Windows blog: Windows Intune

Korábbi bejegyzésekben már volt szó a cloud computing jelenségéről, vagyis a felhőalapú rendszerekről, ezt követően téma volt a bárki által elérhető SkyDrive és a hozzá kapcsolódó Office Web Apps is. A mai bejegyzésben kicsit a vállalati szféra és a felhő rendszerek kapcsolatára térünk ki a Microsoft Windows Intune nevű szolgáltatása alapján.

A Windows Intune egy olyan szolgáltatás, melynek segítségével a vállalati számítógépek egy felhő rendszerben kapcsolódnak, melyen keresztül egy adminisztrátori felületről ellenőrizhetők és felügyelhetők. A rendszer használatához három dolog kell: az első egy megfelelő Windows verzió – Windows 7 és Vista esetén Enterprise, Ultimate vagy Professional (Vista esetén Business), illetve Windows XP Professional verzióból minimum a Service Pack 2-es változat –, a második egy Silverlight-kompatibilis böngésző a kezelőfelülethez, a harmadik pedig a beépülő letöltése és telepítése a szolgáltatás honlapjáról. Hardveres kompatibilitási listája megegyezik az aktuális Windows verziókéval, tehát használata nem igényel külön bővítést, egyedüli elvárás ilyen téren a számítógép internet hozzáférése.

Az Intune kezelőfelülete
Az Intune kezelőfelülete [+]

Hogy miért is jó a Windows Intune? Mert a szimpla távoli asztali kliens megoldásokkal ellentétben nem szükséges minden géphez egyesével hozzáférni a leghétköznapibb karbantartási műveletek elvégzéséhez, valamint nem kell, hogy az adott gépek egy hálózaton tartózkodjanak, így távsegítség nyújtására is alkalmas (Microsoft Easy Assist). Felmerülhet a kérdés, hogy egyszerre hány gépet tudunk karbantartani ily módon: egy licencet igénylő Live profilhoz maximum húszezer(!) számítógép kapcsolható; ha ez valamiért kevésnek találtatik, még mindig van lehetőségünk másik account használatára.

Az Intune felületére belépve az áttekintő nézet segítségével értesülhetünk malware-védelemmel és frissítéssel kapcsolatos információkról, de néhány kattintás után műveletek széles skáláján tudunk mozogni. Listázhatjuk a csatlakoztatott számítógépeket és csoportba rendezhetjük őket, megfigyelhetjük a hálózat tagjainak hardvereit és a telepített szoftvereket, mely egy esetleges hiba alkalmával megkönnyítheti annak megoldását. A telepített szoftverek szolgálhatnak akár listázási alapként is, tehát megtekinthetjük, hogy egy adott alkalmazás a hálózat mely tagjaira van feltelepítve. Szabályok felállításával tudjuk vezérelni, hogy mely Windows frissítések mikor és mely gépekre kerüljenek fel, menedzselhetjük a rosszindulatú szoftverek elleni védekezést, ehhez a beépített malware-védelem áll rendelkezésünkre, de igény szerint természetesen ez helyettesíthető harmadik féltől származó alkalmazással is.

Mindezek mellett a Microsoft Easy Assist szolgáltatásnak köszönhetően a rendszerre csatlakozó gép előtt ülő felhasználó távsegítséget igényelhet, amiről az adminisztrátorok értesülnek. Ezt követően a segítségkérő és a segítő fél biztonságos csatornán keresztül kommunikálhat, engedélyezetté válik a fájlcsere és távoli asztali elérés teljes körű kontrollal.

A Windows Intune szolgáltatás harminc napig ingyen kipróbálható, a próbaidőszak végével jelenleg számítógépenként havi 11 euróért igényelhető. Ezért a pénzért nemcsak a távfelügyeleti szoftvert kapjuk meg: minden Intune előfizetés mellé jár a frissítési jog Windows 7 Enterprise változatra is, valamint garantált frissítés az éppen aktuális legfrissebb Windows verzióra, amíg előfizetésünk fennáll.

Inarus

Azóta történt

Előzmények