- Mini-ITX
- OLED TV topic
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Megfontolja a chipgyártás leválasztását a Samsung?
- ASUS blog: notebook profiknak, 16 colban
Hirdetés
-
Digitális Állampolgárság Program
lo Talán láttátok utcán a hatalmas "legyél te is digitális állampolgár" reklámokat. Ugyanis született egy...
-
Az irodákba kéri a dolgozóit a Dell, az Ubisoft is próbálkozik
it A Dellnél a globális sales csapattól kérik a heti 5 irodai munkanapot, az Ubisoft 3 napot szeretne, de emiatt sztrájkba ütközik.
-
Nem maradt sok titka a kétféle Galaxy A16-nak
ma A decemberi premiertipp közelgő startot és Android 14-es indítást vetít előre
Új hozzászólás Aktív témák
-
X2N
senior tag
Mégis kinek készülnek ezek a lapok? Felét se használod ki bármelyik lapnak amit tud...
-
FireKeeper
nagyúr
én mint mini-ITX tulaj mindig csodálkozok mégis ki használ ilyen batár nagy alaplapokat. manapság rak még be bárki bármilyen bővítőkártyát a videokártyán kívül a gépébe?
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
félisten
Taichi Lite az egyik legszebb lap, amit valaha láttam... bár microATX-nél nagyobbat már én sem vennék.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
válasz FireKeeper #2 üzenetére
Jelen!
Másik videókártyát AI-ra. Persze felhőből is lehetne de ha localba szeretnék beszélgetni NPC-kkel játékon belül akkor más lehetőségem nincs. Vagy játék alatt képeket generáltatni.
Vagy mondjuk fillérekből tárolni SAS vincsiken dolgokat egy normálisabb vezérlővel, esetleg több nvme ssd...
Streamereknek AV1 kódólni képes kártya live jó minőségű streamhez hogy ne fogja le a nagy kártyát amin a játék megy.
Sok lehetőség van. Máris kevés elfogy a pcie sáv igen hamar.
Az igaz hogy átlagos játékosnak nincs ilyenekre szüksége.[ Szerkesztve ]
-
bitblueduck
senior tag
valaki eltudja mondani mi ez az új divat mostanában hogy 7.1 audio 1 x Line Out Jack kimenettel?
[ Szerkesztve ]
An open mind is like a fortress with its gates unbarred and unguarded.
-
Francia91
veterán
Én maximum valami rendes hangkártyát, de jelenleg is USB-s DAC-ot használok (Musiland Monitor 02 US Dragon)
[ Szerkesztve ]
"Nincsenek példaképeim. A munkát, az elkötelezettséget és a versengést csodálom." /Ayrton Senna/
-
FireKeeper
nagyúr
ha jól látom ezekbe még "csak" 160MHz-es csatorna sávszélt támogató wifi 7 van, gondolom Mediatek MT7925. meg ugye ez a sávok összefűzését se tudja.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
Thrawn
félisten
válasz FireKeeper #7 üzenetére
320 MHz és MLO is van Asrock honlapja szerint (legalábbis a Taichinál), szóval inkább a MT7927 lesz az.
szerk: a 870 Pro RS WiFi is tudja, Asus lapjai szintén, MSI lapjai dettó, kb minthaelőírásmelegen ajánlás lenne AMD-től.[ Szerkesztve ]
Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł D4BAD łłł WoT: s_thrawn łłł
-
Cassi
senior tag
válasz bitblueduck #5 üzenetére
? Arra az S/PDIF való, ott van alatta.
-
Cefet
aktív tag
Kis aktív hangfalhoz, esetleg füleshez elég, komolyabb erősítőhöz meg ott az optikai.
-
hapakj
senior tag
Egy számítógép nagy, asztalon van és ATX alaplap van benne. Minden más szükség megoldás, mint egy laptop.
-
hapakj
senior tag
válasz FireKeeper #12 üzenetére
Ha már a verekedésbe nem mer beszállni
Just kidding Én mondjuk ha vennék új gépet, akkor is preferálnék egy ATX lapot, még ha ki se használom. Tudom, semmi értelme, de számomra nosztalgiából esztétikusabb, ha egy alaplap az úgy nagy (meg a gépház)
Bár ezek a mai lapok azokkal a shieldekkel, meg hogy tök üresek full rondák. Most vettem egy retro phenom gépet 5000 forintért olyan designos hőcsöves rézhűtős alapja van. Jó ránézni nem úgy mint ezekre. S ott pl jól jött a több PCI-E 16x csati, mert a retro 9800GT mellé bedobtam a 9500GT-t dedikált physX gyorsítónak
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
jó, az ITX azért egy fétis, ár/értékben nem éri meg, és a méret miatt vannak limitációk, de az abszolút extrém igényeket kivéve mindent ki tud elégíteni egy okosan összerakott minigép. enyém 1440p ultrawide-on visz szinte mindent röhögve, és nekem bejön hogy ilyen kis cuki. vendégek rendszeresen azt hiszik, hogy hangszóró
-
hapakj
senior tag
válasz MasterDeeJay #4 üzenetére
Mondjuk nekem fura, hogy több alaplapnál annyira lennt van a 2. PCI-E hogy nem tudom, hogy be lehet-e még tenni egy 2. videókártyát oda. Ha nem is a ház, de az IO portok csatalkozói elég zavaróak.
-
hapakj
senior tag
válasz FireKeeper #15 üzenetére
Persze, a méret ma már nem igazán befolyásolja a teljesítményt, úgyhogy mindenki ízlésének megfelelő gépet állíthat össze. Én preferálom az ATX-et
-
nagyúr
Azon nem, inkább a HDMI-n keresztül lehet ott rendes 7.1-et kiadni, amit egy hozzá való erősítő fogadni is tud bőven.
Mondjuk annak meg a Realtek vagy bármi más hangtechnikához nem lesz sok köze (elvileg).[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
nagyúr
Én meg inkább az optikai elhagyását fájlalom (kivéve a csúcs legdrágább lapokat), igaz valóban azis egy elavult interfész, USB vagy HDMI esetén egyszerűbb ma már erősítőre/külső eszközre több csatornás hangot vinni.
Kivéve nekem, mert van jópár optikát használó fejesem/erősítőm.
De majd megoldom külső hangkártyával, amikor kihal a lapokról végleg.[ Szerkesztve ]
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
hapakj
senior tag
válasz FollowTheORI #18 üzenetére
Uh totál offtopic, de most vettem retroból egy 9800 GT-t és örültem, hogy van rajta HDMI és tud majd hangot leadni. Hát kiderült hogy nem tud rá kellene kötni a hangkártyáról egy kábellel a S/PDIF jelet s akkor azt ki tudja küldeni HDMI-n Nem is tudtam hogy ilyen létezett
-
nagyúr
-
Cassi
senior tag
válasz FollowTheORI #18 üzenetére
Rendeset ad ki, de csak tömörítettet. Az onboard Realtek nem tud közvetlenül HDMI-re küldeni.
Közben persze leesett, hogy az olvtárs valószínűleg a Nahimic audióra gondol, ami ugye végképp csak egy gimmick.
-
netguru10
aktív tag
Hát nekem valahogy olyan "olcsó János" érzésem van azmATX és ITX build-ektől..
Én 2001-óta csak ATX lapokat használok.
És mostanában pedig próbálom úgy megválogatni a lapokat, hogy a VRM-je megfelejen az elvárásaimnak. (proci mag/szál-anként legalább egy fázis. jelenlegi lapom egy Asus Rog B550-E Gaming 14+2 fázissal Ryzen 7 5800X procival)
És ez a jövőben sem lesz másként. (tavaszra upgrade AM5 Asus Rog B650E-E Gaming 16+2 fázissal 7800X3D-mellé...)
Próbálok a lehető legjobb stabilitásra törekedni..Szóval részemről csak is az ATX méret jöhet számításba, mert sem mATX sem ITX méretben nem gyártanak számomra elegendő VRM-el ellátott lapokat.
Arbeit Macht Frei
-
X2N
senior tag
válasz netguru10 #23 üzenetére
Én bármikor elcserélném a mostani ATX(ami éppenséggel pont egy Asus Rog B650E-E(jó nagy szar bios-al, meg hibás Intel hálókártyával) lapomat egy hasonló ITX lapra. Kell a fenének a nagy ATX lap, úgyse használom ki. A gépem is kisebb lehetne. VRM téma túl van lihegve. Jól kell beállítani a processzort és nem fog a processzor 170W-ot se fogyasztani és mindjárt felesleges a csuda VRM...normális 6-8 fázis bőven elég ahogy a 980Ti-n is elég volt 8 fázis mindenre 250W-os fogyasztással...egy 7800X3D mellé alap 5-6 fázis is untig elég szerintem még a 4 fázis is elvinné...ez nem stabilitás kérdése...éppenséggel rosszabb hatásfoka lesz a lapnak a több vrm-el, a duplázott chipsette, és tele lesz bugokkal szokás szerint az agyonbonyolított lap a rengeteg felesleges feature miatt..
[ Szerkesztve ]
-
X2N
senior tag
Ezekre a lapokra vajon miért csak 5 gigabites Realtek RTL8126-lan került? 700sd-ért nem ezt várnám...
-
K0vasz
aktív tag
hát régebben még azért volt elég sok minden a gépben (több vinyó, optikai meghajtók, hangkártya, valami egyéb PCI kártyák stb. stb.) de manapság csak bepattint az ember egy kis SSD-t, berakja a videokártyát, azt kész. ahhoz meg elég egy max. miniATX lap meg egy annak megfelelő kisebb ház
-
netguru10
aktív tag
Hát....
Kérlek, ne vedd személyeskedésnek, de ez a fajta hozzá állás, pont olyan mint amikor egy tuningolt sport kocsira, a peremes 19"-os felnijére felrakják az alsó polcos Ling Lang gumit... (szánalmas... )Persze, értem én az érvelésed, hogy felesleges, meg elbírja a 6-8 fázisos is, de mindenkinek más a fontos, vagy a prioritás.
(Ha hibás a B650E-E lapodon a hálókártya, akkor miért nem gariztatod? A "nagy szar BIOS-al" kapcsolatban meg csak annyit fűznék hozzá, hogy ott én inkább user error-ra gyanakodnák. Az Asus-ok BIOS-ai a legjobbak, talán még az MSI-é jó, de a többi az tényleg egy nagy katyvasz, a GigaByte-al az élen...)Egyébként meg az Asus Rog B650E-E laphoz hasonló tudású ITX lapot nem fogsz találni, mert a Rog -os B650E-I ITX a fasorban sincs hozzá képest. (legalábbis szerintem)
De persze mindenkinek más a prioritás a lapokkal kapcsolatban, ezt megértem..
Amit az előzőekben leírtam, az az én egyéni véleményem és nézőpontom.Arbeit Macht Frei
-
Komplikato
veterán
A legtöbb olyanlapnál, amin real lehetne két GPU, nem férne el a második a legtöbb házban. Találtam kb. 2db házat amiben igen összesen.
Amúgy az ATX vitához, én nem látom be, hogy mi értelme manapság az ATX, pláne EATX desktop lapoknak, mert ugye bővítőhely az nincs rajtuk. Most nézzük meg a zsír új és nem olcsó X870e lapokat. A legtöbb ami "kapható" az kér darab PCIe 5.0, ami egyszerre kapásból csak 8x/8x-at tud. Némelyiken van 1x vagy 4x bővítőhely, de olyan helyen, hogy ha van bent két GPU, akkor kapásból kuka. Persze lehet venni TR/Xeon lapot 3-400.000-ért, meg bele olcsó CPU-t 500.000+ áron, ha aljas módon bővítőhelyek kellene. Régen meg volt olyan desktop lap, amin 6 meg 6 PCIe volt. (Más kérdés, hogy elég nehezen kihasználható módon.)
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
X2N
senior tag
válasz netguru10 #30 üzenetére
Teljesen felesleges ennyi fázis. Volt már ennél a lapnál sokkal jobb Taichi lapom is kevesebb "csak" 16fázissal ami jobban volt megtervezve(gyakorlatilag levehetted róla a hűtőbordát semmi baja nem lesz, gyakorlatilag csak dekoráció, buildzoid kalkulációja szerint ~350W-okat tud ez a vrm, ilyen proci nem létezett soha AM4-en ami ezt kihasználta volna) mint ez, fele annyi hűtőbordával se melegedett annyira mint ez az ASUS lap ami alapon 50-60fok és kézrátétellel már meleg...a régi taichi meg még csak a 40-et se érte el akárhogy terheltem a processzort. Ha ennyire akarsz érteni a VRM-ekhez akkor nézd meg buildzoid hasonló témában készült videóit, tanulságos. Ezek a ma hűtőbordának csúfolt alu tömbök semmire se jók, régen normális réz! hőtőbordával hűtötték a vrm-eket úgy hogy heatpipe is volt ami elvezette a hőt. Valami ilyesmi volt régen ami ért is valamit:
Azért nem gariztatom mert innen vettem PH-ról és nincs egy darab papírja se, akitől vettem külföldön van és nincs kedvem pont most híresen jó ASUS-al szarakodni garanciáztatás ügyben amikor napi szinten 16+ órát van használva a gép, az Intel oldalán volt fent firmware update a hálókarihoz amivel úgy tűnik stabil lett a dolog még ha nem is stabil a 2.5G az 1G-s nem kapcsol le már naponta 8X. Mégis mi lenne ha gariztatnám? Kapnák egy ugyanolyan lapot ugyanolyan intel Lan vezérlővel...én most ezért nem fogok mindent újratelepíteni, meg tuningot újratesztelni gépet szétszedni.
Ha szerinted jó az ASUS bios-a akkor csak annyit tudok mondani hogy nem próbáltál se Gigabyte-ot AM5-nél se MSI-t. Az ASUS driverek telepítése is nevetséges ahogy az Armoury-Crate nevű bloatware förmedvény is.hapakj-Már a cat6a is átviszi...
[ Szerkesztve ]
-
X2N
senior tag
válasz Komplikato #31 üzenetére
Ez nem gond, lehet venni riser kábelt, lehet a második VGA-t vertikálisan használni. Nagyobb EATX workstation lapoknál ahol van elég PCIE slot és sáv is fizikailag meghajtani több vga-t egy threadripper-el elég durva konfigokat lehetne összerakni. Csak ez már nem otthoni használat. Szerintem sincs semmi értelme az ATX-nek ma már. Én is csak azért vettem ATX lapot ha kell akkor betudok tenni még egy nvidia kártyát is a radeon mellé. Nem kellett.
-
senior tag
Pont ez a bajom képzeld az új lapokkal, Stremer kàrtya, és hang kártya màr nem fér el.. + Sata bővitőről nem beszélve. Mert aki 4 nél több satàt akár màr bővítőhelyet kell vennie... Tiszta vicc... mindenhová M.2 slotot raknak.. mintha kéne 5db
[ Szerkesztve ]
► Ryzen 7 7800X3D (ARCTIC Liquid Freezer II 420 (V.7) + Artic MX-6) ► EVGA RTX 3080Ti Ultra 12GB GDDR6X ► Samsung 990 1TB Pro Raid 0 ► 2x16GB Corsair Vengance DDR-5 32GB/6000 CL30 + ►ASRock X670 Steel Legend / ► 60TB HDD / ► Be quiet Pure Power 12 M 1200W 80+ Gold ► Creative Sound AE-9 ► EVGA DG-87
-
eldiablo
addikt
"Ezek a ma hűtőbordának csúfolt alu tömbök semmire se jók, régen normális réz! hőtőbordával hűtötték a vrm-eket úgy hogy heatpipe is volt ami elvezette a hőt."
Milyen jó is volt amikor az alacsony hatásfokú VRM fűtötte az NB-t és az SB-t. ^ ^
Gigabyte lapoknál oldalcsípővel vágtam el a hőcsöveket és voilá, stabilabb lett a gép. Ez persze extrém, egy átlag usernek nyilván jó ha minden egységesen forró."gyakorlatilag levehetted róla a hűtőbordát semmi baja nem lesz"
1151v1-nél konkrétan design elem volt bizonyos lapoknál. 7Ghz+ meg volt 8magos procikkal levett VRM hűtővel 8+2-es desig-al."fele annyi hűtőbordával se melegedett annyira mint ez az ASUS lap ami alapon 50-60fok és kézrátétellel már meleg"
Ne felejtsd el, hogy az üzemi hőmérsékletet nem az emberi komforthoz igazítják. Bizonyos alkatrészeknek 100C° bőségesen üzemi hőmérséklet még. Erre kár alapozni bármit is. Ennyi erővel az összes autó hibás mert 100C°+ lehet a az olajhő és a hűtőfolyadék."Ha szerinted jó az ASUS bios-a akkor csak annyit tudok mondani hogy nem próbáltál se Gigabyte-ot AM5-nél se MSI-t."
Próbáltam, használtam. Szerintem azok vackok, de elfogadom, ha más megszokta és kézreáll neki."Az ASUS driverek telepítése is nevetséges ahogy az Armoury-Crate nevű bloatware förmedvény is."
Az első fele számomra értelmezhetetlen, a második felével részben egyet tudok érteni. Szerencsére az Armoury Crate kikapcsolható, funkciója mással helyettesíthető. -
Nálam az x299 XE taichi úgy tudom 13 fázisos. peak 300-400w esetén kemény 50 fokig felmegy, tuning nélkül meg kézmeleg. Maga a VRM ennél többet is elbír.
Annyi csalás van a dologban hogy ennél a platformnál a vrm egy része a prociban van ami hatékonyabb de drágítja a procit. Szervereknél is pont ez miatt csak egy pici borda van a vrm-en annak ellenére hogy 200-300w-os procik is vannak.
Gondolom a mai asztaliak hagyományos elven működnek még mindíg.[ Szerkesztve ]
-
Skyhunter
őstag
Jelen.
SoundblasterX AE-5 van a gépben, és bárki-bármit mond, azért az alaplapiknál "sokkal" jobban szól. Persze nem "2ftos" műanyag vackokon, hanem egy 20+ éves TEAC AH500 erölködő és Roth Audio Oli 20 hangfalak alá dolgozik a hangkari...
Vajon hogy szól a Tachi Lite Realtek + Sabre dac? -
Raysen623
addikt
Én is ilyet használok még AM4 alapon. Soha nem vettem mini-ATX-et eddig. AM5-nél talán majd elgondolkodom ezen.
A MÁV-nak öt ellensége van: a négy évszak, meg az utasok.
-
X2N
senior tag
válasz FireKeeper #39 üzenetére
Jó ha ha kell a tárhely. Az X370-es taichi-n volt 10!db sata port...
-
FireKeeper
nagyúr
arra lehet venni sokfiókos nast.
#42 na jó de érted a lényeget nem feltétlenül kell a desktopba tömin a tárhelyet. meg ha van mondjuk 10 terányi tárhelyed 4 lemezen, akkor ennyi erővel nem-e logikusabb venni egy 10terás vinyót.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
senior tag
válasz FireKeeper #41 üzenetére
Nem mindenki akar ezért külön nast venni. Főleg ha lehet csinálni is, én csináltam.
-
Cassi
senior tag
Mostanában a hűtés sokkal fontosabb, mint a méret. Hiába veszel apró alaplapot, a videokártya úgyis akkora, mint egy aktatáska, ezért nincs sok értelme túl kis házba gyömöszölni.
Kilistáztam a Geizhalson a felkerült X870(E) alaplapokat, a 28-ból mindössze egy kisebb ATX-nél, a Strix X870-I, 475 euróért. Valamiért azt hiszik a cégek, hogy az ITX egy luxustermék. -
FireKeeper
nagyúr
Valamiért azt hiszik a cégek, hogy az ITX egy luxustermék
egyrészt azért, mert az is, általában az ITX alaplapokhoz drágább PCB kell mert kisebb helyre kell majdnem ugyanannyi funkciót besűríteni.
másrészt jóval kisebb a felvevő piac rá, így kompenzálni "kell" az árral.steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
senior tag
válasz FireKeeper #41 üzenetére
Csak mert 2 gèp kell így is hogy elférjen a 20 Sata porton.
Amúgy nem jó ötlet egy hdd re rakni mindent.
Összes 8TB feletti HDD hèliumos ami ha beszarik, kocsi àràba mentik le az adatot[ Szerkesztve ]
► Ryzen 7 7800X3D (ARCTIC Liquid Freezer II 420 (V.7) + Artic MX-6) ► EVGA RTX 3080Ti Ultra 12GB GDDR6X ► Samsung 990 1TB Pro Raid 0 ► 2x16GB Corsair Vengance DDR-5 32GB/6000 CL30 + ►ASRock X670 Steel Legend / ► 60TB HDD / ► Be quiet Pure Power 12 M 1200W 80+ Gold ► Creative Sound AE-9 ► EVGA DG-87
-
Yeffy
veterán
-
hapakj
senior tag
válasz FireKeeper #49 üzenetére
hát de ebbe nincs cd meghajtó
A helyedbe az elejébe bettenék két hanszórót a ventilátorok helyére, hogy teljes legyen a kamuflázs
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen