Windows blog: Sharepoint bemutató – második felvonás

A legutóbbi bejegyzés óta tudjuk, hogy a Microsoft SharePoint nevű terméke nem egy könnyen körülírható rendszer. Ahogy már korábban említettük, a SharePoint tulajdonképpen egy platform, amely

  • a csoportmunkát hivatott támogatni és megkönnyíteni,
  • vállalati szerverekről fut és szolgálja ki a csatlakozó felhasználókat,
  • kezelőfelületként weboldalakat használ,
  • rengeteg technológiát és jó néhány Microsoft alkalmazást gyűjt egybe és köt össze.

A SharePoint tehát egy külső és belső alkalmazásokat felhasználó, intranetet alkotó csoportmunka platform.

A legutóbbi zárógondolat az volt, hogy egy csoportmunka elősegítését célul tűző rendszernek nem elég a szervezőfunkciók – egyébként nagyon jól megoldott – szinkronban tartása ahhoz, hogy azzal kiemelkedjen a tömegből. A blogok és wiki oldalak létrehozása már annál inkább érdekes. Előbbi webhelysablon az egyéni közlésre kiélezett weblapforma mellett akár közösségi módon szerkeszthető naplókat is jelenthet, melyek szerkesztési jogosultságai az egyszerűtől a többlépcsős engedélyezésig széles körben variálhatók. A SharePoint-féle wiki is hasonló célt szolgál, de itt állapotközlések helyett tudástár-gyarapításról van szó. Ennek feladatát egyszintű dokumentumtárban elhelyezett lapok látják el.

Mindez vajmi keveset érne egy normális kereső nélkül, mely a SharePoint Server egyik erőssége. A Microsoft Office SharePoint Server – a Windows SharePoint Serverrel ellentétben – az adott szerver tartalmán túl keresési területként képes kezelni a saját intranetünket és az internetet, az egyes tartalmak fájlrendszerbéli elérését, az Exchange szerver publikus mappáit és a külső adatforrásokat (Business Data) is.

Apropó blog és wiki: A SharePoint lehetőséget kínál a tartalmi változások nyomon követésére, méghozzá RSS segítségével vagy e-mail üzenetekkel. Lista- vagy dokumentumtár-változásról értesítést küld, ahogy az egyszerű blogok újdonságairól is, de ez kiterjeszthető keresések eredményére is. Vagyis ha megfogalmazunk egy keresést a SharePoint keresőrendszerében, ahhoz kapcsolhatunk olyan értesítést, mely a találati lista változásairól RSS vagy e-mail riasztást küld.

Mára ennyi jutott a SharePoint boncolgatásából, azonban egy ilyen nagy téma nyilván több bejegyzést érdemel, a későbbiekben még visszatérünk a témához újabb tulajdonságok körüljárásával.

Inarus

Azóta történt

Előzmények