Az AMD végre betömte a VGA-piac legnagyobb rését

Az idei évben az AMD és az NVIDIA is bejelentett számos VGA-t a legkülönfélébb árszintekre, de az egyik legfontosabbnak tartott 229-249 dolláros rést egyik cég sem akarta betömni. Egészen pontosan a két vállalat egymásra várt, de az AMD megelégelte ezt a tétlenséget, így még az ünnepi szezon előtt bemutatták az ide készült Radeon R9 380X-et.

A Radeon R9 380X lényegében a kisebbik testvérének számító Radeon R9 285, illetve R9 380 paramétereit másolja, vagyis a termék a Tonga, illetve az új steppingként jellemezhető Antigua kódnevű lapkára épül. Ez 2048 darab shader részelemet tartalmaz, 8 darab ACE, 4 darab setup és raszter motor, 128 textúrázó csatorna, 32 blending egység, illetve 256 bites memóriabusz mellett. Utóbbihoz 4 GB-os kapacitású, GDDR5 szabványú fedélzeti memória kapcsolódik, melynek effektív órajele 5,7 GHz.

Hirdetés

A 970 MHz-es PowerTune órajelen üzemelő újdonság végre az összes shader feldolgozójával teszi elérhetővé a Radeon R9 285-ben bemutatott Tonga dizájnt, amelyet eddig csak az Apple használhatott. Maga a cGPU egyébként a GCN3 architektúrára épül, és egy évvel korábban már részleteztük az újításait, amelyet az alábbi cikkben lehet elolvasni.

A Radeon R9 380X TDP limitje 190 watt, így két darab 6 tűs PCI Express tápcsatlakozó szükséges a kártya energiaigényének kielégítéséhez. Természetesen a PowerTune-nal ez tetszőlegesen szabályozható, így a limit 225 wattra növelhető, vagy 155 wattra csökkenthető a grafikus meghajtó OverDrive felületén belül.

AMD Radeon R9 380X
AMD Radeon R9 380X

Az PCI Express 3.0-s csatolóba illeszthető termék képes a négymonitoros Eyefinity konfigurációk meghajtására a DDM Audio használata mellett, amely minden kijelzőhöz külön nyolccsatornás hangfolyamot rendel. A videók gyorsítását az UVD 6-os motor látja el, amely a magas órajelen való működésnek köszönhetően a 4096x2160-as felbontású tartalmakkal is megbirkózik, emellett a H.264-es videók transzkódolását a VCE 3.1 gyorsíthatja fel. A terheléstől mentes időszakokban a kártya természetesen visszafogja magát és beéri 20 watt alatti fogyasztással, a ZeroCore szolgáltatás aktiválódása mellett pedig 3 wattal. Mindemellett a TrueAudio hangprocesszor is a lapka része, illetve a FreeSync technológia támogatása is megoldott.

Az API-k szempontjából a Radeon R9 380X a funkcionalitás tekintetében a többi GCN architektúrára épülő megoldást másolja, így a hardver támogatja a DirectX 12, az OpenGL 4.5, az OpenGL ES 3.0, a Mantle és a Vulkan API-t, emellett kezeli a C++ AMP-t és az OpenCL 2.0-es felületet.

Az AMD Radeon R9 380X esetében a gyártók egyedi modellekkel készülnek, így a fenti képen látható referenciamodell csak az OEM-ek számára lesz elérhető, ahol a gyári kialakítású hűtőre amúgy is igény szokott lenni. Az AMD partnerei emellett gyárilag tuningolt verziókkal is készülnek, de ezekért 10-20 dollárral többet kell majd fizetni a 229 dolláros ajánlott fogyasztói árnál.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés