Új Intel rádióchip MIMO-támogatással

A most zajló ISSCC konferencia egyik legnagyobb szenzációja kétségtelenül a Montecito magos Itanium 2-vel kapcsolatos újabb információk közreadása, ám a hálózati technológiák tekintetében hasonló jelentőséggel bír az Intel másik prezentációja, amely egy MIMO-s chipet mutat be közelebbről.

A hordozható eszközökben (noteszgépekben, PDA-kban) ma már többféle vezeték nélküli kommunikációs technológiát alkalmaznak, az azonban még mindig ritka, hogy ugyanazon eszköz GPRS/UMTS, WLAN és kis hatótávolságú Bluetooth adatátvitelre is képes legyen. Az Intel szerint 2005-ben jelentősen megnő azon készülékek száma, amelyek mindhárom technológiatípust támogatni fogják, ezek ugyanakkor még mindig különálló jelfeldolgozó, ill. vezérlőáramköröket fognak tartalmazni az egyes adatátviteli módok kiszolgálására.

A jövőben ráadásul újabb szabványokat is bevezetnek, például az ultraszélessávú (UWB) sugárzáson alapuló, Wireless USB-ként emlegetett kis hatósugarú adatátvitelt, a Wireless LAN új generációját képviselő 802.11n specifikációt, és a 3G telekommunikáció is még csak ezután fog igazán elterjedni. Az adatátvitel hatákonyságának növelésére többféle módszer kínálkozik, kezdve a frekvenciasávok jobb kihasználásától egészen a szabad hullámsávok hatósági újraszabályozásáig, ám a fejlődés számára a chiptechnológia is bőven biztosít tartalékokat – különösen az integráció és a jelfeldolgozási teljesítmény növelése révén.

Az Intel most egy – jelenleg prototípus-stádiumban lévő – CMOS rádióchipet mutatott be, amely egyetlen lapkán egyesíti a jelfeldolgozáshoz szükséges analóg és digitális áramköröket. Az IC 90 nanométeres csíkszélességgel készül, ami költséghatékony előállítást tesz lehetővé, tápfeszültsége pedig 1,4 volt, ami ráadásul energiatakarékos üzemeltetésre ad módot.

A chip fontos újítása, hogy támogatja a MIMO (multiple in, multiple out) eljáráson alapuló kommunikációt, vagyis több antenna párhuzamos használatát. Ez az adatátviteli sebesség növelése mellett pozitívan befolyásolja az érzékenységet, amely antennánként 3 dB-lel növelhető, s az egyes jelek elkülönítése, a zavarszűrés is sokkal pontosabban történik meg. Ez azt is jelenti, hogy a főleg épületekben fellépő reflexiók zavaró hatása jelentős részben kiküszöbölhető, ráadásul a vevőegység irányérzékenysége is csökken, vagyis veszít jelentőségéből az adóhoz való pontos pozícionálás.


Forrás: Intel

Az Intel új lapkája az 5 GHz-es frekvenciatartományban működik, s négy jelfeldolgozó egységet tartalmaz: érzékenysége (s így hatótávolsága) hozzávetőleg duplája a nem-MIMO-s rádióchipekének. Egyelőre kérdéses, hogy a friss technológia mikorra éri el a piaci érettséget – az Intel mindenesetre maga is tevékenyen részt vesz a TGn Sync konzorcium munkájában, amely a következő, akár 600 Mbps sebességet biztosító WLAN-generáció specifikációján dolgozik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés