Merevlemez helyzetjelentés a homokzsákok mögül: nagyobb a baj, mint hittük!

Bizonyára sokan tapasztalták az elmúlt időszakban, hogy a merevlemezek vételára brutálisan megugrott, átlagosan megduplázódtak, de bizonyos modellek esetén a háromszoros szorzó sem ritka. Az ok a sokat emlegetett thaiföldi áradásokban keresendő; az idei monszun miatt a Mekong folyó a nyár közepe óta szinte folyamatosan duzzad és a víz óriási területeket tett magáévá. Az emberi sorsok sem elhanyagolhatók, hiszen a katasztrófában eddig több százan vesztették életüket és több millióan váltak hontalanná, de fontos ipari területek víz alá kerülése globálisan rázta meg az IT szegmenset.

A HDD előállítás szempontjából létfontosságú Bang Pa-in Industrial Parkban olyan gyártók üzemei váltak a kegyetlen időjárás áldozatává, mint a Western Digital vagy a Seagate. Bár ezen gyártósorok kapacitása jelentős, gondolhatnánk, hogy majd más országok emelik kicsit a termelési tempót és meg van oldva a probléma, de sajnos ennél bonyolultabb a képlet. Először is a globális merevlemez piac 70 százalékát (!) motorral ellátó Nidec is ezen a területen fekszik és a fejegység és egyéb precíziós mechanika alkatrész jelentős része is itt készül, ezek hiányában pedig hiába lenne előállítási potenciál a Föld más pontjain.


(forrás: árukereső) [+]

Nehéz megítélni a valós helyzetet, ellentétes információk sokasága árasztotta el az internetet. A Nidec bejelentette, hogy újraindították a thaiföldi termelést és az év vége felé visszanyerik teljes kapacitásukat, tehát izgalomra semmi ok, Piper Jaffray, a Gus Richard elemzője viszont pont az ellenkezőjére jutott. Véleménye szerint, ahogy a Japánban pusztító természeti és atomkatasztrófát túlreagálta a PC világ, most legalább annyira alábecsülik az áradás következményeit. Azt állítja, a helyzet még hónapokig változatlan marad, csupán az árak drasztikus emelkedésével érhető el, hogy heteken belül ne fogyjanak el a készletek, és ennek hatása még legalább egy évig érződik majd.


(forrás: árukereső) [+]

Ilyen árak mellett természetesen a felhasználók jelentős része napolja a tervezett merevlemez cserét vagy tárterület bővítést, mely halasztás kétség kívül kellemetlen, de kicsit távolabbról nézve a problémát a komplett konfigurációt összeállító gyártók is hiányt szenvednek, Piper Jaffray számítása szerint a tervezettnél 5-10 millióval kevesebb számítógépet fognak értékesíteni ebben a negyedévben. Arról nem is beszélve, hogy TV-kben, set-top-boxokban és kamerákban is jelentős mennyiségű HDD lapul, sőt, már egy modern fénymásoló sem létezik adattároló nélkül, szóval nem nehéz belátni, hogy az egész IT szegmens komoly problémák előtt áll.


(forrás: árukereső) [+]

Ezen a logikán haladva pedig egyértelmű következmény, hogy az OEM gyártók és lényegében az átlagfelhasználókon kívül mindenki prioritást fog élvezni a raktárkészletek szétosztásában, vagyis érdemes összehúzni a nadrágszíjat és fájó szívvel megválni néhány kedvenc sorozattól és HD filmtől, mert a közeljövőben nem sok jóval kecsegtetnek. Ráadásul a használt piac is „dicséretes” reflexszel követte az árváltozásokat, tehát az alternatív forrásból sem várható a megoldás. Ugyanakkor a történet egy érdekes hozadéka, hogy az olcsóbb SSD-k így talán nagyobb teret nyernek, hiszen a kisebb merevlemezek ára is megugrott, így ha nem is gigantikus adattárnak, de pörgős rendszerlemeznek komoly és sok esetben alig drágább alternatívája lehet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés