A Seagate szerint 2012 végéig kitart a merevlemezkrízis

A thaiföldi esőzések által okozott áradás komoly téma egy ideje az IT világban. Legutóbbi helyzetjelentésünkben összefoglaltuk az aktuális állapotot, és bizony nagyobb a baj, mint hittük. Az elemzők általánosan úgy gondolják, hogy 2012 közepére állhat helyre a rend, de végre megszólalt egy iparági szereplő is. Stephen Luczo, a Seagate elnök-vezérigazgatója szerint a merevlemezkrízis 2012 végéig kitart, így az elemzők álláspontja téves.

A Seagate szerint Thaiföldön arra számítanak, hogy az ár december első hetében teljesen elvonul, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a gyártás azonnal megkezdődhet. A gyárak ugyanis komolyan sérültek, így először fel kell mérni a károkat, ki kell tisztítani őket, majd a hibás gyártósorok javítását meg kell oldani, vagy le kell cserélni az egészet. 2012-ben a helyzet hónapról-hónapra jobb lesz, de legalább egy évbe telik majd mire a termelés eléri az áradás előtti szintet. Ráadásul az anyagi teher is óriási, hiszen a katasztrófával senki sem számolt, így a 2012-re tervezett beruházási költségek jelentősen nőnek majd a javítások okán.

Thaiföldön a helyzet drámai, de az ár hamarosan elvonul.
Thaiföldön a helyzet drámai, de az ár hamarosan elvonul.

A Dell is megszólalt az ügyben. A vállalat úgy látja, hogy a merevlemezek ellátása nagyon rossz, így a raktárkészletek kiürülése után egyre több termékbe kerül majd SSD. Jelen pillanatban az OEM-piacra szánt termékek 5%-ában található ilyen meghajtó, de ezek rendszerint a drágább gépekbe kerülnek, így az eladásoknál ez az arány még alacsonyabb. A Dell nem számít ugrásszerű növekedésre, mivel az SSD-k árazása még mindig magas, de egyértelműen több termékbe kerülhet majd NAND flashalapú tároló. Mindezt persze nagyon körültekintően kell megoldani, mivel az SSD-k olcsóbb gépekbe helyezése teljesen felboríthatja az adott vállalat termékskáláját. Az eddigi információk szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az OEM-es gépek nagy részébe továbbra is merevlemez kerül, és a gyártók a többi alkatrészen fognak költségeket spórolni. Ezzel egyre több termékből marad majd ki a dedikált GPU, illetve az IGP-vel rendelkező processzorok oldalán is az olcsóbb, alacsony energiaigényű megoldások kerülnek előtérbe. A fogyasztás mérséklése elsősorban azért is fontos, hogy a tápegységen is lehessen spórolni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés