Computex 2011: bevetésen a harmadik generációs Tegra

Bár a Computex hivatalosan még nem kezdődött el, a legtöbb cég már javában készül a bemutatókra. Az NVIDIA a Tegra 3-ról fog számos érdekességgel szolgálni, mely egyelőre Kal-El kódnéven fut. A rendszerről már idén februárban kiderültek a pontos részletek. Az 1 MB-os megosztott L2 gyorsítótárral rendelkező SoC négy darab Cortex-A9-es ARM magot rejt, melyek órajele a friss információk szerint 1,5 GHz lesz. Várhatóan az okostelefonokba szánt megoldás a fogyasztás csökkentése okán némileg vissza lesz fogva, de erről a vállalat még nem beszélt. Jelentős újítás, hogy a Kal-El áttér az ARM NEON motorjára, ami egy speciálisan a H.264 vagy az MP3 tömörítésű médiafolyamok kezelésére kifejlesztett lebegőpontos egység.

Hirdetés

A technikai demonstráció alatt az NVIDIA egy készülő játékkal mutatta be a lapka képességeit. A Glowball néven emlegetett program a vállalat PhysX platformját használja, melyből nemrég jelent meg a 3.0-s verzió, aminek legnagyobb újdonsága, hogy támogatja az Android operációs rendszert is. A futtatott alkalmazást is ezt a környezetett használta, ahol a fizikai hatások számítását a négy darab Cortex-A9-es mag végezte. A sebesség megfelelő volt, addig, amíg az NVIDIA két magot le nem kapcsolt. Ezzel a zöldek azt akarták demonstrálni, hogy a több mag valós előnyt jelenthet bizonyos alkalmazásokban már a mobil termékek esetében is.

A grafikai számításokat az új IGP végezte. A Glowball nagyon szép megvilágítási modellt alkalmaz, ahol a fényforrás maga a mozgó labda. A környezet láthatóan reagált a fényforrás közeledésére, és az árnyékok is dinamikusan módosulnak. Sajnos az NVIDIA nem árult el sok részletett a grafikus mag pontos képességeiről, így a termékről csak annyit lehet tudni, hogy 12 darab shader egység lesz benne, és az új IGP – a vállalat szerint – háromszor gyorsabb lesz a Tegra 2-ben található ULP GeForce-nál. Amennyiben ezek az előrejelzések igazak a Tegra 3 grafikus teljesítménye megközelítheti az iPad 2-ben található A5-ös SoC, PowerVR SGX 543MP2 egységének tempóját.

A Tegra 3-ra épülő első termékek várhatóan még idén megjelenhetnek, ám erről az NVIDIA még nem adott konkrét tájékoztatást.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés