A WD üzemeiben felbőgtek a szivattyúk, lassan újraindul a HDD-gyártás

Hirdetés

Sokat foglalkoztunk mostanában a thaiföldi áradások okozta merevlemezkrízissel, ami egy lokális természeti katasztrófából globális piaci problémává nőtte ki magát. Bár a múlt héten a Nidec, az elsőszámú HDD alkatrészgyártó arról számolt be, hogy tíz bezárt gyárból négyet már sikerült újraindítani, azonban a teljes kapacitás visszanyerése még időbe telik. Közben a Western Digital is közzétett egy helyzetjelentést, mely ugyan megcsillantja a reménysugarat, de az áradások előtti állapotok visszaállásához még mindig rengeteg idő kell.


[+]

A WD közleményében az áll, hogy a Bang Pa-in parkban lévő egyik üzemüket az előzetes tervekhez képest egy héttel korábban sikerült visszaállítani. A gyártósor október 15-e óta két méteres víz alatt állt, amit november 17-ére sikerült kipumpálni és kiszárítani, így végül november 26-án visszakapcsolhatták az áramot és november 30-án, ha nem is teljes gőzzel, de folytatódhatott a gyártás. A cég többi telephelye továbbra is működésképtelen, például a Navanakornban lévő részleg még mindig több mint fél méteres víz alatt áll, amit a következő tíz nap alatt kívánnak kiszivattyúzni.

A víz eltávolítása csak egy dolog, mert jelen esetben nem csupán arról van szó, hogy kisöprik a hínáros hordalékot a padlóról és megvárják, amíg kiszárad a futószalag, egy ilyen precíziós folyamatot a legkisebb szennyeződés is megakaszthat. A WD mindenesetre erőn felül teljesít annak érdekében, hogy úrrá legyen a kialakult helyzeten, de továbbra is leszögezi, hogy a helyreállítás és a teljes kapacitás visszanyerése még legalább fél évig is eltarthat, vagyis szignifikáns áresés 2012, vagy akár 2013 eleje előtt nem várható. Az előrejelzések szerint decemberben 120 millió merevlemez lesz elérhető, ezzel szemben az igény 170-180 millióra becsülhető, tehát nem ígérkezik egyszerűnek a karácsonyi roham.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés