A Western Digital végre megvette a Hitachi GST-t

A Western Digital még az elmúlt év tavaszán jelentette be, hogy felvásárolják a Hitachi GST-t, vagyis a Hitachi merevlemezgyártással foglalkozó üzletágát. Az üzletet az Európai Unió nem nézte jó szemmel, és végül nem is engedélyezték az akvizíciót, mivel túl sok 3,5 hüvelykes merevlemezt gyárthatott volna a Western Digital, ezzel ártva a piaci versenynek. Ez valóban kifogásolható volt, és az európai hatóságok konkrétan a gyártókapacitás csökkentését követelték a felvásárlás lezárása előtt.

A Western Digital a Toshiba bevonásával tett eleget a követelményeknek. A japán vállalat átveszi a Hitachi GST egyik 3,5 hüvelykes merevlemezeket gyártó üzemét, ami az Európai Unió számára is megfelelő alternatíva. A Toshiba cserébe egy thaiföldi üzemet ad a Western Digitalnak, mely főleg 2,5 hüvelykes merevlemezek gyártására volt fenntartva. A helyzet persze nem ennyire kedvező, ugyanis ez a gyár a thaiföldi áradások óta üzemképtelen, így a helyreállítás költségei a Western Digitalt terhelik. A Toshiba még licenceket is szerzett a Western Digitaltól, ami azt a célt szolgálja, hogy a megszerzett gyárban a termelés ne ütközzön problémákba. Itt arról van szó, hogy a Hitachi GST számos olyan technológiát használt, amit a Toshiba nem, így át kellett volna alakítani a gyártósorokat, de a licencek birtokában erre nincs szükség, így tulajdonképpen a gyártósorokon azok a HDD-k fognak készülni, amelyek eddig, csak éppen a Toshiba márkajelzésével kerülnek eladásra.

A Seagate után tehát a Western Digital is véghezvitte a felvásárlási akciót, így kijelenthető, hogy a merevlemezpiac háromszereplősre csökkent. A Hitachi HDD-k természetesen nem tűnnek el azonnal, de nyilvánvaló, hogy a Western Digital pár hónap múlva mindent saját márkanév alatt fog forgalmazni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés