Windows blog: Microsoft Office 2010 áttekintés

A Microsoft Office hosszas evolúciójának egyik meghatározó állomása volt a 2007-es változat, hiszen jelentős szolgáltatásbővülés mellett a felhasználói felület drasztikus változását és új alapértelmezett fájltípus megjelenését is elhozta magával. Ehhez képest a 2010-es kiadás szerényebb előrelépést jelent, de még mindig sok kisebb-nagyobb újdonságot tartalmaz, ezek közül emelnénk ki párat. Hangsúlyozom, a lista nem teljes, a teljesség igényére való törekvés ennél jóval nagyobb terjedelmet igényelne. Aki a teljes listáról szeretne egy rövid összefoglalót, az az itt található PDF dokumentumban találja meg számítását.  Bár a lista a Professional változatra vonatkozik, a kiadások közt csak az adott csomagban található programok meglétében van különbség, az egyes alkalmazások tudása megegyezik.

A régi és az új felület.
A régi és az új felület

A változások egy része az Office alkalmazások felületét is érintette. Nem kell a korábbiakhoz hasonló drasztikus dolgokra gondolni, a szalagos menü, de még a funkciók kategóriái is maradtak ugyanazok, a menüsor azonban némileg modernizálódott, egyúttal egyszerűsödött is. A leginkább feltűnő változtatás az, hogy bármely alkalmazást elindítva a jobb felső sarokból eltűnt a nagy Office logó, helyét és szerepét a klasszikus hangulatot idéző Fájl menü vette át. Erre kattintva nem egy lenyíló menüt, hanem egy egész oldalt betöltő, Microsoft Office Backstage névre keresztelt felületet kapunk, mely az új stílus jegyében készült, vagyis minden fő, ide vágó funkció előttünk van, kézreeső elrendezésben.

Microsoft Office Backstage
Microsoft Office Backstage [+]

Helyenként egyes fülek alkategóriáiba eső opciók összevonásra kerültek, másokat külön csoportokra vagy netán fülekre helyeztek át, a felépítés alapvető logikája azonban nem változott. Ez a 2003-as és a korábbi változatokat használók számára bizonyára szokatlan lehet, azonban az új menü pont azt a felépítést hivatott kiváltani, melyben egy-egy funkció eléréséhez egy menü almenüjének almenüjében megnyitható felugró ablak sokadik füléig kellett turkálni, a programcsomag használatában kevésbé járatos felhasználóknak nem kis bosszúságára. Okosodott a fájlok visszaállításával kapcsolatos funkcionalitás is: most már nem csak a szabálytalanul bezáródott fájlokat lehet visszaállítani, a véletlenül bezártaknál is él ez a lehetőség.

A Beszúrás menü bővült az automatikus képernyőkép készítési funkcióval, azaz sem a Print Screen gomb és képszerkesztő kombinációval, sem a Windows 7-be integrált Képmetsző alkalmazással nem kell bajlódnunk, amennyiben egy megnyitott alkalmazás ablakát szeretnénk fotózni és beilleszteni, ehhez elég csak két kattintást megtennünk. A képernyő egyes részeinek kivágása is megoldható ily módon, azonban ez egy kicsit esetlen módon csak a legutoljára aktív ablakból lehetséges.

A Beillesztés funkció kiegészült egy előnézeti lehetőséggel, azaz ha az egér jobb gombjára előugró menüben rávisszük az egeret a beillesztendő tartalom ikonjára, előre megtekinthetjük a dokumentumunk beillesztés utáni állapotának képét. Ez az előnézet egyébként az Office Outlook kapcsán is elérhető, így az adott találkozó rögzítése előtt is meggyőződhetünk arról, hogy az adott időpont nem ütközik más bejegyzésekkel.

 

Videószerkesztő a PowerPointban.
Videószerkesztő a PowerPointban [+]

A PowerPoint esetén a médiatartalmak szerkesztésének lehetősége is adottá vált, azaz beillesztés mellett az adott hangból és videóból kiválaszthatjuk a számunkra szükséges szakaszt, videók esetén előnézeti képet választhatunk, sőt könyvjelzőket is adhatunk a beágyazott állomány egyes szakaszaihoz, melyekhez további eseményeket kapcsolhatunk. Emellett megjelent a webes videók beillesztésének lehetősége, melyhez az adott videó beágyazási hivatkozására lesz szükségünk. Újdonság még, hogy a kész alkotásokat közvetlenül Windows Média Video formátumba importálhatjuk.


[+]

Az előadástervező képszerkesztője is kifinomultabb lett: számos effekt, színhatás és korrekció mellett a képszerkesztés egyik érdekessége az intelligens háttéreltávolítás lehetősége. Az esetek nagy többségében ezután nem szükséges külső alkalmazást igénybe venni a kép nem kívánt elemeinek eltüntetéséhez, jól felismeri a kép összefüggő és összetartozó részeit, ezáltal egy egész hadsereget is el tudunk tüntetni egy képről. Ha az algoritmus nem a mi szájízünknek megfelelően találná el a dolgokat, még mindig van lehetőség manuálisan megadni az egyes megtartandó vagy éppen eltávolítandó pontokat.


[+]

Fejlődött az Excel és az Access is, utóbbi nagy újdonságai közé tartozik például a webböngésző vezérlőelem, ami automatikusan frissülő webes tartalmak integrálását teszi lehetővé.  A táblázatkezelő olyan funkciókkal bővült, mint az értékgörbék megjelenítése, mellyel egy cella méretű, apró diagramokat tudunk létrehozni a reprezentálni kívánt értékek mellett, vagy a szeletelő, amely a nagyméretű adathalmazok kezelését és az azokon alapuló kimutatások reprezentálását segíti.

Mindezek mellett az Office 2010-es változata már végre képes maradéktalanul kihasználni a 64 bites számítógépek teljesítményét is, valamint a már korábban bemutatott Office Web Apps rendszerrel is kompatibilis. Mint a bevezetőben is elhangzott, a lista közel sem véges, csupán némi ízelítőt nyújt a legutóbbi kiadás előnyeiből. Ha valakinek szándékában áll kipróbálni a csomagot, a Microsoft Office magyarországi oldaláról igényelheti a 60 napos próbaverzió telepítőjét, mely a korábbi verziójú alkalmazásokkal jól megfér, egyedül az Outlook nem tűri elődjét maga mellett. Ha a teljes verzió megvásárlása mellett döntünk, akkor három változatból választhatunk: az otthoni és diákverzió a legalapvetőbb négy alkalmazást (Word, Excel, PowerPoint és OneNote) tartalmazza, az otthoni és kisvállalati verzió az Outlookkal egészíti ezeket ki, míg az Access és Publisher csak a Professional csomag privilégiuma. Az árak is ennek megfelelően alakultak: a Microsoft weboldaláról letölthető (és bármikor újból beszerezhető) legkisebb csomagért 139, a középsőért 379, míg a Professional változatért 699 eurót kell kifizetnünk.

Inarus

Azóta történt

Előzmények