Két hónapig tarthat ki a HDD-k raktárkészlete

Hirdetés

Thaiföldön a helyzet nem javul. Az áradások egyre nagyobb kárt okoznak, így nem lehet megjósolni, hogy a gyárakat mikor lehet újra üzembe helyezni. A helyzet elsősorban a merevlemezpiacra van hatással, és ezzel közvetve érintett a teljes PC-s piac is. A globális szinten leszállított HDD-k 30%-a származik Thaiföldről, ami egyáltalán nem előnyös, de messze nem kritikus. A TrendForce szerint a HDD-gyártók és partnereik nagyjából két hónapig elegendő raktárkészlettel rendelkeznek, így az ünnepi szezon alatt valószínűleg nem lesz probléma az ellátással. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kereslet úgyis visszaesik a karácsony utáni időszakban, vagyis komoly krízisre egyelőre nem lehet számítani. Ettől függetlenül Kínában lehetnek problémák, mivel a keleti országban pont hogy januárban fut fel a kereslet.

A további ellátás attól függ, hogy az áradások mekkora kárt okoztak, hiszen a gyárakat az üzembe állítás előtt rendbe is kell hozni. A Western Digital két üzemet állított már le, ami a vállalat gyártókapacitásában 60%-os visszaesést fog jelenteni. A Seagate még kitart, de problémát jelent számukra a gyártáshoz szükséges alkatrészek beszerzése. A Nidec szintén küzd a thaiföldi katasztrófával, és már hét gyárat zártak be. A vállalat a HDD-piac 80%-át látja el alkatrésszel, vagyis hiába aktív még a Seagate üzeme a gyártást idővel nagymértékben korlátozni kell.

A thaiföldi áradások rövidtávon tehát nem, de hosszútávon nagyon is éreztethetik hatásukat. Minden attól függ, hogy a leállított gyárakat milyen gyorsan lehet üzembe helyezni. Ennek megfelelően számos OEM-gyártó átgondolhatja az SSD-k alkalmazásának kiterjesztését. Ezek az egységek persze drágábbak a HDD-knél és a kapacitásuk sem valami nagy, viszont jelentősen gyorsabbak. A legfőbb korlátozás nyilvánvalóan az árazás, de az SSD költségeinek egy részét más területeken meg lehet spórolni, így előtérbe kerülhetnek az olcsóbb platformok.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés