Windforce 2X hűtéses R9 380X videokártyát kínál a Gigabyte

Tavaly november közepén adtunk először hírt az erősebb, 2048 db shaderprocesszort tartalmazó Antigua chipre épülő VGA-k érkezéséről. Akkoriban csupán egy meglehetősen visszafogott termékkínálatból lehetett szemezgetni, így mielőtt kiderült volna, hogy még ez a változat sem a fullos videomag, egy gyárilag tuningolt kártyát nyílt alkalmunk letesztelni. Az ebben az időszakban elérhető mezőnybe a Gigabyte részéről csupán a gyárilag enyhén tuningolt R9 380X G1 Gaming 4 GB nevezett. Megelégelhette a gyártó, hogy nem biztosít az érdeklődőknek elegendő választási lehetőséget, így a grafikus magot és a hűtést megtartva bemutatták az AMD referencia-órajeleken üzemelő R9 380X WindForce 2X 4 GB névre keresztelt példányukat is.

A doboza mellett pihen az újdonság
A doboza mellett pihen az újdonság [+]

Az egyedi tervezésű nyomtatott áramkörre épülő videokártya így 970 MHz-es mag- és 5700 MHz-es effektív memóriaórajelen üzemel. A Gaming változatéval megegyező 28 nm-es technológiával készülő GPU így 2048 streamprocesszora mellett 128 TMU egységet és 32 ROP-ot vonultat fel. Ehhez a 4096 MB kapacitású GDDR5 memóriája 256 bit széles buszon kapcsolódik. Az alumínium lamellákból álló hűtőbordára három vörösréz hőcsövön keresztül jut el a disszipált hőmennyiség, de a 90 mm-es ventilátorok csak egy bizonyos hőfok elérése után kapcsolnak be. Üresjáratban a mai trendeknek megfelelően ő is lekapcsolja a légkavarókat, amivel azok élettartama hosszabbodhat, a lerakódott por mennyisége csökkenhet, és nem utolsósorban 0 dB hangerő is kellemes adalék – természetesen a ventilátorokra vonatkozóan.

A klasszikus WindForce hűtés köszön vissza
A klasszikus WindForce hűtés köszön vissza [+]

Az egyetlen, 8-tűs PCI Express tápcsatlakozón áramellátást igénylő VGA az alaplappal 16x szélességű 3.0-ás PCIe buszon kommunikálhat, a kijelzőket pedig két dual-link DVI (ebből az 1-es DVI-I, tehát átalakítóval analóg kijelzőt is képes meghajtani), valamint egy-egy DisplayPort 1.2a és HDMI 1.4a kimenetek között válogatva csatlakoztathatjuk. Természetesen a 4K a DisplayPorton korlátozás nélkül elérhető.

Szálcsiszolt fedőlemez és három hőcső
Szálcsiszolt fedőlemez és három hőcső [+]

Ugyan a gyártói ajánlás legalább 500 W-os tápegységről tesz említést, nem eszik olyan forrón a kását, hiszen nálunk nem haladta meg a 300 W-ot a 380X étvágya, tuningolt csúcs i7 társaságában a teljes konfigurációra vonatkozóan, és már azt is tudjuk, hogy a minőségi 400 W-os tápok sem szégyenkezhetnek. Az elegáns szálcsiszolt alumínium hátlapi lemezzel ellátott újdonság ajánlott ára 230 dollár, így 10 MHz-cel alacsonyabb órajelen kicsivel megfizethetőbb alternatívát kínálhat az eddig is kapható társához képest.

Előzmények

Hirdetés