Frissült az OpenCL 1.2 specifikációja

Az OpenCL első 1.0-s verziója még a 2008-as esztendő végén mutatkozott be, míg az 1.1-es frissítésre több mint két éve került sor, amit az egy éve bejelentett 1.2-es specifikáció követett. A Khronos Group új verziót idén nem mutat be, de az 1.2-es specifikációt fontos kiterjesztésekkel frissítették, amelyek több területen is elősegítik a rendszerek heterogén módon történő programozását.

A legfontosabb újítás a WebCL esetében történt. Ez a felület a böngészőben futó általános számításoknál lehet hasznos, hiszen azokat a grafikus processzor erejével oldaná meg, ami gyorsabb és energiahatékonyabb feldolgozást tesz lehetővé. A Khronos Group elsősorban a biztonságra figyelt, így az OpenCL 1.2-es felület képes inicializálni a helyi és a privát memóriát még a kernel futtatása előtt, illetve elérhető egy API is, amely képes leállítani egy OpenCL kontextust, hogy a sokáig futó kernelek ne befolyásolják a rendszer stabilitását. Az egyéb fejlesztések szempontjából is javult a felület, így például jobb lett az OpenGL és az OpenCL közötti együttműködés.

Fontos, hogy a változások opcionális kiterjesztések, vagyis a támogatásuk nélkül is megfelel egy OpenCL 1.2-es driver a specifikációknak, de a Khronos Group arra számít, hogy a fontosabb újításokat a gyártók többsége támogatni fogja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés