Windows blog: SkyDrive

Hogy mi is az a SkyDrive? Nem más, mint egy online tárhely és szolgáltatási rendszer, úgy is mondhatnánk, hogy a Live fiókok mögötti felhő – s mint ilyet, nehéz megmondani, hogy hol kezdődik, és hol végződik egész pontosan.  A SkyDrive a Hotmail fiókok és minden LiveID birtokos dinamikusan növekvő tárhelye mellett fiókonként 25 GB online tárterületet biztosító szolgáltatás neve, de funkciói közel sem korlátozódnak a szimpla tárolásra.

A tárhelyet böngészőből a skydrive.com címen vagy a Hotmail, illetve a Live szolgáltatásokon keresztül érhetjük el, a tartalmak feltöltését drag&drop módon is támogató felületen – a feltöltési limit fájlonként 50 megabájt - az állományokat mappákba rendezhetjük, illetve meg is oszthatjuk. Az állományok vagy mappák megosztására vonatkozó szabályok öt szintre oszthatók: a feltöltött tartalmak lehetnek publikusak, ismerőseink és azok ismeretségi hálózata számára publikusak, csak ismerőseink számára láthatóak, csak kedvenc ismerőseinknek elérhetőek, illetve privát jellegűek. Ezen felül lehetőségünk van még külön egy-egy fájl vagy mappa webes elérhetőségének megosztására a jó öreg linkeléses módszerrel – például e-mailben, illetve adott tartalmakra vonatkozhatnak speciális, az intelligens fájlkezelés adta megosztási formák is. Ilyen az egyes dokumentumtípusok és képek beágyazásának lehetősége is, aminek köszönhetően személyes weboldalaink egyedibb és igényesebb külsőt kaphatnak. Az előbbiekből kitűnik, hogy a rendszer külön kezel bizonyos támogatott fájltípusokat, különös tekintettel a dokumentumokra – melyeket a korábban bemutatott Office Web Apps webes alkalmazáscsoportja kezel –, illetve a képekre és böngészőnkből importált könyvjelzőkre.

A feltöltött képeket a manapság elterjedt címkézési módszerrel is kategorizálhatjuk, a közösségi oldalakról megismert megjelölés funkció – vagyis személyek nevének kapcsolása az adott képhez – itt is működik, a szereplőt vagy szereplőket a Live címjegyzékünk listájából választhatjuk ki. Ezt segíti az asztali képkezelő kliens, a Windows Live Fotótár, mely egy nagy hatékonysággal működő arcfelismerő rendszeren kívül tanulékonyságával is segíti a folyamatot: ha egy adott ismerősünket néhány fényképen megjelöltünk, a program az őt ábrázoló képek címkézése során javaslatokat tesz az illető személyére, meggyorsítva ezzel a műveletet. A címkékkel ellátott fotóink SkyDrive fotótárába töltve is megőrzik jellemzőiket, így ezt a műveletet nem szükséges megismételnünk.  Emellett a cég mobilos operációs rendszerébe is lépésenként integrálja a felhő szolgáltatást, ennek egyik jele a fotók kezelésénél tűnik ki, ugyanis saját fotóink manuális feltöltése helyett beállíthatjuk az automatikus tárolást is.

Online dokumentumkezelésre a már említett Office Web Apps áll rendelkezésünkre, mely nem csak a felhőben tárolt, illetve e-mailben kapott fájlokra terjed ki, hanem a legújabb Office natív változata tartalmaz közvetlen feltöltési funkciót is, így irományunk rögvest bárhonnan elérhetővé válik.

A SkyDrive integrációjának része a számítógépünkön tárolt adataink szinkronizálásának lehetősége. Tekintve, hogy a SkyDrive nem támogatja az ftp protokollokat, a Microsoft által ajánlott Windows Live Mesh nevű alkalmazás mutatkozik jó opciónak a feladatra. A Mesh képes egy általunk kiválasztott mappa tartalmát szinkronban tartani SkyDrive tárhelyünk erre elkülönített részével, számos más népszerű, valós idejű szinkronizálást kínáló ingyenes megoldáshoz hasonlóan – bár itt a többséghez képest hosszabb takarót kapunk: kereken 5 GB-os méretig nyújtózkodhatnak állományaink.

Ilyen a Windows Live Mesh felülete. Ilyen a Windows Live Mesh felülete.
Ilyen a Windows Live Mesh felülete.

Mindezek mellett a Mesh egy távoli asztali kliens is, melynek segítségével akár az Internet Exploreren belül is hozzáférhetünk számítógépünkhöz, természetesen biztonságos kapcsolaton keresztül, egész pontosan SSL protokoll használatával. Ehhez mindössze a kiszolgáló gépre telepített Mesh és a kliens gépen ActiveX vezérlő szükséges.

A mappaszinkronizáción kívül a Mesh még két opciót nyújt: az egyik az Internet Explorer böngészőn belül tárolt könyvjelzők szinkronizálása, a másik az Office programcsaládban használt sablonok, stílusok és e-mail aláírások, de még a saját szótárunk felhőben történő tárolása is. Ráadásul a böngészőnkben tárolt kedvenceink bárhol megtekinthetők, megnyithatók, így saját gépünktől távol is elérhetjük eltárolt weboldalaink címét.

A Mesh és az Office 2010 mellett a Windows Live programcsomag összes tagjában megtalálható a SkyDrive integráció nyoma, a képkezelőtől kezdve a Movie Makeren át a levelezőkliensig. Ennek köszönhetően a SkyDrive nem csak az adatszállítást, hanem a folyamatos munkavégzést is megkönnyíti.

Inarus

Azóta történt

Előzmények