Windows Blog: érintésvezérlés az Office Web Apps alkalmazások esetén (2. rész)

Az előző részben megnézhettük, hogy mik is azok az Office Web Apps alkalmazások, hogy fejlesztette a Microsoft, mik voltak az elsődleges feladatok és célok az online felület megjelentetésével. A mostani részben pedig részletesen bemutatjuk, hogy milyen ujjmozdulatokat vagy egyéb gesztusokat építettek be a rendszerbe, vagy például hogyan működik a gépelés és kijelölés lehetősége.

Egyszerű és ösztönös érintési manipulációk

Először az alapmozdulatokat érdemes megismerni, hogy miként és hogyan történnek, a következő képsorozat ezt tökéletes szemlélteti. Sorrendben balról jobbra:

Funkciók:         görgetés         kicsinyítés / nagyítás     érintés            húzás              tartás

Dokumentumban történő görgetés és nézegetés

Ha egy dokumentumot csak nagyon gyorsan át szeretnénk futni, lehetőségünk van a görgetésen belül a gyorshúzásra. Ekkor az adott fájlon rendkívül sebesen tudunk áthaladni, ám természetesen ez a folyamat a kijelző megérintésével bármikor megállítható. A Microsoft natív böngészőjén tesztelte a kivitelezést, mely tökéletesen és hibátlanul működött.

Zoomolás és gépelés

A zoomolás az okostelefonnál és tableteknél is jól ismert pinch to zoom elven működik, azaz két ujjunkat összezárva vagy szétnyitva tudunk kicsinyíteni vagy nagyítani a nézeten. A gépelés is hasonlóan rém egyszerű, ugyanis a szerkesztés gombra kattintva egy virtuális billentyűzet jelenik meg, amivel azután megkezdhetjük a szövegbevitelt (nagyobb képernyőn könnyebb gépelni, de természetesen idő kell ahhoz, hogy hozzászokjunk a virtualitáshoz):

Kurzor elhelyezése

A nagy kérdés itt az, hogy a Microsoft hogyan oldotta meg az ujjunk kvázi inprecizitását, ugyanis a vastagabb ujjpercekkel rendelkezők nehezebben tudnák eltalálni azt a pontot, ahová éppen a kurzort helyezni szeretnék. Mivel a cég szerint a legtöbben a szavak végére vagy elejére kívánnak kattintani, így a szerkesztőt ellátták egy bekapcsolható érzékelővel, ami automatikusan kiszámítja, hogy az adott szó melyik vége áll közelebb a megérintett felülethez, így automatikusan a szó elejére vagy végére teszi a megjelölést.

Kiválasztás

A kiválasztási eszköz a szöveg kiemelését, formázását s egyéb hasznos eszközök előhívását is magában foglalja. A markolás beépítésével nagyon egyszerűvé tették a kijelölést, ugyanis egy adott pontot tartva, majd megfelelő irányba húzva ujjunkat az adott szövegrészletet választhatjuk ki, de táblázatot is hasonlóan tudunk beszúrni:

Természetesen a kijelölésnek még semmi értelme nem lenne, ha nem lehetne ugyanilyen könnyen előhozni a hozzá kapcsolódó funkciókat (másolás, kivágás, törlés stb.), ám a redmondi cég erre is gondolt, így a kiválasztott szövegrészre kattintva az előbb említett cselekményekre lehetünk képesek:

Az egér, billentyűzet és érintésvezérlés kombinációjának elősegítése

Itt azonnal meg kell említeni, hogy míg a Windows 8 tabletek egérrel és billentyűzettel is használhatók lesznek, addig az iOS eszközök korlátozottan képesek ezek kezelésére (elég csak az USB hiányára gondolni).

Mindenesetre az érintés módját bekapcsolva szinte ugyanolyan felületet kapunk, mint az eredeti windowsos kialakításnál. A tapicskolás bekapcsolásához egyébként egy gombot kell megérintenünk a bal felső sarokban, s azonnal virtuálissá válik a világ:

Összegzés:

Mit is lehet elmondani az Office Web Appsről?! Talán azt, hogy a Microsofton látszik, hogy kínosan ügyeltek minden részletre, és igyekeztek implementálni minden, telefonoknál vagy tableteknél eddig megszokott funkciót. A legnagyobb öröm azonban mégis annak köszönhető, hogy végre lesz igazi online felület, e-mail integráció és szerkesztési lehetőség. Jó lett.

Legendd

Azóta történt

Előzmények