Hálózat? Csak a testemen át!

A japán Nippon Telegraph and Telephone Corporation (NTT) bejelentette RedTacton technológiára alapozó – egyelőre prototípus stádiumban levő – eszközeinek új változatát. A PC Card formátumú berendezés különlegessége, hogy adatátviteli közegként az emberi test körül kialakuló elektromágneses mezőt használja.


Forrás: NTT

Amint a fenti vázlaton látható, a human area network (HAN) kategóriába sorolt, vagyis minden korábbinál kisebb hatósugarú hálózat elemei a bőr felszíne fölött képződő elektromos teret (tehát nem magát az emberi szövetet!) használják az akár 10 megabit/s sávszélességet biztosító, fél-duplex kommunikációs csatorna kialakítására. Minthogy az egyébként is gyenge mezőben beálló változások nehezen érzékelhetők, az adatátvitel létrejöttéhez elengedhetetlen volt egy igen érzékeny vevőegység kifejlesztése. Az NTT vevőegységében az elektromos mező változásai módosítják egy kicsiny lézersugár útját – ezt az optikai jelet alakítják át elektromos jelekké, majd dekódolják bitekké.

Hirdetés

A kommunikáció előfeltétele az érintés, vagyis – bár a RedTacton normál ruházatú embereknél is működőképes – a kis hatósugarú vezeték nélküli hálózatoknál (pl. Bluetooth) valamivel jobban meg tudja válogatni a felhasználó, hogy mikor és kivel engedélyezi az adatforgalmat. Sajtóközleményekhez és/vagy sci-fihez szokott olvasóink előtt azonnal felbukkanhat a puszta kézfogással névjegykártyát cserélő üzletemberek képe, az NTT azonban ennél komolyabb alkalmazási területeket is igyekszik megcélozni.

A RedTacton jelentős előrelépés az öltözetbe rejtett informatikai, szórakoztatóelektronikai eszközök szempontjából, hiszen feleslegessé teszi a kábeleket, és segítségével személyre szabható többféle szolgáltatás. Bizonyos helyzetekben jelentősen megkönnyítheti a – nyelvi határokon átnyúló – információszerzést is, hiszen például múzeumokban, turisztikai helyszíneken bárki intuitív módon és saját igényeinek megfelelően tölthet le tájékoztató anyagokat a rendelkezésre álló felületekről. Elsősorban irodák és közintézmények számára érdekes lehetőség, hogy sokkal rugalmasabban alakíthatják ki nyilvános hálózati hozzáférési pontjaikat, és a RedTacton eszközök segítségével a személyes autentikáció sem jelent körülményes procedúrát. Biztonsági szempontból nem lényegtelen, hogy a RedTacton valóban csak közvetlen érintkezésnél működik, így az ugyancsak azonosító funkciókat ellátó passzív rádiófrekvenciás (RFID) chip esetében lehetséges hibaforrások egy részét is kiküszöböli. További perspektívát nyújt olyan intelligens készülékek gyártása, amelyek a felhasználó RedTacton kliensében tárolt adatokhoz igazodnak.

A fejlesztők két további fontos jellemzőre hívják fel a figyelmet: a 10 Mbps sávszélesség és a TCP/IP-protokollkészlet korszerű hálózati alkalmazások igénybevételét teszi lehetővé, miközben jelentősen csökkenti a lehallgatás vagy a szomszédos hálózatokból eredő zavarok esélyét; továbbá az adatátvitelhez nem szükséges semmilyen speciális médium, az emberi testen vagy akár a környezetben található fémtárgyakon, a vízen keresztül is létrejön a kapcsolat.


Forrás: NTT

Az NTT más szervezetek bevonásával ez év áprilisa és szeptembere között már valós terepen teszteli a technológiára alapozó készülékeit, melyek 2006-ban talán a piacon is megjelenhetnek. Egy PC Card méretű eszköz persze számos esetben még túl nagynak bizonyul, de a vállalat memóriakártya méretűvé kívánja azt zsugorítani, hogy akár PDA-kba és mobiltelefonokba is be lehessen építeni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NTT

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés