Hirdetés

Nem minden Socket AM4-es alaplapban fog működni Zen 2

Az AMD ugyan minden kiadott vezérlővel kompatibilis mikrokódot készít, de a legolcsóbb modelleknél probléma a Bristol Ridge.

Az előző hónap közepén írtunk arról egy beszámolót, hogy mire lehet majd számítani a Zen 2 és a régebbi Socket AM4-es alaplapok tekintetében. Elméletben azóta nem változott semmi, sőt, megtudtuk, hogy az AMD minden korábban kiadott vezérlővel kompatibilis mikrokódot készít, viszont problémát jelent az OEM-piac, ugyanis még ma is viszonylag nagy számban kerül ide eladásra a Bristol Ridge kódnevű SoC APU.

Hirdetés

A gond röviden annyi, hogy a legtöbb érintett az említett, még előző generációs, processzormagokat használó lapkához jellemzően A320-as alaplapot szokott használni. Ezzel semmi gond nincs, elvégre irodai szinten kifejezetten fontos az olcsó konfiguráció, tehát a legolcsóbb processzorokhoz nyilvánvalóan a legolcsóbb alaplapok ideálisak. Az ilyen pénztárcabarát alaplapokon viszont szinte kizárólagosan 128 megabites BIOS chip van, ami 16 MB-nyi adatot képes tárolni, vagyis csak úgy lehet beépíteni a Zen 2 architektúrára épülő processzorok támogatását, ha a Bristol Ridge kezelését megszüntetik. Ezt ugyanakkor számos alaplapgyártó nem szeretné, mert az A320-as alaplapokat konkrétan ezekkel a lapkákkal adják el, és igen valószínűtlen, hogy az eleinte igen drága, új generációs Ryzenekhez bárki rendkívül olcsó lapot venne, vagyis az érintettek úgy vannak a kérdéssel, hogy inkább a Bristol Ridge támogatása maradjon meg. Emiatt viszont ugrik a kompatibilitás a Zen 2-vel.

Megtudtuk azt is, hogy a helyzet kialakulásáért felelős az AMD is. A vállalat a Bristol Ridge SoC APU kiadásakor nem közölte az alaplapgyártókkal, hogy ennyire hosszan tervezne a Socket AM4-es tokozással. Emiatt a gyártók eleinte nem is fontolták meg a nagyobb, 256 megabites BIOS chipeket. Ezeket csak a 400-as sorozatú vezérlőhidaknál kezdték komolyabb mértékben alkalmazni, amikor már tisztában voltak a platformra vonatkozó tervekkel, de a régi alaplapok esetében nem tudtak korrigálni, az egyetlen megoldás a Bristol Ridge támogatásának megszüntetése az új processzorok érdekében. Ez a B350-es és X370-es alaplapoknál reális opció, viszont az A320 esetében nem az. A vezérlő nélküli X300-as és A300-as konfigurációk egyszerűbbek, ezeket leginkább kisebb méretű, teljes PC-khez vannak felhasználva, és ott eleve hűtés méretezése, illetve a ház űrtartalma miatt eleve nagyon korlátozva van a felhasználható processzor is.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés