A Windows 8-hoz készül a Tegra 4

Az NVIDIA jelenleg aktívan dolgozik a Tegra 3 mielőbbi debütálásán. Az új generációs SoC már működött a Computexen, így az első Tegra 3-ra épülő termékek év végére tervezett startja minden bizonnyal tartható lesz. Az újdonság mellett azonban párhuzamosan zajlik a Wayne kódnevű SoC fejlesztése, mely a legfrissebb pletykák alapján a következő év végén debütál. A vállalat szándékosan a Windows 8 startját tartja szem előtt, ugyanis a Tegra 4 már nem csak az okostelefonok és a táblagépek piacát fogja lefedni, hanem netbookok, notebookok és asztali PC-k is épülhetnek rá.

Hirdetés

A Windows 8-ról régóta tudható, hogy ARM processzormagokon is futni fog, továbbá az NVIDIA már korábban leleplezte a Denver projektet, ami a vállalat saját processzorarchitektúrája természetesen ARM utasításkészletre építve. A zöldek tehát konkrét jövőképpel rendelkeznek, és ennek megfelelően tervezik a termékeiket. Mike Rayfield jóvoltából már arról is lehet tudni, hogy a 2013-ban érkező Maxwell APU a Denver projektre épül, de az NVIDIA számára nagyon fontos a Windows 8 startja, és a 22 nm-es gyártástechnológiához tervezett Maxwell biztosan lekési a Microsoft új operációs rendszerének debütálását. Éppen ezért logikusnak tűnik, hogy a Tegra 4 lesz a vállalat első, kifejezetten Windows 8-höz tervezett lapkája. Erről eddig pontos adatot még nem közölt a vállalat, de a szivárgások elkerülhetetlenek.

A Wayne SoC a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáján készül majd, és várhatóan Cortex-A15-ös processzormagokat kínál. Tekintve, hogy a Tegra 4-es generáció rengeteg terméket lefed, három lapka várható, melyből az okostelefonokba kétmagos, a tabletekbe és a netbookokba négymagos, míg a notebookokba, illetve az asztali termékekbe nyolcmagos variáns kerülhet. A memóriavezérlő oldaláról is érdemes skálázni a teljesítményt, így a két- és négymagos chipek esetében 64 bites, míg a leggyorsabb lapkánál 128 bites, kétcsatornás megoldás várható. A grafikus mag a pletykák szerint a Fermi architektúra alapjaira fog épülni, de az eredeti felépítés a jobb skálázhatóság érdekében jelentősen módosítva lesz. Természetesen a legkevesebb CUDA mag az okostelefonokba készülő lapkában lesz, míg a legnagyobb teljesítményt az asztali piacra szánt termékek tudhatják majd magukénak.

A Tegra 4 legnagyobb dobása természetesen a CUDA platform támogatása, ráadásul a rendszer tökéletesen programozható majd heterogén módon, vagyis az ismert jelöléssel élve egy APU-ról lesz szó. A grafikus mag teljesítményéről szintén csak pletyka van, de a nyolcmagos lapka akár 64 darab CUDA magot is tartalmazhat. Ha ez igaz, akkor a skálázhatóságot figyelembe véve a tabletekbe szánt SoC 32, míg az okostselefonokba tervezett megoldás 16 feldolgozót kaphat.

Azt sajnos nehéz megjósolni, hogy a Tegra 4 teljesítménye mire lehet elég. Az ARM Cortex-A15-ös processzormag a TSMC 28 nm-es gyártástechnológiáján 2,5 GHz-es órajelre képes, de ez viszonylag magas fogyasztási keretet követel. Persze gyanítható, hogy a leggyorsabb nyolcmagos SoC esetében a TDP fogyasztás az asztali rendszerekre lesz tervezve, így 35 wattos energiaigény is belefér. Ezzel az NVIDIA akár a drasztikusan növekvő LCD-PC-k piacát is megtámadhatja, ahol jelenleg – megfelelő hardver nélkül – képtelenek részesedést szerezni. A 2013-ban érkező Maxwell APU lényegében a Tegra 4-gyel elkezdett vonalat egészítheti ki felülről, így a nagyteljesítményű PC-k lefedésében is komolyan gondolkozhat a vállalat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés