Az AMD elárulta, hogy a Radeon R9 380X-ben sem aktív minden

Hirdetés

Az AMD nemrég mutatta be a Radeon R9 380X jelzésű VGA-t, amelyről egy tesztet is készítettünk már, de egy kérdés még sok újságíró fejében ott motoszkált. Mint ismeretes, a Tonga cGPU-ról, illetve az új steppingre épülő Antigua kódnevű verziójáról régóta pletykálják, hogy nem 256, hanem 384 bites memóriabuszt rejt, de ezt az AMD még egyetlen, előbb említett lapkára épülő Radeonon sem engedélyezte, illetve azt sem ismerték el, hogy ez a pletyka igaz.

Mára kiderült, a híresztelés nem volt alaptalan, mivel Raja Koduri, az AMD Radeon Technology Group csoport vezetője a PC Perspective számára megerősítette, hogy a Tonga/Antigua cGPU-ban valóban hat darab 64 bites memóriacsatorna van, ami végeredményben 384 bites memóriabuszt jelent. Ugyanakkor a Radeon R9 380X-ben ebből csak 256 bit van engedélyezve, amit azzal magyarázott az AMD, hogy egy 384 bites verziónak nem volt meg a termékskálán a hely. Ebben van valami, hiszen a Radeon R9 380X és az R9 390 között mindössze 60 dollár a különbség, amit a gyárilag tuningolt Radeon R9 380X-ek bőven kitöltenek.

Az viszont nem kizárt, hogy ha rövid időn belül szükség lenne egy frissítésre, akkor esetleg lesz egy Radeon R9 385-ös verzió, amiben aztán tényleg aktív lesz a teljes memóriabusz, de ez valószínűleg attól függ, hogy az NVIDIA mivel válaszol a Radeon R9 380X-re, ha egyáltalán válaszolnak rá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés