Várható volt: óriási visszaesés a PC-értékesítésben

Hirdetés

Az IHS iSuppli piaci elemző legújabb kiadásában, figyelembe véve a jelen és a közelmúlt eseményeit, kénytelen volt drasztikusan megváltoztatni a PC-eladásokra vonatkozó nyár végi jóslatait. A visszaesés mögött természetesen leginkább a thaiföldi áradások okozta merevlemez ellátási problémák állnak, de a globális pénzügyi válság sem elhanyagolható ebből a szempontból.

Jelentős visszaesés várható a PC piacon
Jelentős visszaesés várható a PC piacon (forrás: IHS iSuppli)

Az idei utolsó negyedév minden bizonnyal jócskán a várakozások alatt fog teljesíteni a személyi számítógép eladások tekintetében, a nagy karácsonyi roham ezúttal elmarad. A legnagyobb gyártók készletei ugyan még valamelyest tartják magukat, de a kiskereskedéseket nagyon súlyosan érinti a merevlemez hiány; az egyedileg épített számítógépek piaca sínylette meg a legjobban az eseményeket. Az utolsó negyedév és 2012 mindegyik negyedévévének értékeit milliós nagyságrenddel csökkentette az IHS, melyek közül különösen kitűnik a 2012 Q1. Az előzetesen kalkulált 88 milliós eladást 84,2 millióra módosították, ami közel 4 milliós visszaesés. Persze a karácsony utáni szezon mindig szolidabbra sikerül, de most a szokásosnál is élesebb különbség ígérkezik, főleg ekkorra datálják a legnagyobb HDD hiányt.

Folyamatosan érkeznek a hírek, hogy a legnagyobb merevlemez és alkatrészgyártók erőn felül próbálják meg helyreállítani és újraindítani üzemeiket. A kár és annak hatása azonban már megtörtént, így a legpozitívabb elemzések is csak 2012 második felére várnak szignifikáns javulást, de sajnos azok a jóslatok sem ritkák, amik inkább 2013 elejére sejtik a helyreállást. Az IHS iSuppli vezető elemzője, Matthew Wilkins végül arra jutott, hogy a következő évben vélt 9,5%-os PC eladásbővülés 6,8%-ra fog visszaesni, szám szerint 399 millióról 374 millióra redukálta az összértéket. Végül megjegyezte, hogy az egyenletben egyre nagyobb súllyal kell számolni a tabletek rohamos terjedésével, mely szintén a PC ágazatok eladásait „roncsolja”.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés