Windows blog: SharePoint

Tudjuk, mi az a SharePoint? Nem? Nos, az igazság az, hogy nehéz is lenne egy konkrét definíciót találni, ami minden részletében lefedi a márkanév mögötti tartalmat. Éppen ezért inkább megpróbáljuk körülírni.

A SharePoint lényege a csoportmunka, illetve annak összekapcsolása. Fontos, hogy itt nem egy programról van szó, hanem egy platformról, ami rengeteg alkalmazás és technológia gyűjteménye. A SharePoint platform mint kiszolgáló nyilván nem egy asztali gépeken futó dolog, hanem egy szervergépeken üzemelő felület vállalati munkához.

Tegyük fel, hogy egy új projektet indítunk a vállalaton belül! Ezen belül adott több részfolyamat, melyeken csoportok dolgoznak. Annak veszélye, hogy egy adott dokumentum több verziója miatt elvész valamilyen információ, már két-három ember közös munkájánál is fennáll, nemhogy több emberből álló csoportoknál. Az ilyen helyzetekre találták ki a vállalati portálokat, melyek közül a SharePoint egy rendkívül nagy és jól összeszedett csomaggal emelkedik ki. Ennek a csomagnak az elemeiről lesz szó a mai, valamint a következő bejegyzésben is.

A SharePoint weboldalak képében jelenik meg a felhasználó előtt, melyek elkészítése nem igényel komoly munkát, hála az elérhető webhelysablonoknak. Elég eldöntenünk, hogy saját részre, egy adott csoportnak vagy valamilyen prezentációs célra akarjuk-e használni a weblapot, és néhány kattintással létre is hozhatjuk azt.

A SharePoint rendszer hat alappilére
A SharePoint rendszer hat alappilére

Itt jönnek képbe olyan érdekességek is, mint a csoportmunka egyik fontos alapja, a megfelelő dokumentumkezelés. A SharePoint koncepciója szerint a Dokumentumtár adja az alapot egy-egy dokumentumhoz, az intézi a verziók összehangolását, miközben szerkeszthetőséget nyújt, amihez nem kell más, mint a dokumentumtípusnak megfelelő alkalmazás a hagyományos Office programcsaládból, vagy legalább egy webböngésző, ami kompatibilis az Office Web Apps technológiával. A 2007-es verzió óta a Dokumentumtár már több tartalomtípust is képes kezelni, tehát lényegében minden felhasznált, feltöltött dokumentumot, tartalmat, adatot egy webböngészőből kezelhetünk és módosíthatunk, illetve azok változásait is nyomon követhetjük.

Kiemelt fontosságú még a naptár, mely szintén a SharePoint kiszolgálón található, így egy Outlook kliens már nem egyéni naptárakat tartalmaz, hanem egy jól átlátható és összeszervezett időbeosztást kínál, melyből szintén csak egy verzió létezik, elkerülve ezzel a félreértéseket.

Ez eddig még egyszerűen hangzik és nem is túl kiemelkedően, de a SharePoint elősegíti a közös munkát, és itt a "közös" szón van a hangsúly. Fenntarthatunk feladatlistákat, üzenőfalakat a kollégák munkáihoz, melyeken bármilyen tartalmat közölhetünk munkatársainkkal, de mindezeken túl egyben felületet is kínál számukra, ahol információkat adhatunk magukról, elősegítve ezzel a könnyebb kapcsolatfelvételt szervezeti egységen belül vagy azok között. S hogy ez hogy használható ki igazán és milyen lehetőségeket rejt magában? A bejegyzés következő, második felében ezt boncolgatjuk.

Inarus

Azóta történt

Előzmények