W, mint Wi-Fi: itt az új Raspberry Pi Pico W

A tavalyi „sima” Pico továbbfejlesztett változata szintén az RP2040-re épül, és két testvérrel együtt érkezik.

Tavaly januárban jelent meg a Raspberry Pi Pico, amely aprócska méretével és 4 dolláros árával egész nagy népszerűségre tett szert, így már közel kétmillió darabot sikerült eladni belőle. Sajnos azonban van egy olyan hiányossága, ami például IoT projektek építésekor elég zavaró: hiányzik róla valamilyen vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tévő modul. Ezt orvosolja a most megjelenő Pico W, amely 6 dolláros árával még mindig egész jó ajánlatnak tűnik (összevetve például a 22 eurós Arduino Nano RP2040 Connecttel, bár tegyük hozzá, ez utóbbi azért sok más extrát is ad). Az új komponens az Infineon CYW43439 vezeték nélküli adaptere, amely IEEE 802.11n szabvánnyal való kompatibilitást kínál. Biztosítana Bluetooth interfészt is (mind a standard, mind a BLE változattal működőképes), ám ezt a Raspberry Pi Pico W egyelőre nem tudja, a sajtóközlemény szerint azonban ez a jövőben még változhat.

Az új Wi-Fi modult leszámítva más változás nem történt, így továbbra is az RP2040 rendszerchipet kapjuk, két 133 MHz-es ARM Cortex-M0+ maggal, 264 kb SRAM-mal. Fejlesztők számára érdekes, hogy a ma kiadott Pico SDK már a vezeték nélküli kapcsolatot is támogatja.

Ez pedig a Raspberry Pi Pico H
Ez pedig a Raspberry Pi Pico H [+]

Bár a bejelentésben a Pico W kapta a nagyobb hangsúlyt, érkezik mellé egy Pico H modell is (5 dolláros árral), amelyre nem Wi-Fi modul került, hanem előre beforrasztott csatlakozótüskék. A kettőt kombinálja a Pico WH (7 dollárért), ez azonban csak augusztusban kerül a boltokba, a W és a H azonban már most elérhető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés