcs
őstag
Az oldal aljan levo mentes gombon van egy lenyilo menu. Azzal mentsd el a valtozasokat!
Utana meg ne felejts el uj IP cimet kerni DHCP-n!Vagy ha nagyon nem birsz vele, akkor a /etc/config/network fajlt szerkezd es mentesd el, majd inditsd ujra a routert!
-
vargalex
Topikgazda
válasz kpityu2 #17723 üzenetére
Szerintem a broadcast miatt nem sima wifi kliens kell neked, hanem repeater-relayd.
Esetleg, mivel a routeren van az SMB elég lehet, ha a samba később indul, mint a wifi kapcsolat létrejön. Lehet, hogy mivel nincs még olyan interface, így nem is hallgat azon az smb...
Alex
-
kpityu2
őstag
válasz vargalex #17728 üzenetére
Thx. Gondoltam rá, hogy valami miatt nem kapcsolódik az interfészhez az smb, utána kell néznem akkor a konfigolásának. Láttam valami "INTERFACES" paramétert, gondoltam valahogy csak megtalálja magának a forrást, mert kézi kötésre nem találtam lehetőséget. Elvileg a sima kliensnek is kellene tudnia, mert az Ubuntun megy az SMB és az is kliensként lóg a hálón. Megpróbálok egy smb restartot miután él a hálózat.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
Lenry
félisten
válasz xabolcs #17727 üzenetére
Nem, mert egyik IP-n se lehetett elérni, a se régin, se az újon. Újraindítottam a gépet és a routert is, semmi.
Kireseteltem a routert, nulláról újrakezdtem az egészet, az új IP beállítása után megint nem volt elérhető.
Egyébként 192.168.1.2-re állítottam volna csak át, hogy ne akadjon össze a szolgáltatói eszközzel (ezen a ponton még nem voltak összekötve)Végül inkább a szolgáltatói eszköz kapott új IP-t.
Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data
-
vargalex
Topikgazda
válasz kpityu2 #17729 üzenetére
Most akkor hol fut a Samba? Az OpenWrt-n, vagy a mögötte lógó ubuntun?
OpenWrt alatt ugye alapból a loopback és a lan interface-on hallgat csak a samba. De ahogy írtam, lehet, hogy nem is létezik még a client interface a samba indulásakor és ez okozhat gondot.
Alex
-
Geth
veterán
válasz xabolcs #17721 üzenetére
AC85P-n egyelőre szuper, megvan a gigabit hw offloaddal (mivel digi, csak lefele).
Nálam ezek vannak felpakolva rá:
wolfssl helyett openssl
dnsmasq és odhcpd helyett dnsmasq-full
stubby
ddns
acme
etherwakeKorábbi verziókhoz képest a pppoe-wan-t ki kellett excludeolni a dnsmasq-nál, mert folyton rápróbált.
-
xabolcs
őstag
A pppoe-wan-t hogyan zarod ki a dnsmasq-nal? LuCI-n nem latszik semmi. A "/etc/config/dhcp"-ben pedig mar van egy ignore bejegyzes a "wan" szekcioban.
Azert kerdezem, mert az nalam is szemeteli a naplot a dnsmasq a pppoe-vel, s nem is ertem, hogy miert nyaggatja.
-
Lenry
félisten
válasz xabolcs #17733 üzenetére
Nem duplán NAT-olt, a szolgáltatói eszköz a DHCP szerver, ugyanúgy 1.x-en van, mint a TP-Link, annak pedig a WAN portját egybevontam a LAN-nal, így most simán switchként és WiFi AP-ként üzemel (ez is volt a terv)
[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz vargalex #17731 üzenetére
Bocsi, az Ubuntut csak példának mondtam a kliens módra, az egyik desktopom linux. Természetesen az OpenWrt-n fut az smb. Újraindítottam a samba service-t menet közben, de semmi változás. A LAN interfészhez csatoltam mindent ami csak szóba jöhetett, de szintén semmi. Azt hiszem vissza kell állítanom mindent defaultra és elölről kezdeni.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
tlac
nagyúr
válasz xabolcs #17721 üzenetére
na most már hivatalosan is megjelent ma
OpenWrt 22.03.0 - First Stable Release - 6 September 2022reménykedtem, hogy meg lesz oldva, de az egyik routerem kiesett a körből, meh
wdr4900 v.1.x -
yodee_
őstag
Sziasztok!
Szeretném egy upgrade során megtartani a beállításokat a System/Startup szektcióban. A két AP-ként üzemelő routeremen például ki van kapcsolva a firewall és a dnsmasq indítása. Találtam egy leírást, de nem bírom működésre bírni. Hiába csinálom meg a beállítást és néz ki így:
## This file contains files and directories that should
## be preserved during an upgrade.
# /etc/example.conf
# /etc/openvpn/
/root/
# add this folder to also save startup state of installed packages
# add link to non-existing file disabled to also save/restore disabled state of any services
# example: ln -s -f ../init.d/disabled S60dnsmasq
ln -s -f ../init.d/disabled S60dnsmasq
ln -s -f ../init.d/disabled S60firewall
Upgrade után ugyanúgy aktív a két szolgáltatás. Mit rontok el?
Honor Magic 6 Pro | Lenovo Thinkpad X280 | Lenovo Thinkcentre M920s
-
-
xabolcs
őstag
válasz yodee_ #17741 üzenetére
Abban a fajlban fajlokat es konyvtarakat sorolj fel, s ne kepzelj bele szkriptkent futo dolgot!
Es amit Lenry is irt: abszolut eleresi utban gondolkodj!Tehat a (nem tudom milyen konyvtarakban levo, de a) /etc/init.d/disabled-re mutato szimbolikus linkeket sorold fel abban a fajlban!
[ Szerkesztve ]
-
yodee_
őstag
válasz xabolcs #17743 üzenetére
Ezt nem értem ne haragudj. Az egész dolgot a System / Backup/flash firmware / Configuration részben kell megadnom ha jól értelmezem. Jelenleg nekem ez az alap:
# /etc/example.conf
# /etc/openvpn/
/root/
Ezen felül akkor mit is írjak bele?
-
xabolcs
őstag
válasz yodee_ #17745 üzenetére
Nem tudsz angolul? 😕
Azt irtam, amit az altalad is hivatkozott Restore config and startup state of init.d and rc.d services hozzaszolasban is irtak.
Tehat letrehozol egy nem letezo fajlra mutato szimbolikus linket a /etc/rc.d konyvtarban:
root@AX3200-B24 rc.d # ln -s -v -f ../init.d/disabled SValamennyiSzervizAmitLeSzeretnekTiltani
'SValamennyiSzervizAmitLeSzeretnekTiltani' -> '../init.d/disabled'
root@AX3200-B24 rc.d # ls -l |tail
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Aug 30 12:36 S80ucitrack -> ../init.d/ucitrack <-- ezek zold szinuek, leteznek a /etc/init.d konyvtarban
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Aug 30 12:36 S90mesh11sd -> ../init.d/mesh11sd
lrwxrwxrwx 1 root root 21 Aug 30 12:36 S94gpio_switch -> ../init.d/gpio_switch
lrwxrwxrwx 1 root root 14 Aug 30 12:36 S95done -> ../init.d/done
lrwxrwxrwx 1 root root 13 Aug 30 12:36 S96led -> ../init.d/led
lrwxrwxrwx 1 root root 17 Aug 30 12:36 S98sysntpd -> ../init.d/sysntpd
lrwxrwxrwx 1 root root 19 Aug 30 12:36 S99bootcount -> ../init.d/bootcount
lrwxrwxrwx 1 root root 19 Aug 30 12:36 S99pingcheck -> ../init.d/pingcheck
lrwxrwxrwx 1 root root 22 Aug 30 12:36 S99urandom_seed -> ../init.d/urandom_seed <-- ez is zold szinu, ez is letezik
lrwxrwxrwx 1 root root 18 Sep 9 14:58 SValamennyiSzervizAmitLeSzeretnekTiltani -> ../init.d/disabled <-- ez piros szinu, nem letezik
root@AX3200-B24 rc.d # pwd
/etc/rc.d
Aztan ha megvan ez a fajta "letiltas", akkor ezeket a (piros) szimbolikus linkeket sorolod fel a szobanforgo /etc/sysupgrade.conf fajlban, ahogy a peldaban is:
# /etc/example.conf
# /etc/openvpn/
/etc/rc.d/SValamennyiSzervizAmitLeSzeretnekTiltani
/etc/rc.d/S19firewall
/etc/rc.d/S60dnsmasq
[ Szerkesztve ]
-
yodee_
őstag
válasz xabolcs #17746 üzenetére
Az angol még csak-csak megy, de az egész végrehajtás nem tiszta. Szóval leírom mit gondolok:
Normál állapotban, amikor le van tilva a két szolgáltatás (firewall, dnsmasq) elvégzem a következőt:
ln -s -v -f ../init.d/disabled S19dnsmasq
ln -s -v -f ../init.d/disabled S19firewall
Itt a 19-es számot a Luci-ban System / startup fülön néztem ki. Ha ez kész akkor a
/etc/sysupgrade.conf
fájlban megemlítem őket:## This file contains files and directories that should
# /etc/example.conf
# /etc/openvpn/
/root/
/etc/rc.d/S19firewall
/etc/rc.d/S19dnsmasq
Ezekután készítek egy backupot, és ha ezt visszatöltöm akkor úgy kell visszatérnie hogy a két említett szolgáltatás le van tiltva? Luci-ban is látom vagy csak az említett paranccsal?
ls -l |tail
[ Szerkesztve ]
-
xabolcs
őstag
válasz yodee_ #17747 üzenetére
Amikor le van tiltva a kivant szolgaltatas, akkor nezd meg az ls -l /etc/rc.d/ eredmenyet!
Es mielott futtatod a link keszito ln parancsokat, lepj be a /etc/rc.d konyvtarba.
Nem tudom mi lesz a Luci-n, de elindulni nem fognak.
[ Szerkesztve ]
-
vargalex
Topikgazda
Sziasztok!
Hátha valakinek érdekes lehet: ma reggeltől 24000 Ft az Alza-nál a Xiaomi AX3600. Mondjuk nekem nincs, nem tudom mennyire használható már rajta a robimarko féle build.
Alex
-
xabolcs
őstag
válasz vargalex #17749 üzenetére
Nekem mesh node-kent a 100-as csatornan hatsznalhatatlan volt.
Majd meg probalgatom. Tetszene nagyon egyebkent.aláírás1: csocsó-vesztes vagyok, főleg a Bog és Bocha páros ellen, aláírás2: van mobilarénáskulcstartóm! :D
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sweet.tv - internetes TV
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Kiakadtak az európai chipvezetők az USA, Kína és az EU követelésein
- Autós topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Robotporszívók
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest