Végre befutott a Radeon HD 5830

A mai napon az AMD az egyik legjobban várt DirectX 11-es grafikus kártyával egészíti ki a népszerű Evergreen termékcsaládot. A Radeon HD 5830 a felsőkategóriás Cypress chipre alapoz, mely a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiájával készül. Mivel a termék alapvetően a felhasználóbarát árazással szeretne hódítani, az alkalmazott lapkák nem teljes értékűek, azaz az AMD számos egységet letiltott bennük, amivel visszafogják a teljesítményt.

A Cypress eredetileg 20 darab 80 utas shader tömbbel rendelkezik, melyekhez egy-egy textúrázó blokk kapcsolódik. A HD 5830 esetében ebből 14 aktív shader tömb marad, ami azt jelenti, hogy a kártya 1120 shader processzorral és 56 darab Gather4-kompatibilis textúrázó csatornával rendelkezik. A ROP blokkok száma is nyolcról négyre csökkent, ennek megfelelően ez összesen 16 blending és 64 Z mintavételező egységet eredményez. Érdekesség, hogy a memóriabusz szélessége 256 bit marad, amit úgy ért el az AMD, hogy a Cypress esetében eleve 64 bites memóriacsatornákat alkalmaz, melyekhez két darab ROP blokk kapcsolódik közös másodlagos gyorsítótár társaságában. A letiltás minden csatorna egy blokkjára vonatkozik, így a memóriabusz csonkítása nélkül is kivitelezhető a kapacitás felezése.

A lapka 800 MHz-es magórajelen üzemel, így 1,79 TFLOPS-os elméleti számítási kapacitással rendelkezik. A fedélzeti memória 1 GB kapacitású lehet, és 4 GHz-es effektív frekvencián ketyegő GDDR5-ös lapkákból épülhet fel. Fontos megjegyezni, hogy az AMD a Radeon HD 5830 esetében nem épített referenciakártyát, így a gyártók – némi minőségre és fogyasztásra vonatkozó megkötéstől eltekintve – szabad kezet kapnak. Az energiaigény tekintetében a tervezett termékeknek 25 wattos fogyasztást kell produkálniuk a terhelésmentes időszak alatt, míg a maximális energiafelhasználás nem lehet magasabb 175 wattnál. Az utóbbi érték egy abszolút maximumnak tekinthető, így ettől bármelyik gyártó eltérhet, de szigorúan csak negatív irányban.

Robog a DirectX 11 szekere
Robog a DirectX 11 szekere [+]

Az AMD mérései szerint a Radeon HD 5830 15-20%-kal lassabb a HD 5850-nél, ám az ára 250 dollár alatt lesz, ami a legtöbb játékos számára elfogadható ajánlat. Természetesen az új kártya megjelenésével a Radeon HD 4890 sorsa is megpecsételődik. A pletykák szerint az öregedő modell gyártása már leállt, így lassan tényleg könnyes búcsút kell venni az előző generáció egyik legerősebb tagjától.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés