Kiteljesedik a WinZip grafikus processzorral való gyorsítása

A Corel tavasszal tette elérhetővé a WinZip 16.5-ös verzióját, jelentős újítást hozva ezzel a fájltömörítő programok piacára. Ez volt ugyanis az első olyan szoftver, amely az általános számítások elvégzésére is egyre inkább alkalmas grafikus processzorok erejével képes volt gyorsítani a tömörítést. Ez a fejlesztés illik a gyártók által vizionált jövőképbe, ám volt a dolognak egy apró szépséghibája, mégpedig az, hogy csak az AMD OpenCL driverével, azaz csak az AMD hardvereivel működött.

A Radeon grafikus vezérlőiről ismert vállalatot ezért több média is leteremtette, de a Corel gyorsan tisztázta a helyzetet, és elmondták, hogy nem az AMD felelős azért, hogy az Intel és az NVIDIA hardverein nem érhető el a fájltömörítés OpenCL-en keresztül történő gyorsítása. A Corel mindemellett ígéretet tett, hogy a 17-es verzióban mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfelelően támogassák az Intel és az NVIDIA termékeit is. Feltételezhető, hogy a WinZip 16.5 esetében a kellő tesztelés hiánya volt a probléma, és mivel fájltömörítésről van szó, így a Corel szimplán addig nem engedheti egy-egy új funkció működését, amíg meg nem bizonyosodtak annak tökéletes működéséről. Valószínű, hogy korábban csak az AMD hardverein tudták garantálni a megfelelő funkcionalitást, így az Intel és az NVIDIA támogatása letiltásra került.

Szerencsére a Corel tartotta magát az ígéreteihez, és az új 17-es verziójú WinZip már nem csak az AMD OpenCL driverét támogatja. Ennek megfelelően az OpenCL-en történő gyorsítás kihasználható az Intel és az NVIDIA általános számításra alkalmas grafikus vezérlőin is. Ebből a szempontból minimum OpenCL 1.1-et támogató driver és hardver a követelmény. Ez az Intel esetében Ivy Bridge lapkára épülő processzort igényel, míg az NVIDIA termékeinél a DirectX 10-et támogató GeForce-ok tartoznak ide. Természetesen a fejlesztők az elérhető legújabb Intel és NVIDIA driverek telepítését ajánlják. Az AMD esetében is érdemes ezzel a lehetőséggel élni, de a WinZip a Radeonokat több hónapja támogatja, így e termékeknél a frissítése annyira nem fontos.

A WinZip 17 az alábbi oldalon érhető el. Szokás szerint letölthető egy korlátozott ideig használható próbaverzió, míg a Standard és Pro jelzésű licencek ára rendre 29,95 és 49,95 dollár.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Corel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés