Wireless LAN-tuning Netgear módra

Hirdetés

A Netgear elsőként Japánban dobta piacra MIMO (multiple in, multiple out) – a vállalat terminológiájában RangeMaxnak nevezett – eljáráson alapuló termékeit. A MIMO lényege, hogy vezeték nélküli hálózati eszközöket több szimultán működő antennával és fejlettebb vezérlőelektronikával látnak el, így mind az adatátviteli sebesség, mind a hatósugár (különösen a jelszóródás által sújtott helyszíneken, például épületekben) jelentősen megnövelhető. A technológia része lesz az előkészület alatt álló IEEE 802.11n szabványnak, és máris több gyártó jelezte megfelelő termékeinek érkezését.


Netgear WGM124

Kész szabvány hiányában a MIMO-s termékek egyelőre különféle fantázianevek alatt bukkannak fel; míg a Linksys SRX (Speed and Range eXpansion) jelzéssel ellátott eszközeinek adatátviteli sebességét még mindig nem számszerűsítette, addig a Netgear már konkrét adatokkal szolgál: a Pre-N Wireless Router (WGM124) és a Pre-N Wireless PC Card (WGM511) 108 Mbps sávszélességet biztosít. Kizárólag Pre-N eszközök használatakor a lefedett terület tipikus felhasználási körülmények között legfeljebb nyolcszorosa a 802.11g hálózatoknál megszokottnak, ám a Pre-N eszközök nagyobb vételi érzékenységéből következik, hogy egy Pre-N hozzáférési pont és 802.11b/g kliensek használatakor is mintegy 20 százalékkal megnövekedhet a hatósugár. A Netgear új készülékeiben az Airgo Networks technológiájára alapoz.


Netgear WGM511

Bár jelenleg is többféle módszer létezik, amelyekkel 100 Mbps feletti sebességet lehet elérni, fontos hangsúlyozni, hogy ezek egy része a szabványokkal ellentétes módon több csatorna egyidejű lefoglalásával (channel bonding) működik. Mivel a Wi-Fi csatornák egymásba lógnak, a két egész csatornát kibérelő eszközök valójában több csatorna forgalmát zavarják, ami jelentősen megnehezítheti egy szomszédos WLAN állomásainak kommunikációját. A MIMO ezzel szemben egész másképp éri el a gyorsabb adatátvitelt, így teljes mértékben kompatibilis a 2,4 gigahertzen üzemelő 802.11b/g eszközökkel.

A Netgear WGM124 router a WLAN-interfészen kívül kábeles kliensek számára négy, az Internet felé pedig egy 10/100 megabites Ethernet (RJ45) portot biztosít. A biztonságról címfordítás (network address translation, NAT), tűzfal (stateful packet inspection, SPI) és többféle szűrő gondoskodik, illetve mindkét új eszköz képes 64 vagy 128 bites WEP és WPA-PSK titkosítás használatára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés