Kicsit változtak az AMD Zen 2-es tervei

A vállalat mellékvágányra rakta a Castle Peak kódnevű fejlesztést, a fókusz a szerver és a normál asztali platformra került.

Úgy néz ki, hogy az AMD sem teljesen tartja majd a korábbi előrejelzéseit, mivel a friss, gyártók számára leadott útitervekben ugyan szerepel még a Castle Peak kódnevű, HEDT platform, de egyelőre nem tiszta, hogy mikor érkezik meg. Eredetileg ez augusztusra volt időzítve, és egy nyár végi rajt még most sem kizárt, csupán nem prioritás.

Hirdetés

A változást úgy tudjuk, hogy a szerverpiaci fókusz hozta, mivel az AMD a vártnál lényegesen nagyobb érdeklődésbe ütközött a második generációs EPYC kapcsán. Olyan gyártók is megsokszoroznák az AMD-s szervereik számát, amelyek tradicionálisan az Intelt részesítik előnyben, de mivel idén megközelítőleg sem érkezik egy AMD Rome platformhoz mérhető teljesítményű és energiahatékonyságú Intel megoldás, így kénytelenek az EPYC-hez nyúlni. Ez a Castle Peak platform esetében azért baj, mert fizikailag ugyanazt a processzort használja, viszont az EPYC eladási ára jóval nagyobb, így az AMD is inkább az utóbbiba gyártaná a hardvereket.

Az alaplapgyártóktól azt is megtudtuk, hogy a HEDT megoldásokra jellemzően munkaállomásokat épít a piac, és előnyben részesítik a Ryzen Threadripper 2970WX és 2990WX modelleket, mivel a leképezésre vonatkozó feladatokhoz tipikusan használt programokban ezek most a legjobb teljesítményt biztosító asztali processzorok. Az AMD valószínűleg ezt is mérlegelte, elvégre a célterületet tekintve még az aktuális modelleknek sincs ellenfele, miközben a szerverpiacon és a normál asztali platform esetében már nehezebben kezelhető az Intel felhozatala.

A Castle Peak mellékvágányra helyezésével két dolog változik a korábbi tervekhez képest. Az AMD többek között erősebben fogja tolni a második generációs, egyutas EPYC processzorokat a munkaállomások piacán. Ezek nyilván nem lesznek olcsók, de mástól úgy sem lehet ide akár 64-magos processzorokat szerezni. Lényegesebb tényező, hogy a vállalat elkezdte nagyobb mennyiségben szállítani a 16-magos, Socket AM4-es Ryzen processzorok mintáit. A korábbi információink szerint az AMD első körben 12-magos Ryzent tervezett maximum, amit csak jövőre követett volna a 16-magos verzió, de úgy néz ki, hogy ez már idén befut, talán nem is olyan sokára. Ezzel egyébként a hagyományos Ryzen processzorok a Ryzen Threadripper piacának alsó részét is le tudják fedni, vagyis az árazás kialakításában is lesznek változások.

A hardver tekintetében megtudtuk még, hogy az I/O lapkában található memóriavezérlő teljesen újra lett tervezve, így egyrészt nő a támogatott, hivatalos JEDEC szabvány szerinti memória-órajel, illetve a tuninglehetőségek is kedvezőbbek lesznek erre vonatkozóan. Mindemellett az XFR, vagyis lényegében az automatikus tuning is továbbfejlődött, aminek leginkább a sokmagos processzoroknál lesz szerepe, hiszen pár mag erejéig jóval a turbó órajel fölé tud menni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés