Windows blog: mi is az a .Net és miért jó?

A .Net a Microsoft szoftverfejlesztői keretrendszere, mely egyfajta válaszlépésnek tekinthető a Sun platformfüggetlenként deklarált Java csomagjára. Fejlesztése a kilencvenes évek végén indult meg, az akkoriban használt Microsoft-féle Java implementáció felváltásának céljából. Az 1.0-ás verzió 2002 elején vált elérhetővé, a tavaly áprilisi kiadással jelenleg a 4.0-ás változatnál jár.

A kezdeményezés lényege egy olyan eszközkészlet megalkotása volt, amely meggyorsítja, megkönnyíti az igényesen megalkotott Windows-kompatibilis szoftverek, webes alkalmazások és felületek létrehozását. A .Net alapú alkalmazások használatához az operációs rendszerbe épülő komponens telepítése szükséges, ezt azonban elég akkor megtennünk, amikor valamely általunk telepíteni kívánt program kéri.

A keretrendszer több mint negyven programozási nyelvet támogat, beépítve tartalmazza a C++-on alapuló C# nyelv mellett a JScript, a J++ és a C++ .Net-re alakított változatát is – ezek név szerint a JScript .Net, a J# és a Managed C++, valamint megtalálható benne a Visual Basic fejlesztett, objektum-orientált változata is.

A rendszer architekturális alapját a Common Language Infrastructure (CLI), vagyis a futtató-fejlesztőkörnyezetet leíró szabályhalmaz adja, ennek köszönhetően az egyes programok több nyelven is megírhatók az átfordítási munka nyűgje nélkül. Ezen belül a nyelvek szabályait a Common Language Specification (CLS) írja le, az adattípusok interakciójáért a Common Type System (CTS) felel, a végrehajtáshoz pedig a Common Intermediate Language (CIL) nevű köztes nyelv szükséges, erről fordítódik az utasítássorozat értelmezhető kódra.

A programok végrehajtásáért a a Common Language Runtime (CLR) nevű virtuális végrehajtó felel, a köztes nyelvről is ez a részegység fordítja át natív gépi kódra az utasításokat, valamint ez az alegység felelős a memóriakezelésért, a kivételek kezeléséért is.

A jelenlegi, 4-es verzióban a korábbiakhoz képest rengeteg finomhangolás mellett fejlesztették többek közt a nyelvi futtatókörnyezetet (CLR), bővítették a Visual Basic és a C# nyelvek funkcióit, optimalizálták a többmagos hardverek kihasználásának folyamatát, mindemellett a többérintéses bevitel is felkerült a támogatott kezelési módok listájára.

Inarus

Azóta történt

Előzmények