A Qualcomm részletezte új generációs fejlesztéseit

A Qualcomm még februárban mutatta be az új generációs fejlesztéseket érintő útitervét, melyből kiderült, hogy érezik az MSM8930, az MSM8960 és az APQ8064 jelzésű SoC. A 28 nm-es gyártástechnológiával készülő lapkákról a vállalat akkor csak általánosságban beszélt, de a friss információk birtokában egyre több adatot lehet róluk tudni.

Az idei év végére készül el az MSM8960, mely multi-mode 3G/LTE modemet is tartalmaz, és az előzetes adatoknak megfelelően az Adreno 225-ös IGP-re épít. Az új grafikus mag jelentősen gyorsabb az aktuális Adreno 205-nél, de a technikai újítások szempontjából nem lép előre, azaz marad az OpenGL ES 2.0-s, illetve az OpenVG 1.1-es API kezelése. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Qualcomm ezt a terméket a Windows 8-hoz is szánja, így a rendszer támogatni fogja a DirectX API-t, azon belül is az úgynevezett feature level 9.3-as szintet, ami gyakorlatilag a DirectX 11-es API DirectX 9.0c jelzésű verzióval kompatibilis visszaskálázása. A SoC két darab Krait kódnevű processzormagot rejt, mely a vállalat saját fejlesztésű megoldása az ARM architektúrára alapozva. Ezek órajele 1,5 és 1,7 GHz közé eshet, továbbá a közös másodlagos gyorsítótár mérete 1 MB lesz. A kétcsatornás, 64 bites memóriavezérlő LPDDR2 szabványú chipeket támogat, melyek 500 MHz-es órajelen ketyeghetnek.

Az MSM8930 debütálása a következő év harmadik negyedévében esedékes, és szintén kap multi-mode 3G/LTE modemet. Ez a SoC elsősorban rendkívül alacsony fogyasztású megoldás lesz, így az okostelefonokba ajánlott, de nem túl méretes táblagépeket is építhetnek rá a megrendelők. A lapkát a Qualcomm a februári útiterven még egymagos rendszernek hirdette, de úgy néz ki, hogy az új gyártástechnológiára való átállás nagyon jó ütemben halad, így a kitűzött fogyasztási keret két aktív processzormag mellett is tartható. Természetesen az ARM architektúrával kompatibilis magok szerepét a Krait kódnevű fejlesztés tölti be, az órajel pedig 1-1,2 GHz között lehet, továbbá a közös másodlagos gyorsítótár kapacitása – a nagyobb testvérhez hasonlóan – marad 1 MB. A memóriavezérlő 32 bites lesz, és maximum 533 MHz-es LPDDR2 lapkákat támogat. Az igazi újítás a grafikus magot éri, ami már az új generációs Adreno 305 lesz, mely már támogatja az OpenCL 1.1-es API-t, és képes lesz kezelni az új, eddig még be nem mutatott OpenGL ES felületet, ami egyelőre a Halti kódnéven fut. A vállalat szerint az Adreno 305 az Apple A5 IGP-jét leszámítva, minden piacon lévő SoC grafikus magjánál nagyobb teljesítményre képes. Az MSM8930-hoz szintén lehet Windows 8-at telepíteni, de az új Adreno a DirectX felület támogatásában nem lép előre, így marad a feature level 9.3-as szint kezelése.

A Qualcomm 2013 elején veti be az MSM8974-et, mely tulajdonképpen az APQ8064 jelzésű SoC multi-mode 3G/LTE modemmel kiegészített változata. A lapka négy Krait kódnevű processzormagot tartalmaz, melyek 2-2,5 GHz-en képesek üzemelni, és támogatják az úgynevezett aszinkron órajel módot is, vagyis a processzormagok frekvenciája teljesen eltérő is lehet, ha ezt az adott munkafolyamat megengedi, vagy éppen megköveteli. A 2 MB-os megosztott másodlagos gyorsítótárral rendelkező chip memóriavezérlője kétcsatornás, azaz 64 bites lesz, és a 667 vagy a 800 MHz-es LPDDR3 szabványú memóriákat kezeli.

Az MSM8974 erőssége az Adreno 320-as IGP, ami már az Apple A5-ös lapkában alkalmazott megoldást is könnyedén lekörözi, továbbá támogatja az OpenCL 1.1-es API-t és az OpenGL ES Halti kódnevű felületét. Természetesen a Windows 8 sem marad ki a támogatott operációs rendszerek sorából, de ahogy a fenti két lapkánál megszokhattuk a DirectX felület csak a feature level 9.3-as szintig lesz kezelve.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés